• No results found

Skapa överprenumeration via kampanjer

In document Ett Blocket för kreativa tjänster (Page 40-45)

En nyckel till omedelbar framgång ligger i att skapa mer efterfrågan på att delta i sajten än vi har kapacitet att tillgodose. Det åstadkommer vi genom att engagera potentiella medlemmar redan när sajten byggs. Mer exakt kan det gå till på följande sätt:

Väcka nyfikenhet

Redan när sajten befinner sig under uppbyggnad meddelar vi några tusen potentiella medlemmar om möjligheten att delta i någonting stort:

Nu kan du bidra till att driva världen från Industriella revolutionen till

Entreprenörsrevolutionen, där folk lämnar ekorrhjulet och inrutade arbetsscheman och istället skapar det de älskar och är bäst på. Var som helst i världen. Ständigt stigande arbetslöshet ersätts med orden: ”So long, arbetsförmedlingen, men nu tjänar jag pengar på min egen grej.”

Denna nya grej är en plattform vi bygger. Pga sekretess och konkurrens avslöjar vi inte alla detaljer redan nu, men vi kan säga såhär: Genom oss kommer du kunna skapa en mycket säljande och väldefinierad portfolio av dina tjänster. Du kommer nå ut till ett stort antal köpare. Du kommer även – på ett snabbt, enkelt och kul sätt – kunna köpa de tjänster du vill ha utförda.

Det är en digital kreativ plattform, och en väldigt kul sådan, där videoklipp på köpare och säljare (dig?) syns redan på öppningssidan, och där du kan kommunicera med andra

kreatörer. Om du beviljas tillträde till plattformen och blir duktig på det du gör är tanken att du kan försörja dig på det, närsomhelst och varsomhelst (förutsatt att du har med dig de prylar du behöver för ditt skapande).

Inom olika marknadssegment undersöker vi nu intresset för denna plattform.

Därför undrar vi:

Skulle du kunna tänka dig att vara medlem i en sådan plattform?

JA NEJ

Du förbinder dig inte till någonting genom att svara, däremot ökar dina chanser att bli en av oss redan under inledningsfasen, vilket ger dig starka konkurrensfördelar. Vi kommer även ge dig underhållande information som hjälper dig att bli en framgångsrik kreatör och

marknadsförare på plattformen. Du kan avsäga dig detta informationsflöde när du vill med ett enkelt klick.

Poängen med detta förfarande är att folk inte behöver förbinda sig eller ta några stora steg till en regelrätt intresseanmälan, vilket innebär att vi får in ett stort antal intresseanmälningar. Vi

41

får på så sätt en stor följarskara, bygger upp en psykologisk förväntan, samt vaskar fram lojala och duktiga kreatörer till plattformen.

Det allra första utskicket kan ske under mer dolda former (email, od), men när vi via mätningar och feedback vet att responsen blir tillräckligt hög kan vi gå ut med

intresseanmälningar via mer synliga medier, såsom sociala media, där mottagaren helt enkelt klickar på Gilla-knappen, eller liknande, om de är nyfikna eller intresserade.

Ge information och underhållning

Vi fortsätter med ovanstående intresseundersökningar, plus ger information och underhållning till de som följer oss – ca 80 procent information och 20 procent underhållning – ända tills vi har en tillräckligt stor och engagerad följarskara.

Vi kan blogga uppdateringar, presentera häftiga videoklipp om plattformen, ge roliga och kreativa förslag på vilka typer av tjänster man kan skapa, och så vidare. Redan här börjar vi alltså utbilda vår följarskara till kreativa och suveräna säljare.

Vi mäter intresset genom att se vilka följare som klickat på vilka länkar och övrigt material.

Justerar därefter. Tar nya grepp på marknadföringskampanjen.

Skapa överprenumeration

När vi är säkra på att få tillräckligt stor respons kan vi bli mer transparanta och gå ut med intresseundersökningar i det publika rummet, såsom sociala media typ Facebook, där svarsfrekvensen syns direkt på sidan inför alla användare.

Exempelvis kan vi avslöja ytterligare information om plattformen samt avsluta med kommentaren:

Eftersom vår verksamhet bygger på att omsorgsfullt lyfta fram din briljans och få dig att lyckas kan vi enbart ta in er i vågor, där varje våg innehåller 100 nyanlända medlemmar. Vi undrar därför om du har intresse av att vara med som

- Säljare - Köpare

- Säljare och köpare - Inte alls vill vara med [de klickar i passande valalternativ]

Samt vad du vill sälja eller köpa på plattformen? Berätta (tweeta?) i en mening och bifoga gärna en länk.

