• No results found

Sjuklönekostnader inkl PO hela org, tkr

Under 2018 har Bergs kommun köpt arbetsmiljörelaterade insatser/företagshälsovård för ca 1 100 tkr. Avtal med Strömsundshälsan AB.

Den interna funktionen för samordning av arbetsmiljöinsatser arbetar för att minska kostnader och sänka sjuktalen genom proaktivt systematiskt arbetsmiljöarbete och överblick över hela organisationens status och behov avseende arbetsmiljöinsatser.

Uppringningsfunktion av sjuksköterska från företagshälsovården vid sjukfrånvaro fortgått, partsgemensam arbetsmiljöutbildning har på börjats.

Ordförande: Therese Kärngard Kommundirektör: Ralf Westlund Stabschef: Jesper Tjulin

HR-chef: Bo Lindström/Anna Nordbrandt Näringslivschef: Anders Englund

Nettokostnad: 53 829 079 kronor Nettokostnad per invånare: 7 585 kronor

Ledamöter Ersättare

Therese Kärngard, ordförande (s) Maud Thuresson Jonsson (s) Sonja Wredendal, 1:e vice

ordförande (mp)

Lena Gabrielsson (s) Vakant (s)

Mia Eriksson, 2:e vice ordförande (s) Signar Brzezinski (s)

Elise Ryder Wikén, 3:e vice ordf (m) Ellinor Lagerström Paulsson (s) Bo Karlsson, 4:e vice ordf (c) David Wikner (mp)

Karin Paulsson (s) Johan Bergman (m)

Kent Rosenqvist (s) Jennie Klaesson (m)

Ulrika Nordin (s) Maud Peeker (c)

Jan Jonsson (m) Joacim Karlsson (c)

Kent Karlsson (m) Majlis Saur (c)

Lena Olsson (c)

Kommunstyrelsen har gentemot nämnderna en ledande och samordnande roll samt en beredande funktion av ärenden till kommunfullmäktige. Förutom denna funktion har kommunstyrelsen ett eget verksamhetsansvar för exempelvis renhållning, VA-frågor med mera.

Budgetutfallet visar ett överskott med netto 5 125 tkr, varav kostnadssidan ett underskott om 5 478 tkr och intäktssidan ett överskott om 10 603 tkr.

I februari månad slogs administrativa avdelningen ihop med HR-avdelningen och en stabsavdelning sattes upp. Flera organisationsförändringar i organisationen i övrigt har ställt höga krav på stabens förmåga. Särskilt inom HR-området och kommunikationsområdet.

Staben har inte hunnit arbeta fullt ut med sina egna förändringsprocesser. I princip all energi går till att stödja andra organisationsförändringar. I slutet av året fick arbetsbelastningen konsekvenser med längre sjukskrivningar som följd. Vakanser på viktiga befattningar har skapat ytterligare tryck på verksamheten, särskilt inom HR-funktionen.

Översyn av Resursen har genomförts och beslut om nedläggning av organisationsdelen fattades av kommunfullmäktige i juni.

VA-enheten och Renhållningen organiserades i det gemensamma bolaget Vatten- och miljöresurs. Ekonomitjänster och webbtjänster säljs till Vatten- och Miljöresurs.

Tjänsten som fritidsledare vakanshölls under året och drogs in i budgeten inför 2019. Likaså avvecklades en tjänst som biträdande HR-chef under året.

Underskott redovisas på helår inom arvoden överförmyndare ensamkommande på grund av borttagna återsöksmedel. På helår lämnade staben dock ett överskott på drygt 1 100 tkr efter det sparpaket som kommunstyrelsen beslutade om vid halvårsskiftet. HR visade på ett underskott på omkring1 000 tkr, med Resursen som dominerande orsak.

Under 2019 kommer det fortsatt vara hög belastning på staben för att stödja kommunens övergripande och differentierade organisationsförändringar. Införlivandet av Bergs hyreshus och anpassning efter ny nämndsorganisation kommer bli en utmaning.

Parallellt med det förändringsarbetet är det synnerligen viktigt att de olika organisationsdelarna inom staben får utrymme till utvecklingsarbete för att skapa mål och mening med sina respektive uppdrag.

Vi tar numera emot Svefakturor (elektroniska fakturor) från ett stort antal leverantörer. Fler leverantörer ansluter sig allt eftersom. I början av 2019 kommer vi även att kunna skicka Svefaktura till våra kunder.

