• No results found

Skillnader mellan de bäst sålda och de sämst sålda magasinen

7 Resultatredovisning för MåBra och Leva

7.2. Resultat Leva

7.2.4 Skillnader mellan de bäst sålda och de sämst sålda magasinen

Här presentar vi hur de bäst sålda magasinen skiljer sig från de sämst sålda. Helhetsintryck av layout och bild

Omslagen på de magasin som sålt bäst är alla harmoniska. Endast ett omslag av dem som sålt sämst har harmonisk layout. De nummer som sålt bäst har bilder på kvinnor med mellanbrunt till mörkbrunt hår och kvinnorna utstrålar lugn. I Jämförelse med de nummer som sålt sämst utstrålar dessa kvinnor inte samma lugn. På två av omslagen av de nummer som sålt sämst ser kvinnorna allvarliga ut.

Textpuffar – utformning och innehåll

På omslagen på de magasin som sålt bäst är textpuffarna placerade övervägande på vänster sida. På de omslag som sålt sämst finns det inga eller endast en liten textpuff på denna sida. Gemensamt för de omslag som sålt bäst är att de har textpuffar som till största del handlar om mental träning och självkänsla. På två av omslagen av de nummer som sålt sämst finns ingen textpuff vars innehåll handlar om mental träning, detta ämne saknas helt. Alla tre omslag saknar ämnet självkänsla.

Sammanfattningsvis vill vi ur ovanstående resultat tydliggöra att de magasin som sålt bäst har bilder på kvinnor som är brunhåriga och de utstrålar lugn. Layouten är i samtliga nummer harmonisk. Textpuffarna på omslagen handlar om mental träning och självkänsla.

Textpuffarna är placerade främst på vänster sida. De magasin som sålt sämst saknar en eller flera av ovanstående faktorer.

8 Resultatdiskussion

I resultatdiskussionen kommer vi att presentera våra tolkningar av omslagen. Vi diskuterar och knyter an våra tolkningar till vår teoretiska plattform och presenterar våra slutsatser. Vi börjar med ett avsnitt där vi behandlar resultaten för både Leva och MåBra. I nästföljande stycken presenterar vi de olika magasinen var för sig och diskuterar respektive resultat. Vi avslutar med en sammanfattning.

8.1 MåBra

De nummer av MåBra vi analyserat och som sålt bäst under perioden var utkomna i månaderna januari, juli och augusti. Det vi fann gemensamt för dessa nummer var att det vanligen infaller någon semesterperiod för oss svenskar dessa månader. Januarinumret utkommer i slutet av december vilket är en tid då de flesta är jullediga. Juli och augusti utkommer även de i slutet av månaden innan även dessa månader är vanliga tider för semester. Anledningen till att försäljningen varit högre för dessa nummer kan vara att

människor på sin lediga tid läser mer. Semester och ledighet förknippar vi med resande och då vill människor ha något att läsa.

Gemensamt för de magasin som sålt bäst är också att bilderna på omslagen är kvinnor med blont hår. Dessa kvinnor ser väldigt ”naturliga” och ytterst ”vanliga” ut. Detta tror vi har en positiv inverkan på läsaren för att det är lättare att identifiera sig med kvinnan. Detta medför även att budskapet i den tillhörande textpuffen blir lättare att ta till sig och tro på. Kvinnorna ser väldigt glada och lyckliga ut. De ler alla stort och deras leende ser naturligt ut. Kvinnornas make up syns tydligt. Vi har erfarenhet av att smink brukar upplevas osynlig på bilder som är retuscherade. Kvinnorna bär kläder som är mycket färgstarka såsom klarröd, kornblå samt stark cerise.

Jais-Nielsen (2004) skriver att bilden är det första vi ser och får oss att uppmärksamma en speciell tidning. Bergstöm (2004) menar att vi uppfattar färg snabbare än innehållet i en text och färg är även starkt förknippat med olika känslor. Han skriver också att färg är ett effektivt instrument vid visuell kommunikation. Eftersom ett magasin bara har ett fåtal sekunder att fånga köparens uppmärksamhet gäller det att välja rätt färger, bilder och textpuffar för den perfekta säljande layouten. För att koppla dessa teorier till våra magasin tror vi att de starka färgerna på kläderna kan ha bidragit till att omslaget uppmärksammats och därmed lett till försäljning.

