• No results found

Skuldsanering är en omgjord lag som trädde i kraft 1994 i sin första lydelse. Efter detta har den utvärderats ett flertal gånger. Januari 2007 skall en ny skuldsaneringslag träda i kraft, tanken är att det skall bli lättare att söka och att bli beviljad skuldsanering än i den gamla lagen.

I 1994 års skuldsaneringslag finns det som bekant tre olika steg som kan leda till skuldsanering, första steget, frivillig skuldsanering och tvingande skuldsanering. Dessa steg fungerar inte så bra tycker jag, mestadels för att tiden för att bearbeta ärenden är för lång. Det första steget finns inte med i lagstiftningen och handlar om rådgivning från kommunerna. De ska ge rådgivning till skuldsatta gäldenärer och detta kommer att finnas kvar i den nya lagen. Detta anser jag vara bra för att även om självförsöket försvinner som ett krav för att skuldsanering ska kunna äga rum så ”förutspås” i förarbetena till den nya lagen att rådgivningen fortsättningsvis kommer att behövas. Då framförallt för att stödja eller se över skuldsatta gäldenärers ekonomi. KFM kommer att få en större befogenhet i den nya lagen. Den frivilliga och tvingande skuldsaneringen kommer att ändras. (Se vidare om detta i den nya lagen).

I dagsläget finns det en rad olika kriterier som skall vara uppfyllda innan en gäldenär kan bli beviljad skuldsanering. Ärenden tar lång tid, speciellt om en borgenär motsätter sig skuldsanering. Systemets uppbyggnad är vid en snabb anblick enkelt men visar sig vara mer komplicerat vid en noggrannare granskning. Genom dessa, enligt mig, vaga rekvisit som inte ofta uppfylls av gäldenärer, exempelvis gäldenärens plikt att själv i första hand göra upp med sina borgenärer innan en skuldsanering kan äga rum. Detta är ett lysande exempel på ett rekvisit som inte följs. Systemet inte är konsekvent, utan i slutändan godkänns gäldenärer som i början inte skulle godkännas. Om rekvisit av liknande karaktär skall finnas med som ett kriterium i en lag så krävs konsekvens för att lagen skall bli tagen ”på allvar”.

Det rehabiliterande syftet med lagen tycker jag är bra, människor som är ”överskuldsatta”

lider lika mycket av sin ekonomiska situation som samhället gör. Att kraven skall vara hårda tycker jag också är bra, skuldsanering skall inte i förväg vara en tanke om det

”misslyckas”. Detta skall vara gäldenärens enda utväg i efterhand och denne skall ha goda skäl till varför skulderna finns.

I förarbetena till 1994 års skuldsaneringslag poängteras att den allmänna betalningsmoralen inte får påverkas negativt av lagen. Detta anser jag inte har blivit ett problem genom att skuldsanering ses som ett seriöst ”ingrepp” som gynnar alla i gäldenärens omgivning. Betalningssystemen fungerar bra, likabehandlingsprincipen finns med som en viktig förutsättning för att rättvisa skall skippas. Jag tror att betalningssystemen överlag fungerar bra därför att skuldsanering är något som gäldenären verkligen vill ha trots påfrestningar. Skuldsanering är inget som påtvingas en gäldenär, utan denne måste personligen vilja detta, och en aktiv medverkan krävs i det egna förfarandet.

Vilka skulder som skall omfattas av en skuldsanering är omdiskuterat. Huvudregeln är som jag tidigare nämnt, alla de skulder som uppkommit innan den dag då skuldsanering meddelats. Det finns en undantagsregel från huvudregeln, KFM kan i vissa fall undanta skulder enligt vissa kriterier. Undantagsregeln kommer att försvinna i den nya lagen, vilket jag tycker är bra. Jag är positiv till helhetsbedömning av gäldenärer, men jag tycker att en ganska klar huvudregel skall finnas angående skulderna. Gäldenären blir inte hjälpt av en förmildring, snarare stjälpt. Jag tror att det är en del av rehabiliteringen att få kämpa för att bli av med alla sina skulder. Undantag kan även göras för skulder som inte förfallit till betalning, som ändå får ingå i ett skuldsanerings förfarande. Detta är mer ovanligt än vanligt, alltså ändringen av denna regel anser jag vara bra.

Den nya lagen som träder i kraft 2007, anser jag vara en förbättring av 1994 års skuldsaneringslag. I den nya lagen försvinner dessa enlig mig vaga rekvisit och i stället skall en helhetsbedömning av gäldenären göras. I dagsläget är detta redan i viss mån verklighet genom att domstolarna arbetar på detta sätt. I de flesta fall ser både TR och övriga domstolar till helheten i målen. Även om det brister i ett rekvisit så är det inte ovanligt att domstolen ändå dömer att skuldsanering skall ske.

