• No results found

6. RESULTAT OCH ANALYS

6.2 U TREDA

6.5.3. Skolutveckling och fortbildning

Alla speciallärare driver matematikutveckling på skolan av något slag dock med olika fokusområde. SL1 anser att matematiken i verksamheten har fått ett större gehör. Personalen anser att det är viktig att hela dagen genomsyras av lärande. Det är viktigt att uppmärksamma språk och lek, men även matematik. Detta menar hon har gjort att samarbetet kring matematik har ökat då matematiska frågor lyfts mer och lärarna i högre grad vill fortbilda sig gentemot olika matematikfrågor.

SL2 anser även att en förändring har skett på skolnivå. Hon håller i matematikutvecklings-grupperna en gång varannan vecka och de terminsvisa målkonferenserna där lärarna blir handledda på gruppnivå genom att analysera ihop om sin avgörande del i lärandeutvecklingen hos eleverna.

Innan var det att de kom in med sina kartläggningar så tänkte de att nu är jag färdig som lärare. Och nu ska specialläraren lösa det. Men det är oftast de som har lösningen. Mitt jobb är att ställa de obekväma frågorna/.../Vad är det som gör att man lyckas nå eleverna men i ditt ämne har man inte lyckats? (SL2) Det andra uppdraget för skolutveckling som SL2 leder är matematikutvecklingsgruppen. Där alla lärare träffas en gång varannan vecka där fokusområdet just nu är att jobba med lärande matriser. Med inspiration från Johan Alm skriver lärarna lärandematriser för olika årskurser inom olika områden i matematik, gemensamt. Syftet med detta arbete är att det ska leda till en likvärdig bedömning mellan lärarna. Som samordnare för de nationella proven organiserar SL2 rätningen av nationella prov så att alla matematiklärare rättar och ser till att det blir en likvärdig bedömning. Genom detta arbetssätt ser lärarna vad som brister och vad skolan behöver satsa på till nästa år. SL2 ser utifrån detta vad lärarna behöver för fortbildning och inspiration. SL1 och SL2 anger att ett av syften med matematikutvecklingen är hur de får en bra röd tråd mellan årskurserna i skolan.

Jag har ju helhetsbilden så jag kan säga till i förskoleklassen att dubbelt och hälften var det många som hade problem med det i ettan, så att ni kan börja med det på olika sätt och prata om det, så att det sitter. Så det tas på en skolövergripande nivå. (SL2)

SL1 driver matematiklyftet och är med i skolutvecklingsgruppen som just nu har ett fokusområde att arbeta fram tillgänglighetsmodellen. Även SL4 har i försteläraruppdrag att fortbilda och dra igång tillgänglighetsprojektet till hösten 2018. Specifikt har SL1:s arbete inneburit att leda lärarna genom att gå matematiklyftet "digitala verktyg i matematikundervisning". Betonas skall att den nya kursplanen i matematik börjar gälla efter

40

sommaren och av den orsaken har SL1 påbörjat en förberedelse, så att det inte ska komma som en överraskning, alltså i förebyggande syfte. Förra årets mål har därför omfattat att arbeta med programmering och främst kring lärarens kompetensutbildning, men också hur man ska föra in det i klassrummet. Därför har matematiklärarna förberett sig rent tekniskt men även med kompetensutveckling av personal. Syftet är att det ska leda till att eleverna lär sig matematik genom dessa verktyg som resurser. Ett arbete har fortlöpt över att de reflekterat över hur de ska använda dessa verktyg på ett lärorikt sätt i undervisningen, därför har dessa program provats och utvärderats av lärarna.

Den håller vi på med sen går vi gemensamt i hela mattegruppen på RUC högskolan i Malmö på en kurs som också behandlar digitalisering i skolan. Vi har tagit hjälp av PI dels för att öka vår kompetens när det gäller Classroom och Googlecast. Vi provade SCRATCH i programmering först men nu jobbar vi med CODE och provar det. (SL1)

Med stöd från utbildningen använder SL4 sina kunskaper när hon håller i föreläsningar på studiedagar om extra anpassningar och håller i Workshops. SL4 anser dock att skolutveckling inte är speciallärarens huvudansvar därför föreligger det uppdraget i hennes förstelärartjänst. SL4 anser att en speciallärare ska till största del arbeta med eleverna men hennes intresse för skolutvecklingsfrågor gör att hon lägger en stor del av det i sitt arbete.

Skolutveckling ingick inte i speciallärarutbildningen egentligen, utan tanken med att de gjorde om speciallärarutbildningen var att det skulle riktas direkt åt eleverna. Min utbildning handlade främst om hur man undervisade matematik till barn. (SL4)

SL3 arbetar med skolutveckling genom att samla in måluppfyllelse för alla elever på skolan, i slutet av varje termin. Sedan görs en analys med ledningen, sedan förs en diskussion med arbetslagen. SL3 lyfter att alla skolor har åtaganden, alltså utvecklingsarbete, som ska skrivas in i något system. Dessa ska bygga på analyser som görs menar hon, vilket hon är med och formar inför varje läsår. Andra särskilda skolutvecklingsarbeten med förebyggande syfte som har kommit på tal med SL2 är att hon har till uppdrag att lägga upp scheman på skolan utifrån ett elevperspektiv och inte ett lärarperspektiv. Med det menar hon med hänsyn till hur elever mår i slutet på dagen. Med det menar hon att vissa lektioner bör komma innan andra för att möta elevernas välmående. SL2 har också i uppdrag att lämna förslag på tjänsteplacering. Hon har en bra översikt vilka olika kompetenser lärare har och hur ledningen bör fördela denna kompetens för att möta elevernas behov. etta blir ytterligare ett av hennes uppdrag då skolledningen ser henne vara matematiklärare i grunden med kompetens att se mönster och analysera, samt fördela antalet minuter jämnt mellan lärarna.

41

Related documents