• No results found

Slutsats och Diskussion

Enligt mina fokusgrupper och respondenter i återkopplingen medvetengör produkten och väcker tankar. Med hjälp av den informationen skulle jag säga att målet med att använda kritiskdesign för att medvetengöra har lyckats. det är dock svårt att säga hur medvetna människor skulle bli av hyllan i verklig form då detta inte testats och om det skulle ha en långvarig effekt. För att testa detta hade mer långtgående tester krävts.

Då produkter framtagna med kritisk design oftast inte är ämnade till att gå i produktion och mitt produktförslag inte ska ut i produktion är hyllan inte tänkt att vara i någons hem. Då det däremot är viktigt att den går att relatera till är det fortfarande tänkt att man som betraktare ska kunna se den som ett objekt anpassat för deras hem och kan föreställa sig den i en sådan miljö, vilket deltagarna i fokusgrupperna kunde. Det är däremot möjligt att hyllan hade kunnat visas upp på utställningar, stå som utställnings-ex i ett varuhus för att provocera och ifrågasätta konsumtion eller liknande.

För att besvara frågeställningen ”Hur kan lärdomar från slow food och slow fashion genom produktdesign överföras till nya produktkategorier?” skulle jag vilja säga såhär: svaret är framförallt det jag kommit fram till i min designprocess och i diskussionen ovan genom mina metoder. Jag skulle säga att detta kan göras genom att medvetengöra användaren om slow och de principer som framkommit samt använda sig av kritisk design för att framföra dem.

Produktförslaget är endast ett förslag till vilket utfall det kan bli av att applicera slowprinciperna och kritisk design. Alla principer finns inte med i mitt produktförslag men huvudfunktionen om att medvetengöra har fått ta stor plats. Skulle man som produktdesigner använda sig av samma process skulle dennes produktförslag förmodligen innehålla mer eller mindre av de andra principerna och möjligtvis se annorlunda ut. Däremot bör huvudfunktionen fortfarande vara densamma, att medvetengöra. Det jag har gjort är att jag har försökt skapa en egen röst till naturen (återfinns i punkt 5.3) genom att använda mig av kritisk design har detta kunnat uppnås. Att medvetengöra betraktaren ska i sin tur göra den mer medveten om naturens långsamma fart

och kan ändra vilka krav vi ställer på marknaden samt skapa en beteendeförändring, vilket i sin tur kan ändra våra ekonomiska system och våran resursanvändning. Det kan tex göras med hjälp av att sakta ner och tänka mer slow. Hyllan i sig är dessutom mindre beroende av resursanvändning än en vanlig hylla vilket är ett viktigt krav för hållbarhet.

Jag har jobbat mot en mer hållbar utveckling genom att använda mig av olika teorier från slow- rörelsen samt kritisk design och jag har därför inte använt mig av hållbar utveckling i min process. Huruvida produkten hjälper för en hållbar utveckling eller inte är svårt att veta i det här stadiet efter som även det hade krävt mer långt gående tester. Däremot kan konstateras att hyllan inte rymmer särskilt många saker vilket gör att användaren måste anpassa antalet produkter som köps in och placeras i hyllan. Detta skulle i ett sådant scenario kunna minska konsumtionen ytterligare. Detta hade varit en intressant vidareutveckling av studien, att undersöka hur hyllans framfart påverkar hur mycket man vill konsumera.

Att använda mig av kritisk design i min process har varit ett positivt sätt att möjliggöra medvetengörande. Det har varit bra för min process då kritisk design inte strävar efter att ta ut nya produkter i massproduktion och finns till för att väcka debatt (Dunne, Raby, 2001), vilket vi behöver i dagens samhälle och går i linje med mina egna värderingar för vad en produkt ska fylla för syfte. Det som kan tänkas negativt har varit att det finns en möjlig risk att det inte är en produkt som användaren kan ta till sig och se sig ha hemma vilket möjligtvis kan minska anknytningen och intresset till produkten. Däremot tror jag inte att de bidrar mindre till diskussion om så är fallet.

Mitt val att inte använda mig av slow design i min process utan bara att ha i bakhuvudet vill jag nu i efterhand säga är en bra sak. Slow designs principer är redan så tydligt uttalade. För att hitta något nytt eller ny ingångsvinkel i mitt projekt och inte låsa mig till fasta designprinciper har uteslutningen av slow design varit en bidragande faktor till en mer kreativ och idérik arbetsprocess.

Det vi däremot kan se är att de principer som framkommit genom analys av slow food och fashion är att många de på många punkter blev väldigt lika slow designs principer, även om jag inte hittade principerna för slow design förens mycket senare i projektet. Det visar på att alla slow principer har mycket gemensamt och borde gå att applicera på varandra och på många nya

Att jag använt mig av designstudenter kan ha påverkat mitt resultat i fokusgruppen men det var en viktig del då jag ville se hur de hade tagit sig ann utmaningen då det bland annat är just dem som kommer arbeta med att applicera slowprinciperna. Det är bland annat därför jag valt att ha en fokusgrupp utan produktdesignstudenter också då jag velat se skillnaden. Mitt resultat i intervjuerna i förstudien kan ha påverkats av att det var så många unga nyinflyttade som svarade.

För att göra en vidareutveckling av Produkten hade det varit rimligt att testa reaktionerna på̊ en större målgrupp.

Studiens framtagna kunskapsbidrag är att en produktdesigner kan skapa möjligheter för ett mer medvetet tänk genom att använda både teorier från slow rörelsen och kritisk design. Men också hur jag i kombination med funktionsanalysen och kritisk design kan provocera för hållbarhet.

Related documents