• No results found

Mitt syfte med denna uppsats var att studera, undersöka och analysera hur

nyckelrättigheterna jag undersökt respekteras i Syrienkriget. Sedan handlar det om hur utsikterna ser ut för en acceptabel situation på lite sikt. Jag kommer också in på internationell humanitär rätt och hur skyddet för nyckelrättigheterna ser ut inom detta område.

Källor som jag har använt i min uppsats visar att i det nioåriga Syrienkriget har mänskliga rättigheter generellt inte blivit respekterade. Det visar sig att de stridande parterna har misslyckats att respektera IHL. Mina valda rättigheter är rättigheter som inte ska inskränkas eller begränsas i väpnad konflikt och ingår inom internationell humanitär rätt. Detta blev värre efter arabiska våren och när kriget började.

Humanitära organisationer arbetar för att Syriens befolkning ska kunna få ta del av sina mänskliga rättigheter, men det visar sig vara svårt i ett krig. Kriget har lett till många civila dödsfall, civila som utsätts för olika former av tortyr (många kvinnor och barn) och det har skett mycket förstörelse av kulturell egendom. Alla dessa dåd har kränkt mina tre valda nyckelrättigheter sedan kriget startade.

Om man undersöker Syrienkrigets gång under alla dessa nio år, ser man att mänskliga rättigheter och humanitär rätt finns, men det respekteras inte. FN, som arbetar med att hjälpa Syriens befolkning, men också med att uppnå fred, man kan konstatera att de inte har nått resultat. De ställer många krav genom ett stort antal resolutioner, men har svårt att se dem genomföras. Om deras politiska lösning skulle bli genomförd, kan Syriens krissituation komma till ett stopp. Det är många politiska steg och många parter som måste komma överens och det är nog det som gör detta till en lång och svår process. Det är mycket annat som FN måste arbeta med under tiden för att lindra människors lidande i Syrien. Syriens nuvarande läge är inte acceptabelt.

Internationell humanitär rätt begränsar effekter som finns i krig genom att skydda parter som inte deltar i krig. IHL har samma syfte i varje väpnad konflikt. Om IHL har ett syfte i t.ex.

Yemen har det samma syfte i Syrien. De nyckelrättigheter som jag har studerat (rätten till liv, rätten att inte utsättas för tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning, samt rätten till kulturell egendom), skyddas av internationell humanitär rätt kombinerat med olika konventioner. Som sagts tidigare, visar källor att IHL inte respekteras i Syrien.

En väl använd källa i denna uppsats och speciellt i min SWOT analys, är FN:s rapporter och resolutioner. Anledningen till att FN är en bra källa som jag använt mycket, är för att de bevakar Syriens konflikt utförligt. Eftersom mina källor kommer från bevakningen av Syriens konflikt, får man en bra inblick i vilken svår uppgift de har. Det är främst FN och media som man ser och allmänheten har tillgång till bägge dessa.

5.1 Hur har de mänskliga nyckelrättigheterna respekterats

i Syrienkriget?

Syrien har levt i ett inbördeskrig i nio år som är en av världens värsta humanitära kriser. Internationell humanitär rätt jobbar hårt för dessa rättigheter, men det är alltid svårt att undvika dödsfall i krig.

Utifrån mina källor ser jag att rättigheter inte gäller i första hand i Syrien. Syrien har utbredd tortyr och omänsklig, grym förnedrande behandling och bestraffning. Detta gäller exempelvis i fängelser om folk demonstrerar mot Al-Assad. Barn utsätts även för tortyr och i vissa fall har det lett till dödsfall. I väpnade konflikter sker många mord. I vissa fall har civila mördats för nöjes skull och generellt mördas ett stort antal civila av de stridande parterna i

Syrienkriget.

