• No results found

176 - Skolorganisation i Askersunds kommun

In document Protokoll KF 2020-11-30 (Page 33-41)

(20KS135)

Ärendebeskrivning

Till kommunens budgetdagar i mars 2020 fick samtliga förvaltningar och politiska partier en möjlighet att föreslå utredningsuppdrag med fokus på effektiviseringar. Barn- och

utbildningsnämnden inkom med ett utredningsförslag gällande fem olika alternativ för en framtida skolorganisation. Förvaltningen fick i uppdrag att utreda de olika alternativen inför beslut i barn- och utbildningsnämnden om en inriktning för en hållbar skolorganisation.

Barn- och utbildningsnämnden beslutade 2020-08-26, § 81, att innan ett långsiktigt

inriktningsbeslut kan fattas behöver frågeställningar i bilaga Inriktningsbeslut om en hållbar skolorganisation på lång sikt utredas, såsom kostnader för avveckling av skolor, andra konsekvenser för avveckling av skolor och tidsplan för genomförande. Nämnden beslutade även att föreslå kommunstyrelsen att vederbörliga utredningar igångsätts.

Kommunstyrelsen tog upp ärendet på sitt sammanträde 2020-09-01, § 199, och beslutade då att ge kommundirektören i uppdrag att leda arbetet med att ta fram erforderliga utredningar som ska ligga till grund för beslut om kommunens skolorganisation. Den fördjupande utredningen kring kommunens skolorganisation är att betrakta som ett komplement till den utredning som barn- och utbildningsförvaltningen tagit fram.

Kommunstyrelsen beslutade vid sammanträde 2020-11-03, § 236, att kommunfullmäktige föreslås besluta att avslå förslag till skolorganisation innebärande att Närlunda och Åsbro skolor organiseras för åk F-6 samt att övriga skolor organiseras för åk F-3 samt

samlokaliseras med förskolan.

Yrkanden

Anna Ahnér (S) yrkar att ärendet återremitteras för att sammanställa och komplettera

beslutsunderlaget med förslag om att ha följande skolorganisation: Närlunda F-6, Åsbro F-6, Rönneshytta F-6, Åmmeberg F-3 (4-6 skjutsas till Närlunda), Hammar F-3 (4-6 skjutsas till Närlunda) samt att Snavlundas elever går kvar i Rönneshytta skola. Då det är ett nytt förslag behöver en sammanställning göras utifrån de utredningar som finns och som är aktuella för detta förslag samt redogöra för effekterna det får på skolskjutsar till skolan och hem, lokalutnyttjande och elevunderlag så att konsekvenserna framgår. Vidare ska en genomförandeplan tas fram för förslaget.

Annika Finnström (V) yrkar att ärendet återremitteras för att utreda Vänsterpartiets förslag till skolorganisation (bilaga) på samma sätt som övriga förslag blivit utredda.

Johanna Martin (M), Staffan Korsgren (L) och Erling Johansson (KD) yrkar bifall till Anna Ahnérs (S) återremissyrkande.

Lina Fogelqvist Särén (SD) och Ulla-Carin Grafström (LPo) yrkar bifall till nuvarande skolorganisation, "nollalternativet".

Protokoll 2020-11-30 Kommunfullmäktige

Margareta Widell (MP) yrkar bifall till Annika Finnströms (V) återremissyrkande.

Caroline Dieker (M) yrkar bifall till Anna Ahnérs (S) återremissyrkande och i andra hand yrkas bifall till förslaget innebärande att Närlunda och Åsbro skolor organiseras för åk F-6, samt att övriga skolor organiseras för åk F-3 samt samlokaliseras med förskolan.

Propositionsordning

Ordförande finner att fem förslag till beslut föreligger; Anna Ahnér (S) m.fl.

återremissyrkande, Annika Finnström (V) m.fl. återremissyrkande, kommunstyrelsens förslag, Lina Fogelqvist Särén (SD) m.fl. förslag samt Caroline Diekers (M) andrahandsyrkande.

För att avgöra om ärendet ska avgöras idag ställer ordförande först proposition på förslagen om återremiss och finner att kommunfullmäktige beslutat att återremittera ärendet. För att sedan avgöra grunderna för återremissen ställer ordförande proposition på Anna Ahnér (S) m.fl. återremissyrkande och Annika Finnström (V) m.fl. återremissyrkande och finner att kommunfullmäktige beslutat att bifalla Anna Ahnér (S) m.fl. återremissyrkande.

