• No results found

marknadsföringsstrateg

4.5 Slutgiltig design

Bild 3: Exempel på en slutgiltig produkt till XDINs kommande kampanj

Det som författaren och respondenten har kommit fram till kring kanaler, koppling och innehåll, tror Miguel (2020c) hade kunnat fungera för XDINs kommande men även framtida kampanjer. Majoriteten av de föreslagna kanalerna (se bild 3) använder sig företaget redan av idag förutom blogg, tidningsannons och poster med QR-kod. Respondenten nämner att baserat på sin erfarenhet inom företaget, upplever hon att det finns en specifik typ av mönster när det kommer till deras marknadsföring. (Miguel, 2020c) Med detta menar Miguel (2020c) att det läggs mycket fokus på digitala plattformar samt att hålla det så enkelt som möjligt. Detta dels för att det är billigt, men också för att det är lättillgängligt för både företaget och deras publik. Respondenten nämner vidare att de har haft en positiv upplevelse när det kommer till att få kontakt med nya kunder via digitala kanaler. Där kan de även analysera publikens delaktighet i de olika plattformarna. Vidare tillägger respondenten att det skulle ta extra tid att åka runt och hänga upp posters på olika ställen samt att lära sig om QR-kod och hur det fungerar. Om det var något som skulle kunna tänkas ta bort från feedback del två, hade det därmed varit QR-kod och posters, vilka togs bort till den slutgiltiga designen. (Miguel, 2020c)

27

XDIN arbetar ständigt med att få kontakt med nya kunder runt om hela USA och digitala plattformar ger den möjligheten. Kanaler som består av tryckmaterial såsom poster, broschyrer och lokala tidningsannonser begränsar företaget att nå ut till nya kunder utanför staden.

Respondenten tror därmed att en ideal kampanj för XDIN hade främst varit att fokusera mer på de kanalerna i kategorierna sociala medier och digitala plattformar. Broschyrer har varit ett fungerande koncept vid tidigare deltaganden av rekryteringevent och mässor, då XDIN har kunnat dela ut en kort sammanfattning om företaget direkt i handen hos andra besökare. Då respondenten inte nämner att broschyrer och tidningsannons inte skulle kunna vara fungerande och användbara kanaler till kampanjen, beslutades därmed kategorin tryckmaterial att vara kvar i slutdesignen. (Miguel, 2020c)

Respondenten har svårt att avgöra ifall de övriga kanalerna som XDIN inte använder sig av idag skulle kunna vara fungerande eller inte, då de ännu inte har testat dem i tidigare kampanjer. Hon nämner att mycket handlar om hur företaget väljer att investera i deras

marknadsföring. Att lägga till fler medieplattformar och anpassa innehållet i varje kanal skulle i så fall betyda att marknadsavdelningen behöver utökas ytterligare. Det skulle dock vara en fördel att ha många olika kanaler då det kan tillföra en större spridning om XDIN till fler personer. (Miguel, 2020c) Avslutningsvis, nämner respondenten att hon kan se att dessa föreslagna kanaler i skissen till feedback del två (se bild 2) skulle kunna vara användbara till kampanjen. Eftersom företaget inte har använt sig av dessa kanaler tidigare har de svårt att bedöma användarbarheten i längden. Dock, är detta något som marknadschefen skulle vilja kontrollera inför deras kommande kampanj. Respondenten ser ingen anledning till varför det inte skulle kunna fungera så länge det finns tid och resurser för att investera i dessa kanaler. (Miguel, 2020c)

28

5

Diskussion

I detta kapitel kommer resultatet från studiens undersökningar att diskuteras och sammanfattas i relation till teoridelen.

5.1 Designprocessen

Inför utformningen av både skiss och design, var det viktigt för författaren att XDINs respondent, Izabelle Miguel (2020a), var delaktig under hela designprocessen. Den

delaktigheten från respondenten, från första telefonintervjun till sista mejlintervjun, tillsammans med studiens teoretiska ramverk, gjorde att en slutgiltig design kunde utformas. Att ha med respondentens åsikter och tankar under hela utvecklingsprocessen var betydande för denna studie. Detta medförde till att skissen kunde utvecklas för att slutligen komma fram till ett slutresultat utefter respondentens önskemål. För att få tillbaka feedback som skulle vara meningsfull och användbar under designprocessen, var det viktigt att de frågor som skickades i mejlintervjun var noggrant riktade till de föreslagna kanalerna och dess innehåll samt koppling till varandra.

Inför första skissen var det viktigt att föreslå kanaler som XDIN skulle kunna använda sig av till deras kommande kampanj, men som även skulle leda till att det blir transmedialt. Till skissen inkluderades därmed kanaler som Miguel (2020a) nämnde att de använder sig utav idag, med det som studiens teoridel tar upp kring olika medieplattformar som ett B2B-företag rekommenderas att använda. Utöver dessa kanaler, föreslog författaren även andra medier för att lägga fram olika alternativ till respondenten. Under designprocessen var det viktigt att ha Tenderichs (2013) gemensamma byggstenar för en framgångsrik transmedial

marknadsföringskampanj i åtanke, för att främja engagemang mellan företag och deras målgrupp. Dessa byggstenar identifieras som narrativa, deltagande och varumärke. Att inkludera narrativ var betydelsefullt för att sprida berättelsen om XDINs namnbyte över flera mediekanaler, i olika former såsom videos eller artiklar. En berättelse som publiken ser som meningsfullt och känslomässigt engagerade, har en tendens att spridas och delas vidare till andra, vilket är ett viktigt element för en transmedial marknadsföring. Den andra byggstenen som är deltagande, var essentiell att ha med i grundtanken under designprocessen. Detta för att möjliggöra för publiken att kunna integrera och påverka berättelsen. (Tenderich, 2013) För att säkerställa att detta inte skulle uteslutas vid utformningen av den slutgiltiga designen, skickades därmed en fråga till Miguel (2020c) kring hur hon tror att publiken skulle kunna vara

29

kommer kunna vara delaktiga i alla deras kanaler. På XDINs sociala medier har publiken alltid möjligheten att kommentera, gilla och dela deras inlägg, vilket respondenten ser som en typ av delaktighet. (Miguel, 2020c) Den slutgiltiga byggstenen som ingick i designprocessen, var varumärke som i detta fall hänvisar till tjänster, orsaker och idéer. Eftersom ett varumärke skapas i syfte att uppnå framgång i marknaden och ses som ett löfte till kunden att tjänsten ska uppnå deras förväntningar, var detta därmed ett element som inte kunde exkluderas vid utveckling av designen. (Tenderich, 2013)

Inspiration till utformningen av den slutgiltiga designen, fick författaren från att Miguel (2020b) nämnde att alla kanaler tros komma ha en koppling till varandra genom att ingå i en cirkel där de samspelas. Enligt Long (2007) kan de delar och komponenter som är splittrade i olika medieplattformar upplevas som separata, men i den större transmediala berättelsen har alla en koppling och relation till varandra. Den slutgiltiga designen kunde inte formges till att bli användbart och fungerande utifrån endast telefonintervjun med Miguel (2020a). För att kunna besvara studiens frågeställning var det viktigt att inkludera respondenten genom hela designprocessen. Mejlintervjuerna som syftade till att få feedback var därmed nyttiga att genomföra. Det möjliggjorde även för respondenten att komma med egna tankar och åsikter till varje skiss och design. Genom att inkludera respondenten och ha en dialog via mejl under hela designprocessen, för att tillsammans komma fram till ett slutgiltigt resultat, kunde en design utformas som var både transmedialt och som även skulle kunna fungera för XDIN inför deras kommande kampanj.

Related documents