• No results found

Sollentuna socken Svartinge, Sollentuna sn

Sollentuna härad

2. Sollentuna socken Svartinge, Sollentuna sn

Äldsta belägg är från 1490 (Swartunghe). Förleden är inte klarlagd men efterleden kan syfta på platsens egenskap som en plats för sammanträde för huvudförhandling.

Svartinge by/gårds gamla odlingsmarker ligger inom utredningsområdet. De centrala delarna av gården ligger öster om utredningsområdet.

En lagaskifteskarta från 1837 visar plats för en bebyggelseenhet i söder vid dagens Kappetorpsvägen. Platsen består av ett industriområde idag.

Överby, Sollentuna sn.

Äldsta belägg är från 1305 (Öffverby). Förleden kan syfta på en geografisk placering. Efterleden –by (fornsvenska by(r)) kan beteckna dels ’enstaka gård’ och dels ’by, samling av gårdar’.

Överby by/gårds gamla odlingsmarker ligger inom utredningsområdet. De centrala delarna av gården ligger sydöster om utredningsområdet. En ägodelningskarta från 1701 visar flera gränsrösen inom utredningsområdet som inte har eftersökts.

gård

5 Fältinventering

Figur 9. Del av stenmuren, WSP05.

RESULTAT

Vid fältinvententeringen påträffades 34 objekt, va-rav 9 har bedömts som fornlämning, 13 som övrig kulturhistorisk lämning och 12 objekt som behöver att utredas vidare, utredningsobjekt.

Fältinventeringen är inte att betrakta som likvärdig med en utredning etapp 1 enligt KML då det inte har setts som relevant att gå över hela området fy-siskt i detta skede. Inventeringen har istället fram-förallt utgått ifrån kart- och arkivmaterial för att identifiera intressanta områden med god potential för ej kända lämningar. Gällande förhistoriska läm-ningar har framförallt fornminnesregistret, tidigare utredningar, topografiska kartan samt jordartskar-tan legat till grund för utpekande av områden av intresse. Gällande senare lämningar har de histo-riska kartorna använts för att identifiera by- och gårdstomter, torp samt andra anläggningar.

Nedan följer en kort redovisning av de områden som har inventerats och där nya objekt påträffats.

Resultatkarta 1

Inom området påträffades fyra nya lämningar samt att ett område (utredningsobjekt) bör utredas vidare om exploatering ska ske. Två av lämningar-na, WSP01 och WSP02, påträffades i den skogsmark som utgör det vidare utredningsobjektet, WSP23.

WSP01 är en stensättning av äldre järnålderskarak-tär och WSP02 en stensträng som troligen kan ha hängt samman med den redan kända stensträngen RAÄ Knivsta 77:1. Förekomsten av dessa lämning-ar indikerlämning-ar att det kan finnas fler. Terrängen vlämning-ar vid inventeringstillfället mycket svårtillgänglig på grund av sly samt att delar av marken avverkats.

Höjdpartierna gör det även möjligt för boplatser av stenålderskaraktär. Åkermarken syd om detta om-råde inventerades översiktligt, dock hade torvlag-ret nyligen vänts upp och ned vilket gjorde att det enda synliga utgjordes av torvlagrets botten. Inget

av antikvariskt intresse påträffades.

WSP03 och 08 hör till och utgör bytomten till Forsby. WSP03 utgörs av en brunn som hör till den övergivna delen av Forsby gård som sedan tidigare är registrerad som fornlämning (RAÄ Knivsta 434).

WSP08 består av nuvarande bytomt som fortfaran-de är i bruk och därför utgör en övrig kulturhisto-risk lämning.

