• No results found

Skyddade webbplatser

In document ESET Smart Security Premium (Page 108-116)

ESET Smart Security Premium innehåller en inbyggd lista med fördefinierade webbplatser som får en skyddad webbläsare att öppnas. Du kan lägga till en webbplats eller redigera listan med webbplatser i

produktkonfigurationen.

Listan Skyddade webbplatser kan visas och redigeras i Avancerade inställningar (F5) > Webb och e-post >

Bank- & betalskydd > Grundläggande > Skyddade webbplatser > Redigera. Fönstret innehåller:

Kolumner

Webbplats – skyddad webbplats.

Säkrad webbläsare – ESET-logotypen visas runt webbläsarens kant under säkrat surfande.

Fråga mig – när detta aktiveras visas en dialogruta med surfalternativ varje gång en skyddad webbplats besöks.

ESET Smart Security Premium kan komma ihåg åtgärden eller så kan du välja hur du vill gå vidare manuellt.

Normal webbläsare – välj det här alternativet om du vill fortsätta med en banktransaktion utan ytterligare säkerhet.

Kontrollelement

Lägg till – används för att lägga till en webbplats i listan med kända webbplatser.

Redigera – används för att redigera de valda posterna.

Ta bort – tar bort valda poster.

Föräldrakontroll

Modulen Föräldrakontroll gör det möjligt att konfigurera inställningar för föräldrakontroll, vilken ger föräldrar automatiska verktyg för att skydda sina barn och ställa in begränsningar för enheter och tjänster. Målet är att förhindra att barn och ungdomar får åtkomst till sidor med olämpligt eller skadligt innehåll.

Föräldrakontroll gör det möjligt att blockera webbsidor med potentiellt stötande innehåll. Det går även att blockera åtkomst till upp till 40 fördefinierade webbplatskategorier och över 140 underkategorier.

Aktivera Föräldrakontroll för ett visst användarkonto genom att följa stegen nedan:

1. Föräldrakontroll är inaktiverad som standard i ESET Smart Security Premium. Det finns två sätt att aktivera föräldrakontroll:

oKlicka på i Inställningar > Säkerhetsverktyg > Föräldrakontroll från programmets huvudfönster och ändra status för Föräldrakontroll till Aktiverad.

oTryck på F5 för att komma åt trädet Avancerade inställningar, gå till Webb och e-post >

Föräldrakontroll och markera kryssrutan intill Integrera i systemet.

2. Klicka på Inställningar > Säkerhetsverktyg > Föräldrakontroll i programmets huvudfönster. Även om Aktiverad visas intill Föräldrakontroll, måste du konfigurera föräldrakontrollen för önskat konto genom att klicka på Skydda barnkonto eller Föräldrakonto. I nästa fönster anger du födelsedatum för att avgöra nivån för åtkomst och rekommenderad ålder enligt webbsidorna. Föräldrakontroll aktiveras nu för det angivna användarkontot. Klicka på Blockerat innehåll och inställningar... under ett kontonamn för att anpassa

kategorier du vill tillåta eller blockera på fliken Kategorier. Tillåt eller blockera anpassade webbsidor som inte passar in i en kategori genom att klicka på fliken Undantag.

Om du klickar på Inställningar > Säkerhetsverktyg > Föräldrakontroll i huvudproduktfönstret för ESET Smart Security Premium ser du att huvudfönstret innehåller:

Windows-användarkonton

Om du har skapat en roll till ett befintligt konto visas det här. Klicka på reglaget så att en grön bock visas intill Föräldrakontroll för kontot. Klicka på Blockerat innehåll och inställningar... under ett aktivt konto för att visa en lista med tillåtna kategorier webbsidor för kontot och blockerade och tillåtna webbsidor.

Viktigt

Skapa ett nytt konto (t.ex. till ett barn) med följande anvisningar för Windows 7 och Windows Vista:

1. Öppna Användarkonton genom att klicka på Start-knappen (placerad i skrivbordets nedre vänstra hörn), klicka på Kontrollpanelen och klicka sedan på Användarkonton.

2. Klicka på Hantera användarkonto. Ombeds du att ange ett administratörslösenord eller bekräftelse, skriv in lösenordet och bekräfta.

3. Klicka på Skapa nytt konto.

4. Skriv in ett namn på användarkontot, klicka på en kontotyp och klicka sedan på Skapa konto.

5. Öppna fönstret Föräldrakontroll igen genom att klicka på Inställningar > Säkerhetsverktyg >

Föräldrakontroll i huvudprogramfönstret för ESET Smart Security Premium.