Under året började vi skicka internräkningar elektroniskt. Detta har förenklat och effektiviserat arbetet samt medfört en mycket bättre kontroll på flödet.

Arbetet med att stödja och ta fram underlag till de organisationsförändringar som sker pågår parallellt med det dagliga arbetet och kommer att fortsätta under 2019.

Det här innebär även att vi internt i ekonomistödsgruppen ser över våra arbetsuppgifter och anpassar oss utifrån förändringarna.

Vi har påbörjat arbetet med att anpassa våra rutiner utifrån GDPR och det är ett ständigt pågående arbete som vi fortsätter med.

Elektroniska körjournaler/GPS har installerats i fordonen inom hemvården och hemsjukvården. Även alkoskåp med lås har satts upp på dessa enheter.

Internkontrollarbetet fortsätter. Ekonomistöd har i samverkan med Integrationsenheten, Ifo och barn- och utbildning gått igenom rutiner för återsök av pengar från Migrationsverket. Lss-kostnader som ligger till grund för Lss-utjämningsbidraget har också kontrollerats.

Stort firande av 100-års jubiléet i Staare i februari. De samiska samordnarna från Bergs och Strömsunds kommuner deltog under jubiléet bland annat med en föreläsning om att arrangera språk-, kultur- och hantverksläger för skolelever samt vilka resultat det givit.

Praedtieh- det sydsamiska samordnarnas nätverk arrangerade föreläsning med Ol Johan Sikku, ”Dekolonisering av Saepmie” Föreläsningarna hölls på Mittuniversitetet.

En förstudie ”Besöksnäring i Renens rike” startades 1 februari. Medel beviljade ur kommunens innovationsfond.

16 st barn och ungdomar deltog på språk-och kulturfestivalen, Raasten Rastah i Röros i september.

Information/uppföljning om arbetet som samisk förvaltningskommun för samer i december, 51 personer deltog.

Nytt intranät med ny layout, responsivt utseende och funktioner för socialt samarbete driftsattes i februari. Intranätet har under året byggts ut med nya funktioner för driftinformation, viktigt meddelande, samarbetsgrupper med externa användare och utbyggnad av tillbuds- och åtgärdsrapportering.

Byggt ny e-tjänst för begäran och leverans av registerutdrag enligt dataskyddsförordningen.

Externa webbplatsen (berg.se) har fått funktionalitet för expanderbara fält.

En webbplats för Vatten och miljöresurs (vattenmiljoresurs.se) byggdes under hösten och driftsattes vid årsskiftet.

Genomfört utbildning med verksamheterna bibliotek, skola, förskola, familjens hus, myndighetsutövning socialtjänst, tillväxtavdelning, integration.

Tagit fram riktlinjer och rutiner inom områden registerutdrag, skydda dokument, hantering av personuppgifter i e-post, publicera bilder filmer och ljud på internet, fritextfält, utskick av nyhetsbrev, personuppgiftsbiträdesavtal m.m.

Hanterat en begäran om registerutdrag enligt nya dataskyddsförordningen.

Varit rådgivande i frågor rörande GDPR.

Byggt ny e-tjänst för begäran och leverans av registerutdrag enligt dataskyddsförordningen.

Förutom löpande arbete med kommunikationsstöd till verksamheter (där valet i september haft särskilt fokus) så producerades kommunmagasinet Bergsliv under första halvåret 2018, och under andra halvåret startade arbetet med att implementera ett nytt koncept för

marknadsföring riktad till potentiella inflyttare, främst i form av en ny webbplats (bergsliv.se).

Övriga större arbetsprojekt har varit kopplade till organisationsförändringarna, som av naturliga skäl blir kommunikationsintensiva. Här har sammanslagningen av Miljö- och byggavdelningen samt det nya VA-bolagets tillskapande varit särskilt stora.

Arbete har också pågått med att ta fram och implementera en ny arbetsmodell för att förvalta innehållet på berg.se och Insidan. Detta i syfte att öka kvaliteten på innehållet och säkerställa att detta kontinuerligt ses över och uppdateras vid behov.

Under 2018 har sju nya stadigvarande serveringstillstånd beviljats varav ett avsåg

stadigvarande catering. Två utredningar om stadigvarande serveringstillstånd har öppnats.

