• No results found

https://larportalen.skolverket.se Juni 2018

1 (5) Nyanländas lärande – Grundskola åk 7–9 och Gymnasieskola

Modul: Språk- och kunskapsutvecklande ämnesundervisning för nyanlända elever den första tiden Del 8: Moment A – Skrivutveckling i alla ämnen (ämnesspecifik text: idrott och hälsa)

Skrivutveckling i alla ämnen

(ämnesspecifik text: idrott och hälsa)

Katarina Lundin, Lunds universitet & Katarina Schenker, Linnéuniversitetet Sammanfattning

Även om ämnet idrott och hälsa i första hand utgår från muntlig, verbal kommunikation finns också i detta ämne moment som kräver att eleverna behärskar svenska språket i skrift.

För att stötta nyanlända elever i skriftliga uppgifter i ämnet idrott och hälsa kan läraren med fördel arbeta enligt cirkelmodellens olika steg och ta hjälp av konkreta redskap som

begreppslistor och skrivmallar.

Inledning

Ett av syftena med ämnet idrott och hälsa är att undervisningen ska ge eleverna möjligheter att utveckla kunskaper om ”risker och säkerhetsfaktorer i samband med fysiska aktiviteter”

(Skolverket 2017). Hit hör även att eleverna till exempel ska utveckla sin förmåga att förebygga risker vid fysisk aktivitet.

Som en del av det centrala innehållet i ämnet idrott och hälsa för skolans år 7–9 anges under Hälsa och livsstil att eleverna ska undervisas om bland annat ”belastning vid till

exempel fysiska aktiviteter och förebyggande av skador, genom till exempel allsidig träning”

och ”kroppsideal inom idrotten och i samhället i övrigt”. Till detta kopplas kunskapskrav, och för betyget E i slutet av årskurs 9 anges exempelvis: ”Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan” (Skolverket 2017). I bedömningsstödet konkretiseras kunskapskraven bland annat som att ”Eleven kan ge enkla exempel på och föra ett till viss del underbyggt resonemang om hur fysiska, psykiska och sociala aspekter av hälsan påverkas av träning och andra faktorer” (Skolverket 2012).

Även om ämnet idrott och hälsa kan beskrivas som ett i första hand verbalspråkligt baserat ämne kan man föreställa sig flera tänkbara skrivuppgifter. Det kan handla om allt från träningsdagböcker till redogörelser för förhållandet mellan kost och hälsa eller jämförelser mellan olika idrotter när det gäller till exempel skaderisk. För att kunna redovisa den här typen av uppgifter behöver eleverna ett rikt språk. För att nyanlända elever ska ha möjlighet att nå upp till ämnets krav måste läraren på ett medvetet sätt arbeta med att utveckla deras svenska språk. Det finns även språkliga krav inbakade i själva kunskapskraven eftersom det knappast är möjligt att ge enkla beskrivningar eller resonera och diskutera utan att kunna lämpliga begrepp, ord, fraser och konstruktioner som hör till sådana texttyper.

I den här texten ges exempel på hur arbete med kroppsideal inom idrotten och i samhället i övrigt skulle kunna organiseras. Enligt det planerade upplägget ska arbetet redovisas i en

Skrivutveckling i alla ämnen (ämnesspecifik text: idrott och hälsa

https://larportalen.skolverket.se Juni 2018

2 (5)

skriven argumenterande text. Utgångspunkten blir de egna upplevelserna när det gäller kroppsideal, och texten ska behandla hur olika kroppsideal kan kopplas till framför allt hälsoaspekter men även fysisk förmåga.

En argumenterande text om kroppsideal

Med utgångspunkt i ämnets centrala innehåll presenterar exemplet en redovisning i form av en skrivuppgift som rör kroppsideal. Med utblick från de kroppsideal som råder i Sverige mot andra delar av Norden, Europa och världen uppstår också naturliga och reella möjligheter för de nyanlända eleverna att visa sina tidigare kunskaper i ämnet, oavsett var och när de har inhämtat denna kunskap. På så vis öppnar arbete med kroppsideal också för ett interkulturellt perspektiv (Hajer & Meestringa 2014:213) och en interkulturell lärandemiljö (Lahdenperä 2004), då flera elever kan relatera till ämnet kroppsideal och ha åsikter om det.

Se Del 3, Ämnesspecifik text: musik, för en presentation om interkulturalitet i denna kontext.

