• No results found

6.1 Ökad transparens på transportbörser

Vi har valt att betrakta den prispress som råder på transportbörser som ohälsosam för trans- portsäljarna med tanke på de många dokumenterade klagomål som finns på just detta. Vi an- ser prispressen vara så pass stor att det inte räcker med effektiviseringar i verksamheten för att kunna erbjuda de priser som många transportsäljare kan göra. Detta beror på en skev konkur- rens där kostnaderna varierar kraftigt beroende på vilket land transportörerna opererar i. Där- för bör en transportbörs inte bara fokusera på prissättningen utan även framhäva de olika ser- vicekategorier som en transportsäljare erbjuder gentemot köparen. Det kan exempelvis handla om olika servicekategorier som ersättning vid förseningar, av- och pålastning av gods, person- lig service av chauffören, eventuell montering av varor samt miljövänliga transporter. En ökad transparens bör leda till att transportsäljare känner att de lättare kan konkurrera med de transportsäljare som enbart satsar på att erbjuda ett så lågt pris som möjligt. Det leder även till att transportköparna lättare kan avgöra vilka transportsäljare som passar just deras behov. Denna funktion med framhävande av olika servicefunktioner bör kompletteras med en funkt- ion där transportköparna som har anlitat en specifik transportsäljare kan betygsätta hur väl deras uttalade servicefunktioner har uppfyllts. Har en transportsäljare exempelvis sagt att de erbjuder miljövänliga transporter ska transportköparen kunna betygsätta huruvida detta har uppfyllts eller inte. Detta leder till att transparensen på marknaden ökar ytterligare och risken minskar att en oseriös transportsäljare medvetet ljuger eller överdriver sin förmåga. På så sätt konkurrerar transportsäljarna på snarlika villkor och transportköparna kan lättare identifiera oseriösa eller slarviga transportörer.

Det är också viktigt att inte glömma bort transportsäljarnas perspektiv – en betygsättning av transportköpare bör också möjliggöras. Här kan det exempelvis handla om betygsättning över huruvida en transportköpare har betalat sina fakturor i tid och på så sätt minskar även risken för transportsäljarna.

Att betygsätta sina affärspartners på transportbörserna kommer på längre sikt att gynna de seriösa aktörerna på marknaden. Det finns en viss risk att oseriösa aktörer med illvilja kan betygsätta sina konkurrenter negativt; detta kan lösas genom att endast de som har nått ett avtal kan betygsätta varandra. De aktörer som har blivit betygsatta bör därför ges möjlighet att kommentera eventuell kritik och förklara sin synvinkel på ett uppstått problem samt hur de har åtgärdat problemet.

Med samma argumentation kommer vi fram till att det gynnar både transportsäljare och trans- portköpare om de inte är anonyma på transportbörsen. Transportsäljarna kommer att ställa höga krav på att säkerställa en viss kvalité i sina körningar och hålla de löften som deras ser- vice eller tjänster erbjuder om de betygsätts och inte är anonyma. De flesta transportörer är kända aktörer på lokal, regional eller global nivå och kommer således att försöka sträva efter en högre kvalité. Detta sätt möjliggör att ett eventuellt gott rykte eller renommé kan användas som marknadsföring på en transportbörs, något som inte hade varit möjligt om alla företag hade varit anonyma.

Ett annat sätt att hjälpa transportköpare att identifiera oseriösa budgivare kan vara att det på transportbörsen publiceras statistik över den generella prisnivån på en speciell transport. Ser man det historiska medelpriset samt lägsta och högsta pris, likt en prisjämförelsesajt, kommer

man lättare att kunna identifiera vilka transportsäljare som erbjuder alldeles för låga priser och därmed löper risk för att köpa en transport av en oseriös aktör (se tabell 4).

Tabell 4: Exempel på hur prisskillnader kan redovisas. Om transportköparen tydligt kan jäm-

föra vilka priser som historiskt har erbjudits på en specifik transport kan de lättare identifiera oseriösa budgivare. 1200:- är betydligt lägre än genomsnittspriset det kan då vara ett skäl att titta närmare på säljarens servicenivå.

6.2 Samarbete istället för priskonkurrens

En annan viktig aspekt är att den omfattande prispressen leder till att endast ett fåtal transport- säljare tjänar på transportbörserna, vilket märks på svaren i vår enkätundersökning och den personliga intervjun. Därför skulle det kanske vara bättre om transportörer istället för att kon- kurrera med varandra om lägsta pris istället började samarbeta om olika körningar. Det skulle i praktiken kunna innebära ett införande av en gemensam transportbörs för flera olika företag och tillsammans kan de välja de körningar som passar en specifik medlem i transportbörsen bäst – i stor likhet med hur en lastbilscentral fungerar. På längre sikt skulle detta kunna leda till att olika nätverk av transportörer konkurrerar med varandra istället för att enskilda aktörer konkurrerar med varandra i en sådan grad att väldigt få går med ekonomisk vinst vid en vun- nen budgivning. Detta är en lösning i stil med det som vårt intervjuobjekt efterfrågar.

