• No results found

Slutdiskussion

Nedan kommer vi att besvara uppsatsens frågeställning och syfte utifrån den genomförda studien. Vi beskriver även en egen modell med begrepp och egenskaper som vi anser är viktiga för att medarbetarskap ska fungera på arbetsplatsträffar.

5.1 Medarbetarskap

Medarbetarskap innefattar fyra begreppspar (Tengblad, 2010). Begreppen som används är förtroende och öppenhet, gemenskap och samarbete, engagemang och meningsfullhet samt ansvarstagande och initiativförmåga som tillsammans behöver finnas i en arbetsgrupp för att medarbetarskap ska uppstå. Vi hävdar istället att ansvarstagande uppkommer först när de andra begreppen är utvecklade. För att kunna ta ansvar krävs det förtroende, öppenhet, och gemenskap i arbetsgruppen samt förmåga att samarbeta. Det behöver finnas ett engagemang för uppgiften, som i sig ska vara meningsfull.

Studiens resultat är att medarbetarna inte utövar medarbetarskap på arbetsplatsträffar (APT) beroende på att begreppsparen, som finns i Tengblads (2010) medarbetarskapshjul, inte är fullt utvecklade i arbetsgrupperna.

Dessutom måste finnas möjlighet i organisationens utformning som främjar medarbetarskap. I den kommunen som vi undersökt finns det strukturer där medarbetarskap skulle kunna utvecklas. Det finns beslut att alla arbetsgrupper ska genomföra arbetsplatsträffar med en dagordning där medarbetarna har möjlighet att lägga till punkter. Dessutom är en av de stående punkterna ”laget runt” där det är fritt för medarbetarna att ta upp vad som helst.

Chefen deltar på mötena och ska sedan lyfta frågor vidare i organisationen som inte gruppen själva kan besluta kring. Dessvärre är mötena oftast bara var sjätte vecka och då endast två timmar per tillfälle.

Medarbetarskap på arbetsplatsträffar

Uttrycka åsikter Informations-

utbyte

Samhörighet Interaktion

Vara förberedd Beslutsfattande Vilja att ta ansvar

5.1.1 Förtroende och öppenhet

Det är viktigt att medarbetarna får information kring verksamheten för att öppenhet ska kunna finnas i en arbetsgrupp. Om organisationen är öppen finns det möjlighet att utveckla förtroende i arbetet för både ledning och medarbetare. Vi menar att informationen till medarbetarna fungerar bra på mötena. De får kunskap som de behöver för att veta vad som pågår inom verksamheten så att de själva kan besvara frågor, från utomstående, exempelvis anhöriga, utan att kontakta någon mellanhand.

Däremot brister informationen inför arbetsplatsträffar då medarbetarna inte får bilagor gällande saker som kommer att tas upp på dagordningen. Det leder till att möjligheten för reflektion kring dagordningen minskar.

Informanterna menar att vissa frågor som diskuteras av alla vid fikabordet inte får lika stor respons på de formella mötena detta trots att det finns möjligheter för medarbetarna att lyfta frågor direkt på mötet. När det gäller förtroendet så är det inte så utvecklat i de arbetsgrupper som vi har observerat. Det finns medarbetare som inte yttrar sig på mötena. Orsakerna kan vara många enligt informanterna. Det finns de som inte vill delge sin åsikt för att de är blyga, man inte vill säga fel saker eller för att det finns medarbetare med starka viljor i personalgruppen som man inte vill få mothugg ifrån. Det är mellan 7-11 personer i de grupper som vi har observerat, så medarbetarna borde känna varandra och därför är det rimligt att anta att alla borde våga säga vad de tycker. Det finns de som menar att det är lättare att lyfta en fråga när man har diskuterat med arbetskamraterna innan mötet och vet att det är fler som tycker samma sak.

När medarbetarna står för sin åsikt på mötet leder det till öppenhet vilket är viktigt för diskussionerna. Är diskussionen bra leder det till möjlighet att påverka verksamheten och att beslut fattas av alla gemensamt. Om man är öppen i arbetsgruppen och har förtroende för varandra kan medarbetarskap utvecklas.

Det som bidrar till förtroende och öppenhet på arbetsplatsträffar är att det sker ett informationsutbyte medarbetare emellan och mellan chef och medarbetare samt att medarbetarna uttrycker sina åsikter i frågor som rör verksamheten. Det som motverkar öppenheten är att man inte får tillräckligt med information för att ha en åsikt.

Vi menar därför att medarbetarskap inte är möjligt då förtroendet och öppenheten inom de studerade arbetsgrupperna i allmänhet var lågt. Alla medarbetare deltog inte i diskussionerna.

5.1.2 Gemenskap och samarbete

Vi observerar att det finns en gemenskap bland personalen på varje arbetsplats. Före och efter mötet och i fikapausen är samtalet fullt igång. Gemenskapen är inte lika tydlig under mötet eftersom det inte finns en öppenhet i diskussionerna. Flera informanter menar att det är betydelsefullt med den sociala kontakten på mötena. Det är det tillfälle som alla samlas. Fikat var centralt på alla arbetsplatsträffar.

