• No results found

Nedan sammanfattas utredningens slutsatser utifrån de uppsatta frågeställningarna.

8.1 Vad innebär ungas delaktighet och inflytande för samhället respektive individen?

Av utredningens olika delar blir det tydligt att begreppen delaktighet och inflytande kan beskrivas på en rad olika sätt. Andemeningen är dock att delaktighet kan liknas med en känsla av att få vara med och delta i det man vill, men att ingen måste yttra sig om man inte vill.

Motsatsen till delaktighet är att vara utesluten. Inflytande å andra sidan är att få vara med, men att man även har någonting att säga till om och kan påverka. Inflytande kräver delaktighet, men delaktighet är nödvändigtvis inte inflytande. Inflytande kan beskrivas som resultatet av den tidigare delaktigheten.

Ungas delaktighet är viktigt av flera anledningar. För det första gynnar det samhället; ju fler perspektiv som ingår i en beslutsprocess desto bättre resultat. . Ungdomar bidrar med ett helt eget perspektiv, åsikter och engagemang som kan generera resultat som annars hade uteblivit.

Vidare gynnar det demokratin som sådan, att engagerar unga i demokratiska processer får dem att första och ta sig an demokratiska värderingar. Deltagandet har även positiva effekter för ungas egen utveckling, de behöver känna ett mervärde och uppleva sig hörda för att kunna växa som människor och må bra. Således uppmuntrar deltagande till personlig tillväxt, ökar känslan av att inneha politiskt inflytande, minskar utanförskap samt engagerar individen i kollektiva problem. Vidare kan det även bidra till att skapa en känsla av solidaritet och ansvar gentemot samhället. Slutligen är barn och ungas delaktighet viktigt då att höras och respekteras utgör grundläggande mänskliga rättigheter.

8.2 Hur vill unga bli delaktiga och få inflytande i samhället?

Om unga själva får välja vad de vill kunna påverka uttrycks en önskan att samhället ska bli mer inkluderande och accepterande av olika människor. I enlighet med respondenterna redogörelser vill ungdomar att vuxna ska bemöta dem på deras nivå för att verkligen kunna uppmärksamma deras åsikter och sedan ta dem i beaktande. Om beslutsfattare inte håller med ungdomarna i deras resonemang fordras en förklaring till varför, annars erhåller unga en känsla av att ingen lyssnar. Respondenterna uttalar vikten av att inte ta hänsyn till individens ålder, utan istället värdera åsikter på lika villkor – vem som än yttrat dem. Ungdomarna anser att samhället bör ha förtroende för dem, då de själva innehar mest kunskap avseende vad som är lämpligast för deras målgrupp.

Samtliga ungdomar anser att det råder brist på aktiviteter att sysselsätta sig med i Haparanda.

Det har visat sig att kommunens utbud av fritidsaktiviteter i stor utsträckning påverkar ungas upplevelser av delaktighet, då tillgången till sysselsättning är viktigt utifrån ungas önskan om en meningsfull vardag. Ett större utbud medför att fler av kommunens ungdomar hittar någonting de vill delta i och påverka. Unga vill engagera och delaktiggöra sig i sådant de finner intressant, roligt och meningsfullt.

46

8.3 Vilka möjligheter och hinder kan identifieras för ungas ökade delaktighet och inflytande?

Resultatet visar att ungas möjligheter till delaktighet och inflytande i hög utsträckning påverkas av hur samhället bemöter ungdomarna. Det är makthavarna som bestämmer hur, när och var medborgarna ska få delta och påverka. Ett hinder för ungas delaktighet och inflytande är således den traditionella maktstrukturen inom samhället, vilken ofta innebär underordning för barn.

Vidare varierar medborgarnas möjligheter till deltagande mellan olika socioekonomiska grupper, då människor med högre social status har bättre tillgång till och möjligheter att delta i olika aktiviteter. Den rådande hälsan bland Haparandas medborgare kan utgöra ett hinder för deras delaktighet, då många människor har haft det svårt rent socioekonomiskt i kommunen.

