• No results found

Är de fyra kvinnor vi har intervjuat stressade sett utifrån ett rollperspektiv? Ja, det vågar vi påstå att de är. Frågan är bara huruvida det är positivt och utvecklande, eller negativt och nedbrytande. Vad vi lyckats läsa ut ifrån våra intervjuer kopplat till den teori och kunskap vi haft till vårt förfogande, så vill vi påstå att rollstress som vi valt att kalla den, är positiv, sålänge den upplevs vara kontrollerad och att det finns möjligheter att påverka sin situation och sin vardag. En annan viktig faktor är tid för återhämtning och att få möjlighet att reflektera och koppla av. Sättet man kopplar av på kan dock variera i hög utsträckning. Det som är vila för den ena behöver nödvändigtvis inte vara det för den andre och vise versa.

Vad stressar dem i de olika rollerna? Ja det kan se olika ut och inte heller säkert att det som stressar ena dagen gör det nästa osv. Det kan även vara så att det ibland är mycket som stressar och att man vid vissa tillfällen eller skeden i livet tar på sig för många olika roller och uppdrag, som blir omöjliga i vissa lägen att sammanfoga och därmed leder till stress. En stress som kan vara tillfällig eller

livslång om man inte gör något åt sin situation. Det kan då vara hemmet, arbetet, samhällets krav. Släkt, familj och vänners krav eller annat som stressar kvinnan i vissa perioder.

Hur balanserar dem de olika rollerna? Kvinnorna i intervjuerna försöker på bästa sätt balansera sina olika roller, genom olika avkopplingsstrategier. Det kan vara allt från att fördela uppgifterna i hemmet på ett jämlikt sätt, till att i arbetet se till att det finns fikapauser och att man kan ta sig små mikropauser, då det behövs, för att rensa tankarna.

Sammanfattningsvis är det viktigt att det finns en harmoni mellan stress och avkoppling, för att rollstressen ska upplevas positiv. Enligt vad vi fått fram utifrån vårt intervjumaterial, så är dessa kvinnor uppfyllda av sina olika roller, och

behärskar dem väl under positiva omständigheter. De intervjuade kvinnorna känner att vardagen är utmanande och utvecklande, sålänge stressen är under kontroll. De känner överlag att de har stor handlingsfrihet och att de blir sporrade av sina män, då de vill uppfylla sina mål.

Detta är som vi ser det en positiv utveckling för de berörda kvinnorna. Trots de stora krav som ställs på dem som frigjorda och mitt i karriären, så har de ändå lyckats skapa sig en plats i samhället som självständiga och respektabla

yrkesverksamma kvinnor, med många bollar i luften. Till detta kommer man och barn samt fritidssysselsättningar och andra sidouppdrag. Det är inte konstigt att dessa kvinnor slits mellan sina olika roller, som är många och där de ska fördela sina resurser på ett passande sätt. Det är inte konstigt om de eller kvinnor överlag ibland ”går in i väggen” i sin strävan att vara alla och sig själv till lags. Vår funktion i samhället är fortfarande i sin linda om man jämför med männens invanda rollfunktioner i vårt samhälle, så det finns många nya strategier att upptäcka och inhämta för oss kvinnor på vägen mot ett ännu mer jämlikt samhälle.

Det är i denna utveckling, vi måste finna lösningar på hur vi ska gå åt den rollstress som alltmer gör sig påmind, så att den kan hållas på en nivå som är utvecklande och positiv för den enskilde kvinnans utveckling. Det är här vi kan börja ställa oss nygamla frågor såsom, hur åstadkommer man en jämlik lönebild? Hur gör vi det möjligt för kvinnor att konkurrera om chefsjobb på lika villkor som mannen, och samtidigt kunna vara den goda mamman som stöttar barnen i deras utveckling? Hur frisätter man resurser för socialt och ekonomiskt missgynnade kvinnor? Hur kan vi förändra samhällets värderingar då det gäller synen på jämställdhet till det bättre? Detta är bara några utav många frågor, som man skulle vilja se lösningar på för att kvinnan fullt ut, ska kunna agera i sina olika roller utan att gå under av den prestationsstress, som kan uppstå i de många krav och förväntningar, som byggs upp genom samhällets och massmedias försorg och kanske rent av ibland raserar mer än den bygger upp kvinnors självbild och handlingsutrymme. Vi är trots allt dock en bra bit på väg anser vi mot ett för kvinnor och deras utveckling mer öppet och handlingsfritt samhälle. Detta gynnar menar vi avslutningsvis, kvinnors möjlighet att ta för sig och odla sina olika roller på ett positivt och utvecklande sätt.

Det har varit oerhört stimulerande och intressant att skriva om detta ämne, som berör så många och inte minst oss själva som kvinnor i ett senmodernt samhälle. Vi tycker oss ha fått svar på våra frågeställningar och att vi är nöjda med utfallet.

Vi ser fram emot nya utmaningar och som vi tidigare nämnde så kan ett nytt ämne vara barnets situation i vårt stressade samhälle. Hur ser deras rollstress ut? Ja den och andra frågor skulle vara intressanta att finna svar på, men det är en annan tid och en annan diskussion. Kvinnan har här varit i fokus, då det gäller hennes utveckling och hennes alla multipla roller, som ständigt kommer att vara föremål för diskussion. Vi ser fram emot nya teorier i frågan som kan väcka nya tankar och möjligheter till reflektion.

REFERENSER

Assadi, A & Skansen, J (2000) Stresshandboken Lund, Studentlitteratur Frankenheuser, M (1997) KVINNLIGT, MANLIGT, STRESSIGT Höganäs, Förlags AB Wiken,

Hellström, L (2004) Anvisningar för skrivande studenter Handfast handledning

för studenter som skriver rapporter och examensarbeten. Malmö högskola Hälsa och samhälle

Kvale, S (1997) Den kvalitativa forskningsintervjun Lund, Studentlitteratur Lundberg, Ulf & Wentz, Görel (2004) Stressad hjärna, stressad kropp- Om

sambanden mellan psykisk stress och kroppslig ohälsa Falun 2004, Scandbook AB

Månson, P (2003) Moderna samhällsteorier Traditioner riktningar teoretiker Stockholm, Bokförlaget Prisma

Nordenmark, M (2004) arbetsliv, familjeliv & kön Umeå, Boréa Bokförlag Perski, A (2002) Ur balans Uddevalla, Bonnier fakta

Svensson, P-G & Starrin, B (1996) Kvalitativa studier i teori och praktik Lund, Studentlitteratur

BILAGA

Bilaga 1

INTERVJUGUIDE

- Personuppgifter

- Hur ser en typisk dag ut för dig?

- Känner du av stress? Hur yttrar sig känslan av stress hos dig?

- Vad är stress för dig?

- Finns det tid för återhämtning?

- Hur ser arbetsfördelningen ut i din familj?

- Är du nöjd med den fördelningen?

- Hur ser du på din arbetssituation, har du hittat din roll på jobbet?

- Känner du att du har olika roller beroende på sammanhang?

- Ser du en konflikt i de olika roller som du har exempelvis på arbetet, hemma och bland vänner?

- Har du egna mål som du skulle vilja förverkliga?

- Har du stöd i din omgivning för att förvekliga dina mål, finns det något som hindrar dig?

- Vad kan samhället och omgivningen göra för att underlätta för dig som kvinna att minska din stress?

- Känner du att du som kvinna förväntas vara på ett speciellt sätt?

- Hur ser du på den utveckling som har skett fram till idag, då det gäller kvinnan på arbetsmarknaden och hennes jämställdhet med mannen?

Related documents