När kriget upptrappas ökar dödsfallen. Syrien är kulturens vagga med olika monument och byggnader, men under kriget förstörs kulturell egendom. I Palmyra förstördes kulturella monument som till exempel Tetrapylon. Plundring och smuggling av kulturella objekt har också förekommit. När IS var aktuella i Syrien sprängde de gamla kulturella teatrar. I territorium som stridande parter kontrollerar har de skapat regler som är en motsats mot mänskliga rättigheter. Stridande parter har misslyckats att respektera internationell humanitär rätt.

Utifrån allt detta ser man att valda nyckelrättigheter inte respekteras överhuvudtaget. Syrienkriget är väldigt inhumant. De enda i Syrien som tänker på mänskliga rättigheter är humanitära arbetare som befinner sig där.

5.2 Hur ser skyddet för dessa nyckelrättigheter ut inom

internationell humanitär rätt i Syrien?

I en väpnad konflikt som Syrienkriget är, regleras människors rättigheter inom Internationell humanitär rätt. Det finns mänskliga rättigheter som alltid gäller och aldrig kan inskränkas eller begränsas. Både internationell humanitär rätt och mänskliga rättigheter har som syfte att skydda människors liv och värdighet. Inom en väpnad konflikt styr IHL.

Att reducera mänskligt lidande och kräva ett humant agerande från stridande, är anledningen till att IHL utvecklades.

Om en stat har skrivit på en konvention har de en skyldighet att följa reglerna. Det valda nyckelrättigheterna är utsatta i väpnade konflikter.

Rätten till liv är grunden för alla mänskliga rättigheter. Rätten till liv är en oföränderlig rättighet.

Den humanitära rätten kallas krigets lagar och gäller i krig. Enligt dessa lagar gäller rätten till liv i krig.

Inom mänskliga rättigheter finns det undantag, men förbud mot slaveri och tortyr har inga undantag. Internationell humanitär rätt och internationell mänskligrättighetslag är väldigt lika och har små skillnader inom skydd mot tortyr, grym, omänsklig och förnedrande behandling och bestraffning.

Förstörelse av varandras kultur är ganska vanligt i väpnad konflikt. De enda fördragen som använder begreppet kulturell egendom inom IHL är Haagkonventionen och dess

tilläggsprotokoll. Både lex specialis och lex generalis skyddar kulturell egendom inom internationell humanitär rätt.

Inom IHL skyddas respektive rättighet likadant, men det är olika konventioner beroende på vilken rättighet det gäller.

5.3 Hur ser utsikterna ut för en acceptabel situation på lite

sikt?

Under Syriens nioåriga konflikt har FN ständigt jobbat med att försöka uppnå fred, men de har inte lyckats. När det handlar om att minska krigsföring i Syrien har det gått åt andra hållet. Det är svårt att se ett bättre Syrien.

Min analys visar att de som begår värst krigsbrott ska ställas inför rätta. Analysen visar också att den enda hållbara lösningen på Syriens kris är en syrisk ägd och syrisk ledd politisk process genomförd enligt Genevé kommunikén.

International Syrian Support Group (ISSG) bestämde den 14:e november 2014, att skapa en syriskägd och en syrisk ledd kommitté som den enda lösningen på Syrienkriget.

Den kan vara svår att uppnå, men det finns en konkret lösning på konflikten i Syrien. Medan man arbetar med denna lösning, kan man anstränga sig maximalt för att lagföra de som begår krigsbrott, via de tribunaler som finns för detta ändamål.

6. Källhänvisningar

Clomén, Dick och Tengroth, Cecilia. 2013. Även krig har regler. Stockholm: Svenska Röda Korset.

Dawod, Nivette. 2018. Efter sju år – så ser kriget i Syrien ut nu. I: Aftonbladet.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/BJvXQ0/efter-sju-ar-sa-ser-kriget-i-syrien-ut-nu Dödstalen stiger i nordöstra Syrien. I: Svenska Dagbladet.13/10/2019.

Egan, Suzanne. 2018. The doctrinal approach in international human rights law scholarship. I: Lee McConnell och Rhona Smith (red.). Research Methods in Human Rigths. New York: Routledge, 24–41.

