• No results found

I detta kapitel kommer vi att presentera de slutsatser vi kan dra utifrån analys av resultatet.

Med kritiska ögon kommer vi även att föra en diskussion och försöka sammanfatta vårt arbe-te, samt ge förslag på vidare forskning inom området.

6.1 Slutsatser

Syftet med examensarbetet var att undersöka på vilka sätt realtidsöverförd geografisk data kan underlätta en guides arbete i fält inom natur- och vandringsturism.

I undersökningen har vi kommit fram till att det främst är följande kriterier som är viktiga för att systemet ska kunna bidra till att underlätta guidernas arbete:

• Större flexibilitet för guider i deras arbete

• Ökad säkerhet

• Ökad förståelse gentemot andra aktörer i närområdet

• Ökad upplevelse för kunden

Undersökningen visade även på att det fanns problem med att tilltänkta kunder inte ville inve-stera i systemet om detta blev för dyrt. Detta är något som inte är förvånande med tanke på att de respondenter vi arbetat med har drivit enmansföretag eller liknande.

Vi anser att systemet mycket väl kan uppnå målet, om inte annat ger det en knuff i rätt rikt-ning. Samtliga respondenter var positiva till den tekniska sidan. Störst oro hittade vi i det eko-nomiska perspektivet och kring rutinerna för att involvera externa intressenter och hålla den viktiga informationen uppdaterad.

Vår slutsats är att ett system av denna typ har stor potential att underlätta guiders arbete i fält.

6.2 Diskussion

Målet var att i förlängningen öka integrationen mellan IT och operativ turistverksamhet i fält.

Vi tror att ett arbete som detta, med allt vad det innefattar, kan göra just detta på sikt.

6.2.1 Det ekonomiska dilemmat

Vi vill ta tillfället i akt och hålla med våra respondenter i oron om en eventuellt hög prissätt-ning. Detta är något vi funderat en del på under arbetets gång och tror därför att det kan vara viktigt att göra försök att generalisera systemet för att nå ut till en större målgrupp med mer ekonomisk kapacitet. Vi ser stora möjligheter att med relativt enkla medel och lite eftertanke göra detta. Ett annat förslag kan vara att hitta alternativa betalningssätt. Istället för att köpa hela systemet med tillhörande hårdvara kanske företag kan hyra utrustning och betala en li-censkostnad och eventuellt för den datamängd de skickar och tar emot.

6.2.2 Rutiner kring externa intressenter

Systemet bygger sin grund på att distribuera information till guider på rätt plats, i rätt tid och till rätt person. Att information läggs in och hålls aktuell är därmed av kritiskt värde. Här ser vi ett stort ”lobbyarbete” för att dels tidigt få med aktörer i processen, att väcka ett intresse, samt att utveckla ordentliga rutiner som efterföljs. Den mänskliga faktorn är oftast svårare att tämja än den rent tekniska biten. Vi rekommenderar att man tänker på detta i god tid innan ett eventuellt systeminförande. Det kanske rent av är en utopi att lyckas?

Ellingsson & Rydström SLUTSATSER OCH DISKUSSION

6.2.3 Att undvika negativa förhållanden eller uppleva positiva

Under stor del av vårt arbete har fokus legat på att undvika störningsmoment ute i guidernas vardag. Det har handlat om lavinfaror och renkalvning och hur de bäst kan hålla sig borta från dem. Det handlar alltså till största delen om att undvika negativa förhållanden.

Vi tror dock att det finns en stor vinst att göra även i att uppleva fler positiva aspekter. En guide kan närma sig ett område som skyltar för exempelvis pimpeltävlingar, marknader, med mera, och därmed ge guiden möjligheten att göra ett snabbt val och en kort sidotur.

En orsak till fokuseringen på de negativa bitarna är att de är lättare att identifiera och lösa än dem som ger ett mervärde. Kanske har inte heller vi påtalat andra möjligheter nog mycket.

6.3 Metoddiskussion

Vi kunde ha lagt ännu mer tid på att göra intervjuer och enkäter, dock tog det lång tid att ut-veckla själva systemet vilket gjorde att mindre tid kunde läggas på dessa aktiviteter. De guider vi intervjuade var inte många till antalet (3). Detta berodde främst på att ProGIS AB redan haft kontakt med dessa guider och att dessa utgjorde en bra representation av de guider som är verksamma inom Laponia Turism.

Vi har löpande under arbetets gång gjort riskanalyser och fört dokumentation som presente-rats för ProGIS AB. Detta har förenklat arbetet avsevärt och är något vi definitivt är nöjda med. Den noggranna dokumentationen gjorde att det var enklare att på ett korrekt sätt skriva denna rapport.

