• No results found

4. Resultat

4.2 Skillnader, likheter och genomslagskraft

Detta avsnitt kommer att svara på de två sista frågeställningarna som är följande:

 Vilka skillnader mellan NWT och VF visar resultatet avseende publicering och genomslagskraft?

 Vilka pressmeddelanden fick vid publicering mest genomslagskraft i form av antal, storlek och utrymme?

I detta avsnitt har vi valt att ställa alla pressmeddelandens variabler mot variabeln

artikelstorlek som vi anser kan visa om det blev någon genomslagskraft. Detta eftersom det är stor skillnad på om artikeln blev en helsida än om det blev en notis. Vi tar även reda på hur mycket som handlade om forskning och vilka ämnen som forskningen handlade om. Till sist undersöker vi om antal ord i ett pressmeddelande har någon påverkan på artikelstorleken, samt om det spelar någon roll vilken typ av pressmeddelande det är. På grund av antalet variabelvärden kan tabeller bli väldigt stora, därför har vi först valt att visa de variabelvärden som fick flest publiceringar, eller de vi anser är av intresse. Dessa tydliggörs med

procentsatser. I slutet av avsnittet kommer ett antal tabeller att visas då de är nödvändiga för att tydliggöra de presenterade resultaten.

Innan jämförelserna visas först hur många artiklar som publicerades i de olika tidningarna, samt vilka som publicerades i båda. Utifrån samtliga pressmeddelanden publicerade NWT 36 artiklar och VF 47 artiklar, inkluderat de artiklar som publicerades i båda tidningarna. De 25 procent som publicerades i båda tidningarna talar alltså för artiklar som också finns med i

27

procenten över publicerade artiklar för respektive tidning, därmed utgör kategorierna på nästa sida mer än 100 procent tillsammans.

36 % av pressmeddelandena publicerades i NWT.

47 % av pressmeddelandena publicerades i VF.

25 % av pressmeddelandena publicerades i både NWT och VF.

42 % av pressmeddelandena publicerades varken i NWT eller VF.

Artikelstorlek i NWT och VF vs. Typ av pressmeddelande NWT

Totalt 44 procent av NWT:s artiklar kom från pressmeddelanden som bjöd in till evenemang.

Totalt 56 procent av NWT:s artiklar kom från pressmeddelanden som skickade ut en nyhet.

Att bjuda in till evenemang:

28 % (10 st.) Halvsida

Totalt 40 procent av VF:s artiklar kom från pressmeddelanden som bjöd in till evenemang.

Totalt 60 procent av VF:s artiklar kom från pressmeddelanden som skickade ut en nyhet.

Att bjuda in till evenemang:

23 % (11 st.) Halvsida Resultat av både NWT och VF

Utifrån NWT:s procentsatser konstaterar resultatet att fler pressmeddelanden som handlade om nyheter blev publicerade, än de som bjöd in till evenemang. Trots detta fick evenemangen större genomslag genom att de fick större artiklar via halvsidor och kvartsidor, medan

nyheterna överlägset blev notiser.

Även resultatet i VF visar att denna tidning skriver om fler nyhetspressmeddelanden än om evenemang, men precis som för NWT kan vi se att hela 23 procent av artiklarna som kom

28

från evenemang fick halvsidor vilket visar på genomslagskraft. Även fördelningen av

artikelstorlek för nyheterna har en liknande spridning som i NWT, men här ligger den högsta procenten på kvartsidor istället för notiser.

Pressmeddelanden med syfte att sända ut en nyhet publiceras ofta som notiser i NWT, medan VF får kvartsidor. Båda tidningarna är mer allmänt intresserade av pressmeddelanden som innehåller färdiga nyheter, men ger mer publicitet åt de evenemangen de väljer att följa, speciellt NWT.

Vem/vilka handlar det om i pressmeddelandet vs. Artikelstorlek i NWT och VF NWT

Då det var totalt 11 artiklar om universitetsanställda i NWT av 36 publicerade, handlade 31 procent av artiklarna om universitetsanställda, där man också kan påvisa genomslagskraft genom tre helsidor och tre halvsidor. Eftersom det var totalt 17 artiklar om Karlstads

universitet i NWT av 36 publicerade, handlade 47 procent om Karlstads universitet, som fick endast en helsida men sex st. halvsidor, vilket också kan anses vara bra genomslagskraft.

