• No results found

Denna uppsats bidrar till vetenskapen genom att visa vilka faktorer som är viktiga för att höja motivationen bland anställda inom företag med grossistverksamhet. Uppsatsen bekräftar en mängd tidigare forskning och teorier, och därför visar vår studie att denna forskning är relevant än idag. Uppsatsen ger även en generell bild av vilka faktorer som är av stor betydelse när det kommer till motivation, både ur chefers och medarbetares perspektiv. Studien ger en insikt i skillnader som finns de två perspektiven emellan, för att därigenom överkomma det eventuella gap som kan finnas mellan chefer och medarbetare. Detta gap kan göra att cheferna fokuserar på, och arbetar med, fel faktorer och därmed inte lyckas motivera personalen i hög grad.

Slutsatser som dras från denna studie är att både chefer och medarbetare är medvetna om, och har en relativt enig syn, på vad som förväntas uppnås med en ökad motivation inom företag som innehar grossistverksamhet. Däremot varierar synen på hur ökad motivation ska uppnås och många olika faktorer har tagits upp som betydelsefulla. En faktor, som nämnts frekvent av både chefer och medarbetare, är att det krävs tydliga mål & ramar för att lyckas åstadkomma en mer motiverad personalstyrka. Ytterligare en faktor som visat sig viktigt är

gemenskap/sammanhållning med kollegor.

Cheferna uppfattar att de nyare anställda motiveras mer av möjligheten till utmaningar och

påverkan. T-testen som utförts visar däremot att detta är en skev uppfattning som cheferna

har. I verkligheten finns det, enligt denna undersökning, inte några signifikanta skillnader i hur hög grad medarbetarna motiveras av faktorerna utmaningar och påverkan, oavsett om individen har arbetat en kort eller lång period inom företaget.

Chefer i företag med en väl fungerade kommunikation har större förutsättningar, än ett företag med bristande kommunikation, att finna vilka faktorer som är viktiga för att deras anställda ska motiveras. Cheferna anser i helhet att det är viktigt att arbeta med tydliga mål & ramar,

feedback & återkoppling samt att delegera ansvar. De anställda motiveras av olika faktorer

beroende på individen själv, men de faktorerna som majoriteten motiveras av, enligt resultaten, är möjligheten till individuell utveckling samt att arbetsuppgifterna måste vara av

Som helhet anses chefernas arbete för att höja motivationen hos de anställda överensstämma med det medarbetarna själva anser vara viktigt. Därmed kan en slutsats dras om att cheferna generellt sett gör ett bra arbete för att motivera sin personal, men det finns utvecklingsmöjligheter och faktorer som kan förbättras. Exempel på förbättringsmöjligheter är att arbeta med en bra kommunikation, erbjuda fler möjligheter till individuell utveckling, samt erbjuda bra löner i förhållande till de anställdas arbetsuppgifter.

6.1. Förslag till fortsatt forskning

Eftersom denna studie har syftat mot att undersöka huruvida synen på motivation är enhetlig mellan chefer och medarbetare, och vilka bakomliggande faktorer skillnaderna mellan deras perspektiv består i, anser vi att det skulle vara intressant att även närmare undersöka huruvida det finns grupper av medarbetare med samma attribut (gemensamma variabler) som motiveras av gemensamma faktorer. Vi anser att det exempelvis vore intressant att utföra en studie där det undersöks i vilken grad nyanställda verkligen motiveras av utmaningar och att driva förändringsarbete. Enligt våra resultat fanns ingen nämnvärd skillnad mellan de som arbetat en längre respektive kortare tid på företaget. Dock, eftersom denna undersökning ej har haft som huvudsakligt syfte att undersöka denna eventuella skillnad, anser vi att det vore intressant om det i framtiden utfördes en djupare studie inom ämnet.

Då vi genom vår undersökning fick vetskap om att det fanns många anställda som stannat kvar länge på respektive företag är ett annat förslag att utföra en studie där de bakomliggande orsakerna till detta undersöks. Stannar medarbetare kvar på grund av exempelvis trivsel och kärlek till företaget eller stannar individen på grund av rädsla för att inte få något annat jobb?

