• No results found

6.1 Placering av godsen

6.1.1 Placeringsförslaget

Trots den enkla formuleringen av problemet, hur kan gods bli placerat i kassetter?, blir problemet snabbt komplext. Det finns många faktorer som spelar in när gods ska placeras i kassetterna t.ex. klarar lyftverktyget av att lyfta ur godsen ur kassetterna. Det finns även många frågeställningar till hur godsen kan placeras, ska högfrekvent gods ligga i kassetten, skall olika typer av gods ligga i samma kassett o.s.v.

Det frambearbetade resultatet visar en placering där gods av samma materialtyp ligger i samma kassett. Det vill säga rör ligger för sig och kolvstänger i ett material ligger för sig. Denna placering har gjorts för att minska antalet felplock som i dagens lagerhantering beror på att plockaren tror att han tar en kolvstång med rätt material när han egentligen tar fel kolvstångsmaterial.

I lösningsförslaget har även gods med hög förbrukning placerats i verket. Denna placeringsmetod gör möjligen inte att en störst andel gods kan bli placerade i verket eller att plocket tar så kort tid som möjligt utan denna placering görs för att gods som plockas ofta ska ligger i verket. Anledningen till denna placering är för att göra fler antal lyft säkrare och mer ergonomiska. Kassetterna innehållandes dem högst förbrukade godsen placeras så långt ner som möjligt i hissautomaten för att minska plocktiderna.

Godsen har på detta vis fått fasta lagerplatser bland hissautomatens kassetter och genom kassettens dimensioner ska även stumpar, som idag inte har någon definierad lagerplats och därför är svåra att hitta och bearbeta, kunna placeras i samma kassett som godsen stumparna kom ifrån ligger placerade. Stumparna kommer därigenom minska till antalet och kommer enklare kunna bli bearbetade.

6.1.2 Följder av placeringsförslaget Med detta lösningsförslag kommer:

• Runt 73 procent av antalet gods, det vill säga de 7,5 meters långa rör och kolvstänger, bli placerade i hissautomaten.

• Runt 57 procent av antalet specifika artiklar, det vill säga gods i samma material och dimensioner, bli placerade i hissautomaten

• Runt 85 procent av den totala vikten kassetterna rymmer att fyllas. • Endast gods av en materialtyp tillåtas ligga i en kassett.

46

Denna placering kommer leda till:

• Färre lagerplatser, då fler gods är samlade på samma ställe.

• Mindre felplock och felläggningar, endast dimensionsmässiga felplock och felläggningar kommer att kunna ske då kassetterna inte innehåller gods från flera olika material.

• Högre nyttjande av gods, i varje kassett finns det plats att lagra stumpar vilket ska öka stumparnas utnyttjandegrad då plockaren enkelt kan identifiera dem.

6.2 Lyftverktyg

I studien har det konstaterats att två typer av lyftverktyg bör användas för att hantera godsen i hissautomatens kassetter. Dessa två kassetter har identifierats genom att undersöka vilka typer av lyftverktyg som finns på marknaden och genom att ha jämfört dessa lyftverktyg med krav som identifierats och listats i en

kravspecifikation.

6.2.1 Lyft med bandslinga

De flesta godsen i kassetten har placerats på ett sådant sätt att de kan lyftas med bandslinga. Fördelen med detta lyftverktyg är att det är enkelt för plockaren att hantera lyften. På grund av att godsen levereras till en bra arbetshöjd av

hissautomaten är arbetet med att fästa bandslingorna enkelt. Bandslingorna lämnar inga spår på godsen såsom repor eller restmagnetism.

6.2.2 Lyft med lyftmagnet

För att göra det möjlig att stapla gods på höjden måste det finnas ett lyftverktyg som kan lyfta godsen utan att behöva greppa runt dem. Lyftmagneten är det enda

lyftverktyg som identifierats och klarar av att göra detta, på grund av att den kräver en liten yta för att lyfta gods. Godset måste dock vara isolerat på lyftmagnetens lyftyta. De minsta magneter bör klara av att lyfta tätt packat gods med en diameter på minst 50 millimeter. När det gäller vikten kan antingen flera lyftmagneter användas eller olika storlekar på lyftmagneter. För stadigare lyft bör flera magneter användas med lyftok som nämns i avsnitt 2.3.2.

Det som man behöver tänka på när man lyfter med en lyftmagnet är att den ligger tätt mot det gods som ska lyftas annars klarar inte lyftmagnetens magnetfält av att lyfta godset. Av den anledningen klarar inte lyftmagneten av att lyfta gods som är klätt i kartong eller plast.

Detsamma gäller gods med liten godstjocklek. De minsta lyftmagneterna klarar att med full lyftkraft lyfta ett gods med tio millimeters godstjocklek. När godstjockleken minskar till 5 millimeter verkar magneterna med cirka 40 procent av dess maximala

47

lyftkraft. Det finns sex placeringar i verket där som blivit staplat på höjd och har en godstjocklek under 10 mm. Dessa gods kräver extra uppsyn då de lyfts. För att vara extra försiktig bör kanske lyftmagneten endast användas för att lyfta upp godsen ur kassetten. Sedan bör godset säkras med bandslingor innan lyftet till kapmaskinen.

6.2.3 Följder från val av lyftverktyg

Lyftverktygen som är nämnda ovan ger möjlighet för säkrare lyft om de väljs rätt, framförallt vid lyft med lyftmagneter efter som fler faktorer spelar in såsom godstjocklek. Lyftslingornas största bekymmer är huruvida det finns plats att fästa dem runt godsen. I de flesta kassetter finns dock utrymme på bredden för att kunna rulla godset en bit åt sidan.

Om hissautomatens placering i verkstaden väljs rätt kommer gods endast behöva lyftas en kort bit i en riktning vilket gör att ergonomin förbättras speciellt eftersom kassetterna levereras av hissautomaten till en bra arbetshöjd med vilken plockaren kan fästa lyftverktyget.

6.3 Rekommendationer

Problemen som beskrivs under kapitel 1.2 handlar till stor del om att det finns för många gods i verkstaden. Gods tar upp för mycket yta och placeras där det får plats. Ett sätt att minska antalet lagerplatser skulle vara att minska antalet gods som lagras i verkstaden. Bäst av allt skulle vara om godsen som bearbetas under dagen skulle ligga tillgängliga på verkstadens lastkaj varje morgon och att inga andra långgods skulle lagras i verkstaden. Detta är en del av tillverkningsmålet Just In Time som är en del av Lean filosofin (Hutchins 1988).

Genom att implementera Just In Time principen skulle möjligtvis inte lagerna försvinna men kunna minska betydligt.

Verksamheten producerar sina produkter efter kundorder och kan teoretiskt ha en kort ledtid genom produktionen men eftersom det finns stora variationer inom produktionsorderna kommer ett säkerhetslager att behövas. Men genom att ha god leverantörsamverkan och hitta en leverantör av långgods som snabbt kan svara på beställningar och med försäkran kunna leverera gods av tillräcklig kvalitet, skulle godsens säkerhetslager kunna sjunka och därmed även antalet gods som lagras inom verksamheten.

48

7. Rekommendationer till fortsatt arbete

Related documents