• No results found

Skrivet avtal på fastställt formulär

In document Tävlingsbestämmelser år 2007 (Page 39-43)

Kapitel 4 - Representation

4.1 Skrivet avtal på fastställt formulär

Spelare som är professionell ska ha ett skrivet avtal med sin förening upprättat på ett av SvFF fastställt formulär - spelaravtal.

Spelaravtalet, som är en del av förevarande bestämmelser, ska alltid innehålla upp-gifter om avtalets tidsomfattning samt de ekonomiska villkor spelaren och föreningen överenskommit om. Spelaravtal för professionell som är 18 år eller äldre får ha en löptid om som mest 5 år. Spelaravtal för professionell som är yngre än 18 år får ha en löptid om som mest 3 år såvida inte annat följer av kollektivavtal.

Det åligger föreningen att senast inom en vecka från det att båda parter, och i före-kommande fall även agenten, undertecknat avtalet, ge in det tredje exemplaret (blad 1) till SvFF för registrering.

4.2 Särskilda villkor i spelaravtalet

I spelaravtalet gäller bl.a. följande villkor:

4.2.1 Spelaren får inte utan föreningens medgivande engagera sig i annan fotbollsförening som spelare eller ledare. Spelaren har inte heller rätt att utan föreningens medgivande delta i tävling eller uppvisning i idrott utanför den egna föreningen.

4.2.2 Om spelaren fått tillstånd att utöva annan idrottslig verksamhet än i föreningens regi, ska spelaren följa av föreningen framställda villkor härför, t.ex. i försäkringshänse-ende.

4.2.3 Efter avtalstidens utgång har spelaren rätt att enligt förevarande tävlingsbestämmel-ser övergå till annan svensk eller utländsk förening som spelaren själv väljer. Den för-ening som spelaren lämnar har inte rätt att kräva spelaren eller spelarens nya förför-ening på någon form av ekonomisk ersättning, med undantag av vad som sägs i nästföl-jande stycke. Sådan spelare har rätt att registreras för annan förening under närmast följande registreringsperiod.

Beträffande spelare under 23 år utgår utbildningsersättning enligt SvFF:s respektive FIFA:s bestämmelser. Denna bestämmelse gäller t.o.m. det kalenderår spelaren fyller 23 år.

4.2.4 Föreningen förbinder sig att medverka till att de formella föreskrifterna i SvFF:s res-pektive FIFA:s bestämmelser följs så att övergången kan ske så snabbt som möjligt.

4.3 Registrering av spelaravtalet

Spelaravtalet ska registreras hos SvFF.

Underlåtenhet att lämna in spelaravtalet till SvFF medför att spelaren, vid tilläm ning-en av övergångsbestämmelserna, beroning-ende på omständigheterna, ska betraktas som amatör alternativt kontraktslös professionell.

Underlåtenhet att lämna in spelaravtalet medför att föreningen kan ådömas straff-avgift eller under försvårande omständigheter, t. ex. att underlåtelsen utgjort ett led i att undandra sig att betala utbildningsersättning, medföra bestraffning enligt RF:s stadgar 14 kap.

4.4 Sekretessbestämmelser

Spelaravtalet hanteras hos SvFF under sekretess. Uppgifter i avtalet får därför inte del-ges obehörig utan berörd förenings eller spelares skriftliga godkännande.

4.5 Klubbavtal

Om berörda föreningar i samband med en spelarövergång träffar en överenskommel-se som avöverenskommel-ser spelarens framtida föreningstillhörighet krävs, för att överenskommelöverenskommel-sen ska vara gällande, att spelaren skriftligen godkänt saken.

5 § Deltagande i vänskapsmatch

Spelare får varken i nationell eller internationell vänskapsmatch representera annan förening än den som erhållit moderföreningens, och i förekommande fall SvFF:s, skriftliga medgivande. Undantag görs för nationella vänskapsmatcher för spelare vars övergångsärende hänskjutits för avgörande till SvFF:s Skiljenämnd, i vilket fall spe-laren har rätt att delta i vänskapsmatch för sin nya förening från den dag då ärendet lämnats in till Skiljenämnden.

Utlänning som tillfälligt vistas i Sverige, kan av Förbundsstyrelsen meddelas tillstånd att delta i vänskapsmatch, om spelaren har sitt landsförbunds och sin förenings skrift-liga medgivande härtill.

