• No results found

Studien har visat att kanalerna för integration som finns i samband med bidrag och kontakt är av stor betydelse för graden av homogeniseringstryck och kontroll, eftersom det är framförallt här som trycket kan utövas. Dessa variabler samverkar eftersom de organisationer som har ett starkt resursberoende också hade kontinuerlig kontakt med kommunen på grund av att

kommunen hade högre krav på dem som får stora summor bidrag. Tvärtom kan vi se organisationer som inte har något starkt resursberoende och har generella bidrag inte heller har så mycket kontakt med kommunen. När relationen präglas av beroende och avstånd finns det inga direkta kanaler för kommunen att utöva homogeniseringstryck.

Om organisationen utsätts för homogeniseringstryck kan dock föreningens egenskaper väga upp för detta. Om organisationen har rollen som kritisk röst eller har en stark ideologi kan dessa kanaler istället leda till en ökad förståelse för föreningens särart och en ökad möjlighet för organisationen att påverka vilket motverkar homogeniseringstrycket. Vad som också har inverkan på hur organisationen tar emot homogeniseringstryck är alltså vad organisationen har för roll gentemot kommunen och vilken syn organisationen har på samarbete. En organisation som präglas av konsensusideologi och lägger stor vikt vid att uppnå sitt mål behöver nödvändigtvis inte se likriktning som negativt eftersom det kan innebära att de ändå uppnår sitt syfte.

Vilken grad av kontroll som organisationen utsätts för hör främst ihop med hur avtalet är utformat. Utifrån vår studie tycks organisationer som får en större bidragssumma också ha ett större åtagande från kommunens håll och därmed mer villkorade bidrag. Detta resulterar i att organisationer med stort kommunalt bidrag kontrolleras mer. Utöver avtalen kan även

samverkan vara ett medel för att utöva kontroll från kommunens håll. Detta gäller framförallt om relationen samtidigt präglas av närhet och resursberoende eftersom aktörerna då

kommunicerar på olika villkor.

I vår studie har vi sett att den dominerande aktören är betydande för hur kontroll och homogeniseringstryck tar sig i uttryck. Om kommunen sätter normer och riktlinjer för att minska den styrande effekten påverkar detta de övriga variablerna också. Avtalen och samverkan har mindre tendens att leda till kontroll och homogenisering om kommunen utvecklar dessa utifrån inställningen att de inte vill styra de ideella organisationerna. Om kommunen istället skulle se ideella organisationer som en möjlighet till kostnadsbesparing skulle graden av kontroll och homogeniseringstryck troligtvis öka.

Trots att Linköpings kommun har utvecklat styrdokument för att främja den idéburna sektorns självständighet har vi sett att organisationerna ändå utsätts för homogeniseringstryck,

framförallt på grund av bidragen och den informella kontakten. Det innebär att sociala ideella organisationer i kommuner som inte arbetar aktivt för att inte styra den ideella sektorn

Om de ideella organisationerna utsätts för styrning i relationen med kommunen beror således till stor del på den dominerande aktörens inställning, eftersom det i sin tur påverkar hur de agerar kring bidrag och samarbete. Den dominerande aktörens inställning har mindre

betydelse för organisationer som har egenskaper som gör dem mindre mottagliga för styrning, till exempel en samhällskritisk ideologi.

8.1.  Förslag  till  vidare  forskning  

Det behövs vidare forskning om kring kommunens policys och dess betydelse för om organisationerna styrs eller inte. Det är något vi kommit fram till i vår studie är av stor vikt. Vi har endast fört en kortare diskussion kring detta men i efterhand upptäckt att det är ett perspektiv som hade varit intressant att ha med i den empiriska undersökningen. Att

genomföra en studie ur ett partipolitiskt perspektiv är också något som skulle vara relevant då det är politik som ligger bakom kommunens inställning och beslut om policys och regler.