Ett serveringstillstånd har återkallats. En krögare har förändrat bolagsform. Sammanlagt finns 29 aktiva stadigvarande serveringstillstånd.

Vidare har sjutton föreningar/bolag ansökt om tillfälliga serveringstillstånd till allmänheten under 2018. Fem tillfälliga tillstånd till slutet sällskap och ett tillstånd för pausservering har

I slutet av 2018 inleddes ett arbete att överföra alkoholärenden till den nya gemensamma miljö- och byggnadsnämnden Berg/Härjedalen.

Miljö och byggnadsnämnden har genomfört tillsyn av kommunens serveringstillstånd.

En uppföljning av Bergs kommuns folkhälsplan 2017-2020 genomfördes under våren 2018. Annars har omorganisering av Brå/folkhälsorådet präglat 2018. Arbetet inleddes i januari och i samband med årsskiftet 2018/2019 fanns ett förslag som ska behandlas av ks under februari 2019. Den planerade insatsen tobaksfri duo kom inte igång som planerat under hösten 2018. Uppdraget att ta fram en barnfattigdomsplan har inte heller slutförts under 2018.

Bergs kommun betjänar växel för kommunerna Bräcke och Berg samt Bergs Hyreshus och BTEA. Dessutom bedrivs kundtjänst och reception i kommunkontoret i Svenstavik. Utveckling och fortbildning sker i samverkan med länets kommuner inom ramen för gemensamt telefoniavtal. Bergs kommun sköter även driftoperationer åt ovanstående kunder.

TES-telefoner har beställts till hemtjänsten, abonnemang till mobiler och trygghetslarm har ordnats.

BHH: Telefoni och schemalagd statistik.

BTEA: Uppdateringar i trion m m.

Vatten- och Miljöresurs: Överlåtelseavtal på mobila abonnemang, mobila bredband, företagsabonnemang o uppsägningar på anknytningar.

Återkommande arbetsuppgifter för Berg och Bräcke kommun:

Felanmälan, beställning telefoner och tillbehör, nya abonnemang och uppsägning av gamla, aktivering nya simkort, förändringar i telefonin, scheman, namnändring displayen,

röstbrevlådor, kontrollerar fakturor, frasinspelningar mm.

På årets ungdomsdemokratidag tillsammans med Härjedalens kommun deltog 60 ungdomar. På höstrocken i Storhogna deltog cirka 300 ungdomar.

Budget och skuldrådgivningen har bedrivits i fd Tingshusets lokaler och bedrivs numera i Familjens hus lokaler. Tidsåtgången har varit cirka 30 timmar per månad. Väntetiden att få ekonomisk rådgivning är en vecka. Handläggningstiden för ett beslut om skuldsanering är 10 månader. Verksamheten har bedrivits med ett bra resultat och klienterna har varit tacksamma.

För att nämna någon viktig förändring i den nya skuldsaneringslagen: klienten betalar nu en summa per månad till kronofogdemyndigheten istället för att betala till var och en av fordringsägarna med olika ocr , post, bankgironummer.

Kontoret handlägger ca: 500 ärenden/år utöver verksamhetsaktiviteterna. Verksamhetens totala budget är fyra miljoner; för föreningsbidrag 2,7 miljoner, fritidsanläggningar 1,3 miljoner. Investeringar i föreningsägda anläggningar är två miljoner/år.

Ett trettiotal föreningsmöten/besök och fyra föreningsrådsmöten har genomförts. För att hjälpa föreningarna i samband med införandet av Värdegrundspolicyn genomfördes fyra kvällsträffar.

FiskaiBerg utsågs till Bästa upplevelsedestination på Sportfikemässan i Älvsjö samt

utnämning till Årets ambassadör av Inlandsbanan. Projektet avslutades 2018, vilket innebär att uppdragen för kommunens samordnare för fiskefrågor upphörde vid årsskiftet.

Fyra nya TV-program, ”Fisketåget – Train Trip Fishing” med Inlandsbanan sändes i TV4 i april. ”Fiskeguiden i Bromans fotspår” är färdigställd och utgiven.

Enheten demokratistöd har under 2018 haft två större arbetsuppgifter.

Den första var RKL-valet 2018 där planering påbörjades under våren och under tre veckor före valdagen den 9 september hanterade Demokratistöd tillsammans med bibliotekets personal förtidsröstningen. Valnämnden har uttalat sig positiva över valets genomförande.

