• No results found

- Tävlingsstyrelse, ärendehandläggning och överklagande

In document Tävlingsbestämmelser år 2007 (Page 67-72)

Förbundsserierna Allsvenskan, Superettan och div. 1–3 herrar samt Damallsvenskan, Norrettan och Söderettan administreras av SvFF, vars TU är tävlingsstyrelse.

Förbundsserierna div. 2 damer administreras av SvFF utsedda SDF. SvFF:s TU är täv-lingsstyrelse.

I samtliga kvalmatcher till förbundsserierna är TU tävlingsstyrelse.

SDF beslutar vad som gäller i distriktsserierna.

Distriktstävlingarna administreras av GFF:s styrelse. DTK är tävlingsstyrelse.

GFF:s styrelse är kontrollerande myndighet.

2 § Protest- och andra tävlingsärenden

2.1 Allmänt

Protest mot okvalificerad spelares deltagande i tävlingsmatch eller annan fråga om giltighet av tävlingsmatch kan ges in till tävlingens styrelse av förening som deltar i tävlingen.

Protest ska ha inkommit till tävlingens styrelse senast inom fem dagar från matchda-gen. Protest avseende matcher i en tävlings två sista omgångar samt kvalspelsmatch ska inlämnas senast närmast vardag.

Tävlingsstyrelsen har rätt att på eget initiativ senast inom 14 dagar från matchdagen, när särskilda skäl föreligger, ta upp protest- och annat tävlingsärende till prövning oavsett på vilket sätt detta kommit till tävlingsstyrelsens kännedom. Från denna ini-tiativrätt undantas händelse som relaterar till match i en tävlings två sista omgångar samt kvalspelsmatch.

SDF har rätt att föreskriva, i stället för vad som sägs i föregående stycke, att SDF på eget initiativ senast tre månader från matchdagen, när särskilda skäl föreligger, ta upp protest- och annat tävlingsärende till prövning oavsett på vilket sätt detta kommit till SDF:s kännedom.

Domares beslut i fakta som rör matchen är enligt regel 5 i Regelboken slutgiltiga. Pro-test mot sådant beslut kan inte föranleda omspel.

2.2 Spelplan och domarens behörighet m.m.

Protest avseende spelplan, domarens behörighet, materiel eller anordningar vid täv-lingsplatsen ska avvisas av tävlingsstyrelsen om inte berörd förening före matchen skriftligen till domaren anmält sin avsikt att ge in protest.

3 § Handläggning och beslut

3.1 Protests giltighet

Protest- och andra tävlingsärenden ska, för att äga giltighet,

inkomma skriftligen och innehålla de skäl på vilken den grundar sig vara undertecknad av behörig person i föreningen

protestärende ska åtföljas av protestavgift 500:-. Avgiften återbetalas om protes-ten bifalls.

Protest- och andra tävlingsärenden ska behandlas skyndsamt.

••

3.2 Delgivning

Inkommen protest ska genom tävlingsstyrelsens försorg omgående tillställas den, mot vilken protesten är riktad, med begäran om yttrande senast inom fem dagar från mot-tagandet.

3.3 Muntlig förhandling

Tävlingsstyrelsen får besluta om muntlig förhandling i protestärende. Samtliga parter ska kallas till sådan förhandling. Part får närvara genom befullmäktigat ombud.

4 § Beslutsorgan och överklagande

4.1 Första beslutsinstans

Protest- och andra tävlingsärenden ska ges in till tävlingens styrelse av förening som deltar i tävlingen.

4.2 Överklagande

Tävlingsstyrelsens beslut i protest- och andra tävlingsärenden får överklagas av fören-ing som deltar i tävlfören-ingen. Överklagande ska, för att äga giltighet,

vara undertecknad av behörig person i föreningen

inges till den i tävlingsstyrelsens beslut angivna besvärsinstansen inkomma senast inom tre veckor från det att beslutet meddelades.

Överklagande av beslut i protestärende avseende match i en tävlings två sista om-gångar samt kvalspelsmatch ska dock ske senast inom tre dagar från det att beslutet meddelades.

