• No results found

“Skulle du kunna rekommendera tjänsten till någon?“

A: “Nej men om någon fråga skulle jag kunna säga att jag kört det och tyckte den va enkel att använda. Men jag kan inte riktigt inse när man kan använda den, om man inte har en kanske specialfakturafunktion, i sitt bolag. [...] Det här känns ju som en tjänst för mindre bolag. Men samtidigt då så har ett litet företag ingen en speciell fakturafunktion, man sitter med

32 ekonomidelarna och de är de bokföring och fakturering som sitter ihop. [...] Har man ett annat bokföringsprogram som inte kan få ut sina fakturor på ett bra sätt, så kan detta vara bra.”

33

5. Analys

Det här kapitlet analyserar datan som samlades in från enkäten och intervjun. Först så kommer enkätsvaren att analyseras och jämföra de olika användargrupperna för att se samband och skillnader. Därefter kommer en analys av intervjun med en användare från användargrupp 2, som kommer att jämföras med helheten från enkätsvaren.

5.1 Analys av enkätsvar

Enkätsvaren bidrog med varierat med svar som skilde sig från användargrupp 1 och användargrupp 2, även flera svar som båda grupperna var enade om.

5.1.1 Om användarna och tidigare erfarenheter

Åldersgrupperna varierade mellan 21-30 upp till 61-70 och den största gruppen visade sig att vara åldrarna 51-60 som bestod av 5 personer, 50% av svaren. Av dessa 10 svar var endast 3 av 10 stycken svarande kvinnor, där användargrupp 1 bestod av 2 kvinnor jämfört med användargrupp 2 som endast hade 1 kvinna. Endast en av 10 klassade sig som en

småföretagare (2-5 anställda) och resterande 9 stycken valde att de är soloföretagare. Detta visar på att Fakturan.nu’s marknadsföring och inriktning mot små och soloföretagare fungerar som tänkt.

Användarnas yrkesområden varierade mycket med två områden som stack ut, “Data, It & Telekommunikation” med 3 svar och “Bygg-, Design- & Inredningsverksamhet” med två svar. Inget samband kan dras med detta och hur användarna upplever tjänsten.

Datan visar att 4 av 10 användare tidigare använde Word eller Excel, eller ett liknande

program, för att skapa och hantera sina fakturor. 3 stycken hade tidigare inget behov att skapa fakturor, 2 stycken hade använt ett bokföringsprogram och endast 1 användare hade använt en annan faktureringstjänst. Det visar att de flesta användarna inte har någon/mycket erfarenhet med fakturatjänster sedan tidigare.

5.1.2 Frågor om Fakturan.nu

Majoriteten av användare, 8 stycken, fann Fakturan.nu genom en typ av sökning på webben med en sökmotor. En användare fann Fakturan.nu genom rekommendation och en användare hade använt Fakturan.nu sedan tidigare. J. Bourque Oliversson (personlig kommunikation, 3 februari 2020) sa att de flesta användare kommer in från Google Ads och rekommendationer. Det gör att enkätens svar stämmer överens med Fakturan.nu’s taktik genom att samla in nya användare. Det mest övervägande resultaten varför användarna valde att registrera sig var för att det fanns ett behov att skicka fakturor, med 7 stycken svar och bra erbjudanden, med 4 stycken svar. Fakturan.nu visar gärna upp att det är gratis att skaffa ett konto på tjänsten, men det verkar som att användarna missförstår erbjudandet eftersom 4 svar i användargrupp 2 nämnde att priset inte va bra med tjänsten. Detta stöds av kommentarerna lämnade på fråga 17, där en användare nämner “Marknadsför att det är helt gratis vilket inte stämmer”, se tabell

34 14. Det har ett samband med att tjänsten inte uppfyllde 2 användares behov i samma

användargrupp. Användargrupp 1 hade inget negativt om priset även om 1 användare fyllde i att tjänsten inte uppfyller användarens behov.

Även om några användare var missnöjda med hur tjänsten marknadsför sina priser angav 7 stycken användare att tjänsten uppfyller deras behov, och den mest positiva delen med tjänsten var att det var enkelt att skicka fakturor, med 7 stycken svar, där det var det högst valda alternativet i båda grupperna. Användargrupp 2’s svar visar tydligt att de använde tjänsten mer, eftersom de valda alternativen under fråga 9, se bilaga 1, är mer inriktade mot funktioner i tjänsten. Det inkluderar e-faktura, återkommande fakturor och statistik.

Både användargrupp 1 och 2 anser att tjänstens design kan uppdateras och mobilanpassas, med totalt 3 svar på respektive alternativ. Det kommer lika med alternativ “Bättre priser” som fick 3 svar, men endast av grupp 3. Igen, användargrupp 2 som använde tjänsten mer lutar åt att tjänsten bör ändra sina priser.

5.1.3 Frågor om supporten

Endast användargrupp 2 har varit i kontakt med supporten och där svarade 3 användare ja. Fråga 13 som behandlar hur bemötandet va, har fyra svar, men endast 3 stycken användare fyllde i att de varit i kontakt med supporten. Resultaten visar ett övervägande bra respons där de 3 användarna fick hjälp med sitt problem. En användare ansåg att bemötandet var endast medelmåttig, och valde en 5:a på en 10-gradig skala. Det svaret kan lika väl vara ett felklick, eftersom att den avviker från hur de 3 svaren betygsätter supporten i fråga 15, från 7 till 9 på en 10-gradig skala, med ett snitt på 8.