Beslutsunderlag

§236 KS Fördjupad utredning kring kommunens skolorganisation

§195 KSAU Fördjupad utredning kring kommunens skolorganisation Tjänsteskrivelse - Fördjupad utredning kring kommunens skolorganisation Fördjupad utredning kring kommunens skolorganisation

§199 KS Skolorganisation i Askersunds kommun

BoU § 81, 2020 - Inriktningsbeslut om en hållbar skolorganisation på lång sikt

Inriktningsbeslut om en hållbar skolorganisation på lång sikt (paragrafbilaga BoU § 81) Utredning av förslag till kommunens skolorganisation, Askersunds kommun

Förslag till ny skolorganisation (Vänsterpartiet)

Beslut

Kommunfullmäktige beslutar

att ärendet återremitteras till kommunstyrelsen i enlighet med Anna Ahnér (S) m.fl.

återremissyrkande.

Reservationer

Annika Finnström (V), Rune Karlsson (V), Margareta Widell (MP), Jonas Bygdén (SD), Lina Fogelqvist Särén (SD), Maria Lilja (SD) och Ulla-Carin Grafström (LPo) reserverar sig mot beslutet.

Protokoll 2020-11-30 Kommunfullmäktige

Justerare signatur Utdragsbestyrkande

Expedieras till

Kommundirektör Utvecklingschef Tf skolchef

Biträdande skolchef

-Paragrafen är

justerad-Protokoll 2020-11-30 Kommunfullmäktige

§ 177 - Bestämmelser om omställningsstöd och pension för förtroendevalda OPF-KL18

(20KS150)

Ärendebeskrivning

OPF-KL18 gäller för förtroendevalda som tidigare omfattas av OPF-KL14 eller som tillträder vid valet 2018 eller senare och inte tidigare omfattats av PBF eller PRF-KL i kommun, landstinget/regionen eller kommunalförbund.

OPF-KL18 omfattar reviderade bestämmelser gällande omställning, pension och

familjeskydd. Innehållet är bland annat en följd av att livsinkomstprincipen och arbetslinjen har tjänat som utgångspunkter för utformningen. Bestämmelserna ska underlätta och

möjliggöra för förtroendevald att förena arbetsliv och uppdrag och därmed har

bestämmelserna i möjligaste mån anpassats till de pension- och omställningsavtal som gäller för anställda inom Askersunds kommun, liksom för anställda på arbetsmarknaden i övrigt.

Beslutsunderlag

§233 KS Bestämmelser om omställningsstöd och pension för förtroendevalda OPF-KL18

§196 KSAU Bestämmelser om omställningsstöd och pension för förtroendevalda OPF-KL18 Tjänsteskrivelse - Bestämmelser om omställningsstöd och pension för förtroendevalda OPF-KL 18 Förslag till bestämmelser om omställningsstöd och pension för förtroendevalda OPF-KL 18 Skillnader mellan OPF-KL 14 och OPF-KL 18 i Askersunds kommun

§84 Riktlinjer för omställningsstöd och pension till förtroendevalda

Tillämpningsanvisningar för Bestämmelser om omställningsstöd och pension för förtroendevalda (OPF-KL)

Beslut

Kommunfullmäktige beslutar

att anta Bestämmelser om omställningsstöd och pension för förtroendevalda OPF-KL18 enligt bifogat förslag att gälla från och med 2020-01-01 och med tillägg om lokala

tillämpningsanvisningar som antogs redan 2016-04-05 av kommunstyrelsen.

________

Expedieras till

Samtliga nämnder

-Paragrafen är

justerad-Protokoll 2020-11-30 Kommunfullmäktige

Justerare signatur Utdragsbestyrkande

§ 178 - Köp av fastigheterna Kvarnhagen 1:1, 1:2 och 1:3

(20KS176)

Ärendebeskrivning

Askersunds kommun har fått en förfrågan om att förvärva fastigheterna Askersund

Kvarnhagen 1:1, 1:2 samt 1:3 till priset 1 300 000 kr. Värdering av fastigheterna har utförts av Svefa AB och priset baserar sig på snittet av föreslaget prisintervall + 25 %.

Fastigheterna omfattar 23 200 kvm mark och utgörs i huvudsak av åkermark med inslag av skog och skogsimpediment. Marken klassas i nuläget som råmark då de ligger utanför detaljplanelagt område. Området är utpekat i kommunens översiktsplan 2015-2025 som område för bebyggelseutveckling för bostäder. Det aktuella markområdet är inte heller under detaljplaneläggning men ligger strategiskt i anslutning till befintlig bebyggelse och vissa förväntningar bedöms finnas för området för framtida exploatering, för i första hand

bostadsändamål. Väg samt kommunalt VA finns inom relativt nära avstånd till fastigheterna.