Fönstrets nedre del innehåller

Lägg till ett undantag för en webbplats... – den specifika webbplatsen kan tillåtas eller blockeras enligt dina preferenser för varje föräldrakonto separat.

Visa loggar – visar en detaljerad logg för aktiviteten i Föräldrakontroll (blockerade sidor, kontot sidan blockerades

för, kategori osv.). Det går även att filtrera den här loggen med villkor du väljer genom att klicka på Filtrering.

Föräldrakontroll

När Föräldrakontroll inaktiverats visas fönstret Inaktivera föräldrakontroll. Här går det att ställa in tidsintervallet under vilket skyddet är inaktiverat. Alternativet ändras sedan till Pausat eller Permanent inaktiverat.

Det är viktigt att skydda inställningarna i ESET Smart Security Premium med ett lösenord. Lösenordet går att ställa in i avsnittet Inställningar för åtkomst. Om inget lösenord ställts in visas följande varning: Skydda alla

inställningar med ett lösenord, så att otillåtna ändringar förhindras. De inställda begränsningarna i Föräldrakontroll påverkar endast standardanvändarkonton. Eftersom en administratör kan åsidosätta begränsningarna har de ingen verkan.

HTTPS-kommunikation (SSL) filtreras inte som standard. Därför kan Föräldrakontroll inte blockera webbsidor som börjar med https://. Om du vill aktivera funktionen aktiverar du inställningen Aktivera

SSL/TLS-protokollfiltrering i trädet Avancerade inställningar under Webb och e-post > SSL/TLS.

OBS!

För att Föräldrakontroll ska fungera korrekt måsteinnehållsfiltrering av programprotokoll, kontroll av HTTPS-protokoll och Brandvägg vara aktiverade. Alla dessa funktioner är aktiverade som standard.

Kategorier

Markera kryssrutan intill en kategori om den ska tillåtas. Om du lämnar den omarkerad tillåts inte kategorin för det kontot.

Här är några exempel på grupper som användarna kanske inte är bekanta med:

Övrigt – vanligen privata (lokala) IP-adresser såsom intranät, 127.0.0.0/8, 192.168.0.0/16, osv. Visas felkoden 403 eller 404 matchar webbplatsen även denna kategori.

Inte matchad – denna kategori inkluderar webbsidor som inte matchar på grund av ett fel vid anslutning till föräldrakontrollens databasmotor.

Utan kategori – okända webbsidor som ännu inte finns i föräldrakontrollens databas.

Dynamiska – webbsidor som omdirigerar till andra sidor på andra webbplatser.

Webbplatsundantag

Om du vill lägga till ett undantag för en webbplats klickar du på Inställningar > Säkerhetsverktyg >

Föräldrakontroll och sedan på Lägg till ett undantag för en webbplats.

Ange en webbadress i fältet Webbplatsens adress och välj (tillåtet) eller (blockerat) för varje specifikt användarkonto och klicka sedan på OK för att lägga till det i listan.

Om du vill ta bort en webbadress från listan klickar du på Inställningar > Säkerhetsverktyg >

Föräldrakontroll, klickar på Blockerat innehåll och inställningar under önskat användarkonto, klickar på fliken Undantag, markerar undantaget och klickar sedan på Ta bort.

I URL-adresslistan går det inte att använda symbolerna * (asterisk) och ? (frågetecken). Till exempel

webbsideadresser med flera TLD måste anges manuellt (examplepage.com, examplepage.sk osv.). När du lägger till en domän i listan, blockeras eller tillåts allt innehåll på denna domän och alla underdomäner (t.ex.

sub.examplepage.com) baserat på ditt val av URL-baserad åtgärd.

OBS!

Blockera eller tillåta en viss webbsida kan vara noggrannare än att blockera eller tillåta en kategori webbsidor. Var försiktig när du ändrar dessa inställningar och när du lägger till en kategori/webbsida på listan.

Uppdatera programmet

Regelbunden uppdatering av ESET Smart Security Premium är det bästa sättet att säkerställa maximal säkerhetsnivå på datorn. Uppdateringsmodulen säkerställer att både programmodulerna och

systemkomponenterna alltid är uppdaterade.

Genom att klicka på Uppdatering i programmets huvudfönster går det att visa aktuell uppdateringsstatus, inklusive datum och tid för den senaste uppdateringen och om en uppdatering behövs.

Utöver automatiska uppdateringar kan du uppdatera manuellt genom att klicka på Leta efter uppdateringar.