Eriksson, Sofia. 2020. Historisk rättegång om tortyr i Syrien. I: Svenska Dagbladet. https://www.svd.se/syrisk-tortyrchef-moter-rattvisan-i-tyskland

Fakta om kriget i Syrien. 2020. UNHCR. https://sverigeforunhcr.se/syrien

Haagkonventionen. Säkerhetspolitik.se. 2011.

http://www.sakerhetspolitik.se/Ordlista/H/Haagkonventionen/

Henckaerts, Jean-Marie och Constantin, Dana. 2014. Protection Of The Natural Environment. I: Andrew Clapman och Paola Gaeta (red.). The Oxford Handbook of International Law in

Armed Conflict. Oxford: Oxford University Press, 469–491.

Hjälp människor på flykt i nordöstra Syrien! Radiohjälpen. 2019.

https://www.mynewsdesk.com/se/radiohjalpen/pressreleases/hjaelp-maenniskor-paa-flykt- fraan-nordoestra-syrien-2933331

Implementation of Security Council resolutions 2139 (2014), 2165 (2014), 2191 (2014), 2258 (2015), 2332 (2016), 2393 (2017), 2401 (2018) and 2449 (2018).United Nations, Security Council. 2019. https://www.securitycouncilreport.org/atf/cf/%7B65BFCF9B-6D27-4E9C- 8CD3-CF6E4FF96FF9%7D/s_2019_601.pdf

Implementation of Security Council resolutions 2139 (2014), 2165 (2014), 2191 (2014), 2258 (2015), 2332 (2016), 2393 (2017), 2401 (2018), 2449 (2018), 2504 (2020) and 2533 (2020). United Nations, Security Council. 2020.

https://www.securitycouncilreport.org/atf/cf/%7B65BFCF9B-6D27-4E9C-8CD3- CF6E4FF96FF9%7D/s_2020_813.pdf

International Human Rights Law. Diakonia. https://www.diakonia.se/en/IHL/The-

Law/International-Law1/International-Human-Rights-Law/

Jinks, Derek. 2014. International Human Rights Law in Time of Armed Conflict. I: Andrew Clapman och Paola Gaeta (red.). The Oxford Handbook of International Law in Armed

Konflikten i Syrien. 2020. Landguiden. https://www.ui.se/landguiden/konflikter/syrien/

Larsson, Mats. 2016. Vi förklarar kriget i Syrien ✓ De krigar ✓ Därför krigar de ✓ Så många har dött. I: Expressen. https://www.expressen.se/geo/mats-larsson/vi-forklarar-kriget-i-syrien- -de-krigar--darfor-krigar-de--sa-manga-har-dott/

Letter dated 25 July from the Secretary-General addressed to the President of the Security Council. United Nations Security Council. 2019.

https://www.securitycouncilreport.org/atf/cf/%7B65BFCF9B-6D27-4E9C-8CD3- CF6E4FF96FF9%7D/s_2019_601.pdf

McConnell, Lee och Smith Rhona. 2018. Introduction to Human Rights Research Methods. I: Lee McConnell och Rhona Smith (red.). Research Methods in Human Rights. New York: Routledge, 1–5.

Nowak, Manfred. 2014. Torture and Other Cruel, Inhuman, or Degrading Treatment or Punishment. I: Andrew Clapman och Paola Gaeta (red.). The Oxford Handbook of

International Law in Armed Conflict. Oxford: Oxford University Press, 387–409.

October 2020 Monthly Forecast. United Nations Security Council. 2020. https://www.securitycouncilreport.org/monthly_forecast/2020-10

O’Keefe, Roger. 2014. Protection of Cultural Property. I: Andrew Clapman och Paola Gaeta (red.). The Oxford Handbook of International Law in Armed Conflict. Oxford: Oxford University Press, 492–520.

Patel, Runa och Davidsson, Bo. 2019. Forskningsmetodikens grunder. 5 uppl. Lund: Studentlitteratur AB.

