• No results found

Socialnämnden

Rapporten ”Inventering av lokalbehov 2019” avseende socialnämndens verksamhet antogs i sin helhet i socialnämnden 2019-11-07.

Verksamheter som medför lokalbehov

 Avdelningen för vuxna

 Avdelningen för barn och unga

Nulägesbeskrivning

Bostadsförsörjningen och ökningen av den psykiska ohälsan tyder på att fler personer kommer att behöva insatser från socialtjänsten. Speciellt gäller detta psykiskt funktionshindrade och nyanlända.

Den psykiska ohälsan har ökat och ökar bland unga i Sverige.

En grupp som ökar hos socialtjänsten är ”unga vuxna”, det vill säga personer mellan cirka 18-24 år, som har behov av såväl bostäder som stöd inom områdena missbruk och socialpsykiatri. Mot bakgrund av den ansträngda bostadsmarknaden och den ökade psykiska ohälsan bland unga finns det anledning att tro att denna målgrupp kommer att ha stora behov även framöver. Bristen på lämpliga bostäder gör att många placeras i tillfälliga boenden som inte är optimala ur brukar- och kostnadssynpunkt.

Nyanlända

Bosättningslagen, Lag (2016:38) 1 §. Denna lag innehåller bestämmelser om mottagande av vissa nyanlända invandrare för bosättning genom anvisning till en kommun. Lagen trädde i kraft den 1 mars 2016 och syftar till att nyanlända snabbare ska tas emot för bosättning i en kommun och påbörja sin etablering på arbetsmarknaden och i samhällslivet.

Anvisningstalet för 2020 är 58 personer. Sammanlagt med de 86 personer som beräknas komma till kommunen beräknas mottagandet till 144 personer. Justeringar i prognosen kan komma att ske.

Familjesammansättningen styr behoven av storleken på bostäderna. Kommunen har svårt att i förväg få kännedom om familjesammansättningen. Nyanlända personer som är egenbosatta i kommunen ordnar under asyltiden själva sitt boende. Under 2016 köptes ett fast antal bostadsrättslägenheter in av kommunen i detta syfte.

Kommunens skyldighet att anvisa bostäder till nyanlända lyder inte under socialnämnden. Ansvaret ligger på kommunstyrelsen. Det finns ägardirektiv på att Sollentunahem ska tillhandahålla dessa bostäder. Avtal skrivs mellan den nyanlände och Sollentuna kommun på fyraårsavtal. Socialkontoret skriver under för kommunens räkning på delegation av kommunledningskontoret. En utmaning för Sollentuna kommun vad gäller lokalinventering är hur bostadssituationen ska lösas när fyraårsavtalen går ut.

Beslut som finns är att anvisade sägs upp från sina anvisningsboende efter fyra år.

68 Figur 64 Kommunmottagna, antal. Källa: Kolada

Figur 65 Kommunmottagna, antal. Källa: Kolada

Figur 64 och 65 visar hur utvecklingen av kommunmottagna nyanlända har sett ut över tid för Sollentuna kommun samt för olika kommuner. Flest nyanlända togs emot åren 2016-2017, antalet nyanlända har nu börjat minska i samtliga kommuner. I Sollentuna kommun har många nyanlända fått bostad genom Sollentunahems bostadsbestånd.

69 Avdelningen för vuxna

Personer med psykiska funktionshinder samt missbruks- och beroendeproblematik

Kommunen har enligt socialtjänstlagen (2001:453) kap 5 § 7 ansvar för att inrätta bostäder med särskild service för dem som till följd av psykisk funktionsnedsättning behöver ett sådant boende.

Sollentuna kommun har för få boendeplatser i kommunen, vilket föranleder att personer i behov av bostad med särskild service placeras i köpta platser utanför kommunen. Detta gäller även för boendeplatser för personer med missbruks- och beroendeproblematik.

År 2018 placerades sammanlagt 36 personer utanför kommunen (gäller målgruppen socialpsykiatri).

Detta resulterade i sammanlagt 8 585 placeringsdygn. Anledningen till placeringarna kan vara flera men grundproblematiken är att det saknas boendealternativ inom kommunen. Även om det finns olika alternativ i kommunen kommer det finnas behov av placeringar externt för särskilt omfattande behov.

