• No results found

2. Granskningsresultat

2.11. Socialnämnden

2.11.1. Uppdrag och mål

Kontrollmål Bra

Tillfreds-ställande

Otillräckligt

Mål uppdrag finns från fullmäktige x

Mål finns formulerade för nämndens verksamhet

x

Mål finns formulerade för nämndens ekonomi

x

Målen är uppföljningsbara/mätbara x

Kommentarer:

Nämnden har fått ett uppdrag av fullmäktige i budget 2015, att redovisa insatser och effekter av insatser för att minska ungas bruk av alkohol, narkotika och tobak. I fullmäktiges beslut om att godkänna förslag till budget beslutades även att

Socialnämnden får i uppdrag att i oktober 2015 redovisa utvecklingen av kontorets ärendebelastning (KF § 234/2014-12-10). Det sistnämnda uppdraget är inte inskrivet i budgetbilagan.

Socialnämnden definierar i sin verksamhetsplan 2015 (2014-11-06) åtaganden kopplat till de övergripande målen, totalt redovisas sju åtaganden. För det

övergripande mål 4 finns tre åtaganden, för mål 5 finns tre åtaganden och för mål 8 finns ett åtagande. För de övergripande målen: Kommunen ska vara en aktiv aktör mot näringslivet, Alla kommunens utbildningsverksamheter ska hålla en hög kvalitet, Minska utsläppen av växthusgaser och Fler i arbete och Arbeta för en god bebyggd miljö saknas åtaganden. Det saknas även mål/åtaganden kopplade till nämndens ekonomi.

För varje åtagande finns handlingsplaner upprättade som innehåller en beskrivning av aktiviteter, och i samtliga fall finns mått kopplade till

handlingsplanerna. Däremot saknas mätetal för alla mått förutom ett. Vi bedömer att handlingsplanerna kan utvecklas. För flertalet av handlingsplanerna saknas en beskrivning av hur förväntat resultat planeras att följas upp och bedömas med

hjälp av mått och mätetal. Dessa handlingsplaner blir därför svåra att följa upp. I och med att det saknas mätetal/målvärden kopplade till de allra flesta måtten går dessa inte heller att följa upp på ett fullt ändamålsenligt sätt.

Enkät:

I enkätundersökningen instämmer 80 procent av de svarande helt eller till stor del i att nämnden har etablerade och välfungerade arbetsformer för utformning av mål. Samma svarsfördelning gäller för påståendet att nämnden har fastställt uppföljningsbara mål för nämndens verksamhet.

2.11.2. Uppföljning och rapportering

Kontrollmål Bra

Tillfreds-ställande

Otillräckligt

Rapportering angående

målen/uppdragen sker till fullmäktige

x

Rapportering angående målen/

uppdragen sker till nämnden

x

Rapporteringen sker med tillräcklig frekvens/omfattning

x

Nämnden fattar aktiva beslut med an-ledning av rapporteringen

x

Kommentarer:

Enligt protokollsgranskningen behandlades Socialnämndens

verksamhetsberättelse med resultatanalys år 2014 vid nämndens sammanträde 2015-02-17. En förstärkt månadsrapport per april behandlades på

nämndsammanträdet 2015-05-19 och i fullmäktige 2015-06-11, där redovisas utfall mot budget och nämndens status i handlingsplanerna kopplade till åtagandena.

Avrapportering av fullmäktigeuppdraget att i oktober 2015 redovisa utvecklingen av kontorets ärendebelastning skedde i socialnämnden i juni (SON § 69/2015-06-09) och på fullmäktiges sammanträde i oktober (KF § 107/2015-10-15). Det andra fullmäktigeuppdraget: att redovisa insatser och effekter av insatser för att minska ungas bruk av alkohol, narkotika och tobak behandlades i nämnden i mars (SON § 39/2015-03-17) och redovisades på fullmäktigesammanträdet i juni (KF § 71/2015-06-11).

Delårsrapporten behandlades på sammanträdet 2015-09-22 och på

fullmäktigesammanträdet 2015-10-15. I delårsrapporten bedöms fem åtaganden som gröna och två som ljusgröna. Det prognosticerade utfallet för helåret

uppskattas i delårsrapporten bli en negativ avvikelse från budget med 2 mnkr.

Förutom måluppfyllelsen för nämndens åtaganden redovisas i delårsrapporten status i tre pågående uppdrag från KF, KS och KSAU.

Socialnämndens ordförande redogjorde även för nämndens verksamheter, resultat och framtida utmaningar på fullmäktigesammanträdet i december (KF § 138/2015-12-10).

Enkät:

I enkäten till nämndsledamöter och ersättare i Socialnämnden svarar 90 % av respondenterna att de instämmer helt eller till stor del med att den

uppföljning/rapportering som nämnden erhåller avseende både ekonomi och verksamhet sker med tillräcklig frekvens. 80 % av de svarande anser helt eller till stor del att uppföljning/rapportering till nämnden vad gäller ekonomi och

verksamhet utgör ett tillräckligt underlag för nämnden att fatta beslut om åtgärder utifrån.

2.11.3. Resultat

Kontrollmål Bra

Tillfreds-ställande

Otillräckligt

Måluppfyllelsen redovisas avseende verksamheten

x

Måluppfyllelsen redovisas avseende ekonomin

x

Målen har nåtts avseende verksamheten

x

Målen har nåtts avseende ekonomin E/T

Kommentarer:

I verksamhetsberättelsen 2015 bedöms två åtaganden som gröna, två som

ljusgröna, två som gultfärgade och ett som rött. Åtagandet som bedöms som rött är Utveckla mottagandet av ensamkommande flyktingbarn och nyanlända.

