• No results found

Kriterium för varje begrepp Multikulturalism Assimilation

5. Undersökning

5.2 Socialdemokraternas partiprogram

Grundläggande principer

Socialdemokraterna använder sig av begreppen jämlikhet, demokrati, frihet, arbete och solidaritet för att ha en utvecklad integrationspolitik. När alla människor i samhället behandlas på ett jämlikt sätt ökar det möjligheterna till att ha en utvecklad integrationspolitik eftersom målet är att alla ska vara en del av samhället där man känner sig integrerad. När alla är en del av samhället leder det till att man får mer inflytande och man känner sig delaktig i samhället. Detta kopplas därmed till kriterium fem inom idealtypen assimilation som handlar om delaktighet och inflytande i samhället.

Fem viktiga begrepp genomsyrar Socialdemokraternas partiprogram. Det första begrepp som Socialdemokraterna lyfter fram i sitt partiprogram är frihet. Socialdemokraterna vill först och främst ge friheten till alla människor i landet men samtidigt vill Socialdemokraterna få bort de ekonomiska och sociala hinder för människors frihet eftersom människorna i Sverige hade svaga förmåner under denna tiden. Därför är det viktigt att varje individ i samhället får friheten oavsett bakgrund eller etnicitet för att underlätta integrationen (Misgeld, 2001). När integrationspolitiken utvecklas leder det även till en utveckling av välfärden och samhället. Detta kan kopplas till kriterium sju i idealtypen assimilation som handlar om att assimilation leder till att välfärden och samhället utvecklas på ett effektivt sätt.

Det andra begreppet som Socialdemokraterna går in på är jämlikhet. Det centrala med jämlikheten är att man ska behandla alla individer på lika sätt samt uppnå allas lika värde vilket leder till att man uppnår ett samhälle där alla känner sig integrerade. Eftersom man strävar efter jämlikhet innebär det att alla har samma rättigheter och skyldigheter utan att man skiljer på könen. Alla män och kvinnor har samma rättigheter och skyldigheter vilket leder till att man uppnår jämlikheten (Misgeld, 2001).

Den tredje begreppet som Socialdemokraterna går in på är solidaritet. Socialdemokraterna vill att solidariteten ska forma den svenska samhällsförhållande genom att omfatta alla i landet utan exkludering. Socialdemokraterna hävdar att de svaga medborgarna söker sig till solidaritet för att kunna uppnå rättvisa. Begreppet solidaritet är ett grundligt begrepp för begreppet trygghet som alla människor söker sig till. Solidaritet handlar alltså om inkännande av varandras villkor med en önska till omsorg och omtanke för varandra (Misgeld, 2001). Socialdemokraterna lyfter fram att medborgare strävar efter rättvisa genom att söka sig till solidaritet. Hur begreppet solidaritet står sig mot verkligheten kan diskuteras eftersom det fortfarande finns ojämlikheter i samhället. Detta försvårar situationen för de svaga medborgarna att söka sig till solidaritet för att uppnå rättvisa eftersom de blir behandlade på ett ojämlikt sätt och solidaritet blir därför svår att uppnå i verkligheten.

Det fjärde begreppet är demokrati, det som gäller för Socialdemokraterna är att arbeta effektivt för att uppnå demokratin i samhället. När människorna är inkluderade och känner sig delaktiga leder det till att gemenskapen skapas och förblir starkt i samhället (Misgeld, 2001). Socialdemokraternas mål är att uppnå demokratin i det svenska samhället utan att maktgrupper ska ha bestämmanderätten. Det innebär att alla individer oavsett bakgrund ska ha rätten till denna demokrati där de blir behandlade på ett jämlikt sätt och har lika värderingar. Detta kopplas därmed till kriterium tre inom idealtypen multikulturalism som handlar om att det är viktigt att invandrare ändrar deras värderingar och beteende för att bli inkluderade inom det svenska samhället.

Den femte begreppet som Socialdemokraternas partiprogram lyfter fram är arbete. Enligt Socialdemokraterna är arbete landets viktigaste tillgång eftersom den är grunden till välfärden. Varje människa har rätt att ha ett arbete att gå till, ett arbete som kan kännas meningsfull för individen. Begreppet arbete ingår i ett socialt sammanhang eftersom detta begreppet förnöjer individer som har gemensamma behov. Socialdemokraterna vill att varje människa ska bli bemött av respekt för sitt yrke som skapar trygghet för alla människor som arbetar (Misgeld, 2001). Arbete är grundläggande för verkligheten eftersom genom arbete kan man försörja sig, skapa sociala nätverk, utveckla arbetsmarknaden och välfärden. Arbete leder även till att man blir inkluderad inom ett samhälle där man känner gemenskap med andra individer. När alla har tillgång till ett arbete leder det till att ekonomin i landet utvecklas. Därför är arbete viktigt i verkligheten eftersom människor har behov av det.

