• No results found

I detta kapitel redogör vi för våra slutsatser med utgångspunkt från de frågeställningar vi grundar vår studie på.

Vilka konsekvenser kommer ett eventuellt avskaffande av revisionsplikten att leda till för revisionsbyråerna? Vad anser revisorerna om lagförslaget och hur förbereder de sig inför en oviss framtid?

Efter intervjuer med respondenterna på respektive revisionsbyrå och efter att ha utfört denna studie, så har vi förstått att ett eventuellt avskaffande av revisionsplikten inte verkar innebära så stor omställning för byråerna som vi först trodde var fallet. Det förvånade oss till viss del att revisorerna tog det hela med sådant lugn, samtidigt som vi kan förstå att det kanske inte finns anledning till oro när de faktiskt inte vet vad eller ens om något överhuvudtaget kommer att ske under nästa år. Det var intressant att upptäcka att revisorerna hade så olika inställning till avskaffandet av revisionstvånget, en respondent var helt emot förslaget samtidigt som en annan såg fram emot en förändring av något slag och allt vad det skulle komma att innebära. Överlag så verkade det dock som om respondenterna redan idag var inställda på att revisionsplikten faktiskt kommer att avskaffas under år 2010.

Merparten av respondenterna ansåg att lagförslaget i grund och botten är bra. Om revisionsplikten avskaffas kommer detta att leda till att revision blir efterfrågestyrd. Detta ser respondenterna som något positivt då klienter själva får välja revision istället för att man ska ha en lagstadgad plikt. Vi anser, liksom respondenterna, att om revisorer får ägna sig åt enbart klienter som vill ha deras tjänster borde detta gynna branschen och stimulera revisorernas arbete på sikt. Revisorns arbete skulle antagligen bli mer uppskattat i framtiden om deras klienter självmant valt tjänsten revision. Klienterna skulle då säkerligen vara mer samarbetsvilliga och uppskatta den hjälp de får på ett helt annat sätt än vad många gör i dag. Vi anser även att klienterna säkerligen skulle ha en helt annan förståelse för revisorns arbete och arbetssätt om de dessutom till fullo förstod innebörden av revision. De skulle sannolikt värdesätta att få bolaget reviderat i högre grad än vad många företag gör i dagsläget.

Eftersom respondenterna ansåg att revision definitivt är en kvalitet och säkerhetsstämpel och att detta är en viktig aspekt i debatten om revisionspliktens avskaffande, anser vi att det ska bli intressant att se i framtiden hur detta kommer att påverkas av en eventuell lagändring. Vi är inte riktigt eniga med respondenterna i deras åsikt angående om den ekonomiska brottsligheten har minskat i och med att revisionsplikt infördes i landet. Respondenterna ställde sig nämligen något tvekande till om revisionsplikten överhuvudtaget motverkat ekonomisk brottslighet och om så skulle vara fallet, i väldigt liten grad. Vår åsikt är snarare att utan en revisors granskning i bolagens räkenskaper kommer definitivt den ekonomiska brottsligheten att öka. Både den som begås av misstag på grund av okunskap som respondenterna nämnde under intervjuerna men även den systematiska och noga planerade brottsligheten.

46

Om revisionsplikten avskaffas, kommer revisionsbyråer då att anlitas till andra typer av uppdrag, och i så fall vilka typer av uppdrag?

I och med ett avskaffande av revisionsplikten anser vi att det borde uppstå nya former av redovisnings- och revisionstjänster och att detta i så fall skulle leda till ett större utbud vilket skulle främja marknaden positivt.

Att revisorerna i framtiden kommer att ha en mer rådgivande roll tror vi blir en naturlig följd om revisionsplikten försvinner. Vi anser att följden av denna utveckling skulle vara positiv för revisorsyrket, vilken idag kan uppfattas en aning torftigt. Fördelarna med att revisorsyrket eventuellt kommer att övergå till att bli mer konsultliknande anser vi skulle vara att det blir mer varierat och utvecklande samt att det för revisorernas del skulle innebära att de skulle få en mer regelbunden kontakt med sina klienter. I dagsläget träffar generellt en revisor sina klienter ibland inte mer än en gång per år. I framtiden skulle det kunna bli betydligt oftare då klienterna själva skulle få ta kontakt med revisorn närhelst de behövde hjälp och rådgivning med något. Vi kan även föreställa oss att det i framtiden kommer att vara marknaden som styr istället för som i dagsläget då aktiebolagen inte har något annat val än att rätta sig efter den befintliga revisionsplikten. Om revisionstvånget verkligen avskaffas kommer denna lagändring att kunna leda till att det blir revisionsbyråerna som därmed får anpassa sig efter vad som faktiskt efterfrågas av marknaden. Vår åsikt är att revisorer och revisionsbyråer i framtiden måste bli mer flexibla och att de måste ha lätt för att ställa om och kunna anpassa sig till nya förutsättningar.

6.1 Förslag till fortsatt forskning

Vårt förslag till fortsatt forskning är att undersöka hur ett genomförande av lagförslaget om att avskaffa revisionsplikt påverkade alla dess intressenter. Vilka blev följderna? Och hur kommer revisorns roll att utvecklas, kommer den att helt förändras om lagförslaget genomförs? Kan det till och med bli så att en revisionsbyrå blir mer jämställd med en redovisnings byrå? Kommer ”de stora” att klara förändringen bättre än de små revisionsbyråerna?