Ändringarna i den nya lagen tycker jag över lag är befogade, såsom kravet på gäldenärens egenförsök som skall försvinna som ett kriterium för skuldsanering i den nya lagen. Även detta kriterium anser jag i viss mån vara ”luddigt”, detta genom att egenförsöket inte definieras på ett bra sätt i lagen, enligt mitt tycke. Ingen direkt anvisning till vad som skall vara ”egenförsök” finns med i lagen, bara att gäldenären skall ha försökt göra upp med borgenärerna, inte på vilket sätt eller hur mycket. Rättsfallen visar på att det är helheten som spelat största rollen, trots att 1994 års skuldsaneringslag

”menat” annat.

Gäldenärens förutsättningar att fullgöra en skuldsanering kommer att öka i den nya lagen.

I dagsläget får gäldenären ett förbehållsbelopp bestämt enligt UB, som skall gälla hela skuldsaneringen. I den nya lagen skall beloppet bestämmas på samma sätt som vid utmätning av lön. Detta innebär att om inkomsten förändras så förändras även förbehållsbeloppet. Detta är viktigt för att gäldenären skall fullfölja sitt förfarande. Även om skuldsanering inte skall vara ”en dans på rosor” så bör gäldenären kunna leva ett drägligt liv under betalningsplanens verkan.

Genom den nya lagen så kommer KFM att få större befogenheter än tidigare, vilket jag också anser är positivt. Det känns som slöseri med dyrbar tid för alla parter att TR skall döma i sådana här mål. Jag tycker det är märkligt att borgenärerna enligt 1994 års skuldsaneringslag utan en godtagbar anledning har kunnat neka gäldenärer till skuldsanering. Genom det faktum att borgenären med lätthet kan sabotera för gäldenären genom att säga nej utan en godtagbar anledning. Detta kommer att försvinna i den nya lagen genom att det är KFM som dömer även i de fall då borgenärer motsätter sig skuldsanering, och kan då redan från start godkänna en skuldsanering. Om borgenären är missnöjd med KFM s beslut införs en rätt att överklaga till TR.

Vidare i den nya lagen så kommer borgenärers eventuella förtur att försvinna, detta kommer i vissa fall att kunna regleras i betalningsplanen. Detta är ytterligare en bra förändring anser jag, rättvisan är en viktig del i en skuldsanering. Visserligen så tycker jag att småfordringar visst skulle kunna utgå till de borgenärer som besitter dem, men i slutändan skapar det ändå orättvisa. Exempelvis om en borgenär har en fordran på tusen kronor, och får ut hela sitt belopp alltså hundra procent, varför ska då en annan borgenär få ut motsvarande låt säga 30 procent av sitt totala skuldbelopp?

Jag anser att skuldsaneringslagen i stort är en väldigt bra och välbehövlig lag. Viktigt att betona tycker jag är att gäldenären måsta vara aktiv i sitt eget förfarande och att skuldsanering inte får vara tanken från början från gäldenärens sida. Kontrollerna skall vara hårda för hur gäldenärens skulder egentligen har uppkommit. Om detta försvinner så kommer den allmänna betalningsmoralen att skadas av skuldsanering. Jag är då rädd för att skuldsanering får en negativ klang, att människor anser att detta är ”oseriösa”

människors leverbröd. I dagsläget är inte detta ett problem, men om 2007 års lag får ett sämre ”rykte” genom att egenförsöket försvinner är osett. Gäldenären måste dock medverka aktivt även i den nya lagen, vilket jag tror är väldigt viktigt för att bevara det goda ”ryktet”. Problem kan dock uppstå om det blir ”lättare” att bli beviljad skuldsanering än i 2007 år skuldsaneringslag.

Avslutningsvis vill jag poängtera att jag tycker att den nya lagen verkar väldigt lovande!

