• No results found

Koncept 3: Detta konceptet hade antagligen flest nackdelar och majoriteten av respondenterna ansåg att detta hjälpmedel istället kunde bli en fara för användaren Respondenterna sa att det skulle vara rädda

4.7 Det slutgiltiga produktförslaget

Det slutgiltiga produktförslaget (se figur 24 & 25) är baserat på koncept nummer 1, ett dammsugarhandtag som ska stödja nedsatt styrka i händerna för personer med MS. Produkten är även

lämpad för personer med liknande neurologiska sjukdomar som drabbas av nedsatt handstyrka som vidare leder till en begränsad greppförmåga. Hjälpmedlets syfte är att underlätta en dammsugningsprocess i hemmet som ofta anses vara belastande, krävande och problematiskt att utföra för personer som är diagnosticerade med MS. Produktförslaget ska ha ett kardborrebandsspänne likt det i (figur 24) dock saknas spännet på prototypen. Spännet ska vara tillverkat i kardborreband för enkel justering med en komfortabel insida av skumgummi. Spännet var ett önskemål från målgruppen. Spännets funktion ska stödja och stabilisera vid användning av produkten.

Figur 25 Det slutgiltiga produktförslaget utan kardborrebandsspänne

Figur 24 Det slutgiltiga produktförslaget med kardborrebandsspänne för armen

Produkten ska erbjuda en fästanordning som ska passa alla dammsugare på marknaden genom en justerbar fästanordning i form av två kardborrefästen med gummi på insidan av banden som erbjuder hjälpmedlet friktion för att sitta på plats och inte glida ner (se figur 26). Hjälpmedlet kommer tillverkas av Polypropylen som är ett material som lämpar sig för robusta produkter samt att det är 100% återvinningsbart (Omnexus, U,Å). Handtaget kommer bestå av naturgummi som erbjuder användaren

bättre komfort och ett fastare grepp. Naturgummit är ett miljövänligt och återvinningsbart gummi (Industrialrubbergoods, 2019). Produkten kommer tillverkas med ”formsprutning”. Denna tillverkningsmetod lämpar sig för att gjuta hela former med hög ytfinish och för produkter som ska massproduceras (Thompson, 2007). Handtaget på produkten kommer finnas för både höger- och vänsterhänta eftersom en nedsatt muskelstyrka i händerna kräver specialanpassade ergonomiskt utformade rekommendationer (Kroemer et al, 2001). Ett universellt handtag som finns på de klassiska funktionella kryckorna passar både höger- och vänsterhänta och är inte tillräckligt anpassat för en nedsatt muskelstyrka i händerna, då de endast är till för att stödja användaren.

Figur 26 Fästanordning med kardborreband med gummi på insidan av banden

Illustrationerna nedanför (se figur 27), visar fördelarna med att använda ett ergonomiskt utformat hjälpmedel och påfrestningen (Dul & Weerdermeester, 2017) som uppstår från användningen av ett vanligt dammsugarhandtag.

4.7.1 Utvärdering av det slutgiltiga produktförslaget

Med hjälp av respondenternas omdöme utvärderades det slutgiltiga produktförslaget utifrån samtliga kärnvärden som utgjorde funktionsanalysen och kravspecifikationen. Respondenterna bedömde att detta hjälpmedel uppfyllde sin funktion och erbjöd ett bättre stöd och avlastning. De ansåg att det vanliga dammsugarhandtaget inte är utformad för en nedsatt muskelstyrka i händerna. Detta på grund av dammsugarhandtagets hårda yta samt handens oergonomiska vinkel som uppstod från handtaget. Respondenterna föreslog att hjälpmedlet skulle gå att justera vertikalt för att kunna anpassas efter användarens underarms längd. Två av personerna som utvärderade produkten sitter i rullstol och de båda önskade att hela hjälpmedlet skulle gå att förlänga och inte bara där underarmen ska sitta. Detta för att kunna anpassa hjälpmedlets längd till rullstolen.

Det estetiska uttrycket var behagligt och tolkades som en ”häftig” produkt och uppfattades inte lika mycket som ett renodlat hjälpmedel för nedsatt greppförmåga, men som fortfarande hade en nära association till kryckan, som blev svårt att komma ifrån men samtidigt behålla ett önskat stöd. Detta var mycket på grund av att respondenterna tyckte att hjälpmedlets formmöte med dammsugarröret inte uppfattades som ett hjälpmedel för funktionsnedsättning utan mer som en förlängning till dammsugarröret som skulle underlätta dammsugningen generellt. Utfallet av detta var dock att

Figur 27 Illustrationer av fördelar och nackdelar av dammsugning med hjälpmedel respektive dammsugning utan hjälpmedel

respondenterna inte hade skämts att låta hjälpmedlet sitta kvar på dammsugaren ifall någon utomstående som kom på besök hade sett det. De tyckte även att fästanordning som bestod av kardborreband var en smart funktion då det inte krävs någon större handstyrka för att fästa och ta av hjälpmedlet. Samtliga respondenter gav bra feedback och hade kunnat tänka sig att använda produkten.

5. Slutsats

Efter studiens insamlade empiri framkom det att nedsatt styrka i händerna var en komplikation som majoriteten av respondenterna levde med, problematiken blev studiens fokus. Studien resulterade i en produkt utformad för att stödja personer med nedsatt handstyrka vid dammsugning, vilket är ett svar på frågeställningen: Hur kan produktdesign stödja nedsatt handstyrka i en hemmiljö för personer med MS?

Studien visar även att det går att utforska samt bidra med interventioner för personer med specifika problem eller behov, som i detta fallet handlar om personer med MS som ibland kan behöva extra stöd för en nedsatt handstyrka. Designprocessen tillsammans med ACD-metoder har visat sig vara bra verktyg för att nå studiens syfte. Designer sitter på en roll som möjliggör nära interaktion med personer som är i behov av innovativa lösningar för att upptäcka förbättringsmöjligheter.

Studiens mål var att utforma ett hjälpmedel som skulle stödja en nedsatt handstyrka för personer med MS för att underlätta utförandet av vardagliga aktiviteter som i detta fallet blev dammsugning som kräver normal handstyrka. Marknaden för denna typ av hjälpmedel som fokuserade på en nedsatt handstyrka var nästintill obefintlig. Det hittades inget hjälpmedel som underlättade för en vardaglig uppgift som dammsugning. De hjälpmedel som fanns för andra syften ansågs fula och tråkiga av respondenterna och de menade att det tog emot att använda sig av hjälpmedlen.

Med hjälp av de olika metoderna framkom det att ett hjälpmedel som stödjer en nedsatt handstyrka var högst aktuell. Det framtagna produktexemplet kommer dock inte kunna användas av alla med MS eftersom denna sjukdomen är oerhört individuell och styrkan och rörligheten i händerna uppenbarar sig i olika grader och på olika sätt från person till person. Personerna som till exempelvis sitter i rullstol kanske inte prioriterar att dammsuga på grund av deras situation men förhoppningsvis ska detta hjälpmedel underlätta och resultera i mer självständighet för hela målgruppen.

6. Diskussion

Related documents