• No results found

Nedan presenteras studiens slutsats och forskningsfrågor besvaras. I kapitlet finns även förslag på vidare studier som ytterligare belyser det fenomen studien behandlar.

Studien har undersökt hur butikschefer arbetar och utifrån det identifierat faktorer i deras arbetssätt och deras ledarskapsfilosofi som leder till skillnader i butikers prestationer. Det vardagliga arbetssättet och butikschefens ledarskapsfilosofi skiljer sig åt mellan en butikschef i en lönsam butik jämfört med en butikschef som arbetar i en mindre lönsam butik. Vi ser att fokuscheferna skiljer sig från jämförelsecheferna då de dels har ett annat arbetssätt inom flera ämnen och dels präglas av en annan ledarskapsfilosofi. Några av dessa skillnader syns tydligast i ämnen som exempelvis hanteringen av missnöjda kunder, coaching, närvaro, målsättning, kreativt entreprenörskap, verklighetsförankring, personalhantering, hantering av beröm, relationen till sin närmsta chef samt förmågan att fokusera och prioritera sina handlingar. Studiens resultat beträffande skillnader i arbetssätt kan nyttjas som verktyg för att uppnå bättre prestationer. I empirin framkom att fokusgruppen har en starkare koppling till studiens teoretiska referensram. Det i sig menar vi betyder att fokuscheferna har ett arbetssätt som i mångt och mycket har drag av teoretiskt underbyggda ledarstilar, men att dessa snarare använder lite från flera olika stilar än att helt och hållet arbeta enligt en enda teoretisk ledarstil.

Vid studiens inledningsfas var utgångspunkten att skillnaderna mellan butikschefer i en lönsam butik eller en mindre lönsam butik troligen skulle synas i butikschefernas arbetssätt. För att skapa en bredare bild kring butikschefernas inställning till sitt arbete så valde vi även att undersöka vilken ledarskapsfilosofi butikscheferna hade. Studien resulterade i att en stor skillnad mellan fokusgruppen och jämförelsegruppen utöver det vardagliga arbetssättet är övertygelsen, beslutsamheten och den fokusering som råder gällande ett specifikt område som fokuscheferna brinner för. Med andra ord fokuschefernas tillämpade ledarskapsfilosofi.

Studien visar att de butikschefer som ingår i fokusgruppen har en ledarskapsfilosofi som bygger på en klar övertygelse om ett område som de verkligen brinner för. Hela deras arbetssätt genomsyras av det underliggande området. Om butikschefens ledarskapsfilosofi exempelvis handlar om personlig utveckling så utbildas inte

personalen med målet att sälja mer utan snarare med målet att utvecklas som människor. Det mönstret är tydligt hos samtliga butikschefer i fokusgruppen samt en av butikscheferna i jämförelsegruppen. Fördelarna med denna filosofi är många men framförallt att personalen drillas i en kultur som är enkel att förstå. Arbetssättet genomsyras av filosofin och personalen vet hur de förväntas agera då de hamnar i nya situationer. Om alla i personalen kan arbeta enligt denna filosofi så kommer de automatiskt hjälpa varandra. Det blir en positiv snöbollseffekt av att butikschefen har infört sin ledarskapsfilosofi i verksamheten.

Detta tankesätt utgör en utgångspunkt i butikschefernas inarbetade butikskultur. Att inneha denna typ av fokus och stark beslutsamhet går väldigt bra ihop med Collins (2001) forskning. Collins (2001) menar på att en stark övertygelse och beslutsamhet är en av faktorerna som krävs för att din verksamhet ska gå från ”Good to Great”.

Sammanfattningsvis är det som skiljer en butikschef i en butik med hög lönsamhet mot en butikschef i en mindre lönsam butik tillämpningen av ledarskapsfilosofin och hur man utövar sitt vardagliga arbetssätt. Den största skillnaden som studien funnit är fokusgruppens förmåga att fokusera på ett område istället för att försöka hålla alla bollar i luften. Vad detta område är kan vara olika för alla butikschefer. Vi menar att denna ledarskapsfilosofi differentierar en butikschef i en lönsam butik från andra butikschefer. Utöver ledarskapsfilosofin har vi funnit flertalet skillnader angående hur en butikschef i en lönsam butik utövar sitt vardagliga arbetssätt. Vi hävdar att skillnaderna i det vardagliga arbetssättet kan ses som effektiva hjälpmedel för butikschefer. Dock menar vi på att upptäckterna beträffande det vardagliga arbetssättet inte har samma höjd och inte är lika unika som skillnaden i ledarskapsfilosofin. För att lyckas i sitt arbete som butikschef anser vi dock att det bästa är att tillämpa både en ledarskapsfilosofi och ett vardagligt arbetssätt i likhet med fokusgruppen.

6.1 Förslag på vidare studier

Då studien behandlar ett relativt outforskat område finns ett behov av ytterligare forskning. Studien resulterar i diverse skillnader i utförandet av butikschefers vardagliga arbetssätt, såväl som tillämpning av deras ledarskapsfilosofier. Det vore av stort intresse

att se om samma resultat uppstår om en liknande undersökning utförs på andra företag. Då butikschefernas arbetsuppgifter troligen skiljer sig åt i olika företag är det intressant att se om de ledarskapsfilosofiska skillnaderna även är närvarande då man arbetar under andra förutsättningar.

För framtida studier vill vi även uppmuntra till möjligheten att studera butikscheferna under längre tidsperioder. Då vår studie utgjordes av två-timmars intervjuer finns det fortfarande mycket intressant att lära om butikscheferna. Eftersom intervjuerna bestod av vissa återkommande frågor anser vi att vi fått en klar bild av butikschefernas ledarskapsfilosofi och arbetssätt. Det skulle dock kunna tydliggöras än mer genom exempelvis längre intervjuer, tidsstudier samt möjligheten att följa butikscheferna i deras arbete under en period. Det skulle även vara en möjlighet att skapa en större förståelse för butikschefens arbete genom att samla in ytterligare information från personalen eller regioncheferna.

Denna studie behandlar enbart små butiker med i genomsnitt 5,5 heltidsanställda och i små butiker är butikschefen närmare kunderna och får en större påverkan på sina anställda än i större butiker. Det skulle därmed vara intressant att se om studiens resultat även är applicerbart på större butiker där butikschefens roll ser något annorlunda ut.

Related documents