För sent inkommet besvär får tas upp till prövning om det kan styrkas att klagotiden inte kunnat iakttas.

4.3 Överklagningsorgan 4.3.1 Förbundsserierna

SvFF:s TU:s beslut får överklagas hos Förbundsstyrelsen eller av Förbundsstyrelsen för ändamålet utsett särskilt organ.

Förbundsstyrelsens, eller av Förbundsstyrelsen utsett särskilt organ, beslut får, såvida inte annat föreskrivs, överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN) endast under åbero-pande av att grovt formfel förekommit vid handläggningen av ärendet eller att beslu-tet fattats i strid med eller utan stöd i gällande regler och bestämmelser eller att det är av vikt för den framtida regeltillämpningen att ärendet prövas.

4.3.2 Distriktsserierna

Tävlingsstyrelsens beslut får överklagas hos SDF-styrelsen eller av SDF-styrelsen för ändamålet utsett särskilt organ.

SDF-styrelses, eller av SDF-styrelse utsett särskilt organ, får överklagas hos Förbunds-styrelsen eller av FörbundsFörbunds-styrelsen utsett särskilt organ endast under åberopande av att grovt formfel förekommit vid handläggningen av ärendet eller att beslutet fattats i strid med eller utan stöd i gällande regler och bestämmelser att det är av vikt för den framtida regeltillämpningen att ärendet prövas.

4.4 SvFF:s Licensnämnd

SvFF:s Licensnämnd handlägger och beslutar i ärenden enligt dels SvFF:s anlägg-nings- och klubblicens för Allsvenskan, Superettan och Damallsvenskan, dels UEFA:s klubblicens och dels SvFF:s spelaragentbestämmelser.

••

5 § Omprövning

Finner vederbörande beslutande organ att ett beslut man fattat i ett tävlingsärende är uppenbart oriktigt på grund av nya omständigheter, får beslutsorganet ändra beslutet om det kan ske utan att det blir till nackdel för parterna i ärendet. Sådan omprövning får inte ske när det ursprungliga beslutet överklagats.

6 § Beslutförhet

När Förbunds- eller SDF-styrelse beslutar i tävlingsärenden ska minst fyra ledamöter delta. Om annat organ beslutar i tävlingsärende ska minst tre ledamöter delta.

7 § Jäv

Ledamot får inte delta i utredning och prövning av ärende, i vilket ledamoten själv eller ledamotens organisation är part, eller av vars utgång ledamoten eller ledamotens organisation kan vara beroende, eller i vars handläggning inom annat idrottsorgan ledamoten tidigare deltagit, eller i vilket ledamoten på annat sätt får anses vara jävig.

Varje ledamot är själv skyldig att anmäla att ledamoten är jävig eller att ledamotens opartiskhet kan ifrågasättas.

8 § Inhibition

Begäran om inhibition av beslut i tävlingsärenden kan inges till den i beslutet angivna besvärsinstansen. Angiven beslutförhet avser även beslut om inhibition.

Inhibitionsmöjlighet ska tillgripas endast när det är sannolikt att det överklagade be-slutet kommer att ändras. Avslag på begäran om inhibition kan överklagas till den i beslutet angivna besvärsinstansen.

Besvärsinstans har rätt att på egen begäran besluta om inhibition.

9 § Preskription

Straffavgift eller annan påföljd får inte åläggas någon senare än sex månader efter det att förseelsen begicks eller blev känd.

Ett ärende enligt förevarande tävlingsbestämmelser kan inte bli föremål för prövning senare än ett år från det att det aktuella sakförhållandet ägde rum.

Undantag från bestämmelserna ovan gäller vid prövning av ärenden om nedflyttning i seriesystemet som grundar sig på en förenings grova åsidosättande av vad som ålegat föreningen genom att i avsevärd omfattning underlåta att betala skatter och all-männa avgifter enligt 9 kap. 3 §. Ett sådant ärende får inte tas upp till prövning senare än sex månader efter det att domstols eller annan myndighets dom eller beslut vunnit laga kraft.

10 § Tvister

Tvister angående spelaravtalet eller annan avtalstvist mellan förening, spelare, ledare och funktionär ska hänskjutas till avgörande av SvFF:s Skiljenämnd.

