• No results found

7 Avslutande diskussion

7.2 Slutsatser och vidare forskning

Resultaten av denna studie bekräftar att eleverna är till stor del medvetna om vilka strategier och vilka kombinationer av strategier kan stödja effektiv inlärning av nya ord. Resultaten visar dock också att eleverna inte använder dessa kombinationer eftersom de i praktiken använder dessa strategier isolerat genom att fokusera sin inlärning på långa ordlistor och genom att använda översättningsprogram. Detta tyder på att inlärningen av nya ord inte sker på ett tillfredsställande sätt. Resultaten visade dessutom att lärarna är medvetna om betydelsen av sammanhanget för inlärning av nya ord. I detta avseende förespråkar lärarna ett tillvägagångssätt som bygger på att lära ut nya ord som ska användas i olika sammanhang och situationer, som en utgångspunkt för ordförrådsundervisningen. Resultaten visar dock att de inte tillämpar metoder som inkluderar strategier som bygger på kognitiva processer, dvs. aktiviteter som relaterar ord till sammanhanget. Detta visar att trots lärarnas intentioner är de metoder som tillämpas för att introducera nya ord inte de lämpligaste.

Vid genomförandet av detta arbete och till följd av de resultat som erhållits är det tydligt att både inlärning och undervisning av nya ord inte sker på ett effektivt sätt. Detta resultat ligger i linje med de synsätt som tidigare har presenterats inom ramen för tidigare forskning. Mot denna bakgrund och baserat på resultaten kan man dra slutsatsen att det är nödvändigt att

använda en kombination av strategier och metoder för att lära sig nya ord på ett effektivt sätt. Denna kombination bör baseras på aktiviteter som stöds av en kombination av direkta strategier, där minnesprocesser tillämpas tillsammans med kognitiva processer och där sammanhanget för ordinlärning är en utgångspunkt. Det är dock förståeligt att denna kombination av metoder och strategier inte är gemensam för alla elever. Inlärningsprocessen är individuella och valet av strategier och metoder beror på många faktorer, t.ex. elevens kunskapsnivå i målspråket, målet med uppgiften som ska arbetas med och så vidare.

Anledningen till att jag var intresserad av att undersöka inlärning och undervisning av nya ord i ämnet spanska var baserat på mitt arbete som lärare och de svårigheter som jag upplever med detta ämne i klassrummet. Som lärare har jag upplevt att trots att eleverna anstränger sig för att lära sig nya ord och utöka sitt ordförråd, så lyckas de inte behålla de ord de lärt sig. Jag tror att detta i hög grad påverkar inlärningen av ett nytt språk, eftersom jag anser att ordförrådet är den viktigaste ingrediensen i ett språk. Därför har resultaten av den här studien gett mig nya förslag på arbetsmetoder som jag kan använda för att lära ut nya ord.

I detta avseende skulle jag i framtida forskning vilja undersöka vilken betydelse elever på olika nivåer av språkkunskaper fäster vid sammanhanget när de lär sig nya ord. Avsikten med den typ av forskning är att planera effektiva undervisningsaktiviteter som bygger på metoder som är mer effektiva för inlärning av nya ord och där kontext används som utgångspunkt.

Referenslista

Agustín-Llach, M. P. (2016). Estrategias de vocabulario: aprender y comunicar en LE. Revista Nebrija De Lingüística Aplicada a La Enseñanza De Lenguas, 10(21), 42 - 45. https://doi.org/10.26378/rnlael1021269

Andreasson, A. & Sandell Ring, A. (2021). Ordförrådets betydelse för språk-, läs- och

skrivutveckling. Hämtad 20 April, 2021, från

https://www.skolverket.se/skolutveckling/inspiration-och-stod-i-arbetet/stod-i-arbetet/ ordforradets-betydelse-for-sprak--las--och-skrivutveckling

Blyth, C. Editor. (2010). Foreign Language Teaching Methods. COERLL, The University of

Texas at Austin. Hämtad 15 mars, 2021, från

https://www.coerll.utexas.edu/methods/modules/vocabulary/01/

Ferm, R. & Malmberg, P. (Red.) (2001). Språkboken: en antologi om språkundervisning och

språkinlärning. Stockholm: Statens skolverk.

Fernández López, S, (2004). Las estrategias de aprendizaje. I: J. Sánchez Lobato & I. Santos Gargallo (Red.) (2004). Vademécum para la formación de profesores: enseñar español

como segunda lengua (L2)/ lengua extranjera (LE). 1. ed. Alcobendas (Madrid):

Sociedad General Española de Librería.