Vidare förslag till fortsatt forskning är att undersöka varför gränsvärdena sattes på den höga nivå som de sattes i Sverige. Varför påbörjades avskaffandet av revisionsplikten inte i mindre skala som i Danmark, för att sedan successivt utökas med tiden?

47

Källförteckning

Tryckta källor:

Aktiebolagslagen, Samlingsvolymen del 1, FAR förlag 2007

Ax Christian, Johansson Christer, Kullvén Håkan, Den nya ekonomistyrningen, Liber 2003 Brännström Dan, Vem vinner på ett kaos á la big bang? Balans nr 4, 2008

Eriksson Lars Torsten, Att utreda, forska och rapportera, Liber 2006 FAR, Revision – En praktisk beskrivning, FAR förlag 2006

FAR:s revisionsbok, FAR Förlag, 2004

Halvorsen Knut, Samhällsvetenskaplig metod, Studentlitteratur 1992

Jacobsen Dag Ingvar, Förståelse, beskrivning och förklaring, Studentlitteratur 2007

Ljungdahl Fredrik, Utveckling av miljöredovisning i svenska börsbolag – praxis, begrepp, orsaker, Lund University press, 1999

Statens offentliga utredningar (SOU) 2008:32

Internet källor:

http://www.regeringen.se/sb/d/10450/a/102165 http://www.svensktnaringsliv.se/material/debattartikel/article48240.ece?csref=RSS http://alltomrevision.wordpress.com/2006/12/18/bor-revisionsplikten-avskaffas-eller-behallas/ http://kvalitativmetod.webs.com/metodjmfrelse.htm, http://www.ufo.se/handledning/special.html http://www.eki.mdh.se/Kurshemsidor/foretagsekonomi/robhan/validitet.htm http://www.eki.mdh.se/Kurshemsidor/foretagsekonomi/robhan/reliabilitet.htm http://www.svensktnaringsliv.se/multimedia/archive/00004/Beg_ran_om_utredning__4498a.p df

48 http://www.farsrs.se/portal/page?_pageid=33,38300&_dad=portal&_schema=PORTAL http://www.lr-revision.se/ume/revisionsplikt.pab http://www.bfn.se/fragor/fragor-bokforing.aspx#bokf5 http://www.revisorsnamnden.se/rn/om_rn_4706.html http://www.bolagsverket.se/foretag/ab/ http://www.foretagarna.se/FileOrganizer/Foretagarna%20Centralt/Opinion/Remisser/080709 %20Remissvar%20revisionsplikten%20(SOU%202008%2032).pdf http://www.econ.se/modules/module_123/proxy.asp?D=2&C=10&I=2637&mnusel=a185a25 3a http://www.regeringen.se/content/1/c6/10/21/24/04afd0c4.pdf http://www.nutek.se/sb/d/341/a/1292 http://www.aktiebolag.cc/aktier_aktiebolag.html http://www.bry.se/styrelse.html

Muntliga källor:

Intervju med Annica Wedin, Öhrlings PricewaterhouseCoopers, Gävle, 15 april, 2009 Intervju med Thomas Ljungkrantz, KPMG, Gävle, 15 april, 2009

Intervju med Mikael Johansson, Aktiv revision, Gävle, 21 april, 2009

49

Bilaga

Intervjumall

o Vilka arbetsuppgifter har ni och vilken roll har ni i företaget?

o Hur många år har ni arbetat i branschen?

o Berätta lite kortfattat om företaget.

o Är revision en kvalitet och säkerhetsstämpel?

o Vad anser ni om avskaffandet av revisionsplikten?

o Vilka är anledningarna idag till att ni anlitas av små företagen?

o Har ni börjat informera era kunder om att revisionsplikten är på väg att avskaffas? Vilket är syftet till att ni gått/inte gått ut med denna information?

o Tror ni att företagen kommer att välja bort revisionen när den blir frivillig? Hur ser i på kundrelationen då den inte längre är påtvingad utan att kunden själv efterfrågar revisionen?

o Tror ni och i så fall på vilket sätt, kommer ert arbete att förändras i framtiden i och med avskaffandet? Kommer ni att få andra typer av uppdrag? Tror ni att företagen kommer att använda er mer som konsulter i framtiden?

o Hur kommer en slopad revisionsplikt påverka er mängd av klienter? Hur kommer detta i så fall att påverka er ekonomiskt? Och hur kommer det eventuellt att påverka era administrativa kostnader?

o Vilka alternativ finns till revision? Hur tror ni att företagen kommer att reagera på alternativ till revisionsplikten?

o Hur har ni börjat förbereda er på en mindre omfattande revisionsplikt?

o Tror ni att revisionsplikten förhindrat ekonomisk brottslighet? Om ja, i vilken utsträckning?

o Känner ni någon oro inför vad som kommer att hända?

o Vad tycker ni om de gränsvärden som utredningen föreslagit?

50

o Tror ni att företag som väljer bort att revidera sitt företag kommer att behöva använda sig av någon alternativ kontroll för att deras finansiella rapporter ska bli kvalitetssäkrade?

o Finns det något ni vill tillägga om revisionsplikten och dess framtid?

o Godkänner ni att vi skriver ut ert och företagets namn i uppsatsen?

o Går det bra att vi kontaktar er igen om någonting skulle vara oklart eller om kompletterande frågor krävs?

Related documents