11 § Övrigt

Tävlingsstyrelsen har rätt att fatta beslut i frågor som i övrigt inte beaktats i dessa täv-lingsbestämmelser.

E. Aldaeus 2006-09-25, 10-02, 10-06, 10-09, 10-11, 10-16, 10-27, 12-11 L. Carlson 2006-12-13, 2007-01-08, 01-09

Reglemente för Farmarklubbsverksamheten år 2007 1 § Grunder

Avtal om farmarklubbsverksamhet kan ingås av två föreningar som är medlemmar i Svenska Fotbollförbundet. Den ena kallas huvudklubb och den andra kallas farmar-klubb. Farmarklubbsavtal för herrfotbollen kan ingås i de SDF där sådana avtal är tillåtna.

2 § Spelares behörighet

Spelare som under innevarande licensår är registrerade i huvudklubb respektive far-marklubb omfattas av förevarande reglemente. Spelares medlemskap och spelarlicens i endera föreningen gäller för spel i båda.

3 § Farmarklubbsavtal

Överenskommelse mellan huvudklubb och farmarklubb ska undertecknas på ett av SvFF fastställt farmarklubbsavtal som rekvireras från SDF och kostar 200 kr.

Huvudklubben ska inom sju (7) dagar från det att båda parter undertecknat avtalet, insända det tredje exemplaret (blad 1) till respektive specialdistriktsförbund (SDF) för registrering. Sista dag för insändande av avtalet är den 1 mars.

En förening får inte

- vara farmarklubb och samtidigt huvudklubb till annan förening.

- ha mer än ett farmarklubbsavtal under löpande avtalsperiod.

- ha farmarklubb i serie där föreningen har låneavtal.

4 § Uppsägning av farmarklubbsavtal

Uppsägning av farmarklubbsavtal görs skriftligen till berörda SDF senast den 1 no-vember och om så inte skar förlängs avtalet ytterligare ett år.

5 § Upphörande av farmarklubbsavtal

Farmarklubbsavtal upphör automatiskt att gälla

- om farmarklubben uppflyttas till samma serienivå som huvudklubben - eller om huvudklubben nedflyttas till samma serienivå som farmarklubben.

Om föreningarna avser att fortsätta farmarklubbssamarbetet ska farmarklubben i det första fallet inte uppflyttas, utan ersättas av närmast placerat behörigt lag.

I det andra fallet ska farmarklubben flyttas ner en serienivå.

Farmarklubbsavtal upphör automatiskt att gälla om någondera av föreningarna drar sig ur seriespel eller utesluts ur tävling.

När avtalet upphör, oavsett skäl, tillhör spelaren den förening, som spelaren vid tid-punkten för avtalets upphörande är licensierad för.

6 § Deltagande i seriespel

I damfotbollen får farmarlag spela högst i div. 2. I herrfotbollen högst i div. 4, men där SDF har rätt att besluta om lägre nivå.

Farmarklubb måste delta i lägre serie än huvudklubben.

Farmarklubbsreglementet kan bara tillämpas i seriespel (utomhus) och i ev. kvalspel.

I serier över distriktsgränserna får farmarlag delta om berörda distrikt är överens.

Farmarklubb i div. 2 dam, som vid eventuell serieseger, avser att fortsätta farmar-klubbssamarbetet ska senast den 1 augusti meddela det till SvFF.

Farmarklubb i div. 4 herr, eller i lägre div. om SDF beslutat om lägre högsta div. för farmarklubbar, som vid eventuell serieseger eller kvalspel till division 3, avser att fort-sätta farmarklubbssamarbetet ska senast den 1 augusti meddela det till sitt SDF.

Vid eventuellt kvalspel eller avancemang enligt ovan ersätts farmarklubbarna av när-mast placerat behörigt lag i aktuell seriegrupp.

7 § Övergångar från farmarklubb till huvudklubb

Spelare som deltagit i farmarklubb får, med iakttagande av vad som i övrigt sägs i dessa bestämmelser, övergå till huvudklubben vid ett obegränsat antal tillfällen under spelåret.