Resultatkarta 2

Del av området har utretts tidigare, år 2002 (Schützler 2002). WSP04 och 05 består av två pa-rallella stenmurar av historisk karaktär. Möjli-gen utgör de en fägata. De ligger i anslutning till RAÄ Odensala 488:1 som utgör fossil åkermark av äldre karaktär. Direkt nordöst om stenmurarna finns dock röjda ytor som kan vara samtida med murarna. WSP06, en stensträng, ska ses som sam-manhörande med RAÄ Odensala 244:2 vilket är ett stensträngssystem. Till karaktären framstår stensträngarna som hörande till historisk tid. I FMIS är de införda som övrig kulturhistorisk läm-ning men bör vara fornlämläm-ning. WSP 04, 05 och 06 är delar av ett äldre odlingslandskap som troligen hört samman men som idag är uppbrutet av fram-förallt järnvägen men även av modern odling.

Inom kartbilden finns även WSP07 som utgör gårdstomten till gården Pasta vilken har skriftliga belägg ner till 1409 och finns i kartmaterialet från 1636. Då tomten fortfarande är bebyggd utgör den en övrig kulturhistorisk lämning.

Resultatkarta 3

Inom området finns tre bytomter som samtliga är bebyggda och utgör övriga kulturhistoriska lämningar (WSP09, 11 och 14). Åkermarken inom området är dock av antikvariskt intresse då det finns flera gravfält inom och i kanterna av korri-doren,vilket indikerar att det bör finnas boplatser i närheten. Vid exploatering kan därför en

arkeolo-gisk utredning behövas och området utgör sålunda ett objekt för vidare utredning (WSP10). Boplatser är mycket svår att upptäcka utan markingrepp.

Inventering gjordes dock av objektets östra del, från syd upp till Kvarnbacken. Inget av antikvariskt intresse påträffades. På själva Kvarnbacken före-kommer dock oklara strukturer men platsen har använts som soptipp, varför det inte gick att klar-göra om strukturerna utgör rester efter en kvarn.

Enligt boende i Brunnby ska det dock ha funnits en kvarn i närheten. Ingen kvarn går att spåra i det historiska kartmaterialet.

Resultatkarta 4

Inom området påträffades två stensträngar (WSP 12 och 13) av historisk karaktär vilka sammanfaller delvis med markslagsändringar på karta från 1745.Stensträngarna är utrasade och troligen har även sten försvunnit i och med åkerbruket. De utgör övriga kulturhistoriska lämningar. Marken är fortfarande i bruk men stensträngarna fyller idag ingen funktion. Inom området återfinns även Odensala 3:1-2. I FMIS registrerat som två husgrundsterrasser med antikvarisk status bevakningsobjekt. Terrasserna har dock tydlig ålderdomlig karaktär och bör bedömas som fornlämning. Inom området finns även en cirka 30 meter lång stensträng vilken hägnar in en röjd yta.

Även stensträngen bör bedömas som fornlämning.

Rektangeln på kartan visar området ungefärliga begränsning.

Resultatkarta 5

Området består av åkermark samt en bytomt.

Inom åkermarken finns god potential för boplats-lämningar varför det utgör ett vidare utredningsob-jekt (WSP24). Inom området har tidigare gjorts fynd av en knacksten (Husby-Ärlinghundra 180:1). Strax sydöst om området finns även en boplats av järnål-derskaraktär (denna dock ännu ej inlagd i FMIS, se rapport Stjärna, T. 2013. Arkeologisk utredning

Figur 10. Hörn av husgrundsterrass (Odensala 3:1)

Broby).

Resultatkarta 6

Området inom korridoren på södra sidan E4an har till stor del utretts arkeologiskt, bland annat finns en boplats, Norrsunda 210:1 som ej är avgränsad vilket gör att marken norr om denna bör utredas/

förundersökas vid exploatering (utredningsobjekt WSP 25). På östra sidan E4an har utredning gjorts

för Arlandabanan och i och med spårbygget un-dersöktes och borttogs även del av en boplatsen och del av stensträng (Norrsunda 105:1-2). Inom området påträffades tre goda boplatslägen (WSP29, 31, 32). Två av dessa, WSP29 och 31, är främst goda lägen under stenåldern medan WSP32 utgör ett gott läge under järnåldern. Invid den redan kända hål-vägen Norrsunda 133:1 påträffades ytterligare tre hålvägar som löpte parallellt med den redan kända.

