• No results found

Sledování lokální roztažnosti pomocí čtvercové sítě

Graf 2. Srovnání metodik z hlediska definice úseček

2.6 Sledování lokální roztažnosti pomocí čtvercové sítě

Tuto metodu nabídla Song G. Ve své knize “ Improving comfort in clothing”, použila ji pro posouzení komfortu. Nyní opravenou metodu čtvercové sítě elementů používají pro vymezení střihových bloků v konstrukční síti střihu. Jak již je známo, OPS nedokáže vytvořit oděv odpovídající v dostatečné míře lidskému tělu bez strukturních změn pleteniny. Původně tato kapitola byla zaměřena na posouzení hodnot roztažnosti výrobku na jednotlivých částech těla probandky pro vymezení těchto bloků. Bylo však usouzeno, že pro vykonání experimentu nebyly umožněny náležité podmínky. Tento úsudek vznikl hlavně proto, že způsob zhotovení kombinézy šitím a způsob nanesení síťových elementů neodpovídaly požadavkům na experiment. Tím by byla zanesena systémová chyba do výsledku. Z tohoto důvodu je daná kapitola vypracována formou doporučení k provedení experimentu pro řešení výzkumného problému. (2)

Kombinéza pro provedení experimentu za náležitých podmínek by se měla zhotovit za využití speciální techniky, tedy na okrouhlém pletacím stroji a za pomoci zručného experta. Dalším doporučením je nanášet čtvercovou síť před procesem spojování, nebo pomocí barevného vzorování, nebo změnami vazby pleteniny v případě zhotovení na OPS.

Velikost elementů doporučuji 20 x 20 mm, jelikož se jedná o dítě. Dítě má méně výrazný tvar postavy.

Jako probandku je lepší zvolit figurínu kvůli stabilitě tělesných rozměrů a jednoduššímu průběhu měření roztažnosti. Průběh měření změn roztažnosti čtverců manuálním způsobem je poměrně dlouhým procesem náročným na manipulaci. V případě využití člověka jako probandky může dojít především k nepřesnosti měření a chybě ve výsledcích. Další problémy, které mohou nastat, popisuje Michaela Sochorová ve své

64

bakalářské práci “Technika konstrukce střihů oděvů z pletenin”, viz str. 53. Ale i při jiném způsobu zjištění výsledků může nastat problém ze stejných důvodů. Manuální způsob měření má výhodu v tom, že není třeba mít speciální technické zařízení. Pro popis geometrie studovaného objektu však existují modernější bezkontaktní způsoby s vysokou přesností měření.

Pro experiment jsou vybrány dvě metody, jelikož přesněji zajišťují popis geometrie zkoumaného objektu. První metodou, která je jednodušší, je metoda stínového Moiré, viz Příloha 5a. Je nenáročná na technické vybavení v porovnání s další metodou. Pro experiment je nutné mít světelný zdroj (dataprojektor), záznamové zařízení (fotoaparát se stativem), mřížku a program pro obrazovou analýzu (NIS – Elements). Informace o specifikaci zařízení, optimální podmínky pro provedení experimentu (velikost rozteče mřížky, vzdálenosti kamery a světelného zdroje od mřížky apod.) jsou uvedeny v bakalářské práci Alžběty Horecké „Střihová konstrukce seamless dámského prádla”. (9)

Druhou metodou, která je spolehlivější, je metoda laseru, viz Příloha 5b. Metoda vyžaduje speciální zařízení, kterými jsou 3D laserový skener, stativ, fotoaparát, posuvné měřidlo a další, a také program (NIS – Elements) umožňující digitální zpracování a vyhodnocení snímaného obrazu. Tento program umožňuje vytvoření Moiré efektu, díky kterému je vidět prostorové rozpínání předmětu. Po kalibraci obrazu program umožňuje určení vzdálenosti mezi potřebnými body. (7)

Pro bezporuchový chod je nutné zajistit optimální podmínky snímání. Například skener velice reaguje na světlo, pozadí, odlesky, stíny, vzdálenosti a nevidí černé předměty, viz Výdarený Šimon. (7, str. 41)

Na rozdíl od figuríny, použité Výdareným pro jeho experiment, má nová dětská figurína velkou výhodu v tom, že má zavěšovací rameno. Figurína může být umístěna buď napevno, nebo se může točit kolem své osy. Předpokládám, že v tomto případě nedojde k posunu v místě navazování obrazu při otáčení figuríny o 360°. Zabrání to deformaci snímaného tvaru studovaného objektu. Další výhodou dětské figuríny je to, že je ve světlé barvě a na jejím povrchu se nevytváří lesk, jelikož je vytvořena z textilního materiálu. To umožňuje požadovanou přesnost kalibrace obrazu, poněvadž v místech lesku se nepřesně zachycuje obraz, a tak se ztrácí metrická informace o jejím prostorovém uspořádání. (7) Shrnutí kapitoly je představeno tabulkou, která obsahuje doporučení pro experiment týkající se vymezení střihových bloků na dívčí elastické seamless kombinéze.

65 Tab. 22. Doporučení k provedení experimentu

Výrobek Zhotovený na OPS

Probandka Zavěšovací textilní figurína ve světlé barvě Velikost elementů a kalibrace 20 x 20

Způsob měření Bezkontaktní

Snímací zařízení Laserový skener založený na triangulačním principu (Nikon)

Software pro identifikaci obrazu NIS – Elements (Nikon) Obrazová analýza Za využití Moiré efektu

2.6.1 Vymezení střihových bloků

Na základě poznatků o anatomii lidského těla a poznatků z bakalářských prací s podobným výzkumným problémem je vypracována varianta rozmístění střihových bloků na kombinéze, viz Obr. 25. Je ale třeba ověřit její vhodnost v praxi podle doporučených pokynů.

Místa na konstrukci, kde je podle předpokladu potřebná změna mechanických vlastností pleteniny pro přesné sledování těla, jsou uvedeny na Obr. 24. Vymezené střihové bloky na střihové konstrukci jsou zobrazeny na Obr. 26. Konstrukce je představena v podobě tubusu.

Pasová oblast je rozdělena na modré a zelené bloky. Modré bloky mají hodnotu roztažnosti 10 %. Jelikož pro převedení konstrukce do tvaru tubusu se za výchozí rozměr bral obvod sedu, má největší hodnotu obvodu. Proto je třeba zmenšit v pase hodnotu roztažnosti. Zelené bloky ukazují místa s roztažností 30 % (podle stupně roztažnosti materiálu). Oranžové bloky vymezují místa, kde je potřeba zvětšit hodnotu roztažnosti (nad 30 %). Žlutá barva ukazuje místa s roztažností 30 %, ale je tu nutnost podrobnějšího průzkumu. Pro správné rozmístění střihových bloků v ramenní oblasti je nutné vycházet z výsledků experimentu.

66

Obr. 24. Předpokládáné oblasti pro změnu mechanických vlastností pleteniny

Obr. 25. Předpoklad pro rozmístění střihových bloků pohled zepředu pohled zezadu pohled zboku

67

Obr. 26. Střihové bloky vyznačené na střihové konstrukci

Poněvadž předmětem práce je dětský oděv, nesmí se opomenout, že reprezentativní vlastnosti výrobku silně ovlivňují rozhodování kupoujícího. V příloze 4 jsou uvedeny nabídky barevné variace designu dívčí elastické seamless kombinézy.

Related documents