• No results found

SJUKVÅRDSNÄMNDEN DELÅR 1 2015

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Region Gotland Datum 12 april 2015

2 (31)

SAMMANFATTNING... 4 SAMHÄLLSUTVECKLING ... 5 VIKTIGA HÄNDELSER OCH UTVECKLING PÅ SIKT ... 5 Ny lag ger konsekvenser för listningssystem i primärvården ... 5 Workshop om nationell utredning av vårdstruktur ... 5 BRUKARE/KUNDER ... 6 VIKTIGA HÄNDELSER OCH UTVECKLING PÅ SIKT ... 6 Stort intresse från allmänheten avseende osteoporos ... 6 Dialog om standardiserade vårdförlopp inom cancervården ... 6 Test av digitala informationsskärmar pågår ... 7 1177-tjänsten får gott betyg ... 7 Fler – men inte alla som önskar – har getts plats på vårdcentralen Visborg ... 7 Estetisk tandvård momsbeläggs från årsskiftet ... 7 Nyöppnade trygghetspunkter ... 9 Barn och vårdnadshavares delaktighet i vården ... 9 PROCESSER ... 10 VIKTIGA HÄNDELSER OCH UTVECKLING PÅ SIKT ... 10 Visby lasarett utsedd till ett av Sveriges bästa sjukhus ... 10 Invigning av Socialpsykiatriskt team och MiniMaria ... 10 Sjuksköterskebrist har medfört stängning av vårdplatser ... 10 Vårdplatskoordinator ska innebära bättre överblick av vårdplatser ... 10 Pris till Wisby Söder för kortare väntetider vid psykisk ohälsa ... 11

”Direktbokning av ortopedpatienter” gav tredje pris ... 11 Säkrare lastning vid ambulansflyg ... 11 Längre vårdtider för psykiatriska patienter ... 11 Handlingsplan standardiserade vårdförlopp i cancervården ... 12 Bra resultat inom Njursjukvård ... 12 Fortsatt arbete med ”Struktur 2015” ... 12 EKONOMI ... 13 VIKTIGA HÄNDELSER OCH UTVECKLING PÅ SIKT ... 13 Tvisten mellan ”fyrklövern” och Medhelp löst ... 13 Höga kostnader för patienttransporter på grund av väderförhållanden ... 13 Vårdcentralen Visborg står kvar i 2014 års avtalsvillkor ... 13 Överenskommelse träffad om statsbidrag läkemedel ... 13 PERIODENS RESULTAT ... 14 Påverkan av bokslutsdispositioner ... 14 Periodens avvikelse samt utveckling av intäkter ... 16 Utveckling av arbetskraftskostnader ... 18 Utveckling av utomlänsvårdens kostnader ... 21 Kostnadsutveckling av läkemedel ... 22 Helårsprognos 2015 ... 24 INVESTERINGSPROGNOS ... 25 Bygg och anläggning ... 25 Arbetsmiljöverkets föreläggande inom slutenvården ... 25 Psykiatrin ... 25 Medicinteknisk utrustning ... 25

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Region Gotland Datum 12 april 2015

3 (31)

MEDARBETARE/LEDARE ... 27 VIKTIGA HÄNDELSER OCH UTVECKLING PÅ SIKT ... 27 Stort behov av rekrytering inom flera områden ... 27 Bemanningsläget ... 27 Rimliga uppdrag för enhetschefer ... 28 Verksamhetsområde psykiatri ... 28 Rekryterings- och utbildningsinsatser inom Tandvården ... 28 ANALYS AV PERSONALSTATISTIK OCH PERSONALKOSTNAD ... 28

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Region Gotland Datum 12 april 2015

4 (31)

Sammanfattning

Visby lasarett utsågs i januari till Sveriges tredje bästa mellanstora sjukhus, enligt tidningen Dagens Medicin. Satsningar inom cancersjukvården ska förbättra för patienterna; en lokalhandlingsplan har tagits fram och ett dialogmöte hölls i februari.

Dialogmöte har även ägt rum avseende den nya frakturkedjan för osteoporosrelaterade skelettskador.

Bemanningsläget är ansträngt främst inom psykiatrin, primärvården och lasarettets slutenvård. Sjuksköterskebrist har medfört stängning av vårdplatser under perioden.

