• No results found

I detta avsnitt kommer studiens resultat sammanfattas och knytas an till studien syfte och frågeställningar.

7.1 Slutsatser

Syftet med examensarbetet är att utforska möjligheten för förbättrad operativ styrning genom den information som finns tillgänglig för avvikelseprocessen.

Studien har genom frågeställningarna kunna identifierat och skapat en förståelse kring avvikelseprocessen på EFA API.

7.2 Hur ser avvikelseprocessen ut?

Avvikelseprocessen har kartlagts och en processkarta har tagits fram se bilaga 1 där avvikelseprocessens aktiviteter framgår för N1, N2 och N3 avvikelser. En PBSM-modell har skapats se bilaga 4 och visualiserar avvikelseprocessens output och outcome vilken skiljer sig åt beroende på vilken avvikelseklassificering som antagits. Outcome för N3 avvikelser var enbart dokumentation vilket lede till bedömningen att många N3 avvikelser kan antas bestå an en stor mängd kroniska problem. Vilket skulle kunna förklara att N3 avvikelser är det vanligaste förekommande avvikelsekvalificeringen i trendningen över tid. Det kan antas att problem som genererar N3 avvikelser är återkommande då inga

motverkande aktiviteter i form av CAPA åtgärder är ett krav för N3 utredning. 7.3 Vilka hinder påverkar ledtiden för avvikelsehanteringen?

I intervjuerna framkom det att sen teamning är en av orsakerna till att N3 avvikelser inte utreds i tid, men även att det förekommer oklarheter om vad som förväntas vid upprättandet av N3 avvikelser. Oklarheterna i vad som ska göras beror på bland annat på att standarden rekommenderar att en level 0 görs i utredningen av N3 avvikelser. Då teamningen uteblir på grund av skiftgång eller otillräcklig utfärdardel kvarstår frågan gällande vad som krävs för att avvikelsen ska kunna stängas och om klassificeringen är korrekt. Vilket i sin tur leder till längre ledtider kopplat till N3 utredningar.

Däremot kan analyser av spridningsdiagrammet identifiera tre avvikelseutredningar som markant avviker och ligger utan för övrestyrgräns. Dessa avvikelser antas bero på mer systematiska fel är de pådrivare som identifierats i relationsdiagrammet. Specifika orsaker kopplat till den markant avvikande utredningstiden har inte identifierat i detalj i det här examensarbetet.

7.4 Hur ser nuläget ut kopplat till avvikelser?

Antalet avvikelser i antal minskade mellan 2017 och 2018 för att sedan öka något 2019, hur utfallet blir för 2020 går ännu inte att utläsa.

Genom att studera avvikelsefrekvensen per produkt går det att identifiera vilken produkt som genererar flest avvikelser. Produkt C är den produktkategori som genererat flest N3 avvikelse under 2018 och 2019, 2020 har produkt C 40% av totalen N3 avvikelser. Genom att studera trender per produkt ger en förståelse vart avvikelserna uppstår. Genom att se vart avvikelser uppstår kan beslut fattas om vart förbättringsinsattser skulle ge störst effekt på antalet avvikelser och vilka områden som närmare behöver studeras.

7.5 Hur kan antalet uppkomna avvikelser styras/elimineras?

För att kunna styra en process behövs förståelse om nuläget, genom att använda

visualisering verktyg kan nuläget studeras och beslut kan tas på fakta. Beroende på vilket typ av problem avvikelsen härstammar från krävs olika felreducerande aktiviteter.

Studien har differentierat och visualiserat data till tillgänglig information. Utan tillgänglig information går det inte att fatta rätt beslut. Eller operativt styra en verksamhet.

Sammanfattningsvis kan EFA göra följande för att möjliggöra en förbättrad operativstyrning:

- Att differentiera EFA:s avvikelseresultat från API:s andra fabriker vid analyser av mätdata är viktigt för att möjliggöra en tydligare processförankring som lättare kan användas för att ta beslut och motverka avvikelser på EFA. Att komma närmare problemen är centralt för att rätt motverkande aktiviteter ska kunna genomföras.

- Visualisering av mätdata har identifierats som möjlig och fördelaktig för att tillgodo se ett effektivt tolkningsmedium av processläget.