Vi ser brister i samspelet bland medarbetarna under mötet. Det kan bero på mötesformen, där det är få diskussioner, som gör att de inte samarbetar under mötet. När medarbetarna inte

För att gemenskap och samarbete ska finnas på APT bör medarbetarna känna samhörighet med varandra. Fikapausen är ett viktigt inslag i mötet då samtalet blir mindre formellt och kontakten mellan medarbetarna underlättas. Chefen ska inkluderas i samhörigheten genom att visa intresse för medarbetarna. På mötet bör det finnas en interaktion där alla är aktiva.

5.1.3 Engagemang och meningsfullhet

Engagemanget under arbetsplatsträffarna varierar på de olika observationerna. Två av grupperna är aktiva under mötet och är intresserade av de frågor som står på dagordningen.

Många deltar i kommunikationen, diskuterar och ställer frågor till varandra och till chefen. På de två övriga arbetsplatsträffarna är det stilla och lite diskussion. Istället lyssnar medarbetarna på det som chefen ville säga. Vid de diskussioner som uppkom var det personer med starka viljor som tog plats på mötet.

Diskussionerna leder till få beslut på mötena och medarbetarna upplever att de inte har så stor möjlighet att påverka. Diskussionen kring besluten fortsätter ofta efter mötet är slut och det är inte alla som uppfyller det som är beslutat vilket tyder på dåligt samspel och lågt ansvarstagande. Vår åsikt är att det är viktigt att alla medarbetare deltar i diskussioner och visar vad de tycker på mötena för att göra det möjligt att beslutet ska utövas i praktiken. Att ta beslut som rör verksamheten är viktigt för att göra mötena meningsfulla.

Under en av observationerna startade mötet för sent eftersom medarbetarna var sena och dessutom lämnade chefen mötet efter halva tiden. Det ser vi som brist i engagemanget och det visar att APT inte är en prioriterad uppgift. Är inte punkten på dagordningen tillräckligt intressant och meningsfull minskar engagemanget vilket är brist på ansvarstagande och visar på ett dåligt medarbetarskap.

Vi tror att mycket beror på att medarbetarna inte reflekterar över punkterna på dagordningen före och efter mötet vilket tyder på minimalt engagemang och ansvarstagande för att mötet ska bli bra och ger möjlighet att påverka verksamheten.

Det som bidrar till engagemang under mötena är att medarbetarna är förberedda när de kommer till mötet, genom att vara insatta i punkterna som finns på dagordningen. Mötena blir meningsfulla när chefen medverkar till att medarbetarna har möjlighet att påverka beslutsutgången.

5.1.4 Ansvarstagande och initiativförmåga

För att kunna vara ansvarstagande behöver det finnas ett utvecklat medarbetarskap i gruppen.

Vi upplever att medarbetarskap inte finns i de observerade grupperna och därför är ansvarstagandet under arbetsplatsträffar lågt.

5.1.4.1 Förberedelse inför APT

Att komma förberedd till arbetsplatsträffen genom att ha läst och reflekterat över agendan samt att ha med sig nödvändigt material är en grund för att arbetsplatsträffen ska meningsfull.

Under de observationer som vi har genomfört noterade vi att de flesta deltagare inte är förberedda. Vår uppfattning styrks genom det som kom fram under intervjuerna, då de flesta medarbetare medgav att de inte har förberett sig inför APT.

5.1.4.2 Ansvar under APT

Under observationerna uppfattade vi att medarbetarna till stor del inte tar ansvar på en arbetsplatsträff. Att ta del av dagordningen innan mötet för att kunna delta i diskussioner i frågor och punkter som lyfts på mötet är en nödvändighet för att ett beslut ska kunna tas, vilket de inte gör. Medarbetskapets begrepp engagemang och delaktighet behöver finnas i arbetsgruppen för att ansvar ska kunna tas och det anser vi saknades i flera av de observerade arbetsplatsträffarna. De som bara flyter med och inte bidrar eller deltar under diskussionerna gör att medarbetarskapet inte fungerar, menar vi. Dessa hindrar de som faktiskt vill engagera sig i sin arbetssituation och som försöker utveckla verksamheten.

5.1.4.3 Ansvarstagande

Enligt informaneterna är ansvarstagande att göra det man blir tillsagd. Har de fått ansvar över något område är det viktigt att det sköts. Samtidigt framkommer det att ansvarstagande är mer än så. Det är förmågan att se helheten som är viktig, att se till att verksamheten fungerar.

Att ta ansvar för sin arbetssituation handlar om att vara med och påverka den vilket var anledningen till att arbetsplatsträffar infördes i organisationer. En anledning till att medarbetarskap inte utövas under en arbetsplatsträff är att cheferna inte har meddelat medarbetarna avsikten med träffarna. De vet inte på vilket sätt de kan vara med och påverka sin arbetssituation.

För att ansvarstagande och initiativförmåga ska vara möjligt krävs att de andra tre delarna fungerar. Det behövs en öppen kommunikation där alla ska våga säga sin mening och stå för sina åsikter. Det gäller att ALLA lyssnar på varandra och respekterar det som kommer fram.

Att samarbeta och tillsammans finna en lösning på problem är viktigt. Det skapar engagemang och en positiv anda på arbetsplatsen vilket gör att viljan att ta ansvar ökar.

Arbetsgruppen har då utvecklat ett medarbetarskap.

Related documents