Flera händelser har skett inom primärvården, bland annat har trygghetspunkter öppnats i Katthammarsvik respektive Burgsvik och Vårdcentralen Wisby söder fick andra plats i förnyelsepriset för sitt arbete med att förkorta väntetiden till samtalsbehandling vid psykisk ohälsa.

Socialpsykiatriska teamet och MiniMaria (beroendefrågor), två samarbetsprojekt mellan hälso- och sjukvårdsnämnden och socialnämnden, invigdes i januari.

Ortopedmottagningen tillsammans med Planeringsenhet Vård (PEV) fick tredje pris i förnyelsepriset för deras arbete med ”Direktbokning av ortopedpatienter”.

För perioden januari- mars är den ekonomiska avvikelsen – 18,8 miljoner.

Helårsprognosen 2015 är – ** miljoner. Med arbetskraft som största kostnadspost ser hälso- och sjukvården det som mycket viktigt att det finns regionala verktyg att följa statistik inom området.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Region Gotland Datum 12 april 2015

5 (31)

Samhällsutveckling

Viktiga händelser och utveckling på sikt

Ny lag ger konsekvenser för listningssystem i primärvården

Införandet av Patientlagen som innebär ökade möjligheter för patienter att välja var man söker vård har fått konsekvenser för hanteringen av listning i primärvården.

Listningssystemet ListOn har öppnats för att kunna hantera pålistning av personer som inte är folkbokförda på Gotland men inget fungerande system finns ännu för att hantera avisering mellan landstingen/regionerna, t ex vid flyttning och omlistningar.

Workshop om nationell utredning av vårdstruktur

I mars bjöd den nationella utredningen av högspecialiserad vård in till dialog om nivåstrukturering av den högspecialiserade vården på Gotland och nationellt.

Utgångspunkten är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen.

Huvudmålet för utredningen är att ta fram förslag som bidrar till att skapa förutsättningar för en mer ändamålsenlig process för nivåstruktureringen av den högspecialiserade vården. Den eventuella påverkan för Region Gotland bedöms potentiellt omfattande och påverkar även organisering av ex akutsjukvård.

Utredningens resultat ska redovisas i november 2015.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Region Gotland Datum 12 april 2015

6 (31)

Brukare/Kunder

Viktiga händelser och utveckling på sikt

Stort intresse från allmänheten avseende osteoporos

I slutet av 2014 startades ett samarbete mellan ROP (Riksföreningen för OsteoPorotiker) och lasarettets osteoporosenhet. En första aulaträff med

presentation av den nya frakturkedjan för osteoporosrelaterade frakturer hölls och i samband med denna träff bildades en lokalavdelning av ROP på Gotland. Aulan var fullsatt och flera presumtiva åhörare fick inte plats, varför ett nytt möte hölls i februari. Inte heller vid detta tillfälle räckte lasarettets aula till och man har nu planerat för ytterligare ett gemensamt offentligt möte. Samarbetet mellan lasarettets osteoporosenhet och den lokala patientföreningen är också under utveckling på andra områden, framför allt gäller detta den osteoporosskola som planeras startas under 2015 efter mönster från bland annat artrosskolor samt tidigare

osteoporosskolor, och som man sannolikt kommer att driva gemensamt, eller åtminstone med gemensam planering av innehållet.

Dialog om standardiserade vårdförlopp inom cancervården

Staten och Sveriges Kommuner och Landsting har träffat en överenskommelse om att under 2015 genomföra första steget i en fyraårig satsning på att arbeta bort omotiverade väntetider, minska regionala skillnader och på så sätt skapa en mer jämlik cancervård.

Arbetet med att förbättra tillgängligheten inom cancervården kommer att utgå från ett gemensamt nationellt definierat system med standardiserade vårdförlopp. Ett standardiserat vårdförlopp startar med beslut om remiss på grund av välgrundad misstanke om viss cancerdiagnos och beskriver sedan vilka utredningar och första behandlingar som ska göras inom respektive cancerdiagnos, samt vilka maximala tidsgränser som gäller för de olika åtgärderna.