Resultatkarta 7

Området har delvis utretts arkeologiskt på den öst-ra sidan av E4an. Den västöst-ra sidan är dock ej utredd och området utgör i sin helhet ett läge som är gott för boplatser både från järnålder och historisk tid (WSP33). I norr finns tre gravar (Norrsunda 32:1-3) på ett impediment i åkern och området är även nära det stora gravfält som inkluderar Nordians

Figur 11. Del av den stenmur med öppning som påträffades nära husgrunden Ed 30:2

hög (Norrsunda 31:1). I södra delen går Säby gamla tomt in i området och vid tidigare delundersökning av denna påträffades även en förhistorisk boplats.

Resultatkarta 8

Inom området påträffades en möjlig fossil åker (WSP34). I den direkta närheten finns två möjliga fornlämningar i form av två eventuella röjningsrö-sen, Hammarby 62:1-2. Dessa har ett något avvikna-de utseenavvikna-de varför status för avvikna-dem samt för WSP34 bör fastställas inför eventuell exploatering.

Resultatkarta 9

Området inom korridoren består delvis av ett kolo-niträdgårdsområde med små stugor. I skogsmarken kring denna påträffades dock ett antal lämningar.

Direkt norr om koloniträdgården finns sedan tidi-gare en husgrund samt en stensättning registrerad

under samma nummer (RAÄ Ed 30:1-2) och på de historiska kartorna finns här gården Waxmyra, känd i kartmaterialet från 1745. Vid inventering-en påträffades ävinventering-en inventering-en mycket kraftig stinventering-enmur (WSP17) vilken troligen hör samman med husgrun-den. Muren är i det närmaste lik en bogårdsmur, ca 1 m hög och 65 m lång, med en uppbyggd stöttande jordvall på ena sidan. Muren har en konstruerad öppning mot öst. Husgrunden ligger på en upp-byggd terrassering. Grunden i sig är kallmurad av delvis huggna stenblock. Inga spår av tegel, fönster-glas eller recent material finns i ytan. Den stensätt-ning som är registrerad inom RAÄ numret, Ed 30:1, framstår som ha uppbyggda låga jordvallar med en öppning mot väst varför den mer framstår som en källargrop som kan höra samman med husgrunden än som en grav. Den röda rektangeln på kartan innefattar husgrunden med sin terrassering och

Figur 12. Husgrunden Ed 30:2, foto från öst

stensättningen/källargropen.

Öst om detta område finns sedan tidigare en sten-sättning registrerad (Ed 25:1). Stensten-sättningen är röseliknande och ligger i storblockig moränmark på en höjd. I dess närhet påträffades ytterligare en stensättning (WSP18) och fler kan finnas i området.

I området finns även spår av en väg som återfinns i kartmaterialet från 1745 (WSP19). Vägen är idag övergiven men av sådan karaktär att den troligen ska betraktas som övrig kulturhistorisk lämning.

I östra delen av korridoren, öst om koloniområdet, påträffades en rest sten, eventuellt med fundament av mindre stenar, vilken kan utgöra ett gränsmärke (WSP16).

I södra delen av området finns lämningar efter

torpet Långtomta som är känd i kartmaterialet sedan 1688. Här påträffades en jordkällare samt en husgrund med spisröse och ett spisröse utan tydlig husgrund men med en svagt förhöjd jordvall i ena kanten. Området är även röjt med förekomst av små röjningsrösen och spår av mindre odlade ytor med diken. Torpmiljön utgör fornlämning.

Resultatkarta 10

En stor del av området inom korridoren är sedan tidigare utrett arkeologiskt. Inom östra delen påträf-fades dock resterna efter en backstuga, känd i kart-materialet sedan 1745 (WSP 21a och b). På plats idag finns en husgrund med spisröse samt grunden till en jordkällare.

I södra delen av området, inom tidigare utrett om-råde, finns del av bytomten till Edsby. Här påträffa-des minst en husgrund och ett fortfarande stående backstuga (se figur 13). På platsen fanns även ståen-de, men fallfärdiga skjul. Då det är något oklart hur Edsby by är utformad registreras lämningen som övrig kulturhistorisk lämning.