VF

Totalt publicerades 15 artiklar om universitetsanställda i VF vilket blir 32 procent av de 47 publicerade artiklarna. Totalt var det 22 artiklar publicerade om Karlstads universitet, vilket blir en siffra på 47 procent av totalt 47 publicerade artiklar. Då Karlstads universitet fick fler halv- och kvartsidor än universitetsanställda blir genomslagskraften större där.

29 Resultat av både NWT och VF

Resultatet visar att både VF och NWT hade exakt samma procent på antalen publicerade artiklar som handlar om Karlstads universitet, och att det endast skilde sig 1 procent mellan tidningarna och publicering om universitetsanställda. Detta visar att de båda tidningarna föredrar dessa två grupper att skriva om framför de andra. Resultatet visar tydligt i det här fallet att VF publicerar fler och större artiklar än vad NWT gör.

Vem/vilka berörs i pressmeddelandet vs. Artikelstorlek i NWT och VF NWT

Av det totala antalet publicerade artiklar i NWT handlade 28 procent om Karlstads

universitet. Inga helsidor gavs, men bra spridning på halvsida, kvartsida och notiser. Barn och ungdomar fick 19 procent publicering i NWT, men trots att procenten är lägre än för

Karlstads universitet fick de 14 procent notiser medan barn och ungdomar fick 6 procent publiceringar på helsida och 8 procent på halvsida. Vilket gör att barnen får större genomslag i form av större artiklar än vad universitetet får.

VF

Karlstads universitet berördes i 26 procent av alla publicerade artiklar i VF. Vi har tidigare sett att universitetet är populärt att skriva om och det visas här att de får alla olika typer av artikelstorlekar. Barn och ungdomar utgjorde 19 procent av de publicerade artiklarna, och det visas tydligt att det är ett ämne som får större publicitet i form av många större artiklar.

Resultat för både NWT och VF

Det som skiljer sig i tidningarna är att i NWT får barn och ungdomar fler helsidor än

Karlstads universitet som har en större spridning på sina nyheter. I VF kan man se att när barn

30

och ungdomar kommer med på agendan hamnar de som minst på kvartsidor. Detta visar att när det ämnet kommer med blir det oftast en stor nyhet och göms inte bland andra notiser. För Karlstads universitet blir resultatet det samma som i NWT, att det är en jämn spridning bland artikelstorlekarna.

Handlar pressmeddelandet om forskning vs. Artikelstorlek i NWT och VF NWT

Totalt 22 procent av artiklarna som publicerades i NWT handlade om forskning. Ändå lyckas 8 procent av de artiklarna bli helsidor vilket tyder på att när det väl handlar om intressant forskning får de nyheterna stor plats på agendan. Totalt 78 procent handlade inte om

forskning. Trots att det finns många fler nyheter att välja på här lyckas endast en artikel bli till en helsida. Däremot hamnar hela 33 procent på halvsidor vilket ändå tyder på att det är

nyheter som är värda att ge plats för.

VF

Totalt handlar 21 procent om forskning i VF. Mer än hälften kommer med på kvartsidor som gör att ämnet forskning inte hamnar helt i skymundan utan är ändå med och slåss om

utrymmet i tidningen. 79 procent av de publicerade artiklarna i VF blir nyheter som inte handlar om forskning. Dessa nyheter tar mest plats genom halv- och kvartsidor.

Resultat av både NWT och VF

Resultaten från de båda tidningarna visar att intresset för forskning inte är av majoritet då det skiljer sig med en procentenhet (78 respektive 79 procent) som handlar om övriga nyheter.

Däremot visar resultatet att de artiklarna om forskning som blev publicerade ändå fick hel-,

31

halv- och kvartsidor. Då kan vi se att när tidningarna väl får in bra forskningsnyheter ges det plats för dessa i tidningen.

Handlar pressmeddelandet om forskning i NWT och VF vs. Ämne på pressmeddelande

NWT Ja:

14 % (5 st.) Hälsa 6 % (2 st.) Annat 3 % (1 st.) Miljö

Totalt var det 25 procent av de publicerade artiklarna i NWT som handlade om forskning, där forskning om hälsa var mest utstickande med 14 procent publiceringar. De ämnen som inte handlade om forskning i NWT hamnade på totalt 75 procent.

VF Ja:

11 % (5 st.) Hälsa 4 % (2 st.) Miljö

Dessa två ämnen som handlade om forskning var de två som fick flest publiceringar. Endast 10 pressmeddelanden av 47 handlade om forskning, alltså 21 procent.