Inför detta hölls i februari ett sk dialogmöte där ett 50-tal deltagare bestående av representanter från hälso- och sjukvårdsnämnd, sjukvårdsledning, cancersjukvård samt patientföreträdare informerades om vad den nationella satsningen och

standardiserade vårdförlopp innebär. Efter detta genomfördes gruppdiskussioner vid kring fyra frågeställningar som bland annat berörde positiva delar av standardiserade vårdförlopp, utmaningar, faktorer för framgång samt vad man skulle kunna bidra med i samband med införandet där många bra och viktiga synpunkter framkom.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Region Gotland Datum 12 april 2015

7 (31)

Test av digitala informationsskärmar pågår

Förvaltningen har påbörjat test med digitala informationsskärmar med riktad information till patienter och besökare i Visby lasaretts huvudentré,

Akutmottagningen och Korpens huvudentré. Testet pågår till sommaren.

Syftet med digitala informationsskärmar är bland annat att verksamheterna, på ett snabbt och kostnadseffektivt sätt, ska kunna nå ut med aktuell information för att underlätta för besökare och patienter. Med digitala skärmar kan förvaltningen också minska användandet av broschyrer och affischer som tenderar att snabbt bli

inaktuella.

1177-tjänsten får gott betyg

Resultatet av den nationella kundenkäten för 1177-tjänsten har redovisats. De vårdsökande på Gotland ger entreprenören Previa de bästa omdömena beträffande både svarstider, bemötande och avseende trovärdighet jämfört med andra landsting.

Fler – men inte alla som önskar – har getts plats på vårdcentralen Visborg

Tidigare beviljats listningstak för vårdcentralen Visborg upphörde vid årsskiftet 2014/2015, eftersom ett listningstak inte är förenligt med ett fritt vårdval. Utföraren bedömde det inte som möjligt att fortsätta bedriva verksamhet med dessa

förutsättningar. Efter dialog återtog nämnden i februari tidigare beslut och fastställde att vårdcentralen Visborg återfår ett, för mandatperioden, tillfälligt listningstak. Taket är satt till 400 poäng högre än tidigare taknivå, vilket innebär att ett antal patienter med önskan att får vara listad på Visborg nu har fått detta tillgodosett. Däremot gör takkonstruktionen att inte alla som står i kö till vårdcentralen kan få sin önskan uppfylld.

Estetisk tandvård momsbeläggs från årsskiftet

Estetisk tandvård har momsbelagts från och med årsskiftet. Detta innebär att kostnaden för patienten att utföra sådan behandling blir högre.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Region Gotland Datum 12 april 2015

8 (31)

Rimlig väntetid men svårt att komma fram till vårdcentralen

Gotlänningarna bedömer att väntetiden till läkarbesök på öns vårdcentraler är rimlig men många anser att det är svårt att få kontakt med vårdcentralen visar resultaten från den nationella patientenkäten som genomfördes hösten 2014. Ett annat förbättringsområde är att förbättra information om sådant som kan hända efter besöket, till exempel om vad man bör ge akt på eller möjliga biverkningar av läkemedel. Högsta värdena på Gotland får vårdcentralen Visborg. För vårdcentralerna Hansahälsan och Klintehamn är resultaten högre i samtliga

dimensioner för än föregående mätning. Ett flertal förbättringsåtgärder har påbörjats bl.a. genom att drop-in-mottagning startat upp samt införande av bokning via webb.

Tabell 1: Resultaten redovisas som Patientupplevd kvalitet (PUK) ett värde mellan 0-100. Så högt värde som möjligt eftersträvas. Svarsfrekvens: 59,8%

Frågor Gotland 2013 Gotland

2014

Deltagande landsting/

regioner 2014 Bemötande

Kände du att du blev bemött med respekt och på ett hänsynsfullt sätt?

90 90 90

Delaktighet

Kände du dig delaktig i beslut om din vård och behandling, så mycket som du önskade?

79 79 79

Information

Fick du tillräcklig information om ditt tillstånd?

75 76 77

Tillgänglighet

Vad anser du om tiden du fick vänta?

80 81 78

Förtroende

Kände du förtroende för den läkare som du träffade?

83 83 85

Upplevd nytta

Anser du att ditt aktuella behov av sjukvård blivit tillgodosett vid ditt besök på mottagningen?

82 82 82

Rekommendera

Skulle du rekommendera den här mottagningen till andra?

83 81 82

Helhetsintryck

Hur värderar du som helhet den vård/behandling du fick?

70 70 71

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Region Gotland Datum 12 april 2015

9 (31)

Nyöppnade trygghetspunkter

Den 14 januari öppnade trygghetspunkter i Katthammarsvik respektive Burgsvik.