Fler gemensamma faktorer vi funnit på de tre magasin som sålt bäst är att bilderna på

omslagen tydligt är kopplade till ett reportage. Detta väcker intresse hos läsaren eftersom bild och text i samverkan enligt Bergström (2004) stärker budskapet.

Vidare nämner Jais-Nielsen (2004) att en rörig layout med många bilder säljer bättre än ett magasin med enkel layout och färre bilder. Hon anser att många textpuffar, många olika figurer såsom cirklar och stjärnor, även stora siffror samt mervärde i form av extra

sidor/tidning säljer bättre. Detta kan vi tydligt se överensstämmer med de MåBra magasin som sålt bäst. De har alla färgcirklar, stora siffror och många textpuffar samt blandar många olika färger vilket ger ett rörigt intryck. Men vi kan även se samma mönster i de nummer som

Vi kan däremot se skillnad i textpuffarnas innehåll i de som sålt bäst respektive dem som sålt sämst. Vad det gäller retoriska begreppen ethos, patos och logos har man i de bäst säljande numren använt sig mest av patos. Magasinen erbjuder olika metoder för att gå ner i vikt eller förändra kroppen och det yttre. Dessa metoder kan upplevas realistiska att uppnå resultat med för läsaren. Metoderna inger det hopp och möjligheter läsaren söker efter. Att patos använts som ett retoriskt verktyg kan vara en anledning till att dessa nummer haft en högre

försäljning. De magasin som sålt sämst har istället använt sig mer av logos i form av uppmaningar i sina textpuffar. Vi tror att MåBras målgrupp attraheras mer av patos än av logos med anledning av att patos väcker känslor och inger hopp. Detta för att vi tror att MåBras målgrupp har problem med sin vikt eftersom varje nummer handlar om viktnedgång, kalorisnål mat och träning.

8.1.1 Sammanfattning

Sammanfattningsvis vill vi lyfta fram de tre faktorer som vi tror har haft störst påverkan vid köpbeslutet. Dessa tre är; tiden för magasinets utgivning, omslagets bild och färg samt att patos varit dominerande i textpuffarna. Tiden är en viktig faktor att lyfta fram på grund av att utgivningstiden sammanfallit med semesterperiod och det finns tid till att läsa förströelse. Det faktum att det är semesterperiod är dock ingenting som MåBra själva kan påverka.

Kvinnorna på bilderna är lätta för MåBras läsare att identifiera sig med tack vare att de ser naturliga och vardagliga ut. De nummer som har kvinnor med modelliknande utseende på omslagen har samtliga sålt sämst. Detta tyder på att MåBra bör använda bilder på naturliga kvinnor med vanligt utseende på omslagen. En modell är ouppnåelig både vad gäller hennes kropp och utseende.

Samtliga kvinnor bär kläder i starka färger vilket har bidragit till att väcka uppmärksamhet. Även den övriga layouten ger ett kraftigt intryck tack vare de starka färgerna i både bild och text. I de tre nummer som sålt bäst har omslagens totala innehåll dominerats av patos. Patos har verkligen nått målgruppen genom att väcka känslor av hopp. Detta tyder på att Måbras läsare attraheras av känslobudskap. MåBra bör även i fortsättningen använda patos vid utformningen av deras omslag.

8.2 Leva

De månader då Levas bäst sålda nummer utkommit relaterar vi inte till någon allmänt

förekommande semesterperiod. Leva är ett magasin som fokuserar mer på inre välbefinnande än utseende och kropp som är av fysisk karaktär. Detta styrks också med den text som finns att läsa på Levas hemsida. Annat som är gemensamt för de tre bäst sålda numren är att samtliga har textpuffar på framsidan som handlar om mental träning, till exempel yoga eller träning för hjärnan. Detta ämne finns inte på någon av de nummer som sålt sämst. De nummer som sålt bäst har dessutom en eller flera textpuffar som handlar om självkänsla exempelvis ”hur man övar upp sin självkänsla”. Jämfört med de nummer som sålt sämst har endast ett magasin en textpuff som handlar om personlig utveckling.