Resultat som erhölls från företaget Papyrus, men som dock inte redovisats i denna studie, visade på enligt oss intressanta resultat. Dessa resultat var gällande skillnader mellan anställda som har, respektive inte har, barn. Resultaten, gällande vad medarbetare spontant anser är viktigt för deras motivation, visade att medarbetare med barn i betydligt större utsträckning drivs av frihet under ansvar medan de utan barn i högre grad uppgav att de vill ha ett bra

ledarskap för att motiveras. Det går att undersöka om det eventuellt finns ett samband grundat

på människors mognadsfas, eller om den enskilde medarbetaren eventuellt tenderar att ta med sig den roll denne har privat även till arbetsplatsen.

Källförteckning

Ahrne, G., Svensson, P. 2011. Handbok i kvalitativa metoder. Författarna och Liber AB. Stockholm.

Alvehus, J. 2013. Skriva uppsats med kvalitativ metod: En handbok. Liber AB. Stockholm.

Alvesson, M., Sköldberg, K. 2008. Tolkning och reflektion: vetenskapsfilosofi och kvalitativ

metod. Upplaga 2. Författarna och Studentlitteratur.

Bandura, A. 1997. Self-efficacy: The exercise of control. New York: W. H. Freeman.

Bauer, M., Gaskell G. 2000. Qualitative Researching: with text, image and sound. A practical

handbook. SAGE Publications. London.

Baumeister, R., & Leary, M. R. 1995. The need to belong: Desire for interpersonal attachments as a fundamental human motivation. Psychological Bulletin. Vol. 117, pp. 497-529.

Becker, LJ. 1978. Joint effect of feedback and goal setting on performance: A field study of residential energy conversation. Journal of Applied Psychology. Vol. 63, pp. 428-433.

Berg, L. 2011. Skymningssång i Kalahari. Förlaget Ordfront. Stockholm.

Bergenhenegouwen, G.J., Horn, H.F.K., Mooijman, E.A.M. 1997. Competence development - a challenge for human resource professionals: core competences of organizations as guidelines for the development of employees. Industrial and Commercial Training. Vol. 29 (2), pp.55-62.

Bjornland, D., Persson G., Virum H. 2003. Logistik för konkurrenskraft - ett ledaransvar. Författarna och Liber AB. Lund.

Björnfelt, P-O. 2009. Arbetsorganisation i praktiken: En kritisk introduktion till

arbetsorganisationsteori. Författaren och SNS Förlag. Stockholm.

Bolagsverket. 2012. Större och mindre företag.

http://www.bolagsverket.se/ff/foretagsformer/aktiebolag/arsredovisning/storre-1.3317

Bryant, A., Charmaz, K. 2007. The Development of categories: Different approaches in

grounded theory. The SAGE handbook of grounded theory. Los Angeles: Sage Publications.

Bryman, A., Bell, E. 2005. Företagsekonomiska forskningsmetoder. Liber ekonomi. Malmö.

Carr, P., Walton, G. 2014. Cues of working together fuel intrinsic motivation. Journal Of

Experimental Social Psychology. Vol.53, pp.169-184.

Chalmers, A. 2003. Vad är vetenskap egentligen? Nora.

Charmaz, K. 2014. Constructing Grounded Theory. Second Edition. SAGE Publications Ltd. London.

Creswell, J. 2014. Research Design: qualitative, quantitative, and mixed methods approaches. SAGE publications. California.

Dalen, M. 2008. Intervju som metod. Gleerups Utbildning AB. Malmö.

Darwish, T K. 2013. Strategic HRM and performance: Theory and practice. Cambrige Scholars Publishing. Newcastle.

DeCharms, R. 1968. Personal causation. New York: Academic Press.

Deci, E. L. 1975. Intrinsic motivation. New York: Plenum.

Deci, E. L., Ryan, R., 1985. Intrinsic motivation and self-determination in human behavior. New York: Plenum Press.

Den Hartog, D., Boon, C., Verburg, R., Croon, M. 2013. HRM, Communication, Satisfaction, and Perceived Performance. Journal of Management. Vol.39 (6), pp.1637-1665.

Eliasson, A. 2006. Kvantitativ metod från början. Författaren och Studentlitteratur. Lund.

Eljertsson, G. 2014. Enkäten i praktiken: En handbok i enkätmetodik. Författaren och Studentlitteratur AB. Lund.

Elliot, A., Covington, M. 2001. Approach and aviodance motivation. Educational psychology

review. Vol 13 (2), pp. 73-92.

Fejes, A., Thornberg, R. 2015. Handbok i kvalitativ analys. Upplaga 2. Liber AB. Stockholm.

Forssell, A., Ivarsson-Westersson, A. 2007. Organisation från grunden. Malmö. Liber AB.