8.2.  Avslutande  diskussion  

Studiens resultat pekar på ett relevant ämne då relationen mellan den ideella och offentliga sektorn befinner sig i en förändringsfas. Överenskommelsen, både på nationell och på lokal nivå, är relativt nya vilket tyder på en förändring mot en mer formaliserad relation mellan ideell och offentlig sektor. Att det inte finns så mycket forskning inom detta område på senare år tillsammans med att det är ett fält i förändring gör huruvida de ideella organisationerna utsätts för kommunal styrning till en intressant och relevant fråga att studera. Vi tycker att vår studie har uppnått syftet och att det empiriska materialet tillsammans med den teoretiska infallsvinkeln har gett oss en tydlig bild över hur relationen mellan den ideella sektorn och kommunens ser ut samt vilka effekter relationen kan ha på organisationerna.

Kontrafaktisk  skillnad  

Studiens resultat visar att ideella organisationer till viss del utsätts för kommunal styrning. Detta kan uppfattas som något negativt på grund av de ideella organisationernas självständiga och viktiga roll i demokratin. Det är dock viktigt att ha i åtanke att utan kommunalt stöd hade många ideella organisationer inte överlevt. Både Resurspoolen och Kvinnojouren, som i hög grad var beroende av kommunen, hade inte kunnat bedriva den verksamhet de har idag utan detta stöd. LSRK-krets klarar sig utan kommunalt stöd mycket tack vare sin försäljnings- verksamhet men också för att de är en stor och väletablerad organisation med högt medlems- antal. För mindre sociala ideella organisationer är kommunalt stöd av stor betydelse för föreningens överlevnad. Att bidrag kommer med villkor kan också uppfattas negativt men ur ett annat perspektiv så är dessa avtal ett sätt för kommunen att se till så att skattepengarna används ansvarsfullt. Det vi vill säga med detta är således att även om bidrag och samarbete kan få en styrande effekt så kan fördelarna, ett rikt organisationsliv, överväga nackdelarna.

Referenslista  

 

Elektroniska  källor  

Kvinnojouren  Ellinor  i  Linköping,  Om  kvinnojouren,  verksamhet.  Tillgänglig:   http://ellinor.se/om-­‐kvinnojouren/verksamhet/  (Hämtad:  2014-­‐05-­‐07)    

Linköpings  kommun.  Om  samverkan  med  idéburen  sektor.  Tillgänglig:  

http://www.linkoping.se/PageFiles/35435/samverkan%20m%20ideburen%20sektor%20KOR T.pdf?epslanguage=sv  (Hämtad  2014-­‐05-­‐05)  

 

Linköpings  kommun.  Program  för  kommunens  samverkan  med  idéburen  sektor.  Antaget  av   kommunfullmäktige  2012-­‐06-­‐12.  Tillgänglig:  

http://www.linkoping.se/Global/Om%20kommunen/Gemensamt/Planer%20och%20progra m/PoPKommunorg/program[1].pdf  (Hämtad  2014-­‐04-­‐15)  

 

Linköpings  kommun.  Överenskommelse  mellan  den  idéburna  sektorn  och  Linköpings  

kommun.  Godkänd  av  kommunfullmäktige  2012-­‐06-­‐12.  Tillgänglig:  

http://www.linkoping.se/Global/Om%20kommunen/Utveckling%20och%20samverkan/Socia l%20ekonomi/Idéburen%20sektor_överenskommelse.pdf?epslanguage=sv  (Hämtad  2014-­‐ 04-­‐15)  

 

Linköpings  kommun,  Omsorgskontoret.    Regler  för  föreningsbidrag  år  2014,  

Omsorgsnämnden.  2013.  Dnr  On  2013-­‐10.  Tillgänglig:  

http://www.linkoping.se/Global/Om%20kommunen/Organisation/Omsorgs-­‐

%20och%20socialförvaltningen/Föreningsbidrag%20äldrenämnd,%20omsorgsnämnd/Regler %20för%20föreningsbidrag%202014%20on.pdf?epslanguage=sv  (Hämtad:  2014-­‐04-­‐16)    