Har huvudklubben seriestart senare än farmarklubben får högst fem spelare som del-tagit i farmarklubbens seriematcher delta i huvudklubbens första seriematch.

8 § Övergångar från huvudklubb till farmarklubb

I serier med ersättare/avbytare gäller att spelare som på spelarförteckningen anteck-nats som ersättare/avbytare får oavsett de deltagit i huvudklubbens senaste match el-ler ej – delta i farmarklubbens nästa match. Övriga spelare som deltagit i huvudklub-ben ska stå över en match i huvudklubhuvudklub-ben för att få spela i farmarklubhuvudklub-ben.

I de fall då huvudklubben avslutar sin serie tidigare än farmarklubben får endast de som på spelarförteckningen antecknats som ersättare/avbytare delta i farmarklubbens resterande matcher.

Om huvudklubbens och farmarklubbens matcher spelas samma dag betraktas det som att spelaren har stått över, oavsett avsparkstider, förutsatt att spelaren endast del-tagit i farmarklubbens match.

I serier där s.k. flygande byten tillämpas anses alla spelare, som finns upptagna på huvudklubbens spelarförteckning, ha deltagit i matchen. I sådana fall får det antalet spelare utöver elva som upptagits på huvudklubbens spelarförteckning delta i farmar-klubbens påföljande match.

Övriga spelare som deltagit i huvudklubben ska stå över en match i huvudklubben för att få spela i farmarklubben. Om huvudklubbens och farmarklubbens matcher spelas samma dag betraktas det som att spelaren har stått över, oavsett avsparkstider, förut-satt att spelaren endast deltagit i farmarklubbens match.

I de fall då huvudklubben avslutar sin serie tidigare än farmarklubben får endast det antalet spelare utöver elva som upptagits på huvudklubbens spelarförteckning delta i farmarklubbens påföljande match.

Om huvudklubben deltar i distriktsserierna har SDF rätt att fastställa antalet ersät-tare/avbytare (högst fem) från huvudklubben som får delta i farmarklubbens påföl-jande match.

9 § Spelklarhet fr.o.m. den 8 september

Spelare vars övergångsanmälan inkommit den 1 september eller senare och spelare med spelklarhet efter den 7 september får inte delta i match varken med huvudklubbs eller farmarklubbs representationslag.

10 § Varningar och utvisningar

Varningar och utvisningar i huvudklubben ska inte tas med till farmarklubben och vice versa.

11 § Deltagande i andra lag än huvudklubbens och farmarklubbens A-lag

Om både huvudklubb och farmarklubb har andra lag än A-laget i seriespel gäller:

att om båda föreningarna har B-, junior- och/eller ungdomslag (upp till 16 år) får spelare endast spela inom respektive kategori för den förening de är registrerade för.

Dessa spelare kan således endast spela i den andra föreningens A-lag. att om endast en av föreningarna har B-lag får alla spelare från båda föreningarna spela i detta lag.

Eventuella representationsbestämmelser inom SDF som reglerar deltagande i B-lag spel ska gälla och här jämställs Alagsspel i huvudklubb respektive farmarklubb.

att om endast en av föreningarna har junior- och/eller ungdomslag får ungdomar från båda föreningarna delta i detta lag.

12 § Beslutsorgan

Beslut om tillämpningen av förevarande reglemente fattas av serieadministrerande SDF vars beslut får överklagas hos SvFF: s Tävlingsutskott (TU).

13 § Tvister

Tvister angående avtalet eller annan avtalstvist mellan föreningar ska hänskjutas till avgörande av SvFF:s Skiljenämnd.

14 § Ansvar

Missbruk av representationsbestämmelserna i syfte att vinna idrottsliga fördelar för det egna laget kan medföra att laget omedelbart utesluts från deltagande i seriespel och/eller att farmarklubbsavtal mellan berörda föreningar ogiltigförklaras.

15 § Övrigt

TU har rätt att fatta beslut i frågor som i övrigt inte beaktats i detta Reglemente.

Reglementet fastställt av Representantskapet den 9 december 2006.

In document Tävlingsbestämmelser år 2007 (Page 67-72)