I ett skriftligt arbete med kroppsideal inom idrott och hälsa kan läraren med fördel följa cirkelmodellens fyra steg (efter exempelvis Gibbons 2017). De tre första stegen går klassen igenom gemensamt, och först i det fjärde steget ska eleverna på egen hand skriva en text.

Muntliga diskussioner utifrån elevernas egna upplevelser är utgångspunkten i alla stegen.

Cirkelmodellen (efter Gibbons 2017). Bild: Henrik Pettersson, Lunds universitet.

Steg 1: Ämneskunskaper byggs upp

Att bygga upp kunskap om det valda ämnet kroppsideal innebär att bygga upp kunskaper både om innehållet i ämnet och om vilka ord och begrepp som kan användas för att diskutera ämnet. Därmed kan läraren ta utgångspunkt i att ”samtala om egna upplevelser”

(Skolverket 2017) och fånga upp och bygga vidare på elevernas bidrag. Frågor som är

STEG 1

Skrivutveckling i alla ämnen (ämnesspecifik text: idrott och hälsa

https://larportalen.skolverket.se Juni 2018

3 (5)

viktiga och som kan få igång en inledande diskussion är: Vad är ett kroppsideal?, Varför finns det kroppsideal?, Varför ändras kroppsideal? och Vilka kroppsideal kan man föreställa sig i framtiden?

I en sådan diskussion får läraren också ett bra tillfälle att hjälpa eleverna att formulera ett vardagsspråk och ämnesspråk på svenska utifrån sina språkliga resurser.

Lärare kan ta avstamp i denna muntliga genomgång och anteckna centrala termer och begrepp på whiteboard eller motsvarande. Dessa termer och begrepp antecknar också eleverna, tillsammans med egna förklaringar. Förklaringarna till termerna och begreppen ger eleverna på sitt starkaste språk. Eleverna kommer på så sätt att skapa begreppslistor som de kan utgå från när arbetet går vidare.

Exempel på centrala termer och begrepp som direkt relaterar till kroppsideal är Size Zero, BMI (Body Mass Index), muskelmassa och Big Size. Bilder kan användas för att få igång ett samtal i klassrummet, men det är då viktigt att bilderna problematiseras. Även bilder på exempelvis sumobrottare, roller derby-utövare, Sarah Sjöström och Zlatan Ibrahimovic kan användas som utgångspunkt för diskussioner, inte minst om läraren vill problematisera förhållandet mellan kroppsideal och samhällsideal utifrån kulturella, historiska och sociologiska aspekter. Då blir även begrepp som idrottsliga kroppsideal och möjligen också idrottarnas tävlingsklädsel relevanta, liksom begreppen manligt och kvinnligt.

Roller derby. Bild: Wikipedia

Det är viktigt att tänka på att de centrala termerna och begreppen inte bara utgörs av substantiv som förebilder, anpassning, påverkan, normer, viktminskning, viktökning, träningsstörning och ätstörning. Centrala verb inom ämnet kroppsideal är exempelvis dopa sig, banta, träna, hårdträna och överträna.

Steg 2: Texttypen studeras

När kunskaperna om ämnet och om några centrala termer och begrepp gemensamt har byggts upp är nästa steg att undersöka vad som kännetecknar den typ av text som ska skrivas. Här gäller det i första hand hur texten ska byggas upp.

För att visa eleverna strukturen i en argumenterande text om kroppsideal kan läraren utgå från en skrivmall. Skrivmallar är verktyg som underlättar för eleverna att sätta igång sin skrivproduktion och sätta ord på sina tankar. Genom konkreta ingångsmeningar får eleverna hjälp med riktningen för sitt skrivande, men givetvis får de ändra eller lägga till i

Skrivutveckling i alla ämnen (ämnesspecifik text: idrott och hälsa

https://larportalen.skolverket.se Juni 2018

4 (5)

ingångsmeningarna (Hajer & Meestringa 2014:136f). Ett exempel på en skrivmall för en argumenterande text är följande (efter Hajer & Meestringa 2014:136), där ämnet för texten är Size Zero i modesammanhang:

Jag vill ge min åsikt om…[fotomodeller som har Size Zero]

Jag anser att…[så smala fotomodeller inte är bra förebilder för ungdomar]

• I den frågan har jag följande argument, nämligen…

För det första…[är det inte sunt för kroppen att vara så smal]

För det andra…[kan det bidra till att ungdomar får träningsstörningar eller ätstörningar]

Slutligen…[påverkas ungdomar lätt av förebilder]

Det finns andra som tycker annorlunda. De anser…[modeföretagen själva får välja vilka personer som ska göra reklam för deras kläder]

Men det anser inte jag, eftersom…[också modeskaparna måste ta ansvar för ungas hälsa]

Nu förstår du varför jag tycker att…[fotomodeller inte ska vara så smala som Size Zero]

Med hjälp av begreppslistor, modelltexter och skrivmallar kan läraren på detta sätt modellera skrivuppgiften.