Efter valet påbörjades arbetet inför den nya mandatperioden där den politiska organisationen förändrades med en Fastighets- och IT-nämnd, Utbildningsnämnd och Vård- och

Socialnämnd. Förändringarna innebär att verksamheten under 2019 får en administration som tar mer tid och resurser i anspråk och har dubblerat antalet diarier från två till fyra.

Kommunfullmäktige har under året beslutat införliva Bergs Hyreshus AB:s verksamhet i den kommunala förvaltningen. Flera motioner och medborgarförslag har kommit in och är under

samt bostadsförsörjning och i slutet av året valdes nya ledamöter till styrelser och nämnder för den nya mandatperioden.

Kommunstyrelsen under året bland annat inrättat en ekonomiberedning, undertecknat samarbetsavtal och markavtal med IP-Only samt att kommundirektören fått i uppdrag att ta fram ett tillväxtprogram. Styrelsen har upprättat en instruktion till kommundirektören.

Verksamhetsnämnden har under 2018 haft åtta sammanträden, varav två varit extrainsatta.

Barn- och utbildningsutskottet har haft sju sammanträden varav fem halvdagssammanträden, ett heldagssammanträde och ett var extrainsatt. Vård- och socialutskottet har haft åtta

ordinarie och fyra extra sammanträden, dessa p.g.a. brådskande ärenden inom individ- och familjeomsorgen. Aktuellt inom Verksamhetsnämnden område under året har bland annat varit att rekryteringen av en enhetschef till individ- och familjeomsorgen slutförts,

integrationsavdelningens arbetsområde har reducerat sin omfattning då antalet nyanlända minskat samt arbete med ett sparpaket för att kontrollera budgetutfallet.

Arbetet har bestått av sedvanliga arbetsuppgifter såsom gallring av handlingar samt ordna och förteckna en stor mängd handlingar för slutarkivering. Det har kommit in relativt många förfrågningar där några tagit lång tid i anspråk, flertalet är externa förfrågningar.

Under slutet av våren har ett större förteckningsarbete av äldre personakter i Överförmyndarens handlingar utförts för bättre ordning och struktur.

Det gavs ett tillfälle att få arkivhyllor gratis från en annan kommun, har nya arkivet fått ett välbehövligt lyft, där antalet hyllmeter för ännu ej ordnat material har utökats. Därmed möjliggjordes en åtskillnad mellan olika nämnders och myndigheters handlingar och överblickbarheten av dokumenten har blivit mycket bättre.

Under november-december har arbetet med att skapa en ny klassificeringsstruktur för kommunens dokumenthanteringsplaner påbörjats. Den utgår från en mall som skapats av ett kommunförbund med en bra överblickbar struktur utifrån verksamhetsbaserad arkivredovisning som skapas utifrån processer. Den kan användas som diarieplan i ärendehanteringsprogrammet och förenklar införandet av e-arkiv.

Det strategiska kompetensförsörjningsarbetet inom Verkställighet Vård- och omsorg och LSS fortlöper. En verksamhetsövergripande arbetsgrupp planeras att starta i början av 2019, med syfte att samordna det strategiska arbetet kopplat till attraktiv arbetsgivare.

Under andra halvan av året påbörjades ett internt omorganiseringsarbete. Detta med syfte att tydliggöra funktionens uppdrag, mål och ansvar. Samt säkerställa ett effektivt och

ändamålsenligt stöd inom HR-området till kommunens verksamheter.

Året har till stor del präglats av samgåendet med Härjedalens kommun inom miljö- och bygg samt inom VA/Renhållning och dess behov av en anpassad IT-miljö. Många nya system har implementerats och gjorts tillgängliga för handläggare inom de bägge kommunerna.

Fortsatt fokus på IT-säkerhet och därtill hörande handlingsplan. Uppgradering av

backuputrymme samt att tillgodose krav på bra skalskydd och redundans såsom extra fysisk AD-server har varit delar av de prioriterade frågorna under året. Proaktivitet i de mest utsatta delarna i IT-infrastrukturen har varit prioriterat och ingår numera som en återkommande rutin.

Under våren undertecknades samverkansavtal mellan IP Only och Bergs kommun.