Röda  korset.  Våra  grundprinciper.  2010-­‐09-­‐15.  Tillgänglig:  http://www.redcross.se/om-­‐ oss/sa-­‐har-­‐arbetar-­‐vi/grundprinciper/.  (Hämtad:  2014-­‐05-­‐13)  

 

Litteratur  

Bouckaert,  Geert.  och  Pollitt,  Christopher.  Public  Management  Reform.  A  Comparative  

Analysis.  2.  uppl.  Oxford:  Oxford  University  Press,  2004.  

 

DiMaggio,  Paul  J.  och  Powell,  Walter  W.  The  New  Institutionalism  in  Organizational  Analysis.   Chicago  och  London:  The  University  of  Chicago  Press,  1991.  

 

Esaiasson,  Peter.,  Mikael  Gilljam.,  Henrik,  Oscarsson.  och  Lena,  Wängnerud.  

Metodpraktikan:  konsten  att  studera  samhälle,  individ  och  marknad.  4:1.  uppl.  Stockholm:  

Norstedts  Juridik,  2012.    

Johansson,  Staffan.  Självständiga  rörelser  eller  kommunala  underleverantörer?  Ideella  

organisationers  roll  i  välfärdssystemet.  CEFOS:  Göteborgs  universitet,  2001.  

   

Kuhnle,  Stein.  och  Selle,  Per.  Government  and  Voluntary  Organizations,  a  relational  

perspective.  I  Kuhnle,  Stein.  och  Selle,  Per.  (Red.)  Government  and  Voluntary  Organizations,  

a  relational  perspective.  Aldershot:  Ashgate  Publishing  Limited,  1992.    

 

Teorell,  Jan  &  Torsten  Svensson.  Att  fråga  och  att  svara:  samhällsvetenskaplig  metod.  1:2   uppl.  Malmö:  Liber,  2007.  

 

Wijkström,  Filip.  (Red.)  Civilsamhället  i  samhällskontraktet,  en  antologi  om  vad  som  står  på  

spel.  Stockholm:  European  Civil  Society  Press,  2012.    

 

Wijkström,  Filip.  och  Lundström,  Tommy.  Den  ideella  sektorn,  organisationerna  i  det  civila  

samhället.  Stockholm:  Sober  Förlag,  2002.  

 

Rapporter  

Johansson,  Staffan.  Kommunalt  stöd  till  sociala  ideella  organisationer.  Omfattning  utveckling  

och  former.  Artikelnr:  2005-­‐123-­‐6.  Stockholm:  Socialstyrelsen,  2005.    

 

Wijkström,  Filip.,  Einarsson  Stefan.,  Larsson  Ola.  Staten  och  det  civila  samhället.  Artikelnr:   2004-­‐123-­‐26.  Stockholm:  Socialstyrelsen,  2004.    

Muntliga  källor  

Intervju  1.  Intervju  med  representant  för  Resurspoolen.  2014-­‐04-­‐23.      

Intervju  2.  Intervju  med  två  representanter  för  Linköpings  södra  Röda  Korset-­‐krets.  2014-­‐04-­‐ 25.  

 

Intervju  3.  Intervju  med  representant  för  Kvinnojouren  Ellinor.  2014-­‐05-­‐06.    

Intervju  4.  Intervju  med  ansvarig  tjänsteman  för  Linköpings  kommuns  samverkan  med  den  

idéburna  sektorn.  2014-­‐04-­‐23.    

 

Intervju  5.  Intervju  med  tjänsteman  på  Omsorgskontoret  i  Linköpings  kommun.  2014-­‐05-­‐06.    

       

Bilaga  1.  Intervjuguide  till  de  sociala  ideella  

Related documents