Under arbetets gång har vi löpande fört diskussioner med såväl guiderna som med ProGIS AB, vilket också är mycket viktigt för att systemet skulle bli så rättvisande som möjligt och innehålla funktioner som guiderna tyckte var viktiga och intressanta.

6.4 Reflektioner

Det är alltid lärorikt att arbeta mot ett riktigt företag vilket vi verkligen fått göra i det här ex-amensarbetet. Det var också roligt att utveckla en applikation som kunde tänkas utvecklas till en produkt och inte bara arbeta i en ”fiktiv miljö” som är brukligt inom universitetsvärlden.

Detta är något som sporrat oss under arbetets gång. Vi hoppas att vi genom vårt arbete uträttat något för turistbranschen som helhet, vilket var en del i det långsiktiga målet vi satte upp för examensarbetet.

Vår tidplan har konstant reviderats eftersom det uppkommit problem på vägen. Detta gör att den idag inte ser ut som den gjorde när vi inledde arbetet, något som dock är väldigt svårt att undvika och är helt naturligt. Vi är hur som helst nöjda med att vi upprättat en tidplan och följt den efter bästa möjliga förmåga.

Vi har lärt oss väldigt mycket om utveckling av mjukvara för handdatorer eftersom ingen av oss hade någon större erfarenhet av detta när vi inledde arbetet med ProGIS AB.

6.5 Förslag till fortsatt forskning

Det finns två områden som är särskilt intressanta att göra vidare undersökningar i, dessa är webbdelen och ”nödsändaren”. Detta kan då vara att ta reda på exempelvis hur man på bästa möjliga sätt ska kunna koppla samman företag, organisationer och myndigheter för att få des-sa att des-samverka på bästa möjliga sätt.

Ellingsson & Rydström SLUTSATSER OCH DISKUSSION

Den andra delen är att skapa den ”nödsändare” vi skrev om tidigare och undersöka vad som krävs för att kunna lösa detta.

Ellingsson & Rydström REFERENSER

Referenser

Litteratur

Andersen, E S. (1994). Systemutveckling – principer, metoder och tekniker.

Studentlitteratur. ISBN 91-44-31042-0

Burns, A. Welllings, A. (1990). Real-time systems and their programming languages.

Addison-Wesley Publishers Ltd. ISBN 0-201-17529-0

Eklundh, L. (1999). Geografisk informationsbehandling – Metoder och tillämpningar.

Byggforskningsrådet, Stockholm. ISBN 91-540-5841 4

Patel. R; Davidsson, B. (2003). Forskningsmetodikens grunder – Att planera, genomföra och rapportera en undersökning. Studentlitteratur. Lund.

ISBN 91-44-02288-3

Silberschatz, A. Galvin, P. B. Gagne, G. (2002). Operating System Concepts.

John Wiley & Sons, Inc. ISBN 0-471-41743-2

Yin, K. Robert. (2002). Case study research – Design and Methods. 2:a upplagan. SAGE Publications, Inc. ISBN 0-8039-5663-0

Internet:

GSM – Global telekommunikation - http://www.gsm.aland.fi/ordlista.htm 2004 Telia Training Center – Vad är GPRS? -

http://trainingcenter.telia.se/articles/00/00/69/aa/01/BROWSERV4index.html 2004

Telia – http://www.telia.se 2004

3G- den tredje generationens mobiltelefoni –

http://www.pts.se/Sidor/sida.asp?SectionId=1006 2004

Ellingsson & Rydström BILAGA 1 - RISKANALYS

Riskanalys

Realtidsklient

IV Ta emot koordinater från ArcPad IV Cachning baserat på ”time-to-live”

III Hantering av passiva/aktiva meddelanden

II Hantering av meddelandetyper, t ex konfigurationsmeddelanden I Tidsstämpling för kontroll av passiva data

Realtidsserver

I Databas III

Åtkomst till databas baserat på:

• Punkt inom radie

• Kategori (jakt, fiske, natur) II Algoritm för WSG84 RT90

I Algoritm för punkt inom radie (avstånd till punkt) I Tidsstämpling av information

IV Cachning baserat på ”time-to-live”

II Skicka VBScript tillsammans med metadata II Ett eller flera resultat från server (buffra upp) IV Öka antalet klienter, fler än en

ArcPad

III Konfiguration av klient via formulär

III Uppritning av område hörande till hämtad information IV Automatiskt skickande av koordinater med visst tidsintervall

V Visa aktiva/passiva meddelanden

Extern åtkomst via webben

I Webbgränssnitt för hantering av informationen I Databas

Ellingsson & Rydström BILAGA 2 – DOKUMENT FRÅN GUIDETRÄFFEN

Related documents