Tio personer av dessa 36 kommer att flyttas ”hem” till kommunen när det nya stödboendet Vipan blir klart våren 2020.

Våld i nära relationer

Enligt Socialtjänstlagen (2001:453) 5 kap 11 § ansvarar socialnämnden för stöd till personer som varit utsatta för våld eller andra övergrepp av närstående. Våldsutsatta kan vara i behov av stöd att förändra sin boendesituation och i behov av både placering i kvinnojour och i vissa fall försökslägenhet.

Kummelbygården stödboende (SoL)

Kummelbygården är ett stödboende med tio lägenheter för personer med psykisk funktionsnedsättning. Kommunen (Socialkontoret) hyr in lägenheterna från en extern bostadsrättsförening. Bostadsrättsföreningen har sagt upp kommunen. Utredning kring detta pågår.

Åkerbo stödboende (SoL)

Åkerbo är ett boende med 27 platser för personer i hemlöshet med behov av socialt stöd.

Verksamheten drivs i egen regi.

Boendet har två våningar, på övervåningen finns tio lägenheter som är upp till 48 m2 (LOA) stora. På nedre plan finns 17 rum, samt ett gemensamt kök. På nedre plan finns även utrymmen för lek och vardagsrum och för personal finns även kontor och jourrum.

Edsbergs stödboende

Edsberg är ett boende med lägenheter för personer med psykiska funktionsnedsättningar.

Verksamheten, som drivs i egen regi, ger även boendestöd till personer bosatta i närmiljön.

Träning- och försökslägenheter (via Sollentunahem)

Vissa målgrupper inom socialtjänsten har behov av träningslägenheter och försökslägenheter.

Försökslägenhet är en kontraktsform där den enskilde har månadskontrakt direkt med Sollentunahem.

Träningslägenheter innebär istället att den enskilde hyr i andra hand av kommunen. Idag har socialkontoret 97 försöks- och träningslägenheter.

70 Vita villan öppenvård

Lokalerna hyrs och utnyttjas även av andra ideella organisationer och stiftelser som har verksamhet för socialtjänstens målgrupper. På så sätt används lokalerna en större del av såväl dygnet som veckan.

Stödboende Vipan

Under våren kommer ett nytt stödboende enligt SoL att stratas upp i Viby. Stödboendet kommer att ha tio boendeplatser. De personer som kommer flytta in på Vipan har tidigare haft placeringar i andra kommuner. Stödboendet kommer stå klart våren 2020.

Avdelningen för barn

HVB-hem Nattvakten

HVB hemmet Nattvakten i Norrviken startades upp under 2017. Boendet har 20 platser. Ungdomar från Edsbergs ungdomsboende flyttades under våren till Nattvakten då verksamheten i Edsberg stängdes ner och lokalerna övergick till Vård- och omsorgskontoret. Avtalet på Nattvakten löper ut 2026, dock är bygglovet tidsbegränsat till 2022-10-20. Uppföljning gällande avtalet kommer därför behöva ske.

Gula villan öppenvård/ träffpunkt

Gula villan har använts till en mängd olika verksamheter från barn och unga genom åren. Den är idag renoverad för att uppfylla kraven på brandskydd och tillgänglighet. Under hösten 2019 har man startat en förstärkt eftermiddagsverksamhet/behandling i Gula villan. Verksamheten är en samverkan mellan socialkontoret och utbildningskontoret.

Framtida utmaningar

Socialkontoret behöver ha kontinuerlig tillgång till sociala bostäder. Befolkningsökningen ställer krav på att socialtjänsten anpassar resurser, kompetens och insatser för att möta de kommande behoven.

Ökningen kommer på olika sätt innebära att nuvarande behov av lokaler kvarstår och lokallösningar för framtida lokalbehov behöver vara flexibla. För att kunna följa lagens intentioner behöver med stor sannolikhet antalet myndighetsutövande socialsekreterare att utökas framöver. Socialkontoret behöver vara med och påverka och framföra sina gruppers behov av bostäder vid planering av nya bostäder.

Behovet av försökslägenheter och träningslägenheter kommer troligtvis att kvarstå i framtiden, likaså när det gäller olika former av boenden med särskild service både för personer med psykisk funktionsnedsättning och/eller missbruks- och beroendeproblematik. Socialkontorets målgrupp kan få det svårt att få tag på en bostad i en redan ansträngd bostadsmarknad och steget till att leva ett självständigt liv kan vara stort.

