• No results found

Skadetyper, riskorsaker och skadade kroppsdelar baserat på intern statistik

Olycksfall per anställd 140101-150101

4.1.2 Skadetyper, riskorsaker och skadade kroppsdelar baserat på intern statistik

Orsaker till varför olyckor sker kan användas som ledtrådar vid identifieringen av riskkällor. Nedan redovisas sammanställningar av olycksstatistik som gäller för Ovakos egen personal på anläggningen i Hällefors, men utöver det också specifik statistik för Ovakos personal på varje enskild fokusenhet. Under tidsperioden 1/1 2014 – 28/4 2015 är kross-, kläm- eller andra mjukdelsskador den absolut vanligaste skadetypen på Ovako i Hällefors, se Diagram 6 på nästa sida. Efter detta är sårskador samt stukningar, vrickningar och sträckningar de vanligaste skadetyperna bland de olyckor som skett under samma tidsperiod. Skadetypen indikerar vilken typ av fysisk konsekvens som det specifika

Diagram 6: Typ av skada för arbetsolyckor som inträffat på Ovako Hällefors under tidsperioden 140101 - 150428.

Även i Stånghallen är kross-, kläm- eller andra mjukdelsskador den vanligaste skadetypen under tidsperioden 1/1 2014 – 28/4 2015, se Diagram 7 nedan. Som den näst vanligaste skadetypen hittas stukning, vrickning och sträckning, och med sina två skador av denna typ går det att konstatera att Stånghallen står för en ganska stor del av det totala antalet stukningar, vrickningar och sträckningar bland Ovakos egen personal i Hällefors. Detta skulle kunna bero på att arbete utförs på arbetsplatser med många, men inte nödvändigtvis stora, höjdskillnader eller att golven i Stånghallen är skräpigare än andra enheters golv, till exempel på grund av grus som fallit ned från truckar och andra fordon.

Diagram 7: Typ av skada för arbetsolyckor som inträffat på Stånghallen, inklusive underenheter, under tidsperioden 140101 - 150428.

I Värmebehandlingen är också kross-, kläm- eller andra mjukdelsskador den vanligaste skadetypen, se Diagram 8 på nästa sida, men denna enhet har även stått för två av de mer ovanligare skadetyperna: skelettskada och förlust av kroppsdel. Värmebehandlingen står även för en tredjedel av det totala antalet sårskador bland Ovakos egna anställda på anläggningen i Hällefors. Måhända beror detta på felaktig skyddsutrustning eller en förhållandevis stor hantering av stänger med mösskärmar.

Diagram 8: Typ av skada för arbetsolyckor som inträffat på Värmebehandlingen, inklusive underenheter, under tidsperioden 140101 - 150428.

Skadetyperna som arbetsolyckor på Valsverket har medfört är kross-, kläm eller annan mjukdelsskada samt stukning, vrickning och sträckning, se nedan i Diagram 9. Dessa två skadetyper återfinns bland de tre vanligaste typerna för hela anläggningen. På Valsverket hanteras inte stänger för hand i samma utsträckning som i Stånghallen och Värmebehandlingen och detta skulle kunna vara en förklaring till varför Valsverket under samma tidsperiod inte har lika många kross-, kläm- eller andra

mjukdelsskador som de andra två fokusenheterna. Enligt denna statistik verkar Valsverket ha förhållandevis få arbetsolyckor som leder till skador. Men enligt Diagram 5, även om denna statistik baseras på en annan tidsperiod, borde antalet olyckor på Valsverket vara ungefär 60 % av antalet på Värmebehandlingen. Enligt statistiken i Diagram 8 och Diagram 9 handlar det snarare om en tredjedel. Måhända finns det därför ett mörkertal, där skadetyperna för olycksfall i Valsverket ej rapporterats.

Diagram 9:Typ av skada för arbetsolyckor som inträffat på Valsverket, inklusive underenheter, under tidsperioden 140101 - 150428.

På Ovakos produktionsanläggning i Hällefors är den vanligaste skadeorsaken och/eller risken att någon träffats, eller varit nära att träffas, av flygande eller fallande föremål, se Diagram 10 på nästa sida. Förklaringar till detta kan vara att traverskörning sker i stor utsträckning i produktionen, att rörliga delar på maskiner eller dylikt kan sprätta iväg material eller att många skadeorsaker klassas som att ett föremål fallit. Sammanlagt för olycksfall, tillbud och riskobservationer är att fastna eller

klämmas, eller vara nära att fastna eller klämmas, mellan föremål den näst vanligaste

skadeorsaken/risken på Ovakos anläggning i Hällefors. Den tredje vanligaste skadeorsaken/risken är fall i samma nivå, som att till exempel snubbla eller halka. I diagrammet nedan saknas skadeorsaker eller risker för 579 händelser, vilket kan ha en inverkan på resultatet.

Diagram 10: De tio vanligaste skadeorsakerna/riskerna för arbetsmiljöhändelser som inträffat på Ovako Hällefors under tidsperioden 140101 - 150428. Skadeorsak/risk är ej angiven för 579 händelser.

Statistiken för Stånghallen som redovisas nedan i Diagram 11 är, procentuellt sett, väldigt lik statistiken som gäller för hela anläggningen i Hällefors. Att träffas och att vara nära att träffas, av flygande eller fallande föremål är den vanligaste sakadeorsaken och risken under tidsperioden 1/1 2014 – 28/4 2015. Att fastna eller klämmas och att vara nära att fastna eller klämmas mellan föremål är den näst vanligaste orsaken och risken under samma period. Den tredje vanligaste handlar om att falla i samma nivå.

Diagram 11: De tio vanligaste skadeorsakerna/riskerna för arbetsmiljöhändelser som inträffat på Stånghallen, inklusive underenheter, under tidsperioden 140101 - 150428. Skadeorsak/risk är ej angiven för 33 händelser.

I Värmebehandlingen är fall från samma nivå den sammanlagt vanligaste skadeorsaken/risken, se Diagram 12 på nästa sida. Men både kategorin ”Övrigt” och att fastnat eller klämts mellan föremål, vilka är näst och nästnäst vanligaste skadeorsakerna och/eller riskerna, leder till fler olycksfall. Många fall har ej angivna skadeorsaker och/eller risker, närmare bestämt 52 stycken, på Värmebehandlingen. Detta och att förhållandevis många olyckor, och även tillbud och riskobservationer, rapporterats under

kategorin ”Övrigt” skulle kunna bero på samma sak. Antingen stämmer kategorierna för

skadeorsakerna och riskerna inte överens tillräckligt väl med de verkliga skadeorsakerna och riskerna på Värmebehandlingen eller så finns det en annan anledning till varför den/de som rapporterar dessa händelser inte gör detta med större noggrannhet.

Diagram 12: De tio vanligaste skadeorsakerna/riskerna för arbetsmiljöhändelser som inträffat på Värmebehandlingen, inklusive underenheter, under tidsperioden 140101 - 150428. Skadeorsak/risk är ej angiven för 52 händelser.

För Valsverket är att träffas, eller vara nära att träffas, av flygande eller fallande föremål den vanligaste sakadeorsaken och/eller risken och därefter kommer orsaken/risken att fastna eller

klämmas mellan föremål. På tredje plats hamnar skadeorsaken och risken att bli påkörd eller klämd av fordon och som fjärde vanligaste brand och/eller explosion, se nedan i Diagram 13.

Diagram 13: De tio vanligaste skadeorsakerna/riskerna för arbetsmiljöhändelser som inträffat på Valsverket, inklusive underenheter, under tidsperioden 140101 - 150428. Skadeorsak/risk är ej angiven för 27 händelser.