6 § Bindande match

Med bindande match förstås tävlingsmatch som administreras av Förbundsstyrelsen har tillstånd av Förbundsstyrelsen administreras av SDF eller har tillstånd av SDF

Spelare som upptagits i spelarförteckning anses ha representerat föreningen i bindan-de match endast efter bindan-deltaganbindan-de i spelet.

SDF-styrelse kan besluta om tillämpning av bestämmelsen om s.k. flygande byten i distriktstävlingar. Om så är fallet anses spelare som upptagits på spelarförteckningen ha deltagit i bindande match oavsett om spelaren deltagit i spelet eller inte.

Avbruten match som ska spelas om liksom w.o.-match ska inte anses som bindande för de spelare som deltagit i spelet respektive utsetts att delta i matchen. Avbruten match som inte spelas om ska anses bindande för de spelare som deltagit i spelet.

7 § Deltagande i landskamper m.m.

7.1 Spelare som kallats att delta i landskamp, landsdelsmatch, distriktsmatch eller förbe-redelser till sådan match, får inte utan giltig anledning undandra sig deltagande.

Förening, vars spelare utsetts att delta i av SvFF eller SDF anordnad landskamp, landsdelsmatch, distriktsmatch eller förberedelser till sådan match kan, om kollision uppstår, få tävlingsmatch flyttad.

••

••

7.2 Framställning om ändrad speldag ska ha inkommit till SvFF respektive berört SDF inom fyra dagar från det att spelaren mottagit kallelsen.

7.3 Spelarens moderförening ansvarar, såvida inte annat sägs, för att spelare, såväl svensk som utländsk, är försäkrad vid landskamp eller förberedelse till landskamp.

7.4 Endast spelare som är medlem i en förening ansluten till FIFA är behörig att delta i landslaget.

7.5 Endast svensk medborgare får representera SvFF i landskamp. Spelare som represen-terat SvFF i landskamp får inte representera annat landsförbund annat än enligt de särskilda undantagsregler som FIFA fastställt.

Nationella övergångsbestämmelser 8 § Spelarövergång (amatör)

Spelares speltillstånd och licens för moderföreningen överflyttas till förmån för den nya föreningen i enlighet med vad som sägs nedan om spelares övergång. För spelare i föreningar som har ingått Farmarklubbsavtal gäller särskilda av Förbundsstyrelsen fastställda representationsbestämmelser.

Oavsett när övergång sker ska övergångsanmälan vara undertecknad av spelaren och den nya föreningen. Ett av SvFF fastställt formulär ska användas.

SDF har rätt att fastställa representationsrätt inom den egna föreningen.

Representationsrätt inom den egna föreningen gällande herrfotbollen vid ”Rak Serie-pyramid”.

- I serier med ”ersättare” (div 3 och högre) sker övergång från ”lag 1” till ”lag 2”

på så sätt att spelare som satts upp på spelarförteckningen som ersättare i den senaste matchen för ”lag 1”, oavsett om man deltagit i matchen eller ej, får delta i påföljande match för ”lag 2”.

- I serie med s.k. ”flygande byten” anses alla spelare, som finns upptagna på spe-larförteckningen, ha deltagit i matchen.

I sådana fall får högst fem (5) spelare, som upptagits på spelarförteckningen, delta i påföljande match för ”lag 2”. Samma

gäller, i förekommande fall, även vid ”lag 2”-spelares deltagande i ”lag 3”.

Vid kombinerade lag får totalt fem (5) spelare från överliggande serie, enligt ovan, delta i ”lag 2”/”lag 3”-kombination.

- Övriga spelare som deltagit i ”lag 1” ska stå över en match, som han är behörig att delta i, i ”lag 1” för att få spela i ”lag 2”.

Om ”lag 1” och ”lag 2” spelar match samma dag betraktas det som att spelaren har stått över, oavsett avsparkstider, förutsatt att spelaren endast deltagit i

”lag 2:s” match.

- Har ”lag 1” seriestart senare än ”lag 2” får högst fem (5) spelare, som deltagit i

”lag 2:s” seriematch, delta i första seriematchen för ”lag 1”.

- Speciella regler kan gälla för U-lag som fastställs av DTK.