Kommunstyrelsen beslutade vid sammanträde 2020-11-03, § 232, att förvärva fastigheterna Askersund Kvarnhagen 1:1, 1:2 och 1:3 till det totala priset 1 300 000 kr samt att föreslå kommunfullmäktige att föra över 420 000 kr från investeringsprojekt 400880 "Takbyte i samband med solel 2020" till investeringsprojekt 400838 "Fastighetsförvärv 2020" och belasta det senare med köpeskillingen.

Beslutsunderlag

§232 KS Köp av fastigheterna Kvarnhagen 1:1, 1:2 och 1:3

§197 KSAU Köp av fastigheterna Kvarnhagen 1:1, 1:2 och 1:3 Tjänsteskrivelse - Köp av mark Kvarnhagen

Värdeutlåtande fastigheterna Askersund Kvarnhagen 1:1, 1:2 och 1:3 Investeringsbudget 2020-2022 för Askersunds kommun

Beslut

Kommunfullmäktige beslutar

att föra över 420 000 kr från investeringsprojekt 400880 ”Takbyte i samband med solel 2020”

till investeringsprojekt 400838 ”Fastighetsförvärv 2020” och belasta det senare med köpeskillingen.

justerad-Protokoll 2020-11-30 Kommunfullmäktige

Protokoll 2020-11-30 Kommunfullmäktige

Justerare signatur Utdragsbestyrkande

§ 179 - Exploatering av villatomter Gustavslund/Nordhagen

(20KS132)

Ärendebeskrivning

Vid kommunfullmäktiges sammanträde 2020-10-26 återremitterades

exploateringsbeställningen på grund av att de gång- och cykelvägar som finns utmärkta i detaljplanen inte avses att byggas.

I den ursprungliga exploateringsbeställningen står det att läsa att de gång- och cykelvägar som finns i detaljplanen inte skall byggas. Det som åsyftas är de gul-, röd- och blåmarkerade delarna (märkta GC-väg i detaljplanen). Gångstigar kommer att anläggas i parkområdena, vilket nu är förtydligat i beställningen.

Exploateringen föreslås tillföras 500 tkr för att förverkliga den svartmarkerade cykelvägen.

Kommunfullmäktige föreslås därför anslå 16,7 mnkr i stället för tidigare föreslagna 16,2. Man bör notera att detaljplanen möjliggör ett framtida byggande av de röd- och blåmarkerade gång- och cykelvägarna om det skulle visa sig att det finns ett behov.

Kommunstyrelsen beslutade vid sammanträde 2020-11-03, § 237, att föreslå

kommunfullmäktige besluta att uppdra åt kultur- och tekniknämnden att genomföra

exploateringen enligt härmed beslutad exploateringsbeställning (bilaga 1) samt att anslå 16,7 mnkr till kultur- och tekniknämnden i 2021-22 års budget för exploateringsprojektet, varav 6,3 mnkr till VA-verksamheten.

Yrkanden

Caroline Dieker (M) yrkar att punkt 2 utgår då medlen finns anslagna i budgetförslaget.

Anna Ahnér (S) yrkar bifall till Caroline Diekers (M) förslag.

Propositionsordning

Ordförande ställer proposition på Caroline Diekers (M) ändringsyrkande och finner att kommunfullmäktige beslutat att bifalla detsamma.

Beslutsunderlag

§237 KS Exploatering av villatomter Gustavslund/Nordhagen

§140 KF Exploatering av villatomter på Gustavslund/Nordhagen

Tjänsteskrivelse - Svar på återremiss av exploateringsbeställning för tomtmark på Gustavslund/Nordhagen

Beställning av exploatering av villatomter på Gustavslund/Nordhagen (reviderad efter återremiss) (bilaga 1)

Beställning av exploatering av villatomter på Gustavslund/Nordhagen

Protokoll 2020-11-30 Kommunfullmäktige

Beslut

Kommunfullmäktige beslutar

att uppdra åt kultur- och tekniknämnden att genomföra exploateringen enligt härmed beslutad exploateringsbeställning (bilaga 1).

________

Expedieras till

Utvecklingschef Tekniska förvaltningen

-Paragrafen är

justerad-Protokoll 2020-11-30 Kommunfullmäktige

Justerare signatur Utdragsbestyrkande

§ 180 - Justering av tillämpning av avtal om kollektivtrafik i Örebro

In document Protokoll KF 2020-11-30 (Page 33-41)

Related documents