Foss, C., Ellefsen B. 2001. The Value of combining Qualitative and quantitative approaches in nursing research by means of method triangulation. Journal of advanced nursing. Vol 40, (2), pp. 242-248.

Frey, B., Osterloh, M. 2002. Successful Management by Motivation: Balancing Intrinsic and

Extrinsic Incentives. Heidelberg, Germany. Springer-Verlag Berlin.

Glaser, B. 1998. Doing Grounded Theory. Mill Valley, California. Sociology Pr.

Gómez-Minambres, J. 2012. Motivation through goal setting. Journal Of Economic

Psychology. Vol.33 (6), pp.1223-1239.

Griffin, R., Moorhead, G. 2007. Organizational behavior. Managing people and

organizations. 8th editon. U.S.A. Houghton Mifflin Company.

Hagström, T. 2007. Arbetslivspedagogik och det gränslösa arbetet. En transaktionell ansats. pp. 257-280. http://www.ped.gu.se/pedfo/pdf-filer/hagstroem12_4.pdf

Harter, S. 1978. Effectance motivation reconsidered: Toward a developmental model. Human Development. Vol. 1, pp. 661-669.

Hattenhauer, K. 2014. Behåll bra medarbetare med rätt kommunikation. Sveriges ledarskapssajt; Motivation.se.

http://www.motivation.se/motivera/motivation/behall-bra-medarbetare-med-ratt-kommunikation

Hedegaard-Hein, H. 2012. Motivation: motivationsteorier och praktisk tillämpning. Liber AB. Malmö.

Herzberg, F. 2003. One more time: How do you motivate employees? Harvard Business

Review. Vol.81 (1), pp.87-+.

Holme, I., Solvang, B. 1997. Forskningsmetodik: Om kvalitativa och kvantitativa metoder. Upplaga 2. Studentlitteratur. Lund.

Häger, B. 2007. Intervjuteknik. Liber AB. Stockholm.

Inc. The Staff of Entrepreneur Media. 2014. Wholesale Distribution Business Step-by-Step

Startup Guide. New York: Entrepreneur Press.

Krag-Jacobsen, J. 1993. Intervju; konsten att lyssna och fråga. Studentlitteratur AB. Lund.

Kvalitetsmagasinet. 2014. En av tio saknar motivation. http://kvalitetsmagasinet.se/en-av-tio-saknar-motivation/2/

Latham, G., Locke, E. 1979. Goal setting—A motivational technique that works.

Organizational Dynamics. Vol.8 (2), pp.68-80.

Lewin, K. 1935. A dynamic theory of personality. McGraw-Hill book company, Inc. New York and London.

Lind, D., Marchal, W., Wathen, S. 2013, Statistical techniques in business & economics. McGraw-Hill/Irwin.

Locke, E. 1996. Motivation through conscious goal setting. Applied & Preventive Psychology. Vol. 5, pp. 117–124.

Locke, E., & Latham, G. 1990a. Work motivation and satisfaction: Light at the end of the tunnel. Psychological Science. Vol. 1, pp. 240–246.

Locke, E., & Latham, G. 1990b. A theory of goal setting and task performance. Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall

Locke, E., & Latham, G. 2002. Building a practically useful theory of goal setting and task motivation. American Psychologist. Vol. 57, pp. 705–717.

Lumsden, K. 2012. Logistikens grunder. Studentlitteratur. Lund.

Margot, E. 1993. Kvalitativ forskningsmetodik i praktiken - cirklar inom cirklar. Studentlitteratur.

Maslow, A. 1943. A theory of human motivation. Psychological review. Vol.50 (4), pp.370-396.

Mattson, S-A. 2012. Logistik i försörjningskedjor. Studentlitteratur. Lund.

McClelland, D. 1961. The achieving society. New Jersey. D. Van Nostrand Company, Inc.

McShane, S., Von Glinow, M-A. 2005. Organizational behavior. Emerging Realities for the

workplace revolution. 3rd edition. New York. McGraw-Hill/Irwine.

Mitchell, T., 1982. Motivation: New Directions for Theory, Research, and Practice. The

Naylor, J., Pritchard, R., Ilgen, D. 2013. A Theory of Behavior in Organizations. Burlington: Elsevier Science.

Pascal-Ezama, D., Prelec, D., Dunfield, D. 2013. Motivation, money, prestige and cheats.

Journal Of Economic Behavior & Organization. Vol.93, pp.367-373.