Under hösten 2014 öppnade trygghetspunkter i Roma respektive Fårösund.

Trygghetspunkter innebär en utökad möjlighet för patienterna att i närområdet få provtagning, blodtrycksmätning, såromläggning, suturtagning, injektioner mm, istället för att behöva åka till sin ordinarie vårdcentral. Utgångspunkten är ett tydligt

befolkningsperspektiv och möjligheten ska gälla alla gotlänningar, oavsett var man är listad. Syftet är att öka tryggheten för patienterna på landsbygden och minska dessa patienters behov av resande. Tabellen nedan visar antal besök på respektive

trygghetspunkt, även november – december redovisas för bättre jämförbarhet.

November December Januari Februari Mars

Trygghetspunkt Burgsvik - - 28 34 48

Trygghetspunkt Fårösund 34 50 60 74 93

Trygghetspunkt Katthammarsvik - - 17 26 29

Trygghetspunkt Roma 76 63 73 66 69

Barn och vårdnadshavares delaktighet i vården

Som ett led i att skapa större delaktighet i vården har äldre barn och vårdnadshavare bjudits in till dialog och kunskap om pågående förbättringsprojekt - diabetesvård inom Verksamhetsområdet barn.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Region Gotland Datum 12 april 2015

10 (31)

Processer

Viktiga händelser och utveckling på sikt

Visby lasarett utsedd till ett av Sveriges bästa sjukhus

I januari utsågs Visby lasarett till Sveriges tredje bästa mellanstora sjukhus, enligt tidningen Dagens Medicin som årligen utser ”Sveriges bästa sjukhus” i tre olika storlekskategorier. Storleken avser i detta fall vilken bredd av verksamhet som finns på sjukhuset, inte antal invånare i upptagningsområdet.

Dagens Medicin har granskat ett 70-tal olika parametrar och räknat fram en ranking bland sjukhusen. I kategorin mellanstora sjukhus finns 36 sjukhus. I kategorin universitetssjukhus ingår sju och i kategorin mindre sjukhus har 18 sjukhus jämförts.

Invigning av Socialpsykiatriskt team och MiniMaria

Socialnämnden och Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade under 2014 ett samlokaliserat beroendecentrum för unga och unga vuxna samt bildande av

Socialpsykiatriskt team. I januari invigdes verksamheterna. MiniMaria vänder sig till barn och unga upp till 24 år med beroendeproblematik och Socialpsykiatriskt team avser gemensamma intensiva öppenvårdsinsatser.

Sjuksköterskebrist har medfört stängning av vårdplatser

På grund av den rådande sjuksköterskebristen har det inte varit möjligt att

upprätthålla alla vårdplatser under perioden. Avdelning C3 fick stänga sju vårdplatser under tre veckor v 7, 8 och 9. Den planerade verksamheten minskade under den aktuella perioden.

Vårdplatskoordinator ska innebära bättre överblick av vårdplatser

Resursområdescheferna och verksamhetsområdeschefen har gemensamt tagit fram en uppdragsbeskrivning till en vårdplatskoordinator för hela lasarettet. Syftet är att akutens ledningssjuksköterska ska vara rätt uppdaterad om antalet tillgängliga

vårdplatser samt att avlasta bakjourer och slutenvårdens enhetschefer. Uppdraget har kopplats till funktionen sociala samordnare som samtidigt bytt namn till samordnare.

Vårdplatskoordinatorn är bemannad i veckorna kl 8-19 samt söndagar kl 13-18.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Region Gotland Datum 12 april 2015

11 (31)

Pris till Wisby Söder för kortare väntetider vid psykisk ohälsa

Vårdcentralen Wisby söder fick andra plats i förnyelsepriset för sitt arbete med att förkorta väntetiden till samtalsbehandling vid psykisk ohälsa. Genom att upprätta ett beslutsstöd till telefonsköterskorna kan patienterna sorteras på ett effektivare sätt.

Passande patienter kan därmed direktbokas till terapeut/psykolog eller kurator för en för en första bedömning. Till detta har även kopplats en teamfunktion där läkare ingår, som snabbt kan ta emot patienter om behov finns av annan behandling inom eller utanför teamet.

Resultatet har inneburit att väntetiden har minskat drastiskt vilket avstyrt många läkemedelsbehandlingar och drastiskt minskat sjukskrivningstalen för denna grupp.