Folse, K. (2004). Myths about Teaching and Learning Second Language Vocabulary: What Recent Research Says. TESL Reporter 37(8), 1-13.

Hedin, A. & Martin, C. (1996). En liten lathund om kvalitativ metod med tonvikt på intervju. I: A. Klerfelt & B. Qvarsell (red.)(2012). Kultur, estetik och barns rätt i pedagogiken, 1.

Laufer, B. & Nation, P. (1995). Vocabulary size and use: Lexical richness in L2 written production. Applied Linguistics 16(3), 307-322.

Lindqvist, C. & Falk, Y. (2019 Att utveckla ordförråd och grammatik. Hämtad 11 April,

2021, från

https://larportalen.skolverket.se/LarportalenAPI/api-v2/document/path/larportalen/mat erial/inriktningar/1a-moderna-sprak/Vuxenutbildning/911-skriftlig-produktion-och-int eraktion/del_05/Material/Flik/Del_05_MomentA/Artiklar/MS2_GRGYVX_05A_01_ ordforrad.docx

Lindqvist, C. (2016). Tredjespråkets ordförråd. I: C. Bardel, Y. Falk & C. Lindqvist (Red.), Tredjespråksinlärning (s. 59-71). Lund: Studentlitteratur.

Muñoz, C. (2002). Aprender idiomas. Barcelona, Paidós.

Nation, I. S. P. (2001). Learning Vocabulary in Another Language. Cambridge: Cambridge University Press.

Nation, P. (2006). How large a vocabulary is needed for reading and listening? The Canadian modern language review 36(1), 59-82.

O'Malley, J.M., & Chamot, A.U. (1990). Learning strategies in second language acquisition. England: Cambridge University Press.

Orrego, L.M. & Díaz Monsalve, A. E. (2010). Empleo de estrategias de aprendizaje de lenguas extranjeras: inglés y francés. Íkala revista de lenguaje y cultura 15(24), 105-142.

Oxford, R. (1990). Language Learning Strategies. What every Teacher should Know. Boston, Massachusetts: Heinle & Heinle Publishers.

Patel, R. & Davidson, B. (2011). Forskningsmetodikens grunder att planera, genomföra och rapportera en undersökning. Johanneshov: TPB.

Rodríguez Ruíz, M. García-Meras García, E. (2005) Las estrategias de aprendizaje y sus particularidades en lenguas extranjeras. Revista Iberoamericana De Educación, 36(4), 1-10. https://doi.org/10.35362/rie3642807

Skolverket (2011). Läroplanen och kursplaner för grundskolan: Moderna språk Lp 2011.

Reviderad 2019. Hämtad 06 mars 2021, från

https://www.skolverket.se/undervisning/grundskolan/laroplan-och-kursplaner-for-grun dskolan/laroplan-lgr11-for-grundskolan-samt-for-forskoleklassen-och-fritidshemmet? url=1530314731%2Fcompulsorycw%2Fjsp%2Fsubject.htm%3FsubjectCode%3DGR GRMSP01%26tos%3Dgr&sv.url=12.5dfee44715d35a5cdfa219f#anchor1

Sigurd, B. & Håkansson, G. (2007). Språk, språkinlärning och språkforskning (2:a uppl.). Lund: Studentlitteratur.

Weinstein, C. E. & Mayer, R. E. (1986). The teaching of learning strategies. I: M. C. Wittrock (Red.), Handbook of research on teaching (3:e uppl.) (s. 14-44). New York: MacMillan.

Bilagor

Intervjufrågor till elever:

Vilka strategier använder du för att lära dig nya ord?

Vilka läromedel och lärmiljö använder / behöver du för att lära dig nya ord?

Använder du ditt modersmål när du lära dig nya ord, eller relaterar du till annat språk som du kan?

Vilka aktiviteter anser du att läraren behöver arbeta mer med under lektionen för att hjälpa dig att lära dig nya ord?

Tycker du att de strategier eller arbetssätt som din lärare använder för att lära ut nya ord på spanska är det bäst lämpade till detta syfte?

Hur vet du att du lärt dig nya ord?

Intervjufrågor till lärare:

Vad är viktig i din undervisning / vad lägger du fokus på när du lär ut nya ord? Vilka metoder använder du för ordinlärning?

Hur ofta jobbar ni med inlärning av nya ord på lektionen?

Vilken strategi / strategier anser du som bäst för att lära eleverna nya ord? Hur vet du att eleven har lärt sig orden?

Related documents