Dessa ska vara skriftliga för respektive lag och tillsändas övriga lag i berörda se-rier för yttrande senast 45 dagar före seriestart och med svar inom 14 dagar.

Representationsrätt gällande farmarklubbar inom herr- och damfotbollen.

Se SvFF:s ”Reglemente för Farmarklubbsverksamheten år 2007” (finns i slutet av denna tävlingsbestämmelse)

Representationsrätt inom den egna föreningen gällande damfotbollen vid ”Rak seriepyramid”.

- I serier med ”avbytare” (div 2) sker övergång från ”lag 1” till ”lag 2” på så sätt att spelare som satts upp på spelarförteckningen som avbytare i den senaste mat-chen för ”lag 1”, oavsett om hon deltagit i matmat-chen eller ej, får delta i påföljande match för ”lag 2”.

- I serie med s.k. ”flygande byten” (div 3 och lägre) anses alla spelare, som finns upptagna på spelarförteckningen, ha deltagit i matchen. I sådana fall får högst fem (5) spelare, som upptagits på spelarförteckningen, delta i påföljande match för ”lag 2”.

Samma gäller, i förekommande fall, även vid ”lag 2”-spelares deltagande i ”lag - Övriga spelare som deltagit i ”lag 1” ska stå över en match, som han är behörig 3”.

att delta i, i ”lag 1” för att få spela i ”lag 2”.

Om ”lag 1” och ”lag 2” spelar match samma dag betraktas det som att spelaren har stått över, oavsett avsparkstider, förutsatt att spelaren endast deltagit i ”lag 2:

s” match.

- Har ”lag 1” seriestart senare än ”lag 2” får högst fem (5) spelare, som deltagit i ”lag 2:s” seriematch, delta i första seriematchen för ”lag 1”.

- Inom div 2, 4 och 5 damer gäller att totalt fem (5) spelare som deltagit i den se-naste matchen för förenings farmarlag i högre serie får deltaga i förenings ”lag 2” i underliggande serie. Spelare i förenings ”lag 1” får inte gå direkt till ”lag 2”

då farmarlag finns i mellanliggande serie.

Representationsrätt inom den egna föreningen gällande ungdomsfotbollen.

Deltagande i lika lag, 5-manna och 7-manna

Om en förening deltar med fler än ett lag i samma åldersgrupp gäller följande:

I åldersgrupper med tabellösa serier får spelare flyttas valfritt mellan lagen.

Deltagande i fler av föreningens lag, gällande samma division, inom pojkfotbol-len.Om en förening deltar med fler än ett lag inom samma division får föreningen välja mellan två alternativ.

1. Lagen kallas lag A och lag B eller t.ex. gul och blå. Dessa lag kan spela i samma serie men spelare får ej flyttas mellan lagen.

2. Lagen kallas ”lag 1” respektive ”lag 2” (och eventuellt ”lag 3”). Alla spelare som ej deltagit i ”lag 1:s” senast spelade seriematch, äger rätt att deltaga i ”lag 2”. Av de spelare som medverkade i senaste ”lag 1” - matchen får fem (5) spelare användas i påföljande ”lag 2” - match. Alternativt gäller samma regel för

”lag 2” - spelare vid medverkan i ”lag 3”.

Dessa lag kan ej spela i samma serie och ”lag 2” och/eller ”lag 3” kan ej heller avancera i seriesystemet om lag från samma förening finns i närmast högre serie (grupp).

Deltagande i fler av föreningens lag, gällande olika divisioner, inom flick- och pojkfotbollen.

Om förening anmäler lag i fler divisioner får spelare flyttas mellan lagen enligt följande:

- Från lag i högre (äldre) division får högst fem av de högst 16 spelare, som upp-tagits på spelarförteckningen, spela nästa match i närmast lägre (yngre) division.

- Från lag i lägre (yngre) division får valfritt antal spelare spela nästa match i närmast högre (äldre) division

- Har laget i den högre (äldre) divisionen seriestart senare än laget i den lägre (yngre) divisionen får högst fem spelare som deltagit i det lägre (yngre) lagets seriematch delta i det högre (äldre) lagets första seriematch.

- Spelare, 17 år och yngre, som ibland deltar i föreningens representationslag får enbart delta i föreningens högst placerade lag inom divisionsspelet.

In document Tävlingsbestämmelser år 2007 (Page 39-43)