Modellen är under utveckling och spridning till andra vårdcentraler.

”Direktbokning av ortopedpatienter” gav tredje pris

Ortopedmottagningen och Planeringsenhet Vård (PEV) fick tredje priset när förnyelsepriset delades ut för ”Direktbokning av ortopedpatienter”

Genom att Ortopedmottagningen och PEV arbetat fram nya rutiner så att patienterna kan ringa direkt till PEV för att planera och boka in sin polikliniska ortopediska operation har det medfört en mycket nöjd patientgrupp som känner hög grad av delaktighet i planeringen av sin operation. Det har också lett till att arbetet med ombokningar och avbokningar kunnat minska rejält.

Säkrare lastning vid ambulansflyg

Genom samarbete mellan Falck Ambulans AB, Swedavia och Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har inlastningen av patienter i ambulansflygplan kunnat underlättas och göras säkrare genom anskaffande av en hydraulisk lyftanordning.

Falck har svarat för anskaffningen, Swedavia tillhandahåller uppställningsplats och förvaltningen står för service och reparationer.

Längre vårdtider för psykiatriska patienter

Den psykiatriska heldygnsvården har haft ett fortsatt högt tryck. Antalet vårdtillfällen är för perioden lika många som för samma period föregående år men antalet

vårddagar och medelvårdtiden har ökat med 14 procent (antal vårddagar 1 054 jämfört med 920 motsvarande period 2014). Patienterna vårdas inneliggande längre tid. Åtgärder för att förändra situationen pågår, bland annat avseende

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Region Gotland Datum 12 april 2015

12 (31)

utskrivningsprocessen i samarbete med socialtjänsten. Att ett flertal tjänster är vakanta inom den psykiatriska öppenvården påverkar då utskrivning försvåras.

Handlingsplan standardiserade vårdförlopp i cancervården

En lokal handlingsplan utifrån i överenskommelsen specificerade frågor har under kort tid tagits fram, och efter beslut i HSN att ansluta sig till den nationella

satsningen och att införa standardiserade vårdförlopp, skickats in till RCC Stockholm-Gotland.

Handlingsplanen beskriver bland annat regionala utmaningar för införande av standardiserade vårdförlopp samt hur regionen avser att gå tillväga för att införa dessa.

Bra resultat inom Njursjukvård

Vid avtalsuppföljningsmöte med utföraren av njursjukvård Diaverum har data från Svenska Njurregistret redovisats. Dessa visar att enheten vid Visby lasarett ligger bland de bästa i Sverige i en rad medicinska parametrar.

Fortsatt arbete med ”Struktur 2015”

Arbetet med att förverkliga det som framkom i Strukturutredningen har fortsatt.

Under perioden har bland annat organisering av första linjens hälso- och sjukvård för barn och unga med psykisk ohälsa har belysts. Liksom frågan om en samlad funktion för ungdomshälsa och sjukvårdsrådgivning/1177 i egenregi. En modell för att underlätta införandet av IT-lösningar i vården har tagits fram och nämnden har beslutat om en genomförandeplan för förvaltningens arbete med RAK – rätt använd kompetens. En fråga som är strategiskt viktig ur flera perspektiv.

Sammanlagt har 19 av de 33 beslutspunkterna genomförts/återredovisats i enlighet med genomförandeplanen.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Region Gotland Datum 12 april 2015

13 (31)

Ekonomi

Viktiga händelser och utveckling på sikt

Tvisten mellan ”fyrklövern” och Medhelp löst

Skadeståndsprocessen mellan ”Fyrklövern” (Gotland och tre landsting i Mellansverige) och Medhelp avseende det 2013 avslutade avtalet om

ambulansalarmering har lösts genom förlikning. Förlikningen innebär att ingendera parten erhåller skadestånd från den andra och står för sina egna advokatkostnader.

Höga kostnader för patienttransporter på grund av väderförhållanden

Under årets första månader har på grund av väderförhållanden ett stort antal transporter av patienter till fastlandet fått utföras med ambulansflygplan istället för helikopter. Kostnaderna är därför 720 tkr jämfört med 463 tkr samma tid förra året.