Socialdemokraternas mål är att alla ska ha rätten till utbildning, man har valt att ha kostnadsfria undervisningar i skolan vilket underlättar för individerna att behärska det svenska språket samt att kommunikationen mellan varandra utvecklas. Detta kopplas till kriterium sex inom idealtypen assimilation som handlar om att införa språk och kunskapstester för att individerna ska kunna ha möjligheten till att kommunicera med varandra samt för att utveckla assimilationspolitiken.

Det som är centralt för Socialdemokraternas partiprogram från år 1975 är social rättvisa, ekonomisk rättvisa, frihet samt fred och det gäller alla individer oavsett etnicitet eller bakgrund. Den nationella friheten för Socialdemokraterna innebär att alla människor som söker sig till Sverige ska ha rätten till att kunna få frihet i samhället (Misgeld, 2001).

5.3 Socialdemokraternas partiprogram 1990

Det finns en stark koppling mellan Socialdemokraternas partiprogram från år 1975 och år 1990. Kopplingen mellan partiprogrammen handlar om att både är idérika, de bygger på att människorna ska kunna känna sig säkra och trygga i samhället utan att maktgrupper ska styra samhället och att klasskillnader uppstår.

Nya principer

Medborgarrätten är grundläggande för medborgarna eftersom de får större frihet i samhället utan att känna sig begränsade av maktgrupper. När medborgare får friheten i samhället underlättar det integrationen eftersom de lever i en gemenskap med sig själva och andra människor. När integrationen underlättas för medborgarna innebär det att de får mer inflytande och känner delaktiga i samhället. Detta kopplas därmed till femte kriterium inom idealtypen assimilation som handlar om att assimilation innebär delaktighet och inflytande i samhället. Medborgarrätten handlar om att alla människor ska få frihet utan bestämmande från maktgrupper. Medborgarrätten handlar även om gemenskap där alla människor lever i en gemenskap med sig själva och andra människor. Därför kopplas detta till sjätte kriterium i idealtypen multikulturalism. Därför är det viktigt är att ha multikulturalism i samhället eftersom det skapar samhörighet och gemenskap mellan individerna i samhället vilket underlättar invandrarnas integration. När det finns gemenskap mellan alla individer i samhället minskar det möjligheterna till att segregerade områden uppstår, därför är gemenskap ett centralt begrepp att ha i verkligheten. I samhället ska det inte uppstå segregerade områden där det finns ojämlikheter, klasskillnader och diskriminering mellan individerna. Gemenskapen är därför nödvändigt att ha med i verkligheten och samhället eftersom de minskar problemen.

Partiprogrammet från år 1990 tar upp centrala begrepp som inte lyfts fram i partiprogrammet år 1975. De centrala begreppen som lyfts fram är språket, kulturen, religionen, etniciteten och arbete. Socialdemokraterna har som mål att alla ska få rätten till ett arbete eftersom de ökar möjligheterna till att få ett inflytande inom samhället samt känna sig integrerad (Misgeld, 2001). Det är grundläggande att Socialdemokraterna fokuserar på dessa begrepp eftersom de kopplas till integrationspolitiken där man strävar efter att integrera alla i samhället för att känna samhörighet med andra individer. Dessa begrepp kopplas till integrationspolitiken eftersom oavsett etnicitet, religion eller kultur är det centralt att alla ska behandlas på lika sätt eftersom alla individer är värdefulla (Misgeld, 2001) . Socialdemokraterna strävar efter att alla individer ska få inflytande i samhället vilket innebär att oavsett om du är svensk medborgare eller nyanländ ska du som individ integreras. Förutom att Socialdemokraterna strävar efter att uppnå målet med dessa begrepp är det också viktigt att alla ska ha rätten till utbildning. Utbildningen leder till att individerna utvecklas i samhället samt att får mer inflytande och känner sig inkluderad inom det svenska samhället (Misgeld, 2001).

