• No results found

Slutsats och diskussion 38

I dagsläget skickar Husqvarna AB:s Supply-avdelning gods till Italien minst två gånger per vecka oberoende av godsmängd. Det gör att transportkostnaderna är höga och inte alltid står i relation till den kundservice som ges. Målet med det här examensarbetet har varit att analysera hur lastbilstransporterna till Italien kan göras mer kostnadseffektiva med bibehållen eller ökad leveransservicenivå samt med minskad miljöpåverkan. För att nå dit arbetades de tre delmålen igenom. Delmålen var att utreda hur lastbärarnas kapacitet utnyttjas genom att undersöka hur stora mängder gods som har sänts när och till vilken kund, att skapa möjliga scenarier för hur dessa godsmängder kan sändas annorlunda och att undersöka vilken leveransservice som verkligen efterfrågas av kunden, samt hur den skulle påverkas av eventuella förändringar av avgångsfrekvens. Dessa delmål gav ett resultat som slutligen har lett fram till det förbättringsförslag som presenteras senare i det här kapitlet.

Resultatet visar på ett flertal olika alternativ som kan sänka transportkostnaderna. I relation till leveransservicen faller dock de flesta av alternativen bort då de ger en alltför låg avgångsfrekvens. Till exempel kan nämnas att de sänkningar av transportkostnaderna på upp till och med 77 % som uppstod vid den optimala fyllnaden, 65,82 m³, för Kund 2 inte på något sätt bedöms som försvarbara då de samtidigt innebär att antalet sändningar under de 19 månaderna som perioden utgjorde skulle minska från 77 stycken till 4 stycken. I dagens situation och med den leveransservice som Husqvarna AB vill kunna ge sina kunder ses det inte som acceptabelt att erbjuda kunderna leveranser så sällan som var femte månad, vilket här hade blivit fallet. Det alternativ som dock kvarstår och som författarna anser vara genomförbart är fokuserat på att samlasta gods till kunder inom samma zon och ha en frekvens med avgångar minst en gång i veckan, där det finns möjlighet för tätare leveranser vid stora godsmängder. Författarna ser ingen anledning att variera avgångsfrekvens mellan reservdelar och produkter, vilket från början antogs vara nödvändigt på grund av resonemang hos personal på Husqvarna AB. Inget i intervjusvaren tyder på att så skulle vara fallet.

Om det skulle visa sig att denna lösning sänker leveransservicenivån till en kritisk gräns och tätare sändningar krävs anser författarna följande åtgärder vara viktiga:

• Brytpunktsfokusering, genom att aktivt arbeta med brytpunkterna kan transportkostnaderna sänkas. Den definition som i det här examensarbetet används för brytpunkter relaterar till den punkt i varje prisintervall som motsvarar priset för den ingående volymen i nästkommande intervall (för ett utförligare klargörande se avsnitt 4.2.2). Brytpunktsfokusering innebär att den personal som bokar transporter måste vara medveten om var gränserna ligger och ha en större insyn i hur produktionsflödet ser ut och var i flödet produkterna befinner sig. Brytpunktsgränserna kan relativt enkelt räknas fram för varje kund och därefter räcker det att personalen anpassar sändningsvolymerna inom intervallen. En större insyn i var produkterna befinner sig i flödet kräver vissa systemförändringar. Författarna anser att en investeringsuppskattning för ett sådant system inte ryms inom ramen för det här examensarbetet, men bedömer att en sådan förändring till största del är

Slutsats och diskussion

39

administrativ och inte orimligt kostsam då informationen redan finns i företagets system.

• Samlastningen ses som central för att kunna sänka transportkostnaderna. Vissa indikationer har pekat mot att samlastningsalternativet inte skulle kunna genomföras om det inte bokas fulla lastbärare. Författarna anser dock att om så är fallet, borde det ur både transportkostnads- och miljöhänseende fokuseras på att omförhandla ett sådant avtal.

• Packning och lastning måste förbättras för att öka fyllnadsgraden. Även om vissa produkter är skrymmande borde det gå att emballera pallarna effektivare och stabilare så att de är staplingsbara.