KÄLLFÖRTECKNING

Offentligt tryck

Prop 1993/94:123 Skuldsaneringslag Prop 2005/06:124 Nya skuldsaneringslagen SOU 1990:74 Skuldsaneringslag

SOU 2004:81 Nya Skuldsaneringslagen Rättsfall

NJA 1997:124 s 750 NJA 1996:49 s 324 NJA 1996:334 s 548 NJA 1997:118 s 717 Litteratur

Hellners T, Mellqvist M, (2000), Skuldsaneringslagen en kommentar, Stockholm:

Norstedts Juridik AB. ISBN: 91-39-00400-7

Johansson Å, Lindfors L, (2000), Skuldsanering en studie ur borgenärssynpunkt, Luleå, ISSN: 1404-5508

Mellqvist M, (2000), Obeståndsrätten en introduktion, Stockholm, Norstedts Juridik, ISBN: 91-39-20240-2

Tidskrifter

Lennander G, (1990), Skuldsanering för privatpersoner, Stockholm, GOTAB, ISSN:1100-77-61

Internetsidor

http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/58854 http://www.ne.se

Bilaga 1 Nya skuldsaneringslagen

Allmänna bestämmelser

1 § Skuldsanering innebär att en gäldenär helt eller delvis befrias från ansvar för betalningen av de skulder som omfattas av skuldsaneringen.

Om ackord och konkurs finns särskilda bestämmelser.

2 § Kronofogdemyndigheten prövar ärenden om skuldsanering och ärenden om omprövning av ett beslut om skuldsanering.

Kommunen skall inom ramen för socialtjänsten eller på annat sätt lämna råd och anvisningar i budget- och skuldfrågor till skuldsatta personer.

Denna skyldighet gäller även under skuldsaneringsförfarandet och under löptiden för en betalningsplan enligt 9 §.

Konsumentverket skall stödja och ge vägledning för den budget- och skuldrådgivning som kommunerna skall svara för.

3 § Vid skuldsanering enligt denna lag behöver hänsyn inte tas till föreskrifter om eftergift eller nedsättning i någon annan författning.

En borgenär får utan hinder av föreskrifter i någon annan författning godta ett förslag om skuldsanering enligt denna lag.

Allmänna villkor för skuldsanering

4 § Skuldsanering får beviljas en gäldenär med hemvist i Sverige som är fysisk person, om

1. gäldenären är på obestånd och så skuldsatt att han eller hon inte kan antas ha förmåga att betala sina skulder inom överskådlig tid, och

2. det är skäligt med hänsyn till gäldenärens personliga och ekonomiska förhållanden att skuldsanering beviljas honom eller henne.

Den som är folkbokförd i Sverige skall vid tillämpningen av första stycket anses ha hemvist i Sverige.

Vid tillämpningen av första stycket 2 skall särskilt beaktas skuldernas ålder, omständigheterna vid deras tillkomst, de ansträngningar gäldenären har gjort för att fullgöra sina förpliktelser och det sätt på vilket gäldenären har medverkat under handläggningen av ärendet om skuldsanering.

5 § I fråga om den som är näringsidkare gäller, utöver villkoren i 4 §, att skuldsanering får beviljas endast om det finns särskilda skäl med hänsyn till näringsverksamhetens ringa omfattning och enkla beskaffenhet.

6 § En gäldenär som är ålagd näringsförbud enligt lagen (1986:436) om näringsförbud får inte beviljas skuldsanering. Detsamma gäller en gäldenär som tidigare beviljats skuldsanering, om det inte finns synnerliga skäl

för skuldsanering.

Prop. 2005/06:124 7 Skulderna

7 § En skuldsanering omfattar, om inte annat föreskrivs i denna lag, alla fordringar på pengar mot gäldenären som har uppkommit före den dag då beslut meddelas enligt 14 § andra stycket att inleda skuldsanering.

Skuldsanering

medför att rätten till ränta eller dröjsmålsavgift på en sådan fordran bortfaller för tiden efter nämnda dag.

Vid skuldsaneringen får det bestämmas att en fordran som avses i

första stycket och som är beroende av villkor, inte är till beloppet fastställd eller inte är förfallen till betalning, inte skall omfattas av skuldsaneringen.

I fråga om en sådan fordran får borgenären utan hinder av föreskrifter i annan författning bevilja anstånd med betalningen under den tid betalningsplanen enligt 9 § löper.

En skuldsanering omfattar inte

1. en fordran på familjerättsliga underhåll,

2. en fordran för vilken borgenären har panträtt eller annan förmånsrätt enligt 6 eller 7 § förmånsrättslagen (1970:979) eller retentionsrätt, till den del säkerheten räcker till för betalning av fordran,

3. en fordran för vilken borgenären, innan beslut om att inleda skuldsanering har meddelats, har fått förmånsrätt enligt 8 § förmånsrättslagen,

när det gäller egendom som har tagits i anspråk vid verkställigheten, 4. en fordran som inte är förfallen till betalning och som är beroende av att borgenären tillhandahåller en motprestation, eller

5. en fordran som är tvistig.

Bestämmelsen i tredje stycket 1 gäller inte när Försäkringskassan eller ett utländskt offentligt organ inträtt i den underhållsberättigades rätt till underhållsbidrag.