Figur 13. Backstuga inom Edsby bytomt (WSP22)

Resultatkarta 11

Området inom korridoren har delvis utretts tidi-gare. Inom området har det även gjorts fynd av en stenyxa (RAÄ Ed 165:1). Höjden över havet samt fyndet av stenyxan gör att området bör utredas vidare vid exploatering (utredningsobjekt WSP 26). Området har inte inventerats utan prickats in kartmässigt.

Resultatkarta 12

Inom korridoren finns här flera fornlämningar och området har delvis utretts. Området har inte inventerats på grund av framkomlighetspro-blem. Två objekt för vidare utredning har prick-ats in i området. WSP27 utgöra av ett skogsbe-klätt höjdparti. Närheten till flertalet lämningar gör att området bör utredas vidare. WSP28 ligger främst i åkermark och här är det främst risk för tidigare ej kända boplatslämningar som gör att vidare utredning kan behövas vid eventuell exploatering.

Resultatkarta 1

Objekt-nummer Lämningstyp Antikvarisk

status Kommentar

WSP01 Stensättning Fornlämning Stensättning.

Oregelbunden, närmast rund. Ca 2,5 m i diameter, ca 0,4 m hög. Intill större block.

WSP02 Hägnad

(stensträng) Fornlämning Hägnad av typ stensträng.

Troligen fortsättning på RAÄ Knvista 77:1. Enskiktad, ca 0,2-04 m hög. Öst-väst.

Svår terräng pga sly.

WSP03 Brunn Fornlämning Brunn. Väggkonstruktion

av stående plank. Bedöms som fornlämning genom rumslig samband med RAÄ Knivsta 434 (brunnen ska mao ej registeras under eget RAÄ nummer)

WSP08 Bytomt Övrig

kulturhis-torisk lämning Bytomt. Bebyggd. Forsby bytomt känd i kartmaterial sedan 1750 men tidigare i skrift (1409). Inprickad efter kartmaterial.

WSP23 Boplatsläge

Utredningsob-jekt Boplatsläge, ca 1330x670 m. Även ytterligare gravar samt stensträngar kan finnas i området. Vid inventeringstillfället var terrängen mycket slyig samt att avverkning och ev markberedning skett inom del av området vilket försvårade inventeringen betydligt.

Resultatkarta 2

Objekt-nummer Lämningstyp Antikvarisk

status Kommentar

WSP04 Hägnad

(sten-mur) Övrig

kulturhis-torisk lämning Hägnad av typ stenmur. Ca 20 m lång, 3 meter bred.

Delvis utrasad. Löper delvis parallellt med WSP05. Kan vara del av en fägata.

WSP05 Hägnad

(sten-mur) Övrig

kulturhis-torisk lämning Hägnad av typ stenmur. Ca 45 m lång, 3 meter bred.

Löper delvis parallellt med WSP04. Kan vara del av en fägata. Lämningen är av yngre karaktär än RAÄ Odensala 488:1.

WSP06 Hägnad

(stensträng) Fornlämning Hägnad av typ stensträng.

Ca 15 m lång, 2 m bred, ca 0,4 m hög. Enskiktad.

Röjda ytor finns i området samt stensträngen RAÄ Odensala 244:2 vilken är bedömd som ÖKL. I och med ändringar av lämningstypslistan bör dock denna samt WSP06 bedömas som fornlämning.

WSP07 Bytomt/

gårdstomt Övrig

kulturhis-torisk lämning Gårdstomt till gården Pasta vilken har skriftliga belägg ner till 1409 och finns i kartmaterialet från 1636. Tomten är fortfarande bebyggd. Inprickad efter kartmaterial.

Resultatkarta 3

Objekt-nummer Lämningstyp Antikvarisk

status Kommentar

WSP09 Bytomt/

gårdstomt Övrig

kulturhis-torisk lämning Bytomt till Skörsta. Känd i kartmaterialet från 1636.