En nackdel med denna form av samarbete är att det riskerar att få motsatt effekt där transpor- törerna istället börjar slarva med sitt effektiviseringsarbete i takt med att konkurrensen mins- kar. Detta i sin tur kommer att drabba kunderna negativt och då skulle ett sådant nätverk av transportörer inte överleva på lång sikt. Därför måste det finnas en slags balans mellan ex- tremlägena att helt överge konkurrensen eller att inte samarbeta överhuvudtaget.

En lösning kan vara att transportsäljare ges möjlighet att skapa grupper och unioner inom en transportbörs. Inom denna union ska det då vara möjligt för användarna att effektivisera sin gemensamma logistik genom att exempelvis fördela transporterna sinsemellan. Då försvinner också en viss del av konkurrensen vilken hamnar på en, för transportsäljarna, mer hälsosam nivå. Lösningen med unioner inom transportbörser drabbar inte heller transportköparen nämnvärt då det ju fortfarande kommer att finnas transportsäljare som erbjuder låga priser. Följaktligen kan man då som transportsäljare också på ett enklare samt mer övergripligt sätt välja mellan potentiella transportörer när urvalet står mellan ett mindre antal transportsäljare (se figur 10). Ytterligare en fördel med unioner på transportbörser är att man som transport- köpare vet att om en transportör i en union har hög servicegrad kommer de andra i unionen med största sannolikhet också ha det. Detta stärker fenomenet med olika nätverk som konkur- rerar med varandra och i slutändan leder det till en ännu högre medvetenhet om kundservice och kvalité bland transportsäljarna.

Transport: Malmö – Umeå

Flakmeter: 4 flm Högsta pris: 16094:-

Lägsta pris: 1200:-

Figur 10: Antal transportsäljare med och utan unioner. Även transportköparna kommer att

tjäna på att transportbörser tillåter unioner. Prisnivån bör inte öka då det fortfarande är tillåtet med fri budgivning, men antalet transportsäljare på marknaden minskar då viss transportörer har gått ihop i unioner. Transportköparen får således lättare en överblick av marknaden.

6.3 Förändrade arbetssätt och RFID

Det traditionella arbetssättet med att transportsäljare ringer runt till sina kunder kräver värde- full tid då aktörerna ju kontaktar alla affärspartners var för sig. Detta är antagligen också en av anledningarna till att många transportsäljare uppfattar transportbörser som resurskrävande – som vi nämner i analysen beror detta på att de använder transportbörsen i sista hand. Det är effektivare ur en tidsaspekt att istället lägga upp en annons eller förfrågan på en transportbörs. Vi anser detta fenomen i stor utsträckning bero på att många aktörer i transportbranschen har fasta avtal med varandra och att transportbörserna i sin tur inte tillåter ett lätt sätt att använda sig av avtalen. En lösning på detta är att transportbörserna tillåter användarna att knyta speci- ella avtal till utvalda kunder och på så sätt möjliggöra djupare samarbeten via transportbörser- na. Det ska med andra ord vara lätt att via transportbörserna skräddarsy avtal till specifika kunder eller transportörer och använda dessa kontinuerligt. Då underlättar transportbörsen dessutom det viktiga arbetet med långsiktiga relationer affärspartners emellan.

För att ovanstående argumentation ska fungera i praktiken krävs det att transportsäljare ändrar sina arbetssätt och tillåter att transportbörsen kommer i första hand. Detta resulterar i att transportsäljare kommer att lägga mindre tid på att ringa till kunder och istället kan koncen- trera sig på andra arbetsuppgifter, exempelvis att effektivisera transportplaneringen eller att öka servicen gentemot sina kunder. Som tidigare nämnt bör detta nya arbetssätt kombineras med ny teknik såsom RFID för att på så sätt effektivisera verksamheten ytterligare:

Genom att fästa ett mikrochip på en lastbärare eller övrigt gods och programmera detta mikrochip med information om godset elimineras behovet av det tidskrävande arbete som krävs vid manuella beräkningar. Tanken är att om mikrochipet programmeras med informat- ion om avreseort, destination och begränsande storhet (vikt, volym eller längd) och automa- tiskt läses av vid inlastning i lastbilen kommer informationen att överföras till en databas. Om denna databas är i direkt anslutning till en transportbörs kan således också en annons skapas automatiskt av datorsystemet. På så sätt krävs det inga manuella beräkningar av fyllnadsgrad och användaren behöver inte heller manuellt skapa en annons på transportbörsen. Se figur 11 för en skiss över detta förfarande. Systemet med automatisk avläsning och beräkning av fyll- nadsgrad underlättar även för transportsäljaren att lättare föra statistik över de transporter där det ofta uppstår tomtransporter.