Innehållet i en skuldsanering

8 § Alla fordringar som enligt 7 § omfattas av skuldsaneringen har lika rätt.

Utan hinder av första stycket får en fordran

1. ges sämre rätt, om borgenären samtycker, eller

2. betalas före andra fordringar, om den efter fördelning enligt 9 § första stycket avser ett mindre belopp och det är skäligt med hänsyn till omfattningen av skulderna och övriga omständigheter.

I 23 § finns bestämmelser om vad som skall gälla i fråga om fordringar som inte har anmälts i ärendet.

9 § Vid en skuldsanering skall det bestämmas

1. vilka fordringar som enligt 7 § skall omfattas av skuldsaneringen,

2. vad som enligt 8 § skall gälla för dem,

3. vilket belopp som skall fördelas mellan borgenärerna, och

4. en betalningsplan som visar när och hur kvarstående belopp av varje borgenärs fordran skall betalas.

Det belopp som skall fördelas mellan borgenärerna skall bestämmas så

att skuldsaneringen tar i anspråk gäldenärens samtliga tillgångar och inkomster

efter avdrag för vad som skall förbehållas gäldenären för dennes och dennes familjs försörjning. Därvid skall bestämmelserna i 7 kap. 4

och 5 §§ utsökningsbalken om förbehållsbelopp vara vägledande. Det får bestämmas vid skuldsaneringen att förbehåll även skall göras för betalning av en fordran som, enligt 7 § tredje stycket eller beslut som fattas

med stöd av 7 § andra stycket, inte omfattas av skuldsaneringen.

Av fördelningen enligt första stycket 3 skall det framgå hur stor procentandel av fordringarnas belopp som skall kvarstå.

Den betalningsplan som skall bestämmas enligt första stycket 4 skall

löpa under fem år, om det inte finns särskilda skäl att bestämma en kortare tid.

Ansökan om skuldsanering

10 § En ansökan om skuldsanering skall göras skriftligen hos kronofogdemyndigheten

i den region där gäldenären är bosatt. Är gäldenären inte

bosatt i Sverige, skall ansökan göras hos Kronofogdemyndigheten i Stockholm. Har ansökan gjorts hos en kronofogdemyndighet som inte är behörig, skall ärendet genast lämnas över till den kronofogdemyndighet som enligt handlingarna är behörig.

Ansökan skall vara egenhändigt undertecknad av gäldenären.

11 § Ansökan skall innehålla

1. de uppgifter om gäldenären som anges i 33 kap. 1 § första och andra styckena rättegångsbalken samt uppgift som visar att gäldenären har hemvist i Sverige,

2. en förteckning över gäldenärens tillgångar och skulder med uppgift om varje borgenärs namn, person- eller organisationsnummer, postadress och telefon,

3. uppgift om gäldenärens inkomster och utgifter,

4. uppgift om förhållanden som avses i 4 § tredje stycket, och

5. de uppgifter om gäldenärens och dennes familjs personliga och ekonomiska

förhållanden som i övrigt är av betydelse för prövning av frågan om skuldsanering skall inledas.

Uppgifterna enligt första stycket skall lämnas av gäldenären på heder och samvete.

Bristfällig ansökan

12 § Om en ansökan är bristfällig, skall kronofogdemyndigheten förelägga gäldenären att avhjälpa bristen. Av föreläggandet skall det framgå

att ansökan kan avvisas om föreläggandet inte följs. Föreläggandet behöver inte delges.

Kronofogdemyndigheten skall avvisa en ansökan om skuldsanering, om den är så bristfällig att den inte kan läggas till grund för prövning i sak och gäldenären inte har följt ett föreläggande att avhjälpa bristen.

Avslag på ansökan

13 § Om det framgår av ansökan om skuldsanering eller annan tillgänglig utredning att gäldenären inte uppfyller villkoren enligt 4 eller 5 § eller

inte får beviljas skuldsanering på grund av 6 §, skall kronofogdemyndigheten avslå ansökan.

Prop. 2005/06:124 9

Om det, sedan beslut har meddelats enligt 14 § andra stycket om att inleda skuldsanering, framkommer att förutsättningarna för skuldsanering

enligt denna lag inte är uppfyllda, skall kronofogdemyndigheten avslå

ansökan. Ansökan får också avslås, om gäldenären inte inställer sig personligen

vid ett sammanträde eller om gäldenären i övrigt inte medverkar vid ärendets handläggning.

Inledande av skuldsanering

14 § Kronofogdemyndigheten skall i den utsträckning det behövs inhämta upplysningar om gäldenärens personliga och ekonomiska förhållanden från andra myndigheter. Kronofogdemyndigheten får också,

om det finns särskilda skäl, hålla ett sammanträde enligt 17 § för att avgöra om skuldsanering skall inledas.

