• No results found

Under intervjuerna berörde samtliga informanter förklaringar till varför de hade svårt att ta sig ur hemlösheten. Förklaringarna handlade främst om hur

ekonomiska skulder avsevärt förminskade deras möjligheter att få ett

hyreskontrakt. Det som hade hänt tidigare i livet försvårade för dem att komma ur hemlösheten. Vi anser att det skulle vara intressant att vidare undersöka vilka hinder, personer som befinner sig i hemlöshet, upplever då de försöker få en fast bostad.

Två av informanterna anser att det finns brister på socialtjänsten och att dessa främst beror på organisatoriska faktorer och inte på de enskilda

myndighetspersonerna. Vi menar att det skulle vara relevant att få en ökad förståelse för vad sådana faktorer har för inverkan på det arbete som utförs på socialtjänsten. En sådan förståelse skulle kunna erhållas genom att de som arbetar på socialtjänsten får möjlighet att beskriva hur de upplever att organisatoriska förutsättningar påverkar deras arbete och de målgrupper de riktar sig mot. Som nämndes i början av studien är individer som är födda utanför Sverige överrepresenterade i hemlöshetsstatistiken och en större andel av dessa är

föräldrar. När det gäller våra informanter så är tre av fyra födda i Sverige. Den av informanterna som inte är född i Sverige har inte uppgett att detta har haft någon betydelse för hur han har upplevt sin situation. Vi menar dock att det kan vara relevant att undersöka hur de personer som inte är födda i Sverige och befinner sig hemlöshet upplever sin situation, då vi tror att det kan vara förenat med särskilda svårigheter.

Slutligen vill vi knyta an till den kärlek våra informanter hyser för sina barn och den vikt de tillskriver dem för sitt välmående. Ett förslag till vidare forskning är att undersöka huruvida föräldraskap kan ha positiv inverkan på och fungera som motivation för de individer som befinner sig i utsatta situationer, exempelvis i hemlöshet. Denna forskning bör givetvis inbegripa både kvinnor och män.

REFERENSER

Barlebo Wenneberg, S (2001) Socialkonstruktivism – positioner, problem och

perspektiv.(1:a upplagan) Helsingborg: Liber

Berg, M & Wickman J (2010) Queer. Malmö: Liber

Connell, R.W (1995) Maskuliniteter. (1:a upplagan)Göteborg: Daidalos Connell, R.W. (2003) Om genus. (1:a upplagan) Göteborg: Daidalos

Denscombe, M (2000) Forskningshandboken – för småskaliga forskningsprojekt

Eriksson-Zetterquist, U & Styhre, A (2007) Organisering och intersektionalitet. (1:a upplagan) Malmö: Liber

Foucault, M (2002) Vetandets arkeologi. Lund : Arkiv

Foucault, M (2008) Diskursernas kamp. Stockholm/Stehag: Brutus Östlings bokförlag Symposion

Halvorsen, K (1992) Samhällsvetenskaplig metod. Lund : Studentlitteratur Howarth, D (2007) Diskurs. Malmö: Liber

Johansson, T (2004) Faderskapets omvandlingar. Frånvarons socialpsykologi Göteborg : Daidalos

Kvale, S & Brinkmann, S (2009) Den kvalitativa forskningsintervjun. (2:a upplagan) Lund: Studentlitteratur

Larsson, S (2005) Kvalitativ metod – en introduktion. I: Larsson, S, Lilja, J, Mannheimer, K (red.) Forskningsmetoder i socialt arbete. Lund: Studentlitteratur Löfstrand, C (2005) Making men into fathers – or fathers into men? Gendered

homelessness policies in Sweden. Göteborgs universitet, Sverige

Lönestatistik.se

http://www.lonestatistik.se/loner.asp/yrke/Underskoterska-1242 (2010-05-17) http://www.lonestatistik.se/loner.asp/yrke/Snickare-1026 (2010-05-17)

Magnusson, E (2003) Psykologi och kön:från könsskillnader till genusperspektiv Stockholm: Natur och Kultur

Malmö Stad, Revisionskontoret, Hammar, O (2010) Granskningsrapport hemlöshet. Rapport

McArthur, Zubrzycki, Rochester & Thomson (2006) Dad, Where Are We Going to Live Now?' Exploring Fathers' Experiences of Homelessness. Australian Social

Work, vol. 59, no. 3, s. 288-300

Mulinari, D (2003) ”Teorier för en antirasistisk feminism - dialoger”

I: Mulinari, D, Sandell, K, Schömer E (red) Mer än bara kvinnor och män.

