• No results found

Nedan presenteras svar på de frågeställningar som ställdes i Kapitel 1.2 Problemformulering. Dessutom diskuteras studiens bidrag till forskning samt förslag på vidare forskning på området.

7.1 Svar på problemfrågeställningar

Vad har metodiken Fallföretaget nyttjar i nuläget för att bestämma DLOM för brister?

För en investerare blir konsekvensen av bristande säljbarhet att möjligheten till att skydda sig från värdeförändringar upphör alternativt begränsas. Givet detta blir riskprofilen i bolaget drivande för värdet på DLOM. Med den metodik som i nuläget nyttjas av Fallföretaget kan från en jämförelse av resultatet med den framtagna modellen ses att detta inte fångas upp. Således fås en estimering med låg validitet. Validiteten försvagas vidare av att det existerar svagheter i den teoretiska grund varvid metodiken baseras på. Metodiken hänvisar dels till forskning som kritiserats för att inte ge en giltig mätning av DLOM och dels används forskningsresultat metodmässigt felaktigt. Metodiken utgår inte heller från ett tydligt ramverk för hur estimeringen av rabatten genomförs. Även om än estimering vore perfekt utförd skulle detta försvaga dess trovärdighet gentemot en extern part. Mot bakgrund av att det saknas ett tydligt ramverk för att estimera DLOM blir också utrymmet för personligt tycke obefogat stor och generaliserbarheten i metodiken svag.

Finns det någon enskild metod, eller kombination av metoder, i syfte att uppnå validitet och generaliserbarhet, som kan nyttjas för att på ett tillförlitligt sätt estimera DLOM?

Med anledning av egenskaper hos DLOM, att den är subjektiv och inte kan observeras, uppstår behovet av att studera DLOM via substitut. Under studiens gång har ett antal drivande faktorer identifierats som den resulterande modellen behöver beakta. I den forskning som modellen baseras på har det genomgående varit tydligt att enskilda metoder haft brister i att korrekt, via substitut, ta hänsyn till samtliga faktorer. Således uppstår behovet av att kombinera tre metoder. Dessa metoder tar tillsammans hänsyn till de drivande faktorer som identifierats och resulterar i en valid estimering av DLOM. För att uppnå generaliserbarhet har ett standardiserat arbetssätt genom modellen skapats. Därutöver har objektivitet i modellen introducerats där det varit tillämpbart. Detta genom att minska utrymmet för egen tolkning i modellen. Tillförlitlighet uppnås i modellen genom att de olika metoderna baseras på en solid vetenskaplig grund och att dessa nyttjas på ett metodmässigt korrekt sätt.

7.2 Bidrag till forskning

Investerare bör genom denna studie få en förståelse för att flera metoder för att estimera DLOM bör användas. Detta för att möjliggöra att en estimering fångar de faktorer som förklarar DLOM. Med den framtagna modellen kan detta genomföras utan att processen blir allt för omfattande. Stor vikt i studien har lagts på den teoretiska referensramen vilken sammanfattar tidigare forskning på DLOM på ett övergripande plan. Referensramen rekommenderas därför att användas vid intresse av att skapa sig en god förståelse i ämnet.

EMQ-modellen är den första modellen som skapats för att estimera DLOM vars tillvägagångssätt beskrivits utförligt för att användas praktiskt av värderare utifrån en väl underbyggd teoretisk grund. Genom att ha beskrivit tillvägagångssättet för de metoder som används i modellen har ett strukturerat

73

ramverk för att estimera DLOM utformats. Detta är till gagn för generaliserbarheten i en tänkt arbetsmiljö och skapar ett arbetssätt som på ett enklare sätt kan motiveras inför kund och i eventuella rättstvister.

7.3 Förslag på framtida forskning

Forskning på DLOM för Illikvida kontrollposter är i dagsläget bristfällig. För att förenkla problemet antar ofta värderare att kontrollpremien är lika stor som DLOM och att dessa då tar ut varandra för den illikvida kontrollposten. Detta medför alltså att en Illikvid kontrollpost får lika stort värde som en likvid/säljbar minoritetspost. Givet variationer i både kontroll och säljbarhet anses detta som ett alltför förenklat antagande. Dessvärre har avgränsningen fått göras att denna studie inte estimerar DLOM för denna typ av kontrollpost på grund av att studien skulle bli för omfattande. För att göra modellen komplett bör den därför kompletteras med en metod för att estimera DLOM om innehavet är en Illikvid kontrollpost. Om möjligt bör vidare forskning för att estimera DLOM på denna typ av kontrollpost göras genom empiriska studier där historiska priser på Illikvida kontrollposter analyseras.