Regelbunden uppdatering av programmoduler och komponenter är avgörande för att bibehålla ett heltäckande skydd mot skadlig kod. Var noggrann angående konfiguration och användning av produktmodulerna. Produkten måste aktiveras med licensnyckeln för att få uppdateringar. Om du inte gjorde detta under installationen går det att ange licensnyckeln för att aktivera produkten under uppdateringen för att få åtkomst till ESET:s

uppdateringsservrar.

OBS!

Licensnyckeln skickades i ett e-postmeddelande från ESET efter köpet av ESET Smart Security Premium.

Aktuell version – visar numret på den version av produkten som för närvarande är installerad.

Senaste slutförd uppdatering – visar datumet för den senaste slutförda uppdateringen. Ser du inte närliggande datum är det möjligt att produktmodulerna inte är aktuella.

Senaste slutförd sökning efter uppdateringar – visar datumet för den senaste slutförda sökningen efter uppdateringar.

Visa alla moduler – visar listan med installerade programmoduler.

Klicka på Leta efter uppdateringar för att söka efter den senaste tillgängliga versionen av ESET Smart Security Premium.

Uppdateringsprocessen

När du har klickat på Leta efter uppdateringar startas hämtningen. En förloppsindikator och den kvarvarande hämtningstiden visas. Klicka på Avbryt om du vill avbryta uppdateringen.

Viktigt

Normalt visar en grön bock i fönstret Uppdatering att programmet är aktuellt. Om det inte finns en grön bock är programmet inaktuellt och mer sårbart för infektion. Uppdatera programmodulerna så snart som möjligt.

Misslyckad uppdatering

Om du får ett meddelande om en misslyckad moduluppdatering kan det bero på följande problem:

1. Ogiltig licens – licensnyckeln har angetts felaktigt i uppdateringskonfigurationen. Vi rekommenderar att du kontrollerar att licensnyckeln är korrekt angiven. Fönstret Avancerade inställningar (klicka på Inställningar på huvudmenyn och klicka sedan på Avancerade inställningar eller tryck på F5 på tangentbordet) innehåller ytterligare uppdateringsalternativ. Klicka på Hjälp och support > Ändra licens på huvudmenyn för att ange en ny licensnyckel.

2. Ett fel uppstod när uppdateringsfiler skulle hämtas – detta kan bero på felaktiga inställningar för Internetanslutningen. Vi rekommenderar att du kontrollerar Internetanslutningen genom att öppna en helt annan webbsida i webbläsaren. Om webbplatsen inte öppnar är det troligt att en Internetanslutning inte

upprättats eller att din dator har anslutningsproblem. Kontrollera med din Internetleverantör om du har en aktiv Internetanslutning.

Viktigt

Vi rekommenderar att datorn startas om efter uppdatering av ESET Smart Security Premium till en nyare produktversion för att säkerställa att alla programmoduler har uppdaterats korrekt. Det är inte nödvändigt att starta om datorn efter vanliga moduluppdateringar.

OBS!

Mer information finns i Felsöka meddelandet Moduluppdateringen misslyckades.

Inställning av uppdateringar

Inställningsalternativen för uppdatering är tillgängliga i trädet Avancerade inställningar (F5) under Uppdatera

> Grundläggande. Detta avsnittet anger information om uppdateringskällan, t.ex. uppdateringsservrar och deras autentiseringsuppgifter.

Grundläggande

Den uppdateringsprofil som för närvarande används (om inte en specifik sådan har ställts in under Avancerade inställningar > Brandvägg > Kända nätverk) visas i listrutan Välj standardprofil för uppdateringar.

Se avsnittet Uppdateringsprofiler om du vill skapa en ny profil.

Automatisk profilväxling – används för att ändra profilen för ett visst nätverk.

Om det uppstår problem vid hämtning av uppdateringar för detekteringsmotorn klickar du på Rensa för att ta bort temporära uppdateringsfiler/cache.

Modulåterställning

Misstänker du att en ny uppdatering av detekteringsmotorn och/eller programmodulerna är instabila eller skadade, går det att återställa till den föregående versionen och inaktivera uppdateringar under en viss tidsperiod.

Det är mycket viktigt att du fyller i alla uppdateringsparametrar korrekt för att uppdateringarna ska hämtas korrekt. Om du använder en brandvägg, kontrollera att ESET-programmet kan kommunicera med Internet (t.ex.

HTTP-kommunikation).

In document ESET Smart Security Premium (Page 108-116)