Ett annat alternativ till ovanstående åtgärder skulle kunna vara att få kunderna att arbeta mer effektivt med sin prognostisering och framförhållning genom att erbjuda lägre kostnader om kunderna själva ser till att göra bokningar som effektivt utnyttjar fyllnadsgrad eller brytpunkter. Här ser författarna en möjlighet att reglera kostnaderna för kunden genom att erbjuda lägre pris ju tidigare bokningen sker. Om kunden ändå har ett så pass akut behov att veckoleveranser inte är tillräckligt skulle det kunna kompenseras kostnadsmässigt för Husqvarna AB genom att en större del av den transportkostnaden lades på kunden. Författarna baserar denna idé dels på att beräkningarna visar stora skillnader i kostnader när sändningarna optimeras, dels på att Kund B själv i sina intervjusvar har angivit att det skulle kunna finnas förbättringspotential i prognoserna.

6.1 Skrymmetalet

Skrymmetalets betydelse, som initialt var utgångspunkten för examensarbetet, blev inte så utmärkande som tanken var från början. Det har varit svårt för författarna att förstå innebörden av begreppet och hur talet används i verksamheten. Författarna ser det som en självklarhet att om Husqvarna AB till DHL Transport betalar för 30 % outnyttjad volym, så ska det också vara möjligt att fylla lastbäraren upp till den gränsen. Författarna anser också att pallarnas volym ska vara inräknad i godsets volym och att en faktor som dåligt byggda pallar inte ska få minska fyllnadsgraden i så hög utsträckning som fallet är i dagsläget.

6.2 Miljö

Det här examensarbetet har inte varit fokuserat på att minska miljöpåverkan, däremot ser författarna det som en positiv bieffekt då antalet sändningar minskar. För ett företag som är ISO-certifierat borde det vara en självklarhet att arbeta för att minska påverkan på miljön. Författarna har i det här examensarbetet inte sett några tecken på att så är fallet, men har upplevt klara indikationer både från företaget och från kunderna på att miljöfrågorna kommer att fokuseras mer. Även om inte miljön har varit i fokus för examensarbetet anser författarna att trovärdigheten i arbetet förstärks av miljöaspekten.

6.3 Resultattillämpning

Författarna ser en möjlighet för Husqvarna AB att tillämpa det resultat och de förbättringsförslag som här presenteras även i andra europeiska länder, dock krävs att hänsyn tas till det aktuella landet för att tillämpningen ska få liknande effekter (se

Slutsats och diskussion

40

avsnitt 4.5 för vidare resonemang). Kunderna i Italien är speciella i det avseendet att de är betydligt fler än genomsnittet i övriga länder i Europa, samtidigt som många av dem beställer väldigt små volymer. Trots det anser författarna att man kan dra vissa slutsatser som kan vara applicerbara över hela Europa, det handlar framför allt om att fokusera på brytpunkter och på hur man packar och lastar, men även att minska antalet fasta avgångar till en per vecka.

Författarna ser gärna att ett pilotprojekt genomförs på ett eller ett par länder, företrädesvis på de länder som ligger nära Italien i leveransmönster. Att börja i liten skala gör att implementeringen blir hanterbar och att misstag och felbedömningar visar sig snabbare utan att orsaka alltför stora komplikationer. Att inleda med en försöksperiod på några månader rekommenderas. Efter periodens slut kan försöket utvärderas av både kunder och personal och resultatet kan analyseras för att finna det optimala sättet att transportera gods i Europa.

6.4 Framtida studier

Den skriftliga intervjun utformades så som Bilaga 1 visar på grund av att en Face-to- face intervju av ekonomiska skäl inte var genomförbar och en enkät inte aktuell då populationen inte var tillräckligt stor för att få en lämplig urvalsgrupp. Vidare hade författarna fått information om att engelskkunskaperna hos svaranden skulle vara bristfälliga, varför det beslutades att ha en majoritet av frågorna som flervalsalternativ. Det hade varit önskvärt om svaren hade varit mer tillförlitliga, med fler svaranden och utförligare både frågor och svar. För framtida undersökningar rekommenderas att genomföra Face-to-face intervjuer då författarna anser att det skulle vara den bästa metoden för att få en klarare bild av hur kundservicen upplevs. Packning och lastning har fokuserats minimalt i de undersökningar som gjorts. Dock har samtal med personal indikerat att dessa hanteringar skulle kunna bedrivas bättre för att öka fyllnadsgraden i lastbärarna. För kommande studier rekommenderas att mer fokus läggs på hur produkter, reservdelar och tillbehör emballeras för att bli lättare att lasta och framför allt att stapla.

