• No results found

De slutsatser vi kan dra utifrån förskollärarnas uppfattningar kring begreppet trygghet är att inskolningen har den största betydande rollen för hur tryggheten skapas på förskolan. De menar på att inskolningen är barnets första kontakt med förskolan och pedagogerna och därför måste barnets första anknytningsperson vara närvarande för att barnet ska känna en tillit som i sin tur skapar en trygg anknytning. Förskollärarna säger även att när de har inskolning så är det en pedagog som blir barnets anknytningsperson. Det finns både för och nackdelar med det anser vi. Vi tänker att det är bra för då får barnet en väldigt bra kontakt till sin

anknytningsperson men om anknytningspersonen skulle bli sjuk kanske barnet upplever en otrygghet eftersom det blir en förändring i vardagen på förskolan . Eftersom barn är olika och reagerar olika på olika förändringar så får man agera utifrån vilken situation man befinner sig i. Men vi tänker att det är viktigt att de övriga pedagogerna är minst lika delaktiga i

inskolningen för att barnet ska kunna skapa en tillit till dem också. Att barns utveckling och lärande hänger ihop med barns trygghet kan vi konstatera utifrån förskollärarnas svar. Barns som är otrygga blir hämmade och kan på så sätt inte lära sig något är något som kom fram i intervjuerna. Gäller det alla barn som är otrygga eller kan det vara beroende på hur man är som person? Kan det vara så att det är pedagogers och föräldrars trygghet som är avgörande för hur barnet skapar sin egen trygghet? Utifrån förskollärarna som vi har intervjuat speglar sig föräldrarnas trygghet på barnen. Det är barnens personlighet, pedagogerna och föräldrarna som spelar in på hur barnens trygghet blir. Som förskollärare har vi ett stort ansvar i dessa frågor kring barns trygghet och det är därför viktigt att veta hur man ska ge barnen de rätta förutsättningarna för att vistelsen på förskolan ska bli så bra som möjligt.

När vi valde att studera förskollärares uppfattningar om barns trygghet i förskolan, ville vi bland annat veta hur trygghet skapas på förskolan. Våra erfarenheter och upplevelser har varit att det inte läggs så mycket fokus på just tryggheten, utan mer på det pedagogiska lärandet. Våra tankar kring detta väcktes under vår utbildning då det pratades och diskuterades mycket om den reviderade läroplanen då förskollärarna fick större krav på sig och desto fler arbetsuppgifter. Vi funderade då på hur den grundläggande tryggheten skulle komma att drabbas. Vi ansåg att för stort fokus skulle behöva läggas på att följa läroplanen och att det skulle bli svårt att hinna med den viktiga omsorgen som små barn behöver. Utifrån

33

intervjuerna har vi fått intrycket att tryggheten på förskolan fortfarande är något som förskollärare jobbar mycket med, men att det ibland handlar om en prioriteringsfråga.

Detta anser vi tyder på att tryggheten på förskolan ändå har en viktig roll fast att läroplanen har vuxit och fått allt större fokus.

Det går inte att undvika att funderara kring det som Ahnert, Pinquart & Lamb (2006) visar på i en översikt med studier från 1977 till 2005, där det visade sig att fler barn hade trygga relationer till pedagogerna under de tidiga åren, dvs. att det har blivit en minskning av antalet trygga relationer i förskolan. Detta menade de inträffade när det blev ett ökat fokus på utbildning, läroplaner och akademisk framgång, vilket kom att påverka småbarns omsorgsbehov och känslomässiga utveckling (se s.12).

Förskollärarna har idag kanske fått vänja sig vid att tiden inte alltid räcker till och fått lära sig vad som är viktigast att prioritera. Ett barn som de upplever otryggt behöver mer stöd från pedagogerna medan ett tryggt barn lättare kan klara av de sociala relationerna på förskolan. Genom resultatet kan vi se att barn måste ha en grundläggande trygghet i sig själv och till andra, för att våga ge sig ut och utforska. Genom att utforska lär och utvecklas barnen.

Innan vi började intervjua så hade vi inte någon tanke på att inskolningen skulle ha så stor betydelse på barns trygghet som den visade sig ha. Många av förskollärarna tog själva upp inskolningen när vi frågade om hur de skapar en trygg miljö för barnen. Då det visade sig ha en stor betydelse blev det en av våra följdfrågor till övriga förskollärare. Detta resulterade i att vi fick en klarare bild av inskolningens betydelse och hur viktig den är, inte bara för barnen utan också för föräldrarna.