Feministiska perspektiv på genus. Lund : Studentlitteratur

Nilsson, B (2002) Vad betyder känsla av sammanhang i våra liv? Aspekter på

stabilitet, kön, hälsa och psykosociala faktorer. Umeå : Solfjädern

Olsson, H & Sörensen, S (2007) Forskningsprocessen – Kvalitativa och

kvantitativa perspektiv (2:a upplagan). Stockholm : Liber

Patel, R. & Tebelius, U. (1987) Grundbok i forskningsmetodik. Lund: Studentlitteratur

Rosengren, K E & Arvidson, P (2002). Sociologisk metodik (5:e upplagan) Malmö: Liber

Schindler, H S & Coley, R L (2007) A Qualitative Study of Homeless Fathers: Exploring Parenting and Gender Role Transitions. Family Relations; v 56 n 1 s 40-51

Socialstyrelsen (2006) Hemlöshet i Sverige 2005. Omfattning och karaktär.

Lägesbeskrivning (Artikelnr 2006-131-16)

Starrin, B & Renck, B. (1996) ”Den kvalitativa intervjun” I Svensson, P.G. & Starrin, B. (red.) Kvalitativa studier i teori och praktik. Lund: Studentlitteratur Svensson, P.G. (1996) ”Förståelse, trovärdighet eller validitet?” I Svensson, P.G. & Starrin, B. (red.) Kvalitativa studier i teori och praktik. Lund:Studentlitteratur Swärd, H (2008) Hemlöshet. (2:a upplagan) Lund: Studentlitteratur

Vetenskapsrådet, (2002) Forskningsetiska principer inom humanistisk- samhällsvetenskaplig forskning. Stockholm : ISBN: 91-7307-008-

Widerberg, K (2002) Kvalitativ forskning i praktiken. Lund: Studentlitteratur. Winther Jørgensen, M & Phillips, L (2000) Diskursanalys som teori och metod. Lund: Studentlitteratur

BILAGOR

Bilaga 1:Beslut etisk prövning Bilaga 2:Informationsblad Bilaga 3:Intervjuguide

Bilaga 1.

Kopia till Handledaren

Projekt Beslut

MAH / Hälsa och samhälle Etikprövningsnämnden

Lena Winslow sekreterare

BESLUT

Ingrid Bolmsjö Ordförande

Etikprövningsnämnden

Bilaga 2.

Ansökan om etisk prövning av projekt: ”Faderskap och hemlöshet”

Anna Magnusson, Anna Nilsson

Ansökan godkännes.

Postadress Besöksadress Tel Fax Internet E-post

Malmö högskola Hälsa och samhälle 040-665 74 54 040-665 81 00 www.mah.se lena.winslow@hs.mah.se Hälsa och samhälle

Projektets titel:

Faderskap och hemlöshet

Datum: Studieansvariga: Anna Magnusson Anna Nilsson E-post: HSO07194@stud.mah.se TF062116@stud.mah.se

Studerar vid Malmö högskola Hälsa och samhälle,

206 05 Malmö Tfn 040- 6657000 Utbildning: Socionomprogrammet Nivå: Kandidat Information om projektet: Hej!

Vi är två studenter från Malmö Högskolas socionomprogram som skall skriva c-uppsats i vår. Under vår praktikperiod mötte vi många föräldrar utan fast bostad och blev medvetna om vilka utmaningar en instabil bostadssituation kan innebära för relationen mellan barn och föräldrar.