Resultat av både NWT och VF

Båda tidningarna är överens om att hälsa är ett forskningsämne som ska tas med på agendan, sedan följer ämnet annat och miljö.

Ämne pressmeddelande vs. Artikelstorlek i NWT och VF NWT

Utbildning:

14 % (5 st.) Halvsida 3 % (1 st.) Helsida 3 % (1 st.) Kvartsida 3 % (1 st.) Notis

Hälsa:

8 % (3 st.) Helsida 3 % (1 st.) Halvsida 3 % (1 st.) Notis 0 % (0 st.) Kvartsida

Totalt hade kategorin utbildning fått 22 procent av 36 artiklar publicerade i NWT, varav 14 procent resulterade i publicerade halvsidor. Kategorin hälsa hade endast 14 procent

32

publicerade artiklar i NWT, men eftersom den kategorin lyckades få tre helsidor vilket var flest av alla kategorier räknas denna som en av de med mest genomslagskraft.

VF

Utbildning:

17 % (8 st.) Halvsida 6 % (3 st.) Notis 4 % (2 st.) Kvartsida 4 % (2 st.) Kolumn 0 % (0 st.) Helsida

Totalt 32 procent av de publicerade artiklarna i VF handlade om utbildning där de två kategorierna efter det endast har 11 procent vardera. Eftersom 17 procent av artiklarna om utbildning fick halvsidor kan vi konstatera att den kategorin är populär i VF.

Resultat av både NWT och VF

Tidningarna visar en skillnad i hur stor plats de vill ge olika nyheter men de har ändå lite gemensamt. De båda är överens om att kategorin utbildning får störst plats men procenten skiljer sig då det i NWT fick 22 procent av de publicerade artiklarna och i VF blev 32 procent om utbildning publicerat. Däremot var kategorin hälsa ensam om att få tre helsidor i NWT.

Typ av pressmeddelande vs. Artikelstorlek vs. Antal ord i pressmeddelande Storleken på de pressmeddelanden som går ut från universitetet varierar mycket. Det kan alltså vara stor skillnad mellan de som bjuder in till evenemang och de som är färdiga nyheter, men det skiljer sig även inom evenemangen och nyheterna. För att ta reda på hur stora

artiklarna blev ska en korstabell visas på nästa sida för respektive tidning som ställer tre variabler mot varandra.

33

Tabell 4:1 - Typ av pressmeddelande * Artikelstorlek i NWT * Antal ord i pressmeddelande

Typ av pressmeddelande Antal ord i pressmeddelande

Total 100-200 201-300 301-400 401-500 500 <

Att bjuda in till evenemang

Artikelstorlek i NWT Helsida 1 0 0 0 1

Halvsida 0 7 1 2 10

Kvartsida 1 1 2 0 4

Notis 0 0 1 0 1

Total 2 8 4 2 16

Att sända ut en nyhet

Artikelstorlek i NWT Helsida 0 0 0 2 1 3

Halvsida 0 1 1 0 1 3

Kvartsida 1 1 1 0 0 3

Notis 2 5 2 1 1 11

Total 3 7 4 3 3 20

Pressmeddelanden som bjöd in till evenemang och hade en storlek på 201-300 ord63 fick 7 st.

artiklar på halvsidor, vilket motsvarar 44 procent av de artiklar som skrivits utifrån

inbjudningar till evenemang. Endast en artikel där pressmeddelandet innehöll 301-400 ord, fick en notis. I övrigt blev artikelstorlekarna mest halv- och kvartsidor.

Pressmeddelanden som skickade ut en nyhet hade en spridning i ordfördelningen, men vi kan ändå se att det blev flest notiser om man utgår från alla ordgrupper. De med ord mellan 100-400 fick flest notiser, och de mellan 401-500 fick helsidor.

63 201-300 ord motsvarar ca en halv dataskriven A4 i storlek 12, typsnitt Times New Roman med 1,5 radavstånd.