Föräldrarnas betydelse har under studiens gång visat sig ha en stor påverkan på barnens trygghet enligt förskollärarna. Det är viktigt att som förälder känna en tillit till förskolan och pedagogerna eftersom det speglar sig på barnen. För föräldrarnas del känns det också bra om deras barn är på en förskola där barnen vistas i en trygg och trivsam miljö och där det finns pedagoger som kan tillgodose deras barns behov.

Utifrån det insamlade materialet kunde vi inte se några tydliga skillnader på förskollärarnas svar. Alla var eniga om att tryggheten i förskolan har stor betydelse. Även fast vissa svar var olika så kunde vi inte se någon avvikelse i resultatet, utan de tyckte och upplevde tryggheten ungefär på samma sätt. Vi tror att detta beror på att de flesta förskollärare har snarlika tankar kring hur förskoleverksamhet ska se ut. För en del pedagoger verkar tryggheten handla om en prioriteringsfråga. Att det handlar om en prioriteringsfråga tror vi kan innebär att förskollärare

34

har för många uppgifter så att de får sätta annat åt sidan. De stora barngrupperna i förskolan är inte något som vi lagt stor vikt på under denna studie men vi tror att även det är en orsak till att pedagogerna behöver prioritera. Förskolläraren Stina uttryckte under intervjun att ibland känner man att man inte räcker till. Alla som vi intervjuade är eniga om att tryggheten är något som ska vara självklart i förskolan och något som alla pedagoger ska jobba för, men ibland måste de kanske jobba efter de förutsättningar de har.

7.1 Avslutande reflektion

I detta avsnitt kommer vi att ta upp vad denna studie kommer ha för betydelse för vår framtida yrkesroll. Vi kommer även göra en kritisk granskning av resultatet från denna studie, samt att presentera våra förslag på förändring i förskolans verksamhet.

7.1.1 Relevans för framtida yrkesroll

Utifrån vårt arbete med denna studie, har vi fått en inblick i hur förskollärare tänker kring begreppet trygghet. Genom intervjuerna har vi fått en insyn i hur våra framtida arbetskamrater kan uppfatta begreppet trygghet. Vi kan utifrån deras åsikter ta ställning till våra egna uppfattningar om trygghet inför vår framtida yrkesroll som förskollärare och använda de i vårt arbete med barnen.

För att skapa en förändring av förskolans verksamhet anser vi att barngrupperna behöver vara mindre för att pedagoger ska kunna tillgodose varje barns behov och på så sätt få varje barn att blomma ut till en egen liten trygg individ.

7.1.2 Kritisk reflektion

Vi valde att lämna ut intervjufrågorna i förväg så att förskollärarna fick en chans att förbereda sig inför intervjuerna. En tanke som vi funderat över var ifall om vi inte hade gett ut frågorna i förväg, om vi då skulle få mer spontana svar som inte var så väl genomtänkta och om det i sin tur skulle påverka vårt resultat. Eftersom förskollärarna fick förbereda sig kan det vara så att de lyfter det positiva för de tror att det är det vi vill höra.

35

Vi uppfattade de dock som väldigt öppna och intresserade och de svarade mycket av egna erfarenheter, därför hoppas vi på att det resultat som vi presenterat är utifrån förskollärares uppfattningar och inte efter vad som förväntas av dem.

7.1.3 Vidare forskning

För att säkerhetsställa svaren vi fick hade vi nu tyckt det vore intressant att vidare observera hur förskollärare skapar trygghet i förskolan. Fungerar verksamheten så som de uttryckte i intervjuerna?

Att studera tryggheten på förskolor med olika pedagogiska inriktningar, hade vi också tyckt varit intressant, för att se om det är några skillnader på olika förskolors synsätt.

Genom studien kan vi presentera att föräldrarnas betydelse för barns trygghet har stor påverkan. Hur föräldrarna känner inför pedagoger och verksamheten speglas också på barnen och därför tycker vi att det hade varit intressant att få föräldrarnas perspektiv på barns trygghet i förskolan och därför hade det också varit ett intressant område att forska vidare på.

36

Related documents