Referenser

41

7 Referenser

7.1 Skriftliga referenser

Aronsson, H.; Ekdahl, B.; Oskarsson, B. (2003) Modern logistik: för ökad lönsamhet 1:a upplagan, Liber, Malmö, ISBN 9147064897

Aronsson, H.; Ekdahl, B.; Oskarsson, B. (2006) Modern logistik: för ökad lönsamhet 3:e omarbetade upplagan, Liber, Malmö, ISBN 9147086777

Backman, J. (1998) Rapporter och uppsatser Studentlitteratur, Lund, ISBN 9144004176

Bjørnland, D.; Persson, G.; Virum, H.; Hultkrantz, O. (2003) Logistik för

konkurrenskraft: ett ledaransvar

Liber Ekonomi, Lund, ISBN 9147064919

Expowera (2008) Expowera – vi ger kunskap, tillgänglig 2008-12-30 <www.expowera.se>

Huge, M.; Storhagen, H.G. (1992) Logistiska framsteg- Nordiska forskningsperspektiv

på logistik och materialadministration.

Studentlitteratur, Lund, ISBN 9144360215

Husqvarna AB (2008a), Husqvarnas Årsredovisning 2007 Husqvarna AB, Huskvarna

Husqvarna AB (2008b), Husqvarna – global leader in outdoor power products, tillgänglig: 2008-10-26 <www.husqvarna.com>

Husqvarna AB (2008c), Husqvarna – global leader in outdoor power products, tillgänglig: 2008-10-26 <www.husqvarna.se>

Husqvarna AB (2008d), Welcome to Husqvarna, tillgänglig 2008-10-26 <corporate.husqvarna.com>

Isoregistret (2008), ISOregistret – registrerat varumärke sedan 1969, tillgänglig 2008-12-31 <www.isoregistret.se>

Jonsson, P.; Mattsson, S-A. (2005) Logistik- läran om effektiva materialflöden Stundlitteratur, Lund, ISBN 9144041829

Lumsden, K.(2006) Logistikens grunder Studentlitteratur, Lund, ISBN 9144028733 Olhager, J. (2000) Produktionsekonomi Studentlitteratur, Lund, ISBN 91440067478

Referenser

42 Pewe,U. (2002) Lönsam logistik

Industrilitteratur AB, Uppsala, ISBN 917548630

Piper, L, Ryding, S-O & Henricson, C (2004) Ständig förbättring med ISO14001 SIS Förlag AB, Stockholm, ISBN 9171626042

Prevent Arbetsmiljö i samverkan Svenskt Näringsliv, LO & PTK (2007) Miljö i ett

företagsperspektiv Stockholm: Författaren.

Riksbanken (2008) Penningpolitisk rapport 2008/3, tillgänglig 2008-12-30 <http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Rutor_IR/PPR_ 08_3_sv_artikel3.pdf>

Stöth, G. (2006) Transport- och logistikrätt: en grundläggande redogörelse Industrilitteratur, Lidingö, ISBN 9175487004

Tarkowski, J.; Ireståhl, B.; Lumsden, K. (1995) Transportlogistik Studentlitteratur, Lund, ISBN 91446003711

Williamson, K. (2002) Research methods for students, academics and professionals –

Information management and systems

Centre for Information Studies, Charles Sturt University, Wagga Wagga, ISBN 1876938420

7.1.1 Skriftliga referenser - övrigt

Husqvarna AB (2008e) Upphandlingskrav, innehållet har delgivits av Sven-Gunnar Eriksson under sommaren 2008

Husqvarna AB (2008f) Prislista för Husqvarna AB hos DHL, innehållet har delgivits av Sven-Gunnar Eriksson under sommaren 2008

7.2 Muntliga referenser

Berg, Anders Björk, Olle Dobos-Malmberg, Johanna Edh, Arne Eriksson, Sven-Gunnar Hermansson, Lars-Göran Johansson, Mats Pettersson, Ann-Marie Risholm, Carl Runesson, Anna Svanström, Tomas

Bilagor

43

Related documents