Vårdcentralen Visborg står kvar i 2014 års avtalsvillkor

Vårdcentralen Visborg har valt att enligt avtalsvillkoren i Krav- och kvalitetsboken kvarstå i den ersättningsmodell som gällde under 2014. Detta innebär att de avstår från möjligheten att få bonus för hög telefontillgänglighet och kompensation för högt CNI (Care Need Index) samtidigt som de behåller en högre besöksersättning för läkarbesök och den tidigare modellen för beräkning av täckningsgradsbonus.

Vårdcentralen avstår därmed också den kompensation för ”fria nyttigheter” i form av förvaltningsövergripande kostnader som ingår i 2015 års ersättningsmodell.

Överenskommelse träffad om statsbidrag läkemedel

Under mars månad träffades en ettårig överenskommelse angående utbetalningar av statsbidraget för läkemedelsförmånen. Överenskommelsen tar i viss mån hänsyn till de ökade kostnader som landstingen/regionerna får för läkemedel mot hepatit C. En bedömd kostnad för hepatit C för 2015 är gjord och statsbidraget tar hänsyn till 70 procent av denna kostnad.

I överenskommelsen ingår också en utbetalning som kompensation för 100 procent av kostnader för hepatit C 2014. För Gotlands del är detta 659 tkr som kommer att komma in i redovisningen för april månad.

I överenskommelsen ingår en vinst/förlustmodell som anger att om kostnaderna för läkemedelsförmånen går utanför vissa uppsatta gränsvärden ska stat och

landsting/regioner dela på den överskjutande delen, vare sig den överstiger det högsta gränsvärdet eller understiger det lägsta gränsvärdet. Detta gör att trots att överenskommelsen är gjord, finns en osäkerhet för vad statsbidraget blir i slutänden för 2015.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Region Gotland Datum 12 april 2015

14 (31)

Periodens resultat

Periodens resultat för Hälso- och sjukvården är – 18 255 tkr.

Ekonomisk utveckling för perioden jan-mars jämfört med samma period 2014 Både nettokostnadsutveckling och kostnadsutveckling redovisas med hänsyn tagen till jämförelsestörande poster. För perioden gäller detta främst flytten av kostnaden för kategori 1 tjänster samt intäkter från kömiljard som redovisades i mars 2014.

Nettokostnadsutveckling: 6,1 procent, ökat med 20,3 miljoner.

Extern kostnadsutveckling 5,3 procent, ökat med 19,8 miljoner.

Extern intäktsutveckling: - 1,4 procent, minskat med 0,6 miljoner.

Personalkostnadsutveckling: 4,47 procent, ökat med 8,6 miljoner.

Arbetskraftskostnadsutveckling: 5,2 procent, ökat med 10,5 miljoner Kostnadsutveckling utomlänsvård: 6,6 procent, ökat med 1,9 miljoner.

Kostnadsutveckling förskrivna läkemedel: 14,6 procent, ökat med 3,1 miljon.

Kostnadsutveckling rekvisitionsläkemedel: 6,6 procent, ökat med 0,6 miljoner.

Påverkan av bokslutsdispositioner

I årsbokslutet görs uppbokningar både av konstaterade och endast beräknade intäkter och kostnader. När besked om utfallet sedan kommer i början av 2015 påverkas 2015 års resultat antingen positivt eller negativt om uppbokningen inte stämmer överens med det slutliga utfallet.

De uppbokningar som gjordes i årsbokslut 2014 och där beräkningar/uppskattningar gjordes var:

• Kömiljarden

• Sjukskrivningsmiljardens villkor och rörlig del.

För kömiljarden gjordes beräkning och uppbokning totalt under 2014 med 52 728 Tkr. Det faktiska utfallet blev 50 943 tkr. En differens på – 1 785 tkr. Anledningen till den felaktiga bedömningen var att Stockholms läns landsting i augusti först rapporterat felaktigt att det grundläggande kravet för att få ta del av kömiljarden för

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Region Gotland Datum 12 april 2015

15 (31)

besök inte nåtts. Då detta berodde på fel i systemet gavs tillåtelse att rätta till felet i efterhand, vilket Gotland inte uppmärksammade och därmed räknade med att SLL inte skulle få del av kömiljarden för besök i augusti. Då det endast var 4 landsting, inklusive SLL som klarade 70 procents nivån för besök i augusti, blev den

ekonomiska förändring stor när SLL gick från att inte inkluderas i de som klarat

ekonomiska förändring stor när SLL gick från att inte inkluderas i de som klarat