Det som är centralt för Socialdemokraternas partiprogram år 1990 är att alla människor ska ha rätten till arbete eftersom det leder till inflytande, delaktighet och integration i samhället. (Misgeld, 2001). Att ha rätten till arbete och utbildning kopplas till kriterium ett i idealtypen multikulturalism där det centrala är sysselsättning, utbildning och välfärd för att nyanlända ska känna sig integrerade i samhället. Arbete och utbildning som är centrala för Socialdemokraterna kopplas även till kriterium sju inom multikulturalismen som handlar om

att ge nyanlända möjligheter till att utbilda sig och få ett arbete för att underlätta deras integration i samhället (Misgeld, 2001).

För Socialdemokraterna är det viktigt att uppnå rättvisa genom att alla individer i samhället ska få lika rättigheter för att känna sig värdefulla. Detta kan därmed kopplas till kriterium fyra inom assimilation som handlar om att det är viktigt att invandrare assimilerar sig i samhället för att de ska kunna få lika rättigheter och möjligheter som andra svenska medborgare i samhället. Detta leder till att invandrare och svenska medborgare får lika rättigheter samt att rättvisan uppstår mellan de.

Inom arbetsmarknaden och samhället brukar det uppstå ojämlikheter mellan könen där kvinnor får mindre rättigheter jämfört med männen. Att kvinnor får mindre rättigheter leder i sin tur till att de känner sig diskriminerade därför är det grundläggande för Socialdemokraterna att det ska finnas jämlikhet (Misgeld, 2001). Detta kopplas till kriterium två i idealtypen multikulturalism som handlar om att nyanlända kan få hinder att integrera sig inom samhället på grund av diskriminering. Därför måste Nyanlända Kvinnor bli behandlade på ett jämlikt sätt som männen där de får lika rättigheter utan att bli diskriminerande. Därför kopplas detta till kriterium fyra i multikulturalism som handlar om politiska och kulturella rättigheter till invandrare.

För att människan ska kunna ha ett fritt liv krävs det en utvecklad demokrati. I partiprogrammet hävdas det att människor inte är fria från sina egna liv utan det är maktgrupperna som håller på att styra. Socialdemokraterna har som mål att få bort maktgrupper och deras bestämmanderätt för att skapa ett jämlikt samhälle samt att individen ska vara fri och ha makten över att bestämma över sig själv (Misgeld, 2001).

5.4 Socialdemokraternas partiprogram 2001

Socialdemokraterna väljer att introducera partiprogrammet 2001 med ett citat om samhället. “Socialdemokratin vill forma ett samhälle grundat på demokratins ideal och människors lika värde. Fria och jämlika människor i ett solidariskt samhälle är den demokratiska socialismens mål” (partiprogram, 2001). Med detta citat menar Socialdemokraterna att begreppen solidaritet, frihet och jämlikhet är centrala för att kunna skapa effektiv integrationspolitik. Det är viktigt att alla känner sig integrerade och inkluderade eftersom det leder till ett samhälle med bra ekonomi. Partiprogrammet 2001 är inte en upprepning av partiprogram 1975 och 1990 utan den innehåller en uppdatering om tidigare idéer samt uppdrivna vidareutvecklade ideer. När Socialdemokraterna nämner begreppet jämlikhet syftar partiet på klass, kön och etnicitet (Partiprogram, 2001).

Grundläggande principer

Det Socialdemokratiska partiprogrammet från 2001 fördjupar sig och utvecklar begreppet frihet. Friheten som människorna ska ha och bära med sig handlar om både psykisk och fysisk frihet. Det är viktigt för människorna att ha bestämmanderätten över sina egna liv och inflytande i samhället för att kunna ha friheten eftersom det utökar möjligheterna till att skapa gemenskap mellan människorna i samhället (Partiprogram, 2001).

Socialdemokraterna hävdar att människors frihet bygger på jämlikhet som innebär att alla människor har rätten att kunna forma sina egna liv, eftersom människor anses vara olika kan utvecklingen se annorlunda ut hos individerna. Om alla individer är lika kan detta leda till underordning och klyftor i makt och inflytande inom samhället. Båda begreppen frihet och jämlikhet handlar om individuella rättigheter och kollektiva lösningar för att kunna uppnå det gemensamma bästa samt för att utveckla integrationspolitiken (Partiprogram, 2001). Man beskriver människan som en social varelse eftersom en människa växer till i samspel med andra människor. För att kunna uppnå det gemensamma bästa och förbättra integrationspolitiken måste man inkludera begreppet solidaritet som handlar om “gemenskap”. Alla människor är påverkade av varandra i samhället där man respekterar alla individer som finns med i gemenskapen som uppstår i samhället (Partiprogram, 2001). Socialdemokraternas mål är att uppnå jämlikhet där alla individer behandlas på ett jämlikt sätt samt får individuella rättigheter i samhälle för att man ska kunna uppnå gemensammas bästa (Partiprogram, 2001). Att varje individ ska ha individuella rättigheter kopplas därför till kriterium fyra inom idealtypen “multikulturalism” som handlar om politiska och kulturella rättigheter till invandrare. Solidaritet är ett begrepp som handlar om gemenskap. En människa är en social varelse som kan bli påverkad av en annan människa. Därför kopplas begreppet solidaritet till kriterium sex i multikulturalism som handlar om gemenskap mellan individer i samhället.