Steg 3: En gemensam text skrivs i klassen

Eleverna hjälps åt att skriva en kortare text utifrån ingångsmeningarna, och läraren hjälper klassen att hitta passande formuleringar. Läraren ansvarar också för att skriva ned texten.

För den lärare som har tillgång till interaktiv whiteboard – eller kanske dator och projektor – är detta kanske det lättaste sättet att skriva texten på. Då är det också enkelt att ge alla elever tillgång till texten och visa dem hur den växer fram och förändras. Ett alternativ är att läraren skriver på tavlan – eleverna kan då skriva av texten för hand samtidigt eller få hjälp av en studiehandledare i sitt arbete antingen före eller efter lektionen. I denna del av arbetet uppmuntras de nyanlända eleverna att använda den gemensamma begreppslistan och att uttrycka sig på liknande sätt i sina individuella texter.

I de fall då idrottslärare i sitt yrkesutövande saknar såväl lektionssal, whiteboard, projektor och tavla kan arbete med skrivutveckling upplevas som bekymmersamt. Den typen av yttre förutsättningar understryker vikten av exempelvis ämnesövergripande samarbeten, inte bara med svenskämnet eller svenska som andraspråk utan också ämnen som hem- och

konsumentkunskap, samhällskunskap och biologi.

Steg 4: Eleverna skriver en individuell text

När den gemensamma texten är färdig är det dags att påbörja det fjärde och sista steget i cirkelmodellen: att eleverna skriver en egen text. Eleverna har nu förhoppningsvis utvecklat kunskaper om

Skrivutveckling i alla ämnen (ämnesspecifik text: idrott och hälsa

https://larportalen.skolverket.se Juni 2018

5 (5)

• olika typer av kroppsideal

• kopplingar mellan kroppsideal och samhälle, också i idrottssammanhang

• centrala termer och begrepp – både substantiv och verb – som behövs för att diskutera kroppsideal (med hjälp av begreppslistor)

• strukturen hos en argumenterande text (med hjälp av den gemensamma texten och skrivmallar).

Elevernas uppgift är att skriva en individuell argumenterande text enligt mönstret för den gemensamt skrivna texten. Det är långt ifrån säkert att lärare i ämnet idrott och hälsa har tillgång till egna lektionssalar som kan användas för skrivande. Om man ändå vill ge eleverna möjlighet att skriva på plats, med läraren närvarande, är en lösning att låta eleverna ha bänkar som underlag när de arbetar. Läraren kan med fördel också uppmuntra eleverna att läsa och ge respons på varandras texter. Se Del 6, Generell text.

Även i ämnet idrott och hälsa, som är en i första hand muntlig kontext, är skrivandet ett viktigt inslag. För att stötta nyanlända elever i skriftliga uppgifter kan läraren med fördel använda konkreta redskap som begreppslistor och skrivmallar. Det är också viktigt att låta muntliga diskussioner ligga till grund för de skrivna texterna. Cirkelmodellens olika steg kan hjälpa till att strukturera upp arbetet, både när det gäller ämnesinnehåll och språkliga uttryckssätt.

Referenser

Gibbons, P. (2017). Lyft språket lyft tänkandet. Språk och lärande. Stockholm: Hallgren &

Fallgren.

Hajer, M & Meestringa, S. (2014). Språkinriktad undervisning. Stockholm: Hallgren &

Fallgren.

Lahdenperä, P (2004). ”Interkulturell pedagogik – vad hur och varför?” I: Lahdenperä, P.

(red.): Interkulturell pedagogik i teori och praktik. Lund: Studentlitteratur.

Skolverket (2012). Bedömningsstöd i idrott och hälsa årskurs 7–9. Stockholm: Skolverket.

Skolverket (2017). Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011: reviderad 2017.

Stockholm: Skolverket.

Related documents