Bebyggd. Inprickad efter kartmaterial.

WSP10 Boplatsläge

Utredningsob-jekt Boplatsläge, ca 1100 x 860 m (NS-ÖV). Ca 15-20 meter över havet. Läget är bra för boplatser från framförallt järnåldern med närheten till flera gravfält.

WSP11 Bytomt/

gårdstomt Övrig

kulturhis-torisk lämning Bytomt till Slåsta. Känd i kartmaterielt sedan 1636.

Bebyggd. Inprickad efter kartmaterial.

WSP14 Bytomt/

gårdstomt Övrig

kulturhis-torisk lämning Bytomt till Brunnby. Känd i kartmaterialet sedan 1635.

Bebyggd. Inprickad efter kartmaterial.

Objekt-nummer Lämningstyp Antikvarisk

status Kommentar

WSP12 Hägnad

(stensträng) Övrig

kulturhis-torisk lämning Hägnad av typ stensträng.

Ca 15 m lång, ca 2 m bred, 05, m hög. Flerradig. NÖ-SV samt att den svänger av mot NV. Av yngre karaktär men troligen före 1850 då den sammanfaller delvis med åkerindelning på karta från 1765.

WSP13 Hägnad

(stensträng) Övrig

kulturhis-torisk lämning Hägnad av typ stensträng.

Ca 67 m lång, 2 m bred, 0,5 m hög. Flerradig. N-S.

Av yngre karaktär men troligen före 1850 då den sammanfaller med åkerindelning på karta från 1765.

Terrasserna är av tydlig ålderdomlig karaktär och bör därför bedömas som fornlämning. Inom området finns även en 34 m lång stensträng som hägnar in en röjd yta.

Resultatkarta 4

Resultatkarta 5

Objekt-nummer Lämningstyp Antikvarisk

status Kommentar

WSP15 Bytomt/

gårdstomt Övrig

kulturhis-torisk lämning Bytomt/gårdstomt.

Bebyggd. Broby. Inprickad efter kartmaterial.

WSP24 Boplatsläge

Utredningsob-jekt Boplatsläge, ca 500 x 800 m (NS-ÖV). Gott läge för järnåldersboplats. Inom objektet har fynd av en knacksten gjorts (Husby-Ärlinghundra 180:1).

Området är något lågt beläget över havet, ca 5-10 meter. Knackstenen indikerar dock vidare utredningar är befogade.

Samt att det strax sydöst om objektet påträffats en boplats (vilken dock ej är inlagd i FMIS Rapport:

Stjärna, T. 2013. Arkeologisk utredning. Broby. Etapp 1 och 2. Broby 1:1 och 1:11.

Husby-Ärlinghundra sn, Sigtuna kn, Uppland.

Resultatkarta 6

Objekt-nummer Lämningstyp Antikvarisk

status Kommentar

WSP25 Boplatsläge

Utredningsob-jekt Boplatsläge, ca 400 x 200 m (NNÖ-SSV). Gränsar mot den tidigare kända boplatsen RAÄ Norrsunda 210:1, vilken ej är avgränsad varför det inom detta område vid exploatering

Utredningsob-jekt Boplatsläge, ca 130x120 m (NV-SÖ). Gott

lägre för framförallt stenålder (jordart av postglacial finsand samt isälvssediment) Ca 30 m.ö.h.

WSP30/Norrsunda

133:1 Färdväg Fornlämning Färdväg, i form av hålvägar.

I FMIS finns sedan tidigare hålvägen Norrsunda 133:1 registrerad. Vid inventeringen upptäcktes ytterligare tre hålvägar löpandes parallellt med denna. De var mellan ca 20-40 m långa, 0,6-0,9 breda, 0,1-0,25 m djupa.

WSP31 Boplatsläge

Utredningsob-jekt Boplatsläge, ca 160x40-60 m (NÖ-SV). Gott läge för framförallt stenålder, sandig (jordart av postglacial finsand samt isälvssediment)

höjdsträckning, ca 25 m.ö.h.