34

Tabell 4:2 - Typ av pressmeddelande * Artikelstorlek i VF * Antal ord i pressmeddelande

Typ av pressmeddelande Antal ord i pressmeddelande

Total 100-200 201-300 301-400 401-500 500 <

Att bjuda in till evenemang

Artikelstorlek i VF Helsida 1 2 0 0 3

Halvsida 2 7 0 2 11

Kvartsida 1 1 1 0 3

Kolumn 0 0 1 0 1

Notis 0 0 1 0 1

Total 4 10 3 2 19

Att sända ut en nyhet

Artikelstorlek i VF Halvsida 1 0 2 1 1 5

Kvartsida 1 3 6 2 1 13

Kolumn 1 2 1 0 0 4

Notis 1 3 0 2 0 6

Total 4 8 9 5 2 28

I tabell 4:2 kan vi se att inbjudningar till evenemang blev mest representerade av halvsidor, där flest artiklar ursprungligen var 201-300 ord. Även pressmeddelanden som var 100-200 och 401-500 ord fick artiklar på halvsidor.

Nyheterna fick en överrepresentation av kvartsidor, där de flesta orden från pressmeddelandet fanns i 301-400 gruppen. I övrigt fick 201-300 ordgruppen publiceringar som kvartsida, kolumn samt notis.

Resultat

Tabellerna 4:1 och 4:2 visar ett resultat som säger att för evenemangspressmeddelanden som ligger mellan 201-300 ord får störst och flest artiklar, då både NWT och VF publicerade 7 halvsidor per tidning.

Nyheterna skiljde sig från tidningarna, där det i NWT publicerades flest notiser i ordgrupperna 100-200, 201-300 samt 301-400. Däremot fick ordgruppen 401-500 två helsidor. I VF blev flest artiklar kvartsidor från ordgrupperna 201-300 och 301-400.

35 Redigerad rubrik vs. Publicering

Tabell 4:3 - Redigerad rubrik i NWT * Publicering i NWT?

Publicering i NWT?

Ja Procent

Redigerad rubrik i NWT Oredigerad 1 3 %

Rubrik omgjord och baserad på pressmeddelandet

6 17 %

Redaktionens egna rubrik 29 80 %

Total 36 100 %

Tabell 4:4 - Redigerad rubrik i VF * Publicering i VF?

Publicering i VF?

Ja Procent

Redigerad rubrik i VF Rubrik omgjord och baserad på pressmeddelandet

16 34 %

Redaktionens egna rubrik 29 62 %

Finns ingen rubrik 2 4 %

Total 47 100 %

Resultat

Tabellerna 4:3 och 4:4 visar är att NWT i 80 procent av publiceringarna använder sig av egen rubrik, medan VF också använder sig mest av egna rubriker, dock med 62 procent. Däremot använder VF fler rubriker som är omgjorda och baserade på pressmeddelandet oftare än NWT.

Redigerad ingress vs. Publicering

Tabell 4:5 - Redigerad ingress i NWT * Publicering i NWT?

Publicering i NWT?

Ja Procent

Redigerad ingress i NWT Ingress omgjord men baserad på pressmeddelandet

8 22 %

Redaktionens egna ingress 21 58 %

Finns ingen ingress 7 20 %

Total 36 100 %

36

Tabell 4:6 - Redigerad ingress i VF * Publicering i VF?

Publicering i VF?

Ja Procent

Redigerad ingress i VF Ingress omgjord men baserad på pressmeddelandet

18 38 %

Redaktionens egna ingress 22 47 %

Finns ingen ingress 7 15 %

Total 47 100 %

Resultat

I tabellerna 4:5 och 4:6 kan vi se att NWT med 58 procent använder sig i större utsträckning av redaktionens egna ingress än vad VF gör med sina 47 procent. VF använder dock mer ingresser som är omgjorda men baserade på pressmeddelandet än vad NWT gör.

Redigerad brödtext vs. Publicering

Tabell 4:7 - Redigerad brödtext i NWT * Publicering i NWT?

Publicering i NWT?

Ja Procent

Redigerad brödtext i NWT Brödtext omgjord och baserad på pressmeddelande

22 61 %

Redaktionens egna brödtext 14 39 %

Total 36 100 %

Tabell 4:8 - Redigerad brödtext i VF * Publicering i VF?

Publicering i VF?

Ja Procent

Redigerad brödtext i VF Brödtext omgjord och baserad på pressmeddelande

34 72 %

Redaktionens egna brödtext 13 28 %

Total 47 100 %

Resultat

I brödtexterna håller sig tidningarna nästan till samma redigering där den omgjorda

brödtexten används i störst utsträckning. Det går dock att utskilja att NWT använder sig av mer egna brödtexter än VF, samt att VF gör om sina brödtexter mer än NWT.

37

Related documents