• No results found

Skolinspektionens enkätresultat avseende kränkande behandling 7

3 Om kränkande behandling och diskriminering 5

4.1 Skolinspektionens enkätresultat avseende kränkande behandling 7

4.2 Organisation, riktlinjer, uppföljning 10

4.3 Personalens kunskap om författningars innebörd 11

4.4 Främjande och förebyggande arbete 12

5 Slutsats och rekommendationer 14

2

© 2020 KPMG AB. All rights reserved.

Document classification: KPMG Confidential

Åstorps kommun

Granskning av arbetet mot kränkande behandling och diskriminering i skolan

1 Sammanfattning

Vi har av Åstorps kommuns revisorer fått i uppdrag att granska arbetet mot kränkande behandling, trakasserier och diskriminering i skolan. Uppdraget ingår i revisionsplanen för år 2020.

Av Skolinspektionens skolenkät framkommer att eleverna i Åstorps kommun har en något mer positiv bild av arbetet mot kränkande behandling än snittet i

enkätomgången. En majoritet av den pedagogiska personalen upplever sig ha kunskap om vad den ska göra och ha förutsättningar att ingripa om elever är elaka mot

varandra.

I Åstorps kommun finns en gemensam mall för ”Plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier”. I mallen finns delar som respektive skolenhet ska fylla i och anpassa efter enhetens förutsättningar. Mallen innehåller också ”Rutin för

anmälan, utredning och åtgärder mot kränkande behandling”. Av rutinen framgår att personal ska anmäla till rektor på en särskild blankett ”Anmälan och utredning kränkande behandling rektor”. Anmälan till huvudman ska sedan göras av rektor på blankett ”Anmälan och utredning kränkande behandling huvudman”. Varje månad redovisas samtliga inkomna anmälningar i handlingarna till nämndens sammanträde.

Enligt nämndens presidium får nämnden en gång per år en sammanställning av antalet anmälningar per skolenhet.

Varje skolenhet avgör själv på vilket sätt arbetet mot kränkande behandling ska organiseras. Rektor och/eller biträdande rektor är alltid ansvarig och får stöd av personal, i första hand lärare eller förskollärare och barnskötare. På skolenheterna deltar också elevhälsans personal. Oavsett om en händelse bedöms som kränkande behandling eller inte dokumenteras insatserna. Intervjuade rektorer och lärare menar att anmälningar görs till rektor i enlighet med lag.

Vi bedömer att nämnden styr arbetet så att det ska bedrivas enligt lag. Det finns dock ett par formella brister i delegeringsordning. För att få ett adekvat underlag för beslut om främjande och förebyggande insatser eller om åtgärder bör nämnden i sitt systematiska kvalitetsarbete efterfråga en mer omfattande sammanställning av anmälningar om kränkande behandling, trakasserier och diskriminering. Det kan handla om uppgifter om typ av kränkning, eller var och när en kränkning ägt rum.

Vid uppstarter av verksamhetsår och kontinuerligt under arbetsplatsträffar och kompetensutvecklingsdagar tas frågan om hur arbetet mot kränkande behandling, trakasserier och diskriminering ska bedrivas upp av rektor och annan särskilt insatt personal med hela personalgruppen, pedagogisk personal som övrig personal.

Rektorerna är helt trygga med att deras personal har kännedom om gällande lagstiftning och agerar i enlighet med den.

Vi bedömer att personalen har nödvändiga insikter och fullgör de skyldigheter som åvilar dem. Även den icke-pedagogiska personalen borde dock kunna göra

anmälningar direkt till rektor.

Insatser av främjande och förebyggande karaktär görs på huvudmanna- och enhetsnivå. Hösten 2019 inleddes en satsning i hela Åstorp, efter ett beslut i

kommunstyrelsen, som syftar till att öka tryggheten för alla medborgare. En stor brist,

3

© 2020 KPMG AB. All rights reserved.

Document classification: KPMG Confidential

Åstorps kommun

Granskning av arbetet mot kränkande behandling och diskriminering i skolan

som får konsekvenser för tryggheten, är lokalförsörjningen i kommunen. Nämndens presidium är mycket frustrerad över långsam beslutprocess och handläggning. En lärare ser stora bekymmer med att eleverna tvingas förflytta sig mellan sex olika byggnader. Just förflyttningar är ett riskområde utifrån kränkningsperspektiv.

I likabehandlingsplanerna för förskole- och skolenheterna i Åstorps kommun framgår åtgärder för att förebygga och förhindra kränkande behandling, diskriminering och trakasserier. Det är viktigt att barnens och elevernas medverkan i arbetet blir reellt. På förskolorna finns det inte alltid egna planer utan de inkluderas i områdets plan, vilket gör att förskoleperspektivet kan saknas eller bara framkomma i lägre grad.

Sammanfattningsvis bedömer vi att bildningsnämnden i huvudsak har en

tillfredsställande styrning av och tar ansvar för att arbetet mot kränkande behandling, trakasserier och diskriminering sker i enlighet med lag och förordning. Vi ser dock formella brister vad gäller delegering. Det finns också skäl för huvudmannen att göra en fördjupad uppföljning av anmälningar till rektor och anmälningar till huvudman för att säkerställa att anmälningar görs i enlighet med lag. Det systematiska kvalitetsarbetet utifrån anmälningarna är inte tillfredsställande.

Vi bedömer att bildningsnämnden:

⎯ ska delegera till anställd inom kommunen att skyndsamt utreda

omständigheterna kring uppgivna kränkningar om nämnden i egenskap av huvudman inte avser att göra det själv. (6 kap. 37 § och 7 kap. 5 § KL samt 6 kap. 10 § 1 st. SkolL)

⎯ ska utveckla kvalitetsarbetet på huvudmannanivå vad gäller aggregerad

uppföljning av kränkande behandling, trakasserier och diskriminering (4 kap 5-6

§§ SkolL och 3 kap. 20 § DiskrL)

4

© 2020 KPMG AB. All rights reserved.

Document classification: KPMG Confidential

Åstorps kommun

Granskning av arbetet mot kränkande behandling och diskriminering i skolan

2 Inledning

Vi har av Åstorps kommuns revisorer fått i uppdrag att granska arbetet mot kränkande behandling och diskriminering i förskolan och grundskolan. Uppdraget ingår i

revisionsplanen för år 2020.

Skollag samt diskrimineringslag ställer höga krav på att skolhuvudmannen motverkar kränkande behandling och diskriminering både vad planering, aktiva åtgärder och uppföljning beträffar.

Åstorps kommuns revisorer konstaterar utifrån sin riskbedömning att det är angeläget att följa upp arbetet mot kränkande behandling och diskriminering i skolan för att

säkerställa att alla elever tillförsäkras en skolmiljö präglad av trygghet och studiero utan kränkande behandling, trakasserier och diskriminering. Revisorerna ser en risk för att arbetet försvåras om klasserna blir för stora och när skolenheter läggs ner.

Related documents