I verksamhetsberättelsen 2015 redovisar nämnden ett underskott om ”ca 0,3 mnkr” jämfört med budget. Den största negativa budgetposten och den som enskilt sticker ut bland övriga är ”Psykiskt funktionshindrade vuxna” (- 4 mnkr).

2.11.4. Analys och utvärdering

Kontrollmål Bra

Tillfreds-ställande

Otillräckligt

Analys görs av måluppfyllelsen beträffande verksamheten

x

Analys görs av måluppfyllelsen beträffande ekonomin

x

Orsaker till avvikelser redovisas x

Kommentarer:

I nämndens delårsrapport och verksamhetsberättelsen kommenteras orsaker till avvikelser i anslutning till beskrivning av måluppfyllelse för respektive åtagande, men en djupare analys saknas. För det ena av de två gulta åtagandena Placerade barn ska uppnå målen i skolan framgår av verksamhetsplanen att det finns mått för att kunna följa upp åtagandet. Det finns även handlingsplaner med aktiviteter kopplade till åtagandet. I verksamhetsberättelsen analyseras dock endast två av fyra beskrivna aktiviteterna för åtagandet och måttet följs inte upp i

verksamhetsberättelsen eftersom ”Procentandel är inte möjligt att ta fram för 2015”. För det andra gulta åtagandet Arbeta för att den enskilde får rätt hjälp i rätt tid utifrån individens livssituation berörs delar av handlingsplanerna men det framgår inte av analysen varför åtagandet bedöms som gultfärgat.

Åtagandet som bedöms som rött är Utveckla mottagandet av ensamkommande flyktingbarn och nyanlända, där finns ett mått för åtagandet men måltal saknas vilket försvårar uppföljning av måluppfyllelse. Delar av handlingsplanerna kopplade till åtagandet berörs, däremot framgår inte en fullständig analys som tydliggör bedömning och varför åtagandet inte är uppfyllt.

Även om ekonomiska mål saknas kommenteras nämndens ekonomi och verksamhet i delårsrapport och verksamhetsberättelse samt i den förstärkta månadsrapporten per april.

Analysen av måluppfyllelse kan utvecklas genom ex analysera varför ett åtagande inte har uppfyllts samt vad som ligger till grund för bedömningar. Handlingsplaner finns men används inte fullt ut som underlag för analys. Genom att i högre grad tillämpa mätetal kopplat till måtten kan uppföljning och bedömning av åtaganden tydliggöras och förenklas.

Enkät:

I enkätundersökningen svarar 80 % att de instämmer helt eller till stor del med att den uppföljning/rapportering som nämnden erhåller avseende ekonomi innehåller relevant information och förklaringar till avvikelser.

Avseende verksamheten svarar 50 % att de instämmer helt eller till stor del med att den uppföljning/rapportering som nämnden erhåller innehåller relevanta analyser av eventuella avvikelser i verksamheten. Resterande 50 % svarar att de till viss del instämmer i påståendet.

2.11.5. Sammanfattande bedömning av ansvarsutövandet

Kontrollmål Tillräckligt Otillräckligt

Uppdrag och mål x

Uppföljning och rapportering x

Resultat x

Analys och utvärdering x

Kommentarer:

Nämndens ansvarsutövande bedöms utifrån ovanstående genomgång som övergripande tillräcklig. Vi noterar dock att det inte finns något särskilt mål

avseende nämndens ekonomi. Att det inte finns något särskilt mål kring nämndens ekonomi kan försvåra en bedömning kring om nämnden vidtagit tillräckliga

åtgärder för att nå måluppfyllelse avseende ekonomin. De handlingsplaner som finns i flera fall saknar beskrivning av hur förväntat resultat planeras att följas upp och bedömas med hjälp av mått och mätetal. Dessa handlingsplaner blir därför svåra att följa upp på ett fullt ändamålsenligt sätt. Analysen av måluppfyllelsen kan utvecklas då det är svårt att bedöma måluppfyllelsen utifrån den information som finns tillgänglig i verksamhetsberättelsen med tillhörande bilagor.

Bilaga 1, Enkätfrågor

För samtliga frågor fanns möjlighet att lämna fritextsvar/kommentarer.

Påstående Instämmer

helt

1.Nämnden har etablerade och välfungerade arbetsformer för utformning av mål

2.Nämnden har fastställt uppföljningsbara mål för nämndens verksamhet

3.Den uppföljning/rapportering som nämnden erhåller avseende ekonomi:

3a.Sker med tillräcklig frekvens

3b.Ger en tydlig bild av det ekonomiska läget och utveckling/prognos

3c. Innehåller relevant information och förklaringar till avvikelser avseende ekonomi 3d.Utgör ett tillräckligt underlag för

nämnden att fatta beslut om åtgärder utifrån 4. Den uppföljning/rapportering som

nämnden erhåller avseende verksamheten:

4a. Sker med tillräcklig frekvens 4b. Ger en tydlig bild av verksamhetens nuläge och utveckling

4c. Innehåller relevanta analyser av eventuella avvikelser i verksamheten 4d. utgör ett tillräckligt underlag för

nämnden att fatta beslut om åtgärder utifrån 5. Återrapportering av måluppfyllelse sker med tillräcklig frekvens till nämnden avseende:

5a. Ekonomiska mål 5b. Verksamhetsmål

6.Jag anser sammantaget att jag har tillräcklig information avseende måluppfyllelse för såväl ekonomi som verksamhet

7.Nämnden diskuterar och analyserar måluppfyllelse på nämndssammanträden

Bilaga 2, Enkätresultat per nämnd

Kommunstyrelsen

Stadsbyggnadsnämnden

Trafik- och fastighetsnämnden

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Vård- och omsorgsnämnden

Miljö- och byggnadsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden

Socialnämnden

2015-03-07

My Nyström Anders Haglund

Projektledare Uppdragsledare

Related documents