Regeringskanslitet, Näringsdepartementet. 2002. Kompetensförsörjning på arbetsmarkanden.

Strategiska utvecklingstendenser. http://www.regeringen.se/content/1/c4/17/62/58929bf3.pdf

Reis, H. 1994. Domains of experience: Investigating relationship processes from three

perspectives. Hills- dale, NJ: Erlbaum.

Robbis, S. 1993. Organizational behavior. 6th edition. Englewood Cliffs: Prentice-Hall.

Robbins, S., Judge, T. 2013. Organizational behavior. 15. uppl. New Jersey. Pearson Education Inc.

Ryan, R., Deci, E. 2000a. Intrinsic and extrinsic motivations: Classic definitions and new directions. Contemporary Educational Psychology. Vol.25 (1), pp.54-67.

Ryan, R., Deci, E. 2000b. Self-determination theory and the facilitation of intrinsic motivation, social development, and well-being. American Psychologist. Vol.55 (1), pp. 68– 78.

Scott, E. 2013. Plane Truth: A Qualitative Study of Employee Dishonesty in the Airline Industry. Journal of Business Ethics. Vol.42 (4), pp.321-337.

Starrin, B., Larsson, G., Dahlgren, L., Styrborn, S. 2011. Från upptäckt till presentation: Om

kvalitativ metod och teorigenerering på empirisk grund. Studentlitteratur. Lund.

Starrin, B., Svensson, P-G. 1994. Kvalitativ metod och vetenskapsteori. Studentlitteratur. Lund.

Strang, H., Lawrence, E., & Fowler, P. 1979. Effects of assigned goal level and knowledge of results on arithmetic computation: A laboratory study. Journal of Appetied Psychology. Vol. 63, pp. 446-450.

Statistiska centralbyrån. 2012. En undersökning om svenska folkets tidsanvändning år

2010/11. Nu för tiden.

http://www.scb.se/statistik/_publikationer/LE0103_2010A01_BR_LE123BR1201.pdf

Steers, R., Mowday, R., Shapiro, D. 2004. The future of work motivation theory. Academy of

Management Review. Vol.29 (3), pp.379-387.

Sveriges kommuner och landsting. 2015. Kommungruppsindelning.

http://skl.se/tjanster/kommunerlandsting/faktakommunerochlandsting/kommungruppsindelnin g.2051.html

Trost, J. 1986. Låt oss göra en enkät. Natur och Kultur. Stockholm.

Weinstein, N., Ryan, R. 2010. When Helping Helps: Autonomous Motivation for Prosocial Behavior and Its Influence on Well-Being for the Helper and Recipient. Journal of

Personality and Social Psychology. Vol.98 (2), pp.222-244.

White, R. 1963. Ego and reality in psychoanalytic theory. New York: International Universities Press.

Wiley, C. 1997. What motivates employees according to over 40 years of motivation surveys.

International Journal of Manpower. Vol. 18 (3), pp. 263 – 280.

Williams, K., Karau, SJ. 1991. Social loafing and social compensation – the effects of expectations of coworker performance. Journal Of Personality And Social Psychology. Vol.61 (4), pp.570-581.

Wrzesniewski, A., Schwartz, B., Cong, X., Kane, M., Omar, A., Kolditz, T. 2014. Multiple types of motives don't multiply the motivation of West Point cadets. Proceedings Of The

National Academy Of Sciences Of The United States Of America. Vol.111(30),

pp.10990-10995.

Bilaga 1

Examensarbete om arbetsmotivation Hej!

Våra namn är Ebba Liljerud och Maninder Bhogal och vi är två studenter som läser sista terminen på Logistik & Ekonomi-, respektive Internationella Ekonomprogrammet vid Södertörns Högskola. I nuläget arbetar vi med vår kandidatuppsats som vi skriver inom ämnet ledarskap.

Syftet med uppsatsen är att undersöka hur företag och chefer arbetar med att motivera sina anställda samt vilka faktorer som medarbetarna anser främjar deras arbetsmotivation. Vår studie kommer därför att bestå av två parallella undersökningar; en för chefer och en för medarbetare.

För chefer:

Till vår studie vill vi utföra intervjuer med personer på chefspositioner samt personalavdelningen. En intervju tar cirka 20 minuter och frågorna kommer i huvudsak att fokusera på hur man arbetar för att motivera sina medarbetare och vad man tror att medarbetarna på företaget motiveras av.