Utifrån tidigare mätningar vet vi att långt många fler än 100 personer kommer visa sig

intresserade att vara med som säljare och vi blir överprenumererade redan innan sajten dragit igång (vi kan sätta upp interna mål för graden av överprenumeration, beroende på vilka typer av medlemmar som svarat och hur starkt intresse de enligt statistiken har uttryckt, tex att det ska gå 10 intresseanmälningar av graden ”tydligt intresse” på varje tillgänglig medlemsplats, eller 100 av graden ”milt intresse” på varje medlemsplats, med mera).

42

På Facebooksidan och ev andra sajter kan alla försäljare se hur många som anmält sitt intresse och att vi (förhoppningsvis) är grovt överprenumererade. Detta i sig är mycket lockande för kunden. Vi skulle rentav kunna skapa en ”virtuell kö” där alla ser hur många som blivit accepterade och hur många som står utanför och köar, i form av en kul och interaktiv bild.

Mer information och underhållning

Vi fortsätter att informera och underhålla med jämna mellanrum, men informationen handlar nu mer om utbildning (80%) varvat med underhållning (20%).

Utbildningen kan bestå i att ge ytterligare förslag på vad de skulle kunna sälja (vissa av förslagen kan vara klart underhållande trots att de är seriösa, typ ”erbjud marknadsföring genom att skriva in beställarens företagsnamn med läppstift på din mage. Sen filmar och säljer du tilltaget”). Vi kan även visa dem hur de skapar säljande YouTube-klipp och

självpresentationer, informera om vad som säljer bäst, hur de hittar nya idéer, hur de nischar sig, skapar en suverän portfolio, levererar maximal kvalitet på maximalt kort tid och därmed pressar priset, och så vidare.

Utöver utbildning och underhållning delger vi även vår övergripande vision med projektet. På så sätt känner deltagarna att de är en del av någonting större. I blogginlägg och andra

informationskanaler kan vi beskriva vart världen är på väg, tex varför arbetslösheten sannolikt kommer fortsätta öka, hur kvarlevorna från den Industriella revolutionen nu splittras sönder i och med att teknologin totalförändrar vårt produktions- och konsumtionsmönster, vad man kan göra för att rida på denna våg av teknologiska förändring. Vi kan rentav poängtera att de skulle kunna lämna sitt gamla jobb om de på vår plattform i snitt säljer en tjänst för 1000 kr per dag. Vi vågar vara tillräckligt tokiga för att vilja sporra en hel samhällsrevolution (som nu sker i tystnad via modern teknologi).

Vi ser samtidigt till att bygga upp ett starkt produktmärke, företagsmärke, och

personlighetsmärke (personerna bakom företaget). Det sista är ju extra viktigt i sociala media- sammanhang.

Fler intresseanmälningar

Om vi har kapacitet för att använda Twitter kan folk anmäla sig via detta forum. De får då använda ett Twittermeddelande och ev. en infogad länk till att förklara varför just de ska bli en av de första till att få tillträde till plattformen, eller helt enkelt förklara vad de älskar mest, vad de vill skapa.

Strax innan lanseringen presenterar vi sajtens spelregler. De lär sig vad som krävs för att tillhöra skaran av framgångsrika 1000-kronorskreatörer, vilka typer av presentationer som brukar sälja bäst, att de som presenterar levande videoklipp på sig själva i kombination med leverans av en högkvalitativ service kommer placeras förmånligt på sajten, att de kan behöva tålamod till en början innan sajten ackumulerat tillräckligt antal aktiva besökare, och så vidare. Vi kan ge roliga och levande exempel på hur det kan se ut.

Medlemmarnas första gedigna insats

Precis innan sajten drar igång får den första vågen intresserade (tex de första 100 idealiska säljarna) registreras och lägga upp minst en försäljning. Exempelvis får de en vecka på sig och om de inte gör det går platsen till de som står på tur.

43

Vi kan gå ut med ett meddelande som lyder ungefär såhär:

För att skapa en högkvalitativ plattform där varje säljare lyfts fram på ett bra och rättvist sätt har vi bara kapacitet att ta in 100 (eller 50, 500, eller annan siffra) medlemmar denna vecka.

Bland 1.234 st intresseanmälda är du utvald att registrera dig (länk) och lägga upp minst en försäljning.

Du har exakt en vecka på dig, därefter går tillfället till den som står på tur.

Lycka till!

Sajten goes live

I våra bloggar, sociala media och andra kanaler har vi offentliggjort när sajten sjösätts. Vi kanske har infogat en nedtickande klocka som visar exakt vilken sekund det sker.