Bestämmanderätten

“All makt i samhället måste utgå från de människor som tillsammans bildar samhället” (Partiprogram, 2001 s. 1). Utifrån detta citat innebär det att de som är medborgare i samhället ska ha bestämmanderätten. Detta kopplas till integrationspolitiken och nyanlända som flyttar till Sverige. När nyanlända flyttar till Sverige kommer de ha viljan att vara en del av de beslut som fattas av medborgarna i samhället. Nyanlända kommer att sträva efter att ha inflytande i samhället samt försöka integrera sig för att det ökar deras möjligheter till att kunna bli behandlade på ett jämlikt sätt som andra medborgare i samhället. När nyanlända får inflytande och behandlas på ett jämlikt sätt uppstår gemenskap mellan alla individer. Det leder till att integrationspolitiken och välfärden i Sverige utvecklas på ett effektivt sätt. Socialdemokraterna hävdar att nyanlända som flyttar till Sverige har som mål att få inflytande och vara inkluderade inom de beslut som medborgarna fattar i samhället. När nyanlända får inflytande leder det till att de blir integrerade och behandlas på ett likvärdigt sätt som andra medborgare i samhället. Detta kopplas till punkt fem i idealtypen multikulturalism som handlar om integration och mänskliga rättigheter mot invandrare. Det innebär att nyanlända integreras när de blir behandlade på ett jämlikt sätt som andra medborgare och får därför mänskliga rättigheter i samhället.

Socialdemokraterna vill utveckla integrationspolitiken i landet genom att motstå klasskillnader som kan uppstå i samhället. Partiet vill även förebygga diskriminering som uppstår i samhället mellan individer (Partiprogram, 2001). Socialdemokraterna hävdar att det är viktigt att alla individer ska få sin plats i samhället, att alla får inflytande och har samma rättigheter och skyldigheter. Genom att alla får sin plats i samhället samt får rättigheter och skyldigheter ökar möjligheterna för nyanlända individer som flyttar till Sverige att utvecklas och integreras som alla andra medborgare (Partiprogram, 2001). De målen som Socialdemokraterna vill uppnå leder till en utvecklad integrationspolitik. För att kunna bidra

till ett tryggare och rikare samhälle har Sverige tagit hjälp av den moderna produktionstekniken med jämna möjligheter till alla individer i landet. Med det menar Socialdemokraterna att det inte ska finns skillnader när det gäller tillgångarna till resurserna i samhället (Partiprogram, 2001). Det är grundläggande att alla individer får lika rättigheter och skyldigheter för att inte bli diskriminerade. Detta kopplas därför till andra kriterium i multikulturalism som innebär att invandrare kan bli diskriminerade i samhället vilket är ett hinder för deras integration. Därför är det grundläggande för Socialdemokraterna att ingen individ ska utsättas för diskriminering.

I partiprogrammet 2001 diskuterar Socialdemokraterna ett viktigt begrepp som är “klass”. Klassbegreppet handlar om olika skillnader som skapas i samhället när det gäller de ekonomiska resurser och maktresurser, dessa resurser påverkar hela samhället i stort. Med hjälp av demokrati och välfärdssamhället har man lyckats att minska klasskillnaderna, men detta innebär inte att klasskillnaderna har försvunnit totalt inom det svenska samhället. Det finns olika nackdelar med “klasskillnader” där de första är att det påverkar samhället negativt när det kommer till arbete, utbildningen och välfärden vilket leder till att ojämlikheter i samhället uppstår. När ojämlikheterna i samhället uppstår påverkar det därefter utvecklingen, där människorna i samhället får svårigheter att utvecklas (Partiprogram, 2001).