För medarbetare:

Vi kommer bland medarbetare utföra en enkätundersökning där frågorna i huvudsak kommer att fokusera på vad man anser att man motiveras av och hur man upplever den nuvarande arbetssituationen. Alla uppgifter från respondenterna kommer att behandlas konfidentiellt och alla svar är annonyma.

Självklart är deltagandet för både intervjuer och enkäter helt frivilligt. Vi är mycket tacksamma för ett så högt deltagande som möjligt då detta kommer att vara oss till stor hjälp för vårt examensarbete!

Om du har frågor angående vår studie så tveka inte att kontakta oss, Ebba eller Maninder:

Ebba Liljerud xxxxx

Bilaga 2

Intervjufrågor  till  ledare    

1. Vad  har  du  för  arbetsbefattning?    

2. Vad  går  dina  arbetsuppgifter  ut  på?    

3. Hur  många  anställda  ansvarar  du  för?    

4. Hur  många  år  har  du  arbetat  inom  detta  företag?    

Om  många  år:  hur  kommer  det  sig  att  du  stannat  inom  företaget  en  längre  period?   Om  kort  period:  varför  ville  du  börja  på  detta  företag?  Vad  var  det  som  lockade?  

 

5. Hur  länge  har  du  haft  just  denna  tjänst?  

 

6. Varifrån  tror  du  att  de  anställda  får  sin  arbetsmotivation?      

 

7. Hur  arbetar  ni  med  att  motivera  de  anställda  inom  företaget?      

8. Vad  tycker  du  som  chef  är  viktigast  att  arbeta  med  för  att  främja   motivationen?    

Har  ni  eventuellt  utvecklat  någon  egen  modell  för  motivation  inom  företaget  som  ni   tillämpar?  

 

(T.ex.  belöningssystem,  materiella  belöningar/bonusar,  beröm,  

uppmärksamhet/individuell  uppmärksamhet,  pepptalks  !  får  medarbetarna  att   känna  att  arbetet  de  utför  är  meningsfullt)  

 

9. Vad  förväntar  ni  er  att  åstadkomma  genom  att  motivera  personalen?    

10. Vilka  faktorer  som  leder  till  ökad  motivation  tror  du  att  personalen   värdesätter  och  uppskattar  mest?  

 

11. Fråga  om  personen  har  möjlighet  att  besvara  en  kort  fråga,  och  om  ja,  dela   ut  nedanstående  blankett.      

Bilaga 3

I  vilken  grad  arbetar  ni  inom  företaget  med  nedanstående  faktorer  för  att  skapa   motivation  bland  medarbetarna?    

Kryssa  i  svaret  i  tabellen  nedan  där  1  =  inte  alls  och  4  =  mycket.      

 

  1   2   3   4  

Erbjuder  möjligheten  till  individuell  utveckling           Skapar  samarbete  mellan  medarbetare           Erbjuder  bra  lön  i  förhållande  till  arbetsuppgifter           Försöker  skapa  ett  intresse  för  arbetet          

Uppmärksammar  de  anställda          

Upprätthåller  en  god  kommunikation  inom  företaget           Erbjuder  utmanande  arbetsuppgifter           Sätter  tydliga  och  klara  mål           Ger  anställda  möjlighet  att  påverka  sina  arbetsuppgifter           Annat:___________________________________                                    

Bilaga 4

  Hej!  

Vi  är  två  studenter  från  Södertörns  Högskola  som  genomför  en  enkätundersökning  till  vår   kandidatuppsats.   Syftet   med   denna   undersökning   är   att   ta   reda   på   hur   medarbetare   motiveras  på  sin  arbetsplats  samt  hur  de  upplever  ledningens  arbete  kring  detta.  Vi  hoppas   att   Du   har   lust   att   hjälpa   oss,   och   tänk   på   att   alla   svar   är   anonyma!    

  1.  Födelseår:______________________________________________________________________________________     2.  Kön:         Man       Kvinna    

3.  Har  du  hemmavarande  barn?      

Ja      

Nej    

4.  Arbetsbefattning:  ____________________________________________________________________________    

5.  Hur  länge  har  du  arbetat  inom  detta  företag?___________________________________________    

6.  Av  vilken  anledning  arbetar  du  på  detta  företag?  Välj  endast  ett  alternativ.   Ett  bra  steg  i  karriären                  

Bra  arbetsplats       Behov  av  pengar  

Intresse                      

Svårt  att  hitta  nytt  jobb    

☐ Annat:___________________________________________________________________________________________    

7.  Anser  du  att  det  är  viktigt  att  du  känner  dig  motiverad  på  din  arbetsplats  för  att   göra  bra  ifrån  dig?    