Införsäljning, planering och projektering för den stundande fiberutbygganden pågick under vintern/våren. Främst var det bidragsbyarna som skulle vara prioriterade för start av

utbyggnad under 2018. På grund av rådande omständigheter i samband med organisations-förändringar inom IP-Only, stoppades i princip all fiberutbyggnad. Den planering som nu har blivit presenterad ser mycket bra ut och går helt i linje med samverkansavtalet och

kommunens bredbandsstrategi.

Avvecklades (genom kommunfullmäktiges beslut i juni) i oktober/november.

Ett intensivt arbete med bolagisering av verksamheten har pågått parallellt med övrigt arbete under året. Några kompletterade arbeten kvarstår som kommer att utföras under första delen av år 2019.

En ombyggnad av slambehandlingsanläggningen i Ljungdalen har genomförts.

Kull-Johannes samfällighet kopplades in på den kommunala vattenanläggningen på hösten.

Ljungdalens vattenförsörjning förstärktes med ett nytt borrhål samt moderniserat styrutrustningen.

Omfattande åtgärder på ledningsnätet i Svenstavik har gjorts i samband med ombyggnation av riksväg 321. Den bistra vintern resulterade i ovanligt mycket frysningar av ledningar, särskilt i Storhogna-området. Under året har det utförts åtgärder för att förhindra återkommande

frysningar.

Ny renstvätt i Myrviken har installerats för att optimera reningsanläggningen.

Samverkansprojektet med Härjedalen att bilda gemensamt driftbolag för VA och renhållning pågick under hela 2018. Projektet tog slut sista december då bolaget bildades vid årsskiftet.

Ett mindre område vid elljusspåret i Hackås, vid Häggsåssjön och i Galhammar har gallrats.

Tre möten har genomförts med lokala upphandlingsgruppen (ledningsgruppen) tillsammans med kommunens kontaktperson från Upphandlingskontoret.

Ett informationsmöte avseende livsmedelsupphandlingen hölls på plats av Upphandlings- kontoret för deltagande politiker och tjänstemän.

På grund av den stora snömängden i vintras krävdes skottning av anläggningens tak, vilket krävde en betydande och icke budgeterad ekonomisk insats.

Avdelningen har under året haft varierande bemanning. Grundbemanningen på 4 heltid samt projektpersonal har förändrats p g a att personal slutat och att nya resurser tillkommit via medel från Tillväxtverket.

Utifrån kommunstyrelsens beslut om införande av en Tillväxtavdelning så har arbete pågått under vår och höst för att förbereda kommande organisation och hur den ska se ut. Information och möten med berörda personer och verksamheter har genomförts under vår och höst vid ett antal tillfällen. Tillväxtavdelningen startar den 1/1 2019.

De nya verksamheter som tillkommer är: Arbetsmarknadsfrågor (Navigator, samt projekt Hamsam, DUA, extratjänster samt YrkIn), Kultur, ungdomar och förening/fritid samt Integrationsservice

Företagardagar genomfördes i 7 orter under året. Syftet var att träffa företagare för att diskutera hur vi tillsamman kan arbeta för att skapa ett så bra företagsklimat som möjligt.

Deltagare från kommunen var politiker och tjänstemän från näringsliv/arbetsmarknad, MoB samt AF. Under dagen hade vi ett lokalt kontor med personal på plats samtidigt som politiker och tjänstemän genomförde företagsbesök.

I september presenterade Svenskt Näringsliv ranking för Företagsklimatet 2018. Bergs kommun klättrade 77 placeringar vilket var 4:e bäst i landet. Nu rankas Bergs kommun på plats 114 vilket är 3:e bäst i länet. Vi förbättrade värden inom samtliga områden och när det gäller sammanfattande omdöme, dialog med politiker och tjänstemän samt kommunens service så har kommunen bäst betyg i länet. I Dagens Samhälles ranking av superkommuner så rankas Bergs kommun på plats 4:a i Sverige när det gäller näringsliv.

Arbetet med att ta fram en besöksnäringsstrategi för Bergs kommun påbörjades under våren och arbetet har pågått under hela hösten med intervjuer, seminarier och sammanställning av enkätsvar.

Under våren så har arbetet med att ta fram ett tillväxtprogram för Bergs kommun påbörjats.

Tillväxtprogram 2040 – för en hållbar utveckling – har genomförts med politiker, tjänstemän och företagare/medborgare i våra 7 tätorter. Arbetet med att ta fram Tillväxtprogrammet synkroniseras med Regionens arbete med att revidera den regionala utvecklingsstrategin.

Strategin ska vara klar våren 2020.

