• No results found

3 Fallföretagets metodik

3.3 Resultat av Fallföretagets metodik

4.3.3 Val av kvalitativ metod

För att fånga upp drivande faktorer för DLOM är det kritiskt att bolagsspecifik fakta ges hänsyn vid en estimering av DLOM. Novak (2016) anser att värderaren bör estimera DLOM baserat på empiriska och teoretiska bevis medan Hitchner (2017) menar att fakta och omständigheter för varje enskild värdering bör tas i beaktning och är det som i slutändan avgör hur stor DLOM blir. Även i IRS DLOM Job Aid (2009) anser författarna att det är väsentligt att en estimering av DLOM baseras på bolagsspecifika omständigheter och fakta. Det är således viktigt med en övergripande förståelse för bolaget som värderas samt den underliggande datan som används vid estimering av DLOM för att försvara sin värdering (Hitchner, 2017). Därför är det övergripande syftet med det kvalitativa tillvägagångssättet att estimeringen av DLOM baseras i största möjliga mån på bolagsspecifika fakta. Detta, förutom att ge en så korrekt estimering som möjligt, skapar en välmotiverad och tillförlitlig metod för varje enskilt fall av estimering. Hur omfångsrik det kvalitativa tillvägagångssättet bör vara beror på vad som är praktiskt genomförbart. I denna avvägning uppfyller Mandelbaums faktorer båda delar. Vad gäller praktisk genomförbarhet möter Mandelbaums faktorer kriteriet men för att bättre kunna användas praktiskt, tas också stöd av de 33 faktorer som tagits fram i IRS DLOM Job Aid (2009), härledda från Mandelbaums

faktorer. De 33 faktorerna har använts för att bättre beskriva Mandelbaums faktorer.

Hur Mandelbaums faktorer påverkar estimeringen av DLOM behöver emellertid konverteras till faktiska siffror varför en inbördes viktning behöver göras mellan faktorerna. Vid en inbördes viktning behöver det tas i beaktning vad den empiriska och den matematiska metoden i huvudsak tar hänsyn till för faktorer. Mandelbaums första och andra faktor, Private vs. public sales of stock och Financial

statement analysis, tas i sin helhet i beaktning av den empiriska metoden genom nyttjandet av Stout Restricted Stock Study. I den matematiska metoden tas den tredje och åttonde Mandelbaumsfaktorn, Company’s sividend policy och Holding period for stock, i beaktning. Således bör dessa faktorer viktas

lägre vid användning av dessa metoder i den övergripande framtagna modellen.

För andelen utställda aktier i fråga, d.v.s. faktor 6 - Amount of control in Transferred Shares, kan tydligt ses att en ökad andel utställda aktier ger en högre DLOM utifrån Restricted Stock Studies. Då studien

44

har avgränsats genom att endast studera minoritetsposter är det alltså endast postens storlek som tas i beaktning i denna faktor. Huruvida posten har någon form av kontroll på bolaget tas alltså inte i beaktning i denna faktor.

Den fjärde och femte faktorn, Nature of the company och Company’s management, som är av kvalitativ karaktär där branschtillhörighet, konjunkturen, och företagets ledning etc. bedöms påverka företagets övergripande riskprofil. Då dessa faktorer varken beaktas i den empiriska eller den matematiska metoden behöver således dessa faktorer viktas högre jämfört med de faktorer som beaktas, allt annat lika. Likaså för faktorerna Restrictions on transferability of stock och Company’s redemption policy rekommenderas en hög vikt då faktorerna inte heller tas i beaktning i någon av de övriga två metoderna. Faktorerna är även två av de populäraste faktorerna som amerikanska värderare tittar på vid användandet av Mandelbaums faktorer vilket även talar för att de ska viktas högt.

Den sista faktorn, Costs associated with making a public offering, bör i sin tur enbart ges hänsyn om det i övrigt finns skäl för en DLOM om 0 % samt att börsnotering är en trolig avyttringsstrategi. Denna faktorn kan då ses som ett minimum för DLOM för ett företag som står i begrepp att börsnoteras. Slutligen, baserat på att den omfattande litteraturstudien som genomförts inte resulterat i ytterligare faktorer anses Mandelbaums faktorer erforderliga för en helhetstäckande bedömning av företaget. Då modellen ska estimera DLOM grundat i validitet har det faktum att faktorerna myntats i domstol stor betydelse. I diskussion med fallföretaget gällande behovet av fler faktorer har slutsatsen stärkts ytterligare att Mandelbaums faktorer kan anses heltäckande.

4.4 Resultat

Utifrån Kapitel 4.3 utvecklas en modell för att estimera DLOM. Modellen har implementerats i Microsoft Excel. Där valet av metoder svarat på vilka metoder som nyttjas för att uppnå validitet vid en estimering av DLOM, ligger i denna del också att den modell som utvecklas blir relevant i en faktisk arbetsprocess hos Fallföretaget. Att modellen också uppfyller syftet att vara praktiskt genomförbar. Den framtagna modellen kommer sedan att tillämpas på de fyra fall som tillhandahållits av Fallföretaget för att estimera DLOM.

4.5 Analys

Den analytiska delen av studien baseras på djupet. Detta då denna studie ämnar resultera i en övergripande modell för estimering av DLOM. Generellt baseras studierna om DLOM på en bred och aggregerad nivå som analytisk utgångspunkt och djuplodande studier på detaljnivå i ämnet är ofullkomlig. De rön denna studie ämnar bidra med, ett framtagande av en modell, innebär att en djup analytisk metod erfordras. För detta behöver de aggregerade studier som forskningsfältet domineras av tydas ner på detaljnivå. Tyngdpunkten på analysdelen ligger i att den modell som studien genererar ger en så välmotiverad och precis estimering av DLOM som möjligt. Samtidigt behöver detta balanseras med att den framtagna modellen anses praktiskt tillämpbar på en arbetsplats samt renderar så lika resultat som möjligt oberoende av användare.

Den analytiska delen kommer att fokusera på Fallföretagets metodik, den framtagna modellen samt en jämförelse mellan dessa. Huruvida modellen på ett mer precist & noggrant sätt estimerar DLOM samt fångar upp, och kvantitativt översätter, drivande faktorer för DLOM är centralt.

45