• No results found

Vi ska ge våra elever en så bra utbildning att de kan rekommendera sitt

gymnasiepro-gram till elever som ska söka till gymnasie-skolan.

Målet är uppnått. Eftersom att eleverna trivs på skolan

Årsredovisning 2018 67.

och känner sig trygga här samt upplever i mångt och mycket att deras lärare hjälper dem i undervisningen så är det inte så stor överraskning att de även rekom-menderar sitt gymnasieprogram. Personalen arbetar ständigt med att förbättra skolan. I arbetet med sko-lans utvecklingsplan och skosko-lans utvecklingsprojekt tar vi alltid med våra elever, de tillför alltid viktiga erfaren-heter och ser ofta nya möjligerfaren-heter.

Andelen förstahandssökande från medlems- kommunerna till förbundets gymnasie- utbildningar ska vara minst 80 %.

Målet är uppfyllt. I stort handlar det om att förstär-ka bilden av Stagneliusskolan som en del av Kalmar-sunds gymnasieförbund och vilka kvalitativa fördelar detta innebär för den enskilde eleven. Skolan erbjuder en god lärmiljö med skickliga och engagerade lärare, moderna lokaler och en hög grad av digitalisering i undervisningen. Verksamhetens fokus på tydlighet avseende ledarskapet, studieresultat, relationsproces-ser likvärdighet, trygghet och studiero etc. speglas i det höga intresset för skolans utbildningar.

Minst 30 % av gymnasieeleverna prövar att bli UF-företagare.

Målet är uppnått. Genom att starta ett UF-företag ingår i programstrukturen för samtliga handelselever samt ekonomieleverna på inriktningen ekonomi och att flertalet av eleverna från juridikinriktningen väljer att starta UF-företag bidrar till den höga andelen elev-er som blir UF-företagare på skolan.

Andelen elever som får studiehandledning på modersmålet ska öka.

Målet är uppnått. Skolan har ökat andelen elever som läser studiehandledning på modersmålet, det krävs fortfarande förbättringar i rutinerna och arbeta med tidigare informationsinsatser och med proaktiva åtgärder för att eliminera fördomar och felaktiga upp-fattningar kring denna verksamhet. Men skolledningen ser att skolan är på väg åt rätt håll och kommer att fortsätta öka vår andel under nästkommande period.

Lärares kompetens i språk- och kunskapsut-vecklande arbetssätt ska öka.

Målet är uppnått. Stagneliusskolan har två stycken lä-rare som är behöriga till att handleda SKUA. Skolan har

inom ramen för sina lärcirklar valt att introducera nya medarbetare till SKUA för att på så sätt öka kompe-tensen inom lärarkåren på skolan. Genom att fortsätta att erbjuda språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt under s.k. lärcirkeltid har fler och fler lärare på ST fått möjligheter att utveckla kompetenser inom området.

Stagneliusskolan kommer givetvis att fortsätta denna satsning kommande läsår.

APL-RAPPORT

Samtliga elever som gick på handelsprogrammet fick 15 veckors praktik, dock dök några elever inte upp på sin APL-plats, eller gjorde så att de inte var välkomna tillbaka. Dessa erbjöds nya platser dock så valde några att ändå inte göra sin APL, där har särskilt stöd initie-rats för att hjälpa eleverna att ändå bli så anställnings-bara som möjligt efter avslutade studier.

Samtliga APL-platser på handelsprogrammet upp-fyllde kraven på de krav som utbildningen har.

Besöken som görs regelbundet på APL-platserna tar upp den generella arbetsmiljön, där diskuteras till viss del värdegrundsfrågor, då framförallt hur du förhåller dig till andra på en arbetsplats.

Vissa av handledarna har blivit erbjudna att delta i handledarutbildningen och framförallt så har frågan lyfts på det lokala programrådet.

68. Årsredovisning 2018

ÖVRIGA VIKTIGA HÄNDELSER UNDER ÅRET

Året 2018 har för Stagneliusskolan präglats av sam-arbetet med Challenging learning (CL). Tack vare de medel som beviljades har skolan fått tillgång till stöd och handledning från en erfaren och professionell organisation av skickliga pedagoger som på olika sätt bistått i det pågående pedagogiska utvecklingsarbe-tet utifrån helhetsidéns styrande principer. Stagnelius-skolan upplever att det har varit mycket givande att få erfarna, utomstående blickar på det skolan gör. I det utvecklingsarbete Stagneliusskolan tillsammans med CL bedrivit under året har fokus legat på självständigt lärande, kritiskt tänkande och kognitiv utmaning. Sats-ningen fortgår även under 2019.

Utvecklingsarbete på skolan sker alltid med en tydlig utgångspunkt i digitala verktyg. För Stagneliusskolans del handlar det om att leda lärande och att utveckla undervisningen genom att dra nytta av digitalisering-ens möjligheter. I den processen ingår också att ta an-svar för och hantera de utmaningar som lärande i en digital värld kan innebära.

Utöver ovanstående utvecklingsområden har mycket arbete lagts ned på att implementera nya rutiner och nytt dokumentationsunderlag för processerna inom elevhälsan. Detta arbete kommer att fortgå under 2019.

Skolan har under året känt av en ökad trångboddhet på grund av ett växande elevantal. Det har märkts inom många olika verksamhetsdelar, t. ex. salsbrist, långa köer till matsalen, fler lärare och elever som gått mellan huvudbyggnaden och övriga tillfälliga undervis-ningsutrymmen.

Beslutet om flytt av AST-enheten till Storken har mot-tagits väldigt väl och en hel del förberedelsearbete har redan påbörjats.

FÖRVÄNTAD UTVECKLING

Den förväntade utvecklingen vad avser söktryck till skolans utbildningar är fortsatt hög. Samtliga program väntas öka när det gäller antal elever. Fr. o. m. läsåret 2019/20 kommer därför ca 8 salar på Storken att nytt-jas av lärare och elever från Stagneliusskolan. Detta kommer att kräva stor flexibilitet i organisationen och stor skicklighet i att hantera planeringsprocesserna för att minimera onödig tidsåtgång för förflyttningar mel-lan lokaler. Detta medför även ett ökat rekryteringsbe-hov på personalsidan, såväl vad gäller lärare som övrig personal.

AST-verksamheten kommer rent geografiskt att lokali-seras så att ett samarbete med övriga skolenheter un-derlättas. Ett utökat samarbete med IMind och IMyrk på såväl Jenny Nyströmsskolan och Lars Kaggskolan förutspås.

Årsredovisning 2018 69.