- Genom att frekvent skapa en nulägesbild genom visuella verktyg kan lärdomar tillgodoses. På EFA skulle kontinuerlig utvärdering möjliggöra att beslut

baseras på fakta och att lärdomar och hinder till de problem som identifieras inte går förlorade eller för blir förbisedda och glöms bort.

7.6 Implementeringsförslag

Nedan kommer förslag på hur EFA skulle kunna införa mätinstrument och verktyg för att lättare kunna ta beslut för aktiviteter som ska genomföras för att uppnå 86% avvikelsefria batcher och att N3 avvikelser uppklaras inom 10 kalenderdagar.

För styrning visualisering och utvärdering av utredningstider - Styrdiagram

o 5-varför

o Pareto-diagram

- Se avvikelseprocessen som en process så att fördröjningar mot ledtidsmålet kan identifieras innan de överskrider 10 dagar.

Styrdiagram kan användas som verktyg för att utvärdera och dra lärdomar för

utredningsarbetet av N3 avvikelser. Hur styrdiagramet praktisk kan avvändas är att alla avvikelser som inte klarar 10 dagarsmålet identifieras och utredningsteamet redovisar vad som hindrade att målet kunde uppnås. Genom att använda 5-varför. Resultatet av hinder kan sedan summeras i ett pareto-diagram för att visualisera vanliga hinder för utredning. De vanligaste problemen kan därefter identifieras och förbättras genom en förbättringscykel-PDCA (Moen och Norman, 2006).

För att klara 10 dagars målet krävs samordning av aktiviteter inom tidsspannet av 10 dagar. För att möjliggöra proaktiv ledning av N3 avvikelser kan avvikelseprocessen visualiseras i en processledningstavla se figur 28. Processledningstavla innehåller de aktiviteter som krävs för att utredningen ska anses kom avslutad.

För att avvikelseutredningen ska kunna avslutas krävs följande aktiviteter utfärdande, Teamning, QA-godkännande och eventuell komplettering.

Om 10 dagar fördelas på aktiviteterna innebär det att respektive aktivitet har 2,5 dagars tidsfrist att färdigställas. Dagen då avvikelse uppstår är det datum som indikerar start för utredningsprocessen. Om en dag har gått utan att aktiviteten är klar bör aktiviteten markeras gul, om två dagar gått utan att aktiviteten genomförts bör den markeras som röd. Färgerna indikerar på att aktiviteten drar ut på tiden och om de inte hanteras innebära det att 10 dagars målet inte uppfylls. Rent fysiskt skulle processledningstavlan kunna se ut som följande och kunna utgöra en del av den dagliga styrningen.

För styrning och visualisering av avvikelser på EFA - Avvikelsetrend N1, N2, N3

- Avvikelsefrekvens för produkt - Pareto-diagram

- Processkarta

För att inte basera beslut på resultatet som är sammanslaget av API:s alla fabriker bör EFA differentiera sin data för att kunna genomföra operativ styrning på sina processer.

Att visualisera avvikelsetrenden bör göras så att utvecklingen över tid blir visuell. Genom att dela upp och visa på N1, N2 och N3 avvikelser i risknivåerna att jämföras, se figur 29 för exempel för hur ett trenddiagram skulle kunna se ut.

Figur 29: Exempel hur en avvikelsetrend som sträcker sig över en längre tid skulle kunna

se ut.

Då det har framkommit att många avvikelser uppkommer på grund av svåra instruktioner är Avvikelsefrekvensen per produkt intressant att studera då det visualiserar vilken produkt som genererar flest avvikelser.

Pareto-diagram skulle vara fördelaktigt att upprätta och följa så att de problem som är vanligast förekommande och bidrar till största delen kvalitetsbristkostnader reduceras. För att börja identifiera vart avvikelserna uppstår skulle en processkarta kunna användas. Avvikelser skulle då markeras på processkartan vart efter de uppstår och då indikera på vart de flesta avvikelserna inträffar.

7.7 Förslag på fortsatt undersökningar

Det hade vari fördelaktigt för EFA att identifiera kroniska fel i tillverkningsprocessen för att därefter utreda orsaken till dem för att på så sätt kunna planera förbättringsarbete som ger effekt på de annars förbisedda problemen. När de kroniska problemen hanterats kommer en lägre avvikelsefrekvens uppnås.

Related documents