• No results found

SLUTSATS OCH REKOMMENDATIONER

In document En beräkning i tiden (Page 88-93)

I kapitlet presenteras studiens resultat och problemfrågorna besvaras, följt av rekommendationer till Holtab AB. Kapitlet fortsätter sedan med förslag till fortsatt arbete för Holtab, studiens teoretiska bidrag, förslag till fortsatt forskning, samt egen kritik kring studien.

6.1. D

ELFRÅGA

1

Delfråga 1; ”Hur ser flödesschemat ut för transport av en transformatorstations ingående artiklar från leverantörer till Holtab AB samt för utgående transport av en färdig transformatorstation till den plats där den ska tas i bruk?”, besvaras genom att de två transportflödena identifierades och flödesscheman för dessa konstrueras. Respektive transportflöde sammanfattas nedan.

6.1.1. INGÅENDE TRANSPORTER

Det förekommer i huvudsak fyra olika flödesscheman för transporter av ingående artiklar från leverantörer till Holtab AB. De fyra olika flödesschemana är;

direkttransport, transport via en terminal, transport via två terminaler samt transport via tre terminaler. Flödesschemana beskrivs mer ingående i empirikapitel 4.2.

6.1.2. UTGÅENDE TRANSPORTER

Holtab AB använder enbart direkttransport för att leverera den färdiga transformatorstationen till den plats där den ska tas i bruk. Flödesschemat beskrivs mer ingående i empirikapitel 4.3.

6.2. D

ELFRÅGA

2

Delfråga 2; ”Vilka metoder finns tillgängliga för beräkning av transporters koldioxidutsläpp?”, bevaras i teorikapitel 3.2. Svaret sammanfattas nedan.

Det finns huvudsakligen sex olika beräkningsmodeller för att beräkna transporters koldioxidutsläpp. Dessa är energibaserad modell, aktivitetsbaserad modell, bränslebaserad modell, distansbaserad modell, NTM:s beräkningsmodell samt EcoTransIT. De olika beräkningsmodellerna sammanställs i tabell 3.4 i teorikapitlet.

6.3. H

UVUDFRÅGA

Huvudfrågan; ”Hur mycket koldioxidutsläpp genererar transporter av ingående artiklar från leverantörer till Holtab AB, samt vid utgående transport av en färdig transformatorstation till den plats där den ska tas i bruk?”, besvaras genom utförda koldioxidberäkningar med NTM:s beräkningsverktyg.

6.3.1. RESULTAT AV BERÄKNINGAR

Det summerade koldioxidutsläppet för de ingående artiklarnas transporter är 18,50 kilo. De utgående transporternas koldioxidutsläpp är i de olika scenarierna 4,69, 37,55 respektive 140,82 kilo. Summan av de ingående och utgående transporternas koldioxidutsläpp visas i tabell 6.1.

Scenario Ingående CO2 utsläpp (kg)

Utgående CO2 utsläpp (kg)

Totalt CO2 utsläpp (kg)

1 18,50 4,69 23,19

2 18,50 37,55 56,05

3 18,50 140,82 159,32

Tabell 6.1 – Totalt koldioxidutsläpp för de olika scenarierna

Analysen visar att de ingående transporterna släpper ut mindre koldioxid är de utgående, vilket visar att vikten är den avgörande faktorn för mängden utsläpp.

Analysen visar även att få leverantörer står för en stor del av de ingående transporternas totala koldioxidutsläpp.

6.3.2. RESULTAT AV KÄNSLIGHETSANALYSER

I känslighetsanalys 1 framkom att för artiklar med låg vikt ger en övergång till lokala leverantörer ingen större minskning av koldioxidutsläppen. I känslighetsanalys 2 framkom att för artiklar med tyngre vikt ger en kortare sträcka betydligt mindre koldioxidutsläpp. I känslighetsanalys 3 framkom att koldioxidutsläppen i princip är obefintliga vid användning av järnvägstransport.

6.3.3. REKOMMENDATIONER TILL HOLTAB AB

Genom en analys av huvudfrågan har följande rekommendationer framkommit;

 Skapa ett samarbete med leverantörer om hur transportarbetet ska styras och planeras

 Utveckla nya samarbeten med lokala leverantörer

 Se över möjligheterna att använda järnvägstransport för långa sträckor ut till kund.

6.4. F

ORTSATT ARBETE MED

LCA

FÖR

H

OLTAB

AB

I FRAMTIDEN

För att fortsätta med en LCA av transformatorstationens koldioxidutsläpp är ett förslag till Holtab AB att kartlägga de resterande aktiviteterna i dess livscykel.

