• No results found

Hur trivs du med ditt val?

6. Slutsats och diskussion

I min undersökning har jag kommit fram till att gymnasieelever är kloka när de väljer inriktning. Jag har läst och analyserat svaren av min enkätundersökning och ser att det stämmer rätt bra. När det gäller de geografiska platserna så kan jag inte se att det finns någon skillnad på hur eleverna väljer program utifrån var de bor.

Det som jag tyckte var svårt var att få reda på om eleverna blir påverkade eller inte. Alla vill vara självständiga individer som kan tänka och tycka själva. Jag vet att alla eleverna skrev sina svar som de tycker var sant för dem, men man vet kanske inte alltid om eller hur de har blivit påverkade av sin omgivning. Jag har talat med elever på de olika skolorna och de hävdar att en pedagogisk lärare kan påverka eleverna om de vill stanna kvar på en utbildning eller att sluta. Då måste det finnas en yttrepåverkan som eleverna inte har tänkt på. Jag tycker att de frågor som jag hade med i min enkät (kap.2 sid 12) berörde det jag ville ha svar på, men så här i efterhand kan jag se att det inte räckte. Det skulle behövas mer frågor till enkäten och mycket mer tid för att kunna analysera alla frågor. Jag tror att man måste ha en undersökning som rör hela landet och en mer djupgående. I min undersökning skrapade jag bara på ytan av vad som kan tas fram.

Det finns så mycket runtomkring ungdomarna idag som de behöver ta hänsyn till t.ex. hur kul är det att arbeta som målare eller hur mycket pengar kan de tjäna? Pengar är en stor faktor när man talar med ungdomar nu för tiden. Ungdomarna märker själva hur en bra utbildning kommer att påverka dem i framtiden. De vet att en bra utbildning ger ett bra arbete som i slutändan genererar pengar. Då blir det en sak till som kan påverka eleverna.

Jag har märkt hur dålig skolan är på att visa eleverna mer på djupet hur de berörda programmen fungerar. Till skolans försvar kan sägas att det inte finns tid eller lärare som kan genomföra detta. Det är underligt eftersom vi kräver att eleverna skall ha en bra och grundlig utbildning.

40

Då är det viktigt att lärare har en bra kontakt med eleverna, det kan vara helt avgörande för hur en elev väljer en inriktning. Jag skrev innan att en bra lärare kan påverka elever i rätt riktning och därmed ett bra betyg. I rätt riktning tänker jag att läraren kan uppmuntra elevernas förväntningar och studiemotivation. Eleverna kan då känna att de har valt rätt inriktning och deras förväntningar på yrkesutbildningen slår in.

Det är fortfarande en majoritet av elever som är av den åsikten att en utbildning förbättrar deras chans att få ett arbete. Men den majoriteten blir mindre och mindre. Det kan ha blivit en inflation i kunskap som ungdomarna känner av. Samtidigt som eleverna väljer

utbildning så förändras deras syn på arbete. De behöver inte arbeta med just det som utbildningen avser. De ser en möjlighet att få en utbildning som samhället kräver att de ska ha men kan sedan arbeta med helt andra saker. Någon elev skrev att de ska klara av

gymnasieskolan och gesällprovet och sedan läsa vidare till något annat. Jag vet inte om det är skolan, samhället eller eleven själv som det beror på, men jag tycker det är konstigt att ungdomar tänker i de banorna. Det kan vara tv och annan massmedia som får ungdomarna att tycka målningsarbetet ser roligt och trendigt ut och därmed får de en dröm om att bli målare. Det är ett mycket socialt arbete där man träffar många människor och har fria tider med eget ansvar.

Men ser jag på min undersökning så tycker jag att de flesta är säkra på sitt yrkesval. Skolverket (2011) skriver att elever på byggprogrammet är de som fullföljer sin utbildning bäst och att nästan alla fick sina slutbetyg. Det tycker jag pekar på att eleverna är säkra på hur de väljer. Jag märkte att säkerhet och trivsel går hand i hand med varandra. Det är självklart att en hög säkerhet på valet av yrke ger en stor trivsel. Det är en förutsättning med en bra undervisning att det finns elever som trivs i skolan och sitt val.

Så det jag har kommit fram till i min undersökning är att eleverna fattar sina egna beslut med lite påverkan av sin omgivning, men när valet är gjort så är det lärarna/pedagogerna som det hänger mycket på. Jag märkte att lärarna var nog den största orsak till att eleverna valde ett annat yrke efter avslutade studier. Om eleverna säger att de inte blir påverkade av någon så vet de inte att vi lärare är nog den största påverkningsfaktorn. Det betyder att vi som lärare har ett jättestort ansvar hur vi agerar mot våra elever. Vi måste ta tillvara på de elever som väljer utbildning, inte bara byggprogrammet.

41

Jag tycker att det hade varit spännande att forska vidare i detta område för att studera de pedagogiska implikationerna som Piaget skrivit mycket om. För att djupdyka i lärarens roll och påverkan för att jämföra aktivitetspedagogik och förmedlingspedagogik.

43

Related documents