5.1.4 Rekommendation

Poängen på fråga 16, hur en användare skulle rekommendera tjänsten till någon annan fick ett snittresultat på 6.6, på en skala mellan 1-10 med majoriteten som röstade 7 och uppåt. Endast en användare svarade 1 på skalan.

5.2 Analys av intervju

Intervjun gjordes med en användare från användargrupp 2. Intervjun analyserades och summerades, innan den jämfördes med analysen av enkätsvaren.

5.2.1 Om användaren och tidigare erfarenheter

Användare har sedan tidigare varit delaktig i andra bolag men har aldrig fakturerat själv. Användaren är en soloföretagare och jobbar inom pensions- och bolagsförvaltning, och hade behovet av att skapa en faktura. Den första fakturan i det nystartade företaget Användaren valde därför att registrera sig på Fakturan.nu efter att ha använt en sökmotor, och sökt på termer som “skriva ut faktura” och “fakturamall”.

35

5.2.2 Frågor om Fakturan.nu

Fakturan.nu var enkel att använda, för att det var enkelt att skapa och skicka fakturor säger användaren i intervjun. Användaren säger också att tjänsten saknar bokföring av olika slag, mäklarbokföring och vanlig bokföring. Användaren saknar även stöd i form av

deklarationsstöd och årsredovisningsstöd, som användaren själv kallar det, “ett komplett system”. Användaren nämnde att den hade gått över till ett annat system, som närmar sig ett komplett system, det heter Bokio.

Användarens förväntningar på Fakturan.nu var att användaren skulle kunna lägga till grundlig data för att enkelt skapa återkommande fakturor. Dessa förväntningar möttes av tjänsten genom funktionen att skapa återkommande fakturor.

5.2.3 Rekommendation

Fakutan.nu uppfyllde användarens behov, att skapa och skicka fakturor enkelt och

återkommande. Användaren skulle inte rekommendera tjänsten och skulle säga att den var enkel att använda, samt att hen har använt tjänsten själv. Användare säger även att hen inte förstår varför ett företag skulle använda sig av tjänsten, eftersom mindre bolag vill man gärna sköta bokföring och fakturering i samma tjänst/system.

5.2.4 Jämförelse med enkätsvar

Användaren håller med enkätsvaren om att Fakturan.nu saknar bokföring och det är något som användare nämner flera gånger under intervjun. Användaren påpekar dock att tjänsten saknar olika typer av stöd, något som ingen av enkätsvaren påpekar. Hen nämner inget om priset eller erbjudanden på tjänsten, vilket visas tvärtemot i enkätsvaren där de flesta anser att priset/erbjudanden är negativt med tjänsten. Tjänsten enkelhet att skicka fakturor är något som användaren håller med om som också stöds av enkätsvaren.

36

6. Slutsatser

6.1 U1 Vilka är de övervägande anledningarna till bortfall

för nya användare?

Fakturan.nu marknadsför att den är gratis att använda, och efter att en analys av de insamlade resultaten verkar det bli ett missförstånd hos användarna, endast i användargrupp 2. Som visat i tabell 14 där 2 användare är missnöjda över priset på tjänsten. Detta är även tydligt genom att kolla på tabell 12 och tabell 13, där flera användare har fyllt i att priset inte är bra eller kan förbättras.

Användarna verkar även tycka att designen är något som bör uppdateras, eftersom 3 svar i tabell 6, 4 svar i tabell 7, 1 svar i tabell 12 och 2 svar i tabell på som påpekar att designen är negativ. Användarna fyllde aldrig i något alternativ i fråga 7 eller 9 i enkäten, se bilaga 1, om att designen var positiv som även pekar på att designen påverkade bortfallet.

Den största anledningen var att användarna inte anser att tjänstens priser är bra, kort följt av att tjänstens design påverkar negativt.

6.2 U2 Vilka förbättringar kan göras på Fakturan.nu för

att minska användarbortfallet?

Fakturan.nu behöver förtydliga sin marknadsföring att tjänsten är gratis att registrera sig på och använda med begränsad funktionalitet. Tjänsten bör även uppdatera designen, eftersom att tjänsten har två olika designer, en design innan användaren är registrerad och en design när användare är registrerad. Detta stöds även att flera användare ansåg att designen behöver mobilanpassas.

6.3 Rekommendationer

Här presenteras mina rekommendationer utifrån analysen av resultaten. Rekommendation 1: Förtydligande av marknadsföring

Fakturan.nu bör förtydliga sin marknadsföringen och informationen om vad som gäller när en användare registrerar sig, för att visa att tjänsten är gratis att använda med begränsad

37 Rekommendation 2: Uppdatera designen

Designen är olika på insidan och utsidan av systemet. Dessa bör matcha varandra för att inte missvisa användaren hur systemet egentligen ser ut när de väl registrerat sig.

Related documents