Political and Peacebuilding Affairs. 2015. Statement of the International Syria Support Group Vienna. https://dppa.un.org/en/statement-of-international-syria-support-group-vienna Recent Developments in Northwest Syria – Situation Report No. 21 – As of 20 October 2020. OCHA. 2020. https://reliefweb.int/report/syrian-arab-republic/recent-developments-

northwest-syria-situation-report-no-21-20-october

Resolution A/RES/71/248 (2016). United Nations General Assembly. 2017. https://www.securitycouncilreport.org/atf/cf/%7B65BFCF9B-6D27-4E9C-8CD3- CF6E4FF96FF9%7D/a_res_71_248.pdf

Resolution 2254 (2015). United Nations Security Council. 2015. https://undocs.org/pdf?symbol=en/s/res/2254(2015)

Resolution 2449 (2018). United Nations Security Council. 2018.

https://www.securitycouncilreport.org/atf/cf/%7B65BFCF9B-6D27-4E9C-8CD3- CF6E4FF96FF9%7D/s_res_2449.pdf

Resolution 2504 (2020). United Nations Security Council. 2020.

https://www.securitycouncilreport.org/atf/cf/%7B65BFCF9B-6D27-4E9C-8CD3- CF6E4FF96FF9%7D/s_RES_2504(2020)_e.pdf

Resolution 2533 (2020). United Nations Security Council. 2020.

https://www.securitycouncilreport.org/atf/cf/%7B65BFCF9B-6D27-4E9C-8CD3- CF6E4FF96FF9%7D/s_res_2533.pdf

Review of United Nations humanitarian crossline and cross-border operations. United Nations Security Council. 2020. https://www.securitycouncilreport.org/atf/cf/%7B65BFCF9B-6D27- 4E9C-8CD3-CF6E4FF96FF9%7D/s_2020_401.pdf

Riedel, Eibe. 2014. Economic, Social, And Cultural Rights in Armed Conflict. I: Andrew Clapman och Paola Gaeta (red.). The Oxford Handbook of International Humanitarian Law

in Armed Conflict. Oxford: Oxford University Press, 441–468.

Rowe, Peter. 2014. Members of the Armed Forces and Human Rights Law. I: Andrew Clapman och Paola Gaeta (red.). The Oxford Handbook of International Humanitarian Law

in Armed Conflict. Oxford: Oxford University Press, 521–542.

Rudolf, Christian. 2018. Vad är en SWOT-Analys? https://topdog.nu/ordlista/vad-ar-swot/ Sandgren, Claes. 2018. Rättsvetenskap för uppsatsförfattare. 4 uppl. Stockholm: Nordstedts Juridik AB

Schabas, William A. 2014. The Right to Life. I: Andrew Clapman och Paola Gaeta (red.). The

Oxford Handbook of International Law in Armed Conflict. Oxford: Oxford University Press,

365–387.

Security Council Press Statement on Destruction of Cultural Heritage, Executions in Palmyra. United Nations Security Council. 2017. https://www.un.org/press/en/2017/sc12690.doc.htm Statement by President of the Security Council. United Nations Security Council. 2019. https://www.securitycouncilreport.org/atf/cf/%7B65BFCF9B-6D27-4E9C-8CD3- Security Council CF6E4FF96FF9%7D/s_prst_2019_14.pdf

UN Documents for Syria. Security Council Report. https://www.securitycouncilreport.org/un- documents/syria/

Var finns regalerna? Svenska Röda Korset. 2019. https://www.rodakorset.se/krigets- lagar/aven-krig-har-regler/var-finns-reglerna/

Weissbrodt, David. 2014. International Fair Trial Guarantees. I: Andrew Clapman och Paola Gaeta (red.). The Oxford Handbook of International Law in Armed Conflict. Oxford: Oxford University Press, 410–440.

“Widespread” covid-19 transmission, limited testing, deepen Syria´s humanitarian woes. United Nations. 2020. UN News. https://news.un.org/en/story/2020/08/1071222

Related documents