Socialdemokraterna lyfter fram i partiprogrammet att demokrati och välfärdssamhället har bidragit med att reducera klasskillnaderna i samhället vilket i sin tur leder till att ojämlikheterna i samhället reduceras också. Välfärdssamhället som strävar efter att förebygga klasskillnader och ojämlikheter kopplas till första kriterium i idealtypen multikulturalism som handlar om att välfärden är centralt för att invandrare ska kunna integreras. Det är viktigt för multikulturalismen att ha välfärden i samhället för att alla ska behandlas lika. Socialdemokraterna vill även förebygga ojämlikheter eftersom det kan leda till diskriminering av till exempel nyanlända. Detta kopplas vidare till punkt två i multikulturalism som går in på att nyanlända kan hindras från att bli integrerade och inkluderade på grund av diskriminering. Det är svårt att få bort klasskillnaderna totalt speciellt när det finns behov av högutbildade människor. Behoven av människor som har hög utbildning samt låg utbildning finns i ett samhälle. Värden och behoven av alla yrken är det samma men det är människor som har skapat yrken som klasskillnader. Speciellt att det finns flera företag som väljer att ha individer som är högutbildade än individer som inte är utbildade. Problemet är att högre utbildningar leder till starkare position i det ekonomiska livet (Partiprogram, 2001). Socialdemokraterna lyfter upp i partiprogrammet att det är flera lågutbildade individer som söker sig till Sverige för att integrera sig. Snarare blir dessa människor nekade till arbete på grund av låg utbildning och får svårigheter till att kunna få ett jobb och bli integrerade speciellt att ett arbete kan leda till integration. Förutom lågutbildade individer är det också nyanlända och deras barn som blir nekade arbete på grund av deras etnicitet. Detta är en nackdel för nyanlända eftersom det leder till att de får svårigheter att integrera sig i landet och samhället. Ett arbete leder till att man får ekonomi att kunna försörja sig med, få inflytande i landet samt att det underlättar integrationen i samhället för att kunna kommunicera med andra medborgare (Partiprogram, 2001).

Socialdemokraterna arbetar för att integrationspolitiken i landet ska fungera på ett effektivt sätt där alla individer i samhället känner sig säkra och trygga. Därför har partiet valt att fokusera på att alla individer oavsett etnicitet eller bakgrund ska ha medborgerliga- fri och

rättigheter samt yttrandefrihet (Partiprogram, 2001). Socialdemokraterna strävar efter att alla individer får inflytande i samhället för att utvecklas. Det är viktigt för partiet att individer känner gemenskap med andra individer eftersom det leder till att man blir behandlad på ett jämlikt sätt. Jämlikhet är ett centralt begrepp för integrationspolitiken i Sverige. Jämlikhet kopplas även ihop med mångfald där det viktigaste är att man får bestämma själv hur och vem man vill vara som person oavsett etnicitet eller kön eftersom det leder till självutveckling. Jämlikhet handlar även om att både könen kvinnor och män ska ha lika ansvar och lika rätt i samhället. Med denna syn framstår Socialdemokraterna som ett feministiskt parti. Genom det underlättar det för varje individ, medborgare eller nyanländ att känna sig säker och fri inom det svenska samhället eftersom möjligheterna till att integreras i samhället finns (Partiprogram, 2001).

Socialdemokraterna är ett parti som ser till att alla individer ska kunna får yttra sig fritt inom samhället för att kunna få känsla av säkerhet samt trygghet. Trygghet förmedlas till nyanlända och medborgare för att de ska känna sig säkra i samhället utan att det ska finnas ojämlikheter. Med det menas man att alla människor som söker sig till Sverige ska kunna ta del av de politiska och de kulturella rättigheterna. Detta kopplas därför till den fjärde kriterium som handlar om den politiska och kulturella rättigheter.

Sverige framställs som ett jämlikt land med en utvecklad integrationspolitik och ett effektivt samhälle. Detta innebär inte att Sverige är jämlikt land där alla har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter i samhället. Nyanlända flyttar till Sverige på grund av att det finns jämlikhet samt en vänlig integrationspolitik. Det finns även brister för jämlikhet och integrationspolitiken när det gäller klasskillnader, ojämlikheter mellan kvinnor och män samt den etniska segregation (Partiprogram, 2001).

“Alla måste ha lika rätt att påverka det som har så stor betydelse för deras eget liv. Den enskilda människans liv kan aldrig styras av politiska beslut, men politiken avgör mycket av de faktiska

Related documents