Den effektiviseringsåtgärd som skulle ge störst effekt för socialkontoret är tillgång till boende med rimlig prisbild men som också passar brukarnas olika behov. Då skulle kostnaderna minska för:

- Placeringar i dyra tillfälliga boenden - Placeringar på externa placeringsalternativ

Fler stödlägenheter och boenden i egen regi skulle kunna ge både minskade kostnader men också skapa kvalitetsförbättringar för brukarna. I förlängningen skulle detta kunna leda till ett minskat behov av sociala insatser. Ett exempel på det är gruppboendet Vipan där tio externa platser omplaceras inom kommunen. Planerad start för stödboendet är våren 2020.

Det är svårt att göra en långsiktig prognos för hur socialkontorets lokalbehov kommer se ut till år 2028, eftersom det är flera faktorer som spelar in hur behovet kan komma att se ut. På så sätt är det

71 viktigt att det genomförs en årlig inventering av socialkontorets behov, där framtida behov kan belysas.

Inom avdelningen för barn och unga kommer det med stor sannolikhet finnas fortsatt behov av tillgång till lägenheter för att kunna slussa ut ungdomar efter samhällsvård. Detta skulle bli mer kostnadseffektivt än att köpa in stödboenden i lägenheter utanför kommuner. Ungdomar som avslutar en kortare eller längre tid i samhällsvård, saknar ofta ett nätverk där de kan bo, eller få stöd till eget boende. De är i högre grad behov av stöd från socialkontoret.

Lokalerna för familjecentralen i Tureberg har kantats av stora problem. Öppna förskolans del i lokalerna är också så små att de tvingas säga nej till många föräldrar som vill komma. Det finns ett behov att se efter nya lokaler till verksamheten.

Inom avdelningen för vuxna kommer det att finnas behov av nya stödboenden för målgruppen personer med psykiska funktionshinder likväl boende för personer med missbruksproblematik fram till 2028. Bland personer med missbruksproblematik finns en grupp där boende i träningslägenheter med boendestöd inte är tillräckligt. Denna målgrupp har behov av ett boende med mer omfattande stöd för att klara nykter- och drogfrihet.

Kommunen äger ett antal lägenheter/villor som sedan hyrs ut till Socialkontoret och vidare till olika familjer. Flera av dessa lägenheter är slitna och skulle behöva renoveras på sikt. Ett ställningstagande är också om kommunen fortsatt ska ha kvar dessa lägenheter/villor eller om samtliga lägenheter ska förmedlas av Sollentunahem.

Allaktivitetshus

Att öppna ett så kallat allaktivitetshus skulle kunna ge samordningsvinster. Det innefattar en lokal där det finns plats för både kommunal verksamhet, studiecirkelverksamhet samt plats för inflytanderådet, intresse- och brukarföreningar. Det finns en vision om ett sådant boende på sikt.

Omvärldsbevakning

Befolkningstillväxten genererar en stor fortsatt utmaning för kommunens bostadsförsörjning såsom bostäder för nyanlända flyktingar, utslussningslägenheter för ensamkommande ungdomar med PUT (permanent uppehållstillstånd), personer utsatta för våld i nära relationer samt långvarigt hemlösa.

Insatser för självförsörjning och försörjningsstöd ger förutsättning för ett inkluderande samhälle.

Nyanlända

Världsläget har påverkat avdelningens arbete under de senaste åren och kommer även att påverka arbetet under 2020 och framåt. Rådande flyktingsituation i världen, de beslut som fattas i EU samt Sveriges egna politiska beslut påverkar inte bara hur många som söker asyl i Sverige utan också hur många som får uppehållstillstånd.

Den nya bosättningslagen ger staten möjlighet, med eller utan avtal, att anvisa nyanlända med uppehållstillstånd till kommunerna för bosättning. Länstalen beslutas av Regeringen baserat på det behov av anvisningar som Migrationsverket ser i samband med sina prognoser. Hur många nyanlända som tas emot i Sollentuna kommun påverkas av antalet som kommer till Sverige och länstalet.

Prognosen för antal ensamkommande är svår att ställa då världsläget ständigt förändras. Som det ser ut i dagsläget kommer ett litet antal ensamkommande till kommunen.

72