Vi har sett till att inte vara överdrivet kaxiga innan sjösättningen: Låt oss säga att vi avslöjat 70% av plattformens suveränitet innan sjösättningen och att de återstående 30% visar sig som en positiv överraskning för medlemmarna och besökarna efter sjösättningen.

Om sajten är tillräckligt stimulerande kommer antalet köande att öka. (Kvalitén på sajten och projektets alla delar blir alltså fullkomligt avgörande.) Förslagsvis fortsätter vi då att ta in fler vågor av intresserade enligt plan, inte att vi plötsligt bryter det vi lovat och ökar antalet intagna per våg; det skulle sänka värdet på plattformen.

Utvärdering och tack

Internt utvärderar vi statistiken och gör de justeringar som krävs. Allt för att få maximal kvalitet, snarare än kvantitet. Samt för att förbereda inför nästa rekryteringskampanj. Vi kan mäta antalet som avprenumererar, antal klick, förfrågningar, vad folk skriver om oss, och så vidare.

Externt tackar vi alla de medlemmar som är med och bidrar till sajtens liv. Vi tackar medlemmarna för specifika insatser, ger exempel på vissa försäljare och lyfter fram deras personliga historia och intressanta aspekter, djupa och mänskliga aspekter som vittnar om ett större budskap. Samt lyfter fram särskilt värdefulla eller nyskapande tjänster som medlemmar kommit upp med.

Vi gör allt för att leverera över deltagarnas initiala förväntan.

Framtiden

Extremt framgångsrika bolag av mindre storlek verkar ofta arbeta i kampanjform, 2-4 gånger per år. Utöver sedvanlig SEO-optimering och dagligt underhåll kan jag tänka mig att arbeta på det sättet, förutsatt att vi har kompetens och resurser. Det kan vara ett kul och variationsrikt sätt att jobba på. Mellan kampanjerna kan man ta det lugnare och ladda batterierna.

Plocka in suveräna marknadsförare/försäljare som brinner för detta projekt och som är så pass skickliga att de gärna jobbar helt på provisionsbasis?

44

Era förslag?

Planen ovan är bara schematisk, så det är jättebra om du kan bidra med andra idéer, samt kommer med detaljinstruktioner.

Appendix 5 – Planering utifrån STINGs kriterier

Enligt webbsidan http://www.stockholminnovation.com/vara-program/affarsutveckling erbjuder STING affärscoaching som generellt bygger på en 6 till 12- månaders aktivitetsplan, samt på följande milstolpar: Finansieringsalternativ, finansieringsplan, rekrytera

nyckelkompetens, affärsmodell, produktkoncept, investerarpitch, marknads- och säljstrategi, internetmarknadsföring (SEO, SEM och UX), team och organisation, nätverk av investerar- och affärskontakter, samt internationaliseringsstrategi.

För att göra det lättare för STING att undersöka detta projekt sammanställer jag därför max300-projektet utifrån dessa kategorier:

Finansieringsalternativ

Från början var tanken att ur egen ficka betala för programmering samt initial marknadsföring (total 100.000 kr till MD solution som hittills gjort ett utmärkt jobb), för att därefter betala marknadsföring mer på provisionsbasis.

Det känns dock som att detta projekt kan bli av så pass stort värde för så pass många

användare, varför det känns motiverat att lägga in så mycket finansiering som möjligt för att maximera möjligheterna att lyckas med sajten.

Om vi är osedvanligt bra kan vi få STINGs erbjudande på 300.000 kr samt vissa förmåner – kontorsplats, representation hos större redovisnings- och juristfirmor, förmånlig hosting, med mera – genom deras start-up program (ca en av tio sökande blir mottagen).

Man kan även registrera ett AB och vända sig till banker för finansiering, liksom ansöka om statliga bidrag och lån.

Sen kanske det finns andra inkubatorer och investmentforum. VC och Private Equity, Hedgefonder, med mera.

Crowdfunding kan bli möjligt på ett senare stadium, när man fått en viss följarskara.

Vi behöver få en tydligare bild av vilka forum man kan vända sig till.

45

Finansieringsplan

Se ovan.

Finansieringsplanen är klar fram till att MD solution skapat sajten samt sett till att minst 100 kreatörer lagt upp minst varsin tjänst, samt att vi fått in minst 100 försäljningar. (Kostnaden för detta tas ur egen privat ficka.) Detta ska vara klart i början av 2016.

En tydlig finansieringsplan för våren 2016 och framåt behöver därför finslipas ordentligt!

In document Ett Blocket för kreativa tjänster (Page 40-45)

Related documents