Om kronofogdemyndigheten inte enligt 12 § avvisar eller enligt 13 § första stycket avslår en ansökan om skuldsanering, skall myndigheten snarast besluta att skuldsanering skall inledas.

15 § När ett beslut har meddelats om att inleda skuldsanering skall kronofogdemyndigheten

genast genom en kungörelse i Post- och Inrikes

Tidningar uppmana var och en som har en fordran mot gäldenären att skriftligen anmäla den till kronofogdemyndigheten senast en månad från

dagen för kungörelsens införande. Om det finns särskilda skäl, kan kronofogdemyndigheten

införa kungörelsen även i en eller flera ortstidningar.

Kronofogdemyndigheten kan också förlänga fristen till två månader, om det finns särskilda skäl.

Utredningen hos kronofogdemyndigheten

16 § Har skuldsanering inletts, skall kronofogdemyndigheten se till att ärendet blir så utrett som dess beskaffenhet kräver.

17 § Kronofogdemyndigheten skall kalla gäldenären att inställa sig personligen

vid ett sammanträde, om det kan antas vara till fördel för utredningen.

Vid sammanträdet skall gäldenären lämna de ytterligare upplysningar som behövs för att avgöra frågan om skuldsanering.

Kallelsen skall sändas till gäldenären under den adress gäldenären senast har uppgivit i ärendet. Kallelsen behöver inte delges.

I kallelsen skall gäldenären upplysas om syftet med sammanträdet och om att ansökan kan avslås om gäldenären inte inställer sig personligen.

18 § Kronofogdemyndigheten får till sammanträde enligt 17 § kalla även

en borgenär, annan myndighet eller någon annan som kan bidra till utredningen

av ärendet. Kallelsen behöver inte delges.

Beslut om skuldsanering

19 § När det finns en tillräcklig utredning, skall kronofogdemyndigheten tillsammans med gäldenären upprätta ett förslag om skuldsanering som innehåller de uppgifter som anges i 9 §.

Prop. 2005/06:124 10

20 § Förslaget om skuldsanering skall sändas till samtliga kända borgenärer vars fordringar omfattas av skuldsaneringen med föreläggande för

dem att yttra sig över förslaget inom viss tid. I föreläggandet skall det anges att ett uteblivet yttrande inte hindrar ett beslut om skuldsanering.

Föreläggandet skall delges borgenärerna. Om en fordran som anmälts enligt 15 § inte omfattas av skuldsaneringen, skall borgenären underrättas om detta.

21 § Efter utgången av den tid som avses i 20 § skall kronofogdemyndigheten pröva om gäldenären skall beviljas skuldsanering.

Ett beslut om skuldsanering skall genast kungöras i Post- och Inrikes Tidningar. Förbud mot exekutiva åtgärder

22 § Efter kronofogdemyndighetens beslut om att inleda skuldsanering får utmätning för fordringar som uppkommit dessförinnan inte äga rum innan frågan om skuldsanering är avgjord, om inte, efter överklagande, rätten på begäran av en borgenär bestämmer annat. Om utmätning ändå

sker, är åtgärden utan verkan.

Första stycket gäller inte fordringar som enligt 7 § tredje stycket inte omfattas av skuldsaneringen.

Det som sägs i denna paragraf tillämpas även i fråga om beslut om betalningssäkring och verkställighet av ett sådant beslut.

Verkan av skuldsanering

23 § En skuldsanering befriar gäldenären från ansvar för betalningen av de skulder som omfattas av skuldsaneringen i den utsträckning som dessa sätts ned. Genom skuldsaneringen befrias gäldenären från ansvar för betalningen av fordringar som inte är kända i ärendet, om inte fordringen är sådan som avses i 7 § tredje stycket.

Skuldsaneringen inverkar inte på den rätt en borgenär har mot en

borgensman eller någon annan som förutom gäldenären svarar för fordringen.

Omprövning av skuldsanering

24 § På ansökan av en borgenär vars fordran omfattas av ett beslut om skuldsanering kan kronofogdemyndigheten upphäva beslutet eller, i fall som avses i 4 och 5, ändra det som har bestämts i en fråga som avses i 9 § första stycket 2–4, om

1. gäldenären

a) har gjort sig skyldig till oredlighet mot borgenärer,

b) har gjort sig skyldig till uppsåtligt försvårande av konkurs eller exekutiv förrättning, eller

b) har gjort sig skyldig till uppsåtligt försvårande av konkurs eller exekutiv förrättning, eller

Related documents