Det vi vill undersöka är därmed om fäder som, under tiden de befunnit sig i hemlöshet, upplever ett behov av stöd i sitt faderskap. Vi vill också ta reda på om behovet i så fall har blivit tillgodosett. För att ta reda på detta har vi en önskan om att intervjua män som har upplevt detta.

Vi vänder oss alltså till dig som har befunnit dig i hemlöshet, samtidigt som du har varit fader till barn som är yngre än 18 år och är intresserad av att berätta om dina upplevelser.

Att befinna sig i hemlöshet kan, enligt Socialstyrelsens definition från 2009, innebära att bo kontraktslöst hos släktingar eller bekanta eller att ha andrahandskontrakt kortare tid än tre månader. Det kan även innebära att bo på behandlingsenhet eller någon form av stödboende. Om man befinner sig på kriminalvårdsanstalt, behandlingsenhet eller stödboende genom socialtjänst/landsting/privat vårdgivare, SiS-institution eller HVB-hem och tre månader innan man skall skrivas ut ej har någon ordnad bostad, räknas man också som hemlös. Slutligen räknas även den som sover utomhus och på härbärgen, akutboenden, hotell, campingar eller vandrarhem, som hemlös.

Om du väljer att medverka i vår studie kommer vi behandla dina uppgifter konfidentiellt samt ändra personuppgifter så som namn och adress. Du kommer att få möjlighet att läsa igenom intervjumaterialet innan det publiceras och du har rätt att när som helst avbryta ditt deltagande. Intervjusvaren kommer enbart att användas för att besvara uppsatsens syfte.

Bilaga 3.

Guide för kvalitativ forskningsintervju

Presentation av informanten

- Nuvarande livssituation, t ex jobb/annan aktivitet, boende, familj, ålder, viktig fritidsaktivitet

- Bakgrund, t ex jobb, utbildning, boende, familj, uppväxtort Upplevelser av hemlöshet

- När har du befunnit dig i hemlöshet?

- Under hur lång period har du befunnit dig i hemlöshet? - Var bodde du? Vilken typ av boende?

Föräldraskap

- Vill du berätta lite om ditt/dina barn?

- Hur har relationen sett ut till barnet/barnen, t ex har ni bott ihop? Hur ofta har ni träffats? Har ni kommit överens?

- Hur ser relationen ut idag?

- Hur har relationen sett ut till barnens andra vårdnadshavare? - Hur ser relationen ut idag?

Myndighetskontakt

- Har du haft kontakt med myndigheter i samband med din hemlöshet, t.ex. socialtjänst, kriminalvård, frivård? Hur har kontakten i så fall sett ut?

- Ifall ja, är de myndigheter du har varit i kontakt med, medvetna om att du har barn? Hur har de fått reda på att du har barn?

- Har du upplevt behov av någon form av stöd från myndigheter eller annan aktör med tanke på att du har/haft minderåriga barn samtidigt som du befunnit dig i hemlöshet? Exempel på stöd kan vara boende eller annan mötesplats där du kunnat umgås med ditt barn, nätverksmöte/annat samtal, föräldrakurs/ -grupp. - Ifall ja har du fått denna önskan om stöd tillfredsställd? Hur?

- Ifall nej, tror du att du hade kunnat få någon form av stöd ifall du önskat det? Hur? Av vilka?

- Tror du att någon form av stöd hade kunnat ha betydelse för dig och för relationen med ditt/dina barn?

- Tror du att du hade fått ett annat bemötande eller annan insats från myndigheterna ifall du inte hade haft några barn?

- Tror du att du hade fått ett annat bemötande eller annan insats från myndigheterna om du hade varit ensamstående förälder?

- Tror du att du hade fått en annan behandling/insats från myndigheterna ifall du hade varit kvinna?

- Anser du att det finns behov av någon form av stöd från myndigheter till män som befinner sig i hemlöshet i och som samtidigt har minderåriga barn? Varför? Varför inte?

Related documents