Bergsliv 2018 har producerats (Sofia Rudeklint har varit med när det gäller innehåll och kontakt med Trampolin, som gjort tidningen). Distribution i mitten av juni till hushåll och fastighetsägare som ej bor i kommunen.

Arbetslösheten i kommunen var den sista december 5,5% (jmf 7,0% i riket) vilket är en minskning med 2,1% jmf 2017. Minskning generellt inom samtliga grupper. Totalt så var det 175 personer arbetslösa i kommunen sista december. Av dessa var 96 st öppet arbetslösa samt 79 st i program. För inrikesfödda så var arbetslösheten 2,9% (jmf 3,7% i riket). För utrikesfödda så var arbetslösheten 32,5% (jmf 20,0% i riket).

Avdelningen medverkar i totalt 2 näringslivs/turistiska projekt. Av dessa så är det ett regionalt projekt tillsammans med övriga kommuner samt Region Jämtland Härjedalen (Etableringsprojektet Business Region MidSweden), samt Framtidens besöksservice via JHT.

Avdelningen medverkar även i 3 arbetsmarknadsprojekt. Det är DUA, YrkIn och Hamsam där NUa samverkar med Navigator, Fjällgymnasiet, Integration och AF.

Befolkningsutvecklingen under 2018 innebär en minskning med 25 personer till 7.097 personer (samma tid 2017 var vi 7.122 personer). Flyttnettot är -17 personer medan födelsenettot är -8 personer. Antalet födda var 79 st vilket är det högsta antalet sedan 1994. Totalt så har det under året flyttat in 415 personer varav 101 st är utlandsfödda. Utflyttningen var 432 personer varav 141 utlandsfödda.

Ordförande: Daniel Arvastsson Avdelningschef: Anneli Olofsson Avdelningschef: Helén Rikardsson Nettokostnad: 421 521 632 kronor Nettokostnad per invånare: 59 394 kronor

Ledamöter Ersättare

Daniel Arvastsson, ordförande (s) Ulrika Nordin (s) Maud Thuresson Jonsson, 1:e vice ordf (s) Maj Lundgren (s) Torsten Medalen, 2:e vice ordförande (c) Miikka Kivinen (s) Elise Ryder Wikén, 3:e vice ordförande (m) Maja Hedén (s)

Dan Martinsson (s) Vakant (mp)

Ingrid Gesslin (s) Majlis Saur (c)

Eva Simonsson (mp) Irenè Frykeskog (c)

Kent Rosenqvist (s) Therese Dahlgren (m)

Lena Olsson (c) Johan Näslund (m)

Berit Johansson (c) Annika Hagen (m)

Linda Sjöstedt (m) Vakant (s)

Verksamhetsnämndens ansvarsområde bygger på uppdrag av kommunfullmäktige samt statens styrning med insatser riktade gentemot enskild eller grupp oavsett ålder. Insatser gentemot enskild sker genom myndighetsutövning styrd av regler i förvaltningslagen och offentlighets- och sekretesslagen. Insatserna skall utifrån lagstiftarens intentioner vara av god kvalitet och kännetecknas av god service och kostnadsmedvetenhet. Mellan åren 2015-2016 har nämnden arbetat med ett omfattande mottagande av ensamkommande flyktingbarn samt åtgärder som åligger kommunen avseende migrationsverkets asylboenden i kommunen. Från och med 2017 har andelen mottagna i en asylprocess återgått till tiden före 2015, vilket har inneburit en kraftig reducering av HVB-verksamheten för ensamkommande barn och ungdomar.

Verksamhetsnämndens verksamhetsområden är förskola, skolbarnomsorg, grund- och gymnasieskola, vuxen- och uppdragsutbildning, undervisning i svenska för invandrare, lärcentrum, kulturskola, bibliotek med viss kulturverksamhet, Integration, 18+, HVB- hem för

Verksamheten regleras av en rad lagar som skall tillförsäkra den enskilde trygghet, säkerhet, integritet, rätten till en god utbildning, hälsa samt sekretesskydd, där socialtjänstlagen (SoL), hälso- och sjukvårdslagen (HSL), lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och skollagen (SL) har den största tyngden.

Övergripande målsättning för barnomsorg och skola är att skapa en trygg miljö med de bästa

Övergripande målsättning för barnomsorg och skola är att skapa en trygg miljö med de bästa

Related documents