De magasin som sålt bäst har främst använt färgerna rött och gult på omslagen. Dessa två färger tillhör grundfärgerna och ger en upplevelse av värme. Bergstöm (2004) förklarar att rött symboliserar kärlek för många och gult står för glädje och strålar utåt. Känslor som man gärna attraheras av. Två av omslagen har varma färger medan den tredje förmedlar värme

genom bilden som förställer en kvinna hopkrupen i en mysig ställning och hon bär en stickad tröja som ser väldigt mjuk och härligt ut.

Ytterligare något gemensamt för dessa magasin är att textpuffarna förekommer övervägande på vänster sida. Detta är mycket intressant då man läser det som Josefine Sternvik (2004) skrivit om forskning kring ögonrörelser. I sin arbetsrapport skriver hon att den forskning hon tagit del av tyder på att ingången till läsning påbörjas i det vänstra hörnet på sidan. På de magasin som sålt sämst är textpuffarna främst placerade på höger sida. På grund av att de magasin som sålt sämst inte haft någon text alternativt väldigt lite text på den vänstra sidan av omslaget kan människorna som gått förbi tidningshyllan ha fått upplevelsen av att magasinet saknar innehåll. Om det saknas text på den plats där läsning tros ha sin ingång finns det därmed ingenting att läsa vidare på. Textpuffarnas innehåll domineras även av logos i samtliga sex magasin.

Det som är gemensamt för bilderna på de magasin som sålt bäst är att bilderna föreställer kvinnor med brunt eller mörkt hår. Samtliga kvinnor på omslagen utstrålar lugn och

självsäkerhet. Detta speglar även innehållet i textpuffarna som till största del handlar om inre välbefinnande.

8.2.1 Sammanfattning

Sammanfattningsvis vill vi ur resultatdiskussionen för Leva lyfta fram att de nummer som sålt bäst har textpuffar på omslaget som behandlar ämnen om självkänsla och personlig

utveckling. Dessa ämnen saknas på de omslag som sålt sämst, med undantag av ett nummer som har en textpuff med detta ämne. Självkänsla och personlig utveckling är tydligt ett ämne som förknippas med Levas och som även målgruppen vill läsa om. Därför bör Leva satsa på att ha med textpuffar som handlar om dessa ämnen på sina omslag.

Som vi tidigare nämnt utstrålar kvinnorna på omslagen lugn och självsäkerhet vilket ytterligare förtydligar och förstärker budskapet. Det inre välbefinnande som kvinnorna på omslagen utstrålar är det tillstånd man som läsare vill uppnå med sitt eget liv.

Helhetsintrycket av omslagen förmedlar alla en känsla av värme antingen genom bilden eller genom färgerna. Den varma känslan som omslaget ger stämmer även den bra överens med Levas innehåll. Logos är visserligen dominerande på omslagen av de magasin som sålt bäst men då samma sak även gäller de magasin som sålt sämst är det inte av avgörande betydelse för försäljningen.

Slutligen vill vi framhålla att textpuffarna är placerade övervägande på vänster sida och det är ytterligare en viktig faktor som haft betydelse för försäljningen. För det första är detta viktigt med tanke på den forskning om ögonrörelser som vi tidigare presenterat. Vi läser ett

magasinomslag med ingång på övre halvan till vänster hörn, vilket bevisar att det är viktigt att ha textpuffar på denna plats. För det andra är det främst den vänstra sidan av ett omslag som syns i en butik där många magasin trängs på samma hylla. Även detta tyder på att det är viktigt att ha textpuffar på vänster sida för att uppmärksammas. Om den vänstra sidan är tom finns det inget att fästa blicken på och inte heller något som fångar intresset.

Related documents