Följaktligen kan barn och ungas uppväxtvillkor utgöra både hinder och möjligheter för deras delaktighet, då de i hög grad påverkas av sitt sociala kapital.

Vidare beskrivs ungdomarnas ålder som ett hinder, då de upplever att samhället inte vill ge dem bättre handlingsmöjligheter. Barnets ålder och mognad brukar i vissa situationer anges som skäl för att inte tala med barnen. Unga har svårt att göra sin röst hörd då de sakna väsentlig kunskap för hur de ska gå tillväga. Övriga hinder för målgruppens delaktighet är att vuxna inte innehar den kunskap som behövs för att förstå ungdomar, samt om hur de kan bidra till att främja ungas delaktighet. Vidare uppger ungdomarna att de saknar förtroende för många beslutsfattare, vilket utgör ytterligare ett hinder, då människor som känner tillit för andra är mer benägna att delta i sociala nätverk och aktiviteter.

Om FN:s barnkonvention blir svensk lag borde målgruppens möjligheter till delaktighet öka, då det sannolikt skulle generera ett tydligare fokus på barn och ungas rättigheter – som rätten till delaktighet – på samtliga nivåer i samhället. En möjlighet i Haparanda avseende ungas delaktighet är just närheten till kommunens tjänstemän och politiker. Resultatet har visat på vikten av att möta varandra och föra en öppen dialog, vilket underlättas av denna närhet mellan olika parter. Även om barn och unga inte är medvetna om hur de ska gå tillväga för att vara delaktiga, så är det enkelt att komma i kontakt med kommunens beslutsfattare. Ytterligare möjligheter för ungas delaktighet och inflytande är ett fungerande ungdomsråd och vuxna som arbetar direkt med just delaktighet, så som ungdomssamordnaren. En slutsats som kan dras av utredningens resultat är att det i Haparanda just nu råder ett tydligt fokus på ungas delaktighet från flera håll. Detta bidrar till att relevansen av att unga ska få vara med i hela beslutsprocessen, inte bara informeras om resultatet, ständigt framhålls och ett ungdomsperspektiv tydliggörs.

8.4 Vidare forskning

Under utredningens gång har tänkvärda funderingar och resonemang utvecklats och genererat nya frågeställningar i form av;

- Hur kan strukturella ojämlikheter mellan olika ungdomsgrupper minska?

- Hur skulle ett ungdomsperspektiv kunna inkorporeras i fler sammanhang i samhället?

- Hur skiljer sig ungas möjligheter till delaktighet och inflytande åt mellan könen, klasser, etniciteter och olika kommuner?

Dessa frågeställningar utgör alternativ för vidare forskning att arbeta vidare med, inom ämnet ungas möjligheter till delaktighet och inflytande. Ett intressant område för vidare forskning vore även det faktum att unga saknar väsentlig kunskap om hur de ska gå tillväga för att kunna vara delaktiga och utöva inflytande i samhället, samtidigt som vuxna i sin tur inte innehar kunskap om hur de ska kunna främja ungas delaktighet. En slutsats som kan dras är att det existerar ett viktigt kunskapsglapp mellan de olika parterna som bör fyllas, men hur? Ytterligare ett förslag är att, på ett djupare plan än i denna utredning, fokusera på varför ungas delaktighet

47 är viktigt för hela samhället och inte bara för den enskilde individen. Slutligen vore det intressant att starta upp ett enkom projekt inom kommunen för unga av unga, det vill säga där ungdomar själva får välja vad projektet ska beröra och hur, samt på egen hand genomföra processen från start till mål. Hela arbetet bör noga dokumenteras för att processen sedan ska kunna utredas. Syftet vore att tydliggöra vilka möjligheter respektive hinder som kan uppträda, hur en sådan process kan förbättras och vilken roll respektive part bör ta.

48