Utan unioner

= en transportsäljare

Med unioner

= en transportsäljare = en union

Figur 11: RFID-teknik tillsammans med transportbörs. Informationen i mikrochipet läses av

vid in- och utlastning i en lastbil. Denna information skickas till en databas där tillgänglig fyllnadsgrad beräknas och en eventuell annons läggs automatiskt upp på en transportbörs. Det är viktigt att systemet tar hänsyn till den totala fyllnadsgraden under en transport. Om en lastbil har 50 % fyllandsgrad mellan punkt A och punkt B, men har 100 % fyllnadsgrad mel- lan punkt B och punkt C, ska det inte läggas upp en annons på den sistnämnda transporten. Databasen måste därför kunna genomföra beräkningar på ett sådant sätt att den inte bara ser deltransporterna i sig utan transporten i sin helhet. En fördel är också om databasen tar hänsyn till eventuell backhaul och tomtransporter, vilka medför onödiga kostnader för transportörer- na.

Priset för den specifika transport som läggs upp på en transportbörs kommer också att auto- matiskt bestämmas av systemet. Transportsäljaren ska kunna konfigurera detta prissättnings- system med olika villkor, exempelvis kostnader per körd kilometer och önskad vinstmarginal. På så sätt blir också prisbestämningen på annonsen automatiserad och transportledaren eller person i motsvarande befattning kommer att kunna koncentrera sig på andra arbetsuppgifter. Ytterligare en fördel är att transportsäljaren får bättra koll på vad denne transporterar samt lättare kan hålla koll på godset och exakt var det befinner sig. Därmed uppstår inte heller en osäkerhet vid lassning och lossning av lastbilarna.

6.4 RFID bidrar till ökad servicegrad

Om det kan utvecklas ett system som minimerar det manuella arbetet med att beräkna fyll- nadsgrader och skapa annonser på transportbörser kommer transportsäljare att få tid över till annat. Även transportköpare kommer att tjäna på en sådan implementering av ny teknik då transportsäljarna kommer att kunna ägna sig mer åt värdeadderande service gentemot sina kunder. Vårt intervjuobjekt uppgav exempelvis att många kunder uppskattar att transportle- dare eller chaufförer ringer och personligen ger information om transporten och beräknad ankomsttid, någonting man som tidigare nämnt kommer att få mer tid över med hjälp av RFID-teknik.

Främst mindre åkerier kommer att tjäna på detta då dessa inte har stora möjligheter att utnyttja stordriftsfördelar utan måste rikta in sig på personlig service och kundhantering för att kon- kurrera.

**Pall med gods. Mikrochip fäst på

pallen**

M

**Lastbil sedd baki- från med läsare fäst

vid godsintaget**

L

M = mikrochip. Innehåller information om avreseort, destination samt hur mycket lastutrymme (vikt, volym eller längd) den upptar.

L = läsare

Det finns dock vissa säkerhetsaspekter kring användandet av RFID måste tas i beaktande. De eventuella säkerhetsproblem som hamnar i fokus med vår tillämpning är hemlig avläsning av mikrochipen. Det är visserligen ett säkerhetshot med obehörig avläsning, men vid denna till- lämpning innehåller inte mikrochipen mer information än avreseort, destination samt storlek, och denna information är vare sig av känslig eller av personlig karaktär. Därför anser vi att det inte finns något behov av att vara orolig för hemlig avläsning av dessa mikrochip.

De direkta kostnader som tillkommer vid denna logistiska tillämpning av RFID-teknik är cirka 855 öre per lastbärare och mellan 32005 kr och 130005 kr per lastbil. Utöver detta till- kommer kostnader för databas och programvara. Vi anser att de eventuella besparingar som kan göras väger upp investeringskostnaderna för RFID-tekniken. Detta är dock någonting som måste undersökas närmare vid en kostnadsbaserad studie.

6.5 Avgifts- eller provisionsbaserad transportbörs

Som resultat av vår empiriska undersökning anser vi att det är bättre både för transportbörsen samt deras användare om avgiften är baserad på provision och inte på en fast avgift. Om transportsäljare inte behöver betala en avgift då de inte säljer någonting drabbas de enligt vårt intervjuobjekt inte heller negativt. Samtidigt kommer transportbörsen enligt våra egna slutsat- ser att sporras av att göra ett så bra arbete som möjligt för att locka företag till att använda sig av just deras transportbörs. Baseras avgiften på provision kommer således både transportbör- sen och dess användare att sträva efter samma mål – att få så många transaktioner på börsen som möjligt.

Related documents