Ja                     Nej     Varför:_____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________________      

8.  Vilka  faktorer  anser  du  påverkar  din  motivation  på  jobbet?  

_____________________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________________    

9.  I  vilken  grad  anser  du  att  följande  faktorer  motiverar  dig  i  ditt  arbete?  Kryssa  i   svaret  i  tabellen  nedan  där  1  =  inte  alls  och  4  =  mycket.  Kryssa  även  i  till  höger  i   tabellen  vilka  tre  faktorer  du  anser  är  viktigast.    

 

  1   2   3   4    Viktigast    

Möjlighet  till  individuell  utveckling             Samarbete  med  kollegor            

Bra  lön            

Ett  genuint  intresse  för  arbetet             Att  bli  uppmärksammad  för  mitt  arbete             God  kommunikation  inom  företaget             Utmanande  arbetsuppgifter             Tydliga  och  klara  mål             Möjlighet  att  påverka  mina  arbetsuppgifter             Annat:___________________________________            

   

Ta  ställning  till  huruvida  du  instämmer  med  följande  påståenden:    

10.  Mitt  arbete  erbjuder  en  god  lön  i  förhållande  till  det  jobb  jag  utför:   Instämmer  helt  

Instämmer  delvis  

Instämmer  inte  så  mycket   Instämmer  inte  alls    

11.  Jag  finner  mina  arbetsuppgifter  intressanta:   Instämmer  helt  

Instämmer  delvis  

Instämmer  inte  så  mycket   Instämmer  inte  alls    

12.  Jag  känner  att  det  arbete  jag  utför  är  meningsfullt:   Instämmer  helt  

Instämmer  delvis  

Instämmer  inte  så  mycket   Instämmer  inte  alls    

13.  Mitt  arbete  erbjuder  mig  utmanande  arbetsuppgifter:   Instämmer  helt  

Instämmer  delvis  

Instämmer  inte  så  mycket   Instämmer  inte  alls    

14.  Jag  får  möjlighet  att  påverka  mina  arbetsuppgifter  och  hur  mitt  jobb  utförs:   Instämmer  helt  

Instämmer  delvis  

Instämmer  inte  så  mycket   Instämmer  inte  alls    

15.  Jag  får  vara  med  och  sätta  upp  tydliga  mål  för  mitt  arbete:   Instämmer  helt  

Instämmer  delvis  

Instämmer  inte  så  mycket   Instämmer  inte  alls    

16.  Jag  får  möjlighet  till  individuell  utveckling  och  lärande  inom  mitt  yrke:   Instämmer  helt  

Instämmer  delvis  

Instämmer  inte  så  mycket   Instämmer  inte  alls    

17.  Jag  erbjuds  möjligheten  att  samarbeta  med  mina  kollegor:   Instämmer  helt  

Instämmer  delvis  

Instämmer  inte  så  mycket   Instämmer  inte  alls    

18.  Jag  känner  att  mitt  arbete  uppskattas  och  uppmärksammas  av  mina  chefer:   Instämmer  helt  

Instämmer  delvis  

Instämmer  inte  så  mycket   Instämmer  inte  alls    

19.  Jag  känner  att  jag  har  en  trevlig  relation  med  mina  kollegor:   Instämmer  helt  

Instämmer  delvis  

Instämmer  inte  så  mycket   Instämmer  inte  alls    

     

20.  Jag  känner  att  jag  har  en  trevlig  relation  med  mina  chefer   Instämmer  helt  

Instämmer  delvis  

Instämmer  inte  så  mycket   Instämmer  inte  alls      

21.  Tycker  du  som  helhet  att  ledningens  motivationsfrämjande  arbete   överensstämmer  med  det  du  anser  vara  viktigt?  

Ja  helt   Ja  delvis  

Nej  inte  så  mycket   Nej  inte  alls    

 

Tänk  dig  följande  scenarion:      

22.  Du  har  precis  utfört  en  enastående  prestation  på  din  arbetsplats  och  hyllas  av   alla  på  företaget.  Vem  skulle  du  mest  uppskatta  beröm  och  feedback  från?  

Dina  kollegor   Dina  chefer     Varför:_____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________________                                                

Related documents