Utöver en empirisk analys bör även en kvalitativ analys utföras i likhet med estimeringen av DLOM Aktiebolagslagen (SFS 2005:551) beskriver vilka rättigheter olika andelar röster ger innehavaren och förslagsvis skulle kontrollpremiens storlek kunna bestämmas utifrån dessa andelar. För kontrollposter med en andel röster mellan intervallet 51–65 % ger innehavaren möjligheten att få igenom de flesta typer av beslut på en bolagsstämma. Alltså, poster med en andel röster i detta intervall bör alla erhålla samma kontrollpremie då de ger innehavaren samma rättigheter. För 66–89 % av rösterna kan ex. ändring av bolagsordningen göras vilket borde generera ytterligare värde varför detta intervall bör ha en något högre kontrollpremie. Vid 90 % eller fler av rösterna får innehavaren även rätt till att göra ex. nyemission och kräva tvångsinlösen av resterande andel aktier vilket även detta borde generera ytterligare värde. Utifrån denna information bör alltså kontrollpremien delas upp i tre olika värden beroende på andelen röster posten som innehas innehåller.

Vidare saknas forskning som jämför den europeiska och amerikanska marknaden med utgångspunkt i företagsvärdering. Exempelvis har examensarbetet Discounts for Lack of Marketability: An

investigation of industry and region influences on the discount (Magnusson och Talbak, 2017) påvisat

statistiskt signifikant skillnad i DLOM på den europeiska och amerikanska marknaden genom en regressionsanalys på Pre-IPO-transaktioner. En slutsats var att det fanns en rabatt på 8 % mellan den europeiska och amerikanska marknaden. Utifrån denna studie kan man anta att DLOM på den europeiska marknaden bör vara lägre än på den amerikanska marknaden och vidare forskning bör göras för att säkerhetsställa denna skillnad. Andra transaktioner än Pre-IPO-transaktioner som substitut för DLOM efterfrågas för att påvisa skillnaden i säljbarhet mellan den amerikanska och europeiska marknaden.

Slutligen efterfrågas en sammanställning på den svenska marknaden över vilka metoder och nivåer av DLOM svenska aktörer använder sig av i likhet med Fallföretagets studie Riskpremien på den svenska

74

7.4 Etiska- och sociala aspekter

Utgångspunkt för diskussionen kring studiens etiska- och sociala aspekter har gjorts utifrån de fyra huvudkraven i Forskningsetiska principer inom humanistisk-samhällsvetenskaplig forskning (2002) som är skriven av Vetenskapsrådet. Kraven har till syfte att agera riktlinjer för förhållandet mellan forskare och undersökningsdeltagare/uppgiftslämnare för att en god avvägning ska ske vid tvist mellan parterna. De fyra huvudkraven är följande:

● Informationskravet - Forskaren skall informera de av forskningen berörda om den aktuella forskningsuppgiftens syfte

● Samtyckeskravet - Deltagare i en undersökning har rätt att själva bestämma över sin medverkan ● Konfidentialitetskravet - Uppgifter om alla i en undersökning ingående personer skall ges största möjliga konfidentialitet och personuppgifterna skall förvaras på ett sådant sätt att obehöriga inte kan ta del av dom

● Nyttjandekravet - Uppgifter insamlade om enskilda personer får endast användas för forskningsändamål

Studien uppfyller ovanstående fyra krav. I enlighet med Informationskravet har studiens tillvägagångssätt och syfte diskuterats noga med Fallföretaget innan studien påbörjades. Dessutom har löpande diskussion skett med Fallföretaget under studiens gång för att stämma av att studiens utveckling är i linje med den föreslagna utifrån den ursprungliga diskussionen med Fallföretaget. Samtyckeskravet har uppfyllts genom att alla delar i studien där Fallföretaget nämnts diskuterats och godkänts av Fallföretaget för att publiceras offentligt. Det har även erbjudits av författarna att göra studien konfidentiell men detta har inte ansetts nödvändigt av Fallföretaget och därför publiceras denna offentligt. Inga personuppgifter för de personer som intervjuats eller karakteristiska företagsuppgifter har publicerats i denna studie. De karakteristiska företagsuppgifter som erhållits för de fyra fallen där estimeringar av DLOM utförts har återlämnats till Fallföretaget efter att estimeringarna utförts. Utifrån detta har alltså även Konfidentialitetskravet uppfyllts. Slutligen har Nyttjandekravet uppfyllts genom att den information som är insamlad från intervjuerna har granskats av den som intervjuats innan informationen publicerats i denna studie. Övrig information som inte använts i denna studie har raderats för att inte kunna användas till några andra ändamål.

7.5 Excel-fil EMQ-modellen

Om intresse finns att använda EMQ-modellen för att estimera DLOM och få tillgång till Excel-filen innehållande modellen, ber författarna att intressenten hör av sig till författarna genom någon av följande kontaktuppgifter:

Mathias Uddfors Erik Martinsson Åberg

mathias@uddfors.se erik.m.aberg@gmail.com