Det vill säga att spåra de råmaterial artiklarna består av, för att vidare kunna miljöberäkna utvinningen av dessa, samt transporter i samband med utvinningen.

Fortsättningsvis är en rekommendation att kartlägga utsläpp i samband med produktionen, genom el, värme och vattenanvändning samt användning och underhåll av stationen. När transformatorstationerna är förbrukade rekommenderas Holtab att studera dess avfallshantering och återvinnig av materialet. Detta är en översiktlig beskrivning av de olika stegen i en LCA. Det utförliga tillvägagångssättet finns sammanställt i ISO 14040.

Om Holtab AB skulle fortsätta med LCA-beräkningar av ytterligare transformatorstationers transporter rekommenderas de att använda samma

tillvägagångssätt som denna studie har haft för att beräkna transportflödena. För att utföra beräkningar av koldioxidutsläpp av transportflödena användes NTM:s webbaserade beräkningsverktyg. Nackdelen med att använda sig av NTM över internet är att beräkningarna inte går att spara ned. Om Holtab önskar använda NTM:s beräkningsverktyg bör de se över möjligheterna att köpa det eller höra med NTM kring möjligheterna att kunna spara ned utförda beräkningar av koldioxidutsläpp. För att på ett effektivt och strukturerat tillvägagångssätt samla in information för beräkningar hos NTM, rekommenderas Holtab att följa studiens tillvägagångssätt. Detta presenteras under metodkapitlet, där en modell är konstruerad för att presentera hur författarna stegvis gick tillväga. Holtab rekommenderas att använda sig av NTM:s beräkningsverktyg då det är enkelt och praktiskt att använda.

The European Committee For Standardization (CEN) och International Organizational for Standardization (ISO) arbetar med att utveckla en europeisk standard för att mäta utsläpp från transportsektion, vilken förväntas vara färdig år 2012. (Cefic et al, 2011; 2) En rekommendation till Holtab är att utreda möjlig användning av denna nya modell när den är färdigställd. Modellen underlättar jämförelser mellan olika företag då beräkningarna baseras på samma antaganden.

6.5. S

TUDIENS TEORETISKA BIDRAG

Studiens har ett deduktivt angreppsätt, vilket innebär att syftet är att testa den befintliga teorin, för att kunna förkasta eller förstärka den. Studiens teori och empiri kopplades samman i en analys, där en lämplig metod valdes ut för beräkningar. Denna analys resulterade i att studien kunde styrka den insamlade teorin. Därmed är studiens teoretiska bidrag att visa på en tillämpning av NTM:s beräkningsmodell.

6.6. F

ÖRSLAG TILL FORTSATTA STUDIER

Förslag till fortsatta studier är att genomföra en annan del av transformatorstationens LCA. Andra transformatorstationer innehåller artiklar från leverantörer i andra delar av Europa. (Lexe, 110228) Därför är ytterligare ett förslag att använda EcoTransITs verktyg för beräkningar av koldioxidutsläpp för dessa transformatorstationer.

6.7. E

GEN KRITIK KRING STUDIEN

De två mest anpassbara beräkningsverktygen för denna studie är som framkommer NTM samt EcoTransIT. Då erhållen information från speditörerna går att använda till båda dessa beräkningsverktyg, hade en jämförelse mellan dem varit intressant för att se ifall det skulle framkomma några större skillnader mellan dem. Flera speditörer angav väldigt höga fyllnadsgrader vid förfrågan. Enligt insatta personer, vilka författarna kommit i kontakt med under studiens gång, är så höga fyllnadsgrader i princip omöjliga att åstadkomma. För att få starkare belägg kring fyllnadsgraderna borde möjligtvis speditörerna ha frågats ytterligare kring vad de baserar deras siffror på. Fyllnadsgrader är dock inget som tagits med vid beräkningar i NTM, då antaganden redan är gjorda i modellen. Därför kom inte informationen från speditörerna kring fyllnadsgrader till användning.

Då varje beräkning är unik är det svårt att jämföra resultat mellan olika företag, då olika tillvägagångssätt används vid insamling och tolkning av information.

Ytterligare faktorer som gör det svårt att finna ett mått att jämföra resultatet med är hur pass stort ett företag är, geografiska begränsningar, vilken typ av produkt det gäller, avtal med leverantörer etcetera. Av dessa anledningar sätts inte studiens resultat i förhållande till andra beräkningar inom LCA.

In document En beräkning i tiden (Page 88-93)

Related documents