WSP32 Boplatsläge

Utredningsob-jekt Boplatsläge, ca 150x100 m (NV-SÖ). Gott läge i lätt sluttning mot syd. Ca 15-20 m.ö.h.

Resultatkarta 7

Objekt-nummer Lämningstyp Antikvarisk

status Kommentar

WSP33 Boplatsläge

Utredningsob-jekt Boplatsläge, 1400x250 m (NÖ-SV). Området är lämpligt dels för boplats under järnåldern men även under historisk tid i södra delen där Säby gamla tomt går in i området.. Jordart av postglacial finlera samt glacial lera.

Resultatkarta 8

Objekt-nummer Lämningstyp Antikvarisk

status Kommentar

WSP34 Fossil åker

Utredningsob-jekt I kanten av WSP34

finns två tidigare kända lämningar, Hammarby 62:1-2 som utgörs av två möjliga röjningsrösen som har status möjlig fornlämning. WSP34 är en röjd yta som troligen utgör äldre åker. Status för samtliga lämningar bör fastställas vid exploatering.

Hammarby 62:1-2 har ett något avvikande utseende för att vara röjningsrösen.

Objekt-nummer Lämningstyp Antikvarisk

status Kommentar

WSP16 Gränsmärke Övrig

kulturhis-torisk lämning Gränsmärke bestående av en sten, ca 0,5 m hög, möjligen omgiven av mindre stenar som fundament.

WSP17 Hägnad (stenmur) Fornlämning

(hör samman med Ed 30:1-2)

Hägnad av typen stenmur.

Ca 1 m hög och 65 m lång.

Kraftigt murverk bestående av flera stenvarv. Kallmurad samt från väst en uppbyggd jordvall.

Stenblocken är delvis huggna.

Anlagd öppning ca 3,5 m bred. Hör troligen samman med husgrunden Ed 30:2 Waxmyra.

Ed 30:1-2 Stensättning samt

husgrund Fornlämning Ed 30:2 utgörs av en husgrund. Kallmurad. Ca 2 m höga väggar. Anlagd på en uppbyggd terrass. Utgör troligen rester efter gården Waxmyra som är känd i kartmaterialet sedan 1745 och i ortnamnsregistret sedan 1457.

Ed 30:1 är inlagd i FMIS som en stensättning. WSP anser dock att det istället rör sig om en mindre källargrop som hör samman med husgrunden.

WSP18 Stensättning Fornlämning Stensättning. Röseliknande

med mittgrop. Ca 5 m i diameter, ca 0,5 m hög.

Oregelbunden, närmast rund.

Fyllning av 0,2-0,4 m stora stenar, ev delvis utkastade nedför slänt. Nedhasat läge på avsats. Ngt osäker.

WSP19 Färdväg Övrig

kulturhis-torisk lämning Färdväg. Återfinns på karta 1745. Ca 1,3 m bred, 55 m lång.

Två parallellt nednötta rännor, ca 0,1 m djupa. Ej i bruk.

WSP20

Lägenhetsbebyg-gelse Fornlämning Lägenhetsbebyggelse.

Torplämning efter torpet Långtomta (karta 1688) bestående av jordkällare 3x4 m, 1 husgrund med spisröse, 1 spisröse utan tydlig husgrund.

Flertal odlingsrösen, röjda ytor samt mindre diken.

Resultatkarta 9

Resultatkarta 10

Objekt-nummer Lämningstyp Antikvarisk

status Kommentar

WSP21a och b

Lägenhetsbebyg-gelse Fornlämning Backstuga. Återfinns på karta 1745. Husgrund m spisröse, ca 8x7 m. Jordkäl-lare 3x5m.

WSP22 Bytomt/

gårdstomt Övrig

kulturhis-torisk lämning Bytomt/gårdstomt inom Edsby. En husgrund samt att fler kan finnas i området. Området var svårinventerat pga mycket skräp bestående av bla tegel, takpannor och järnskrot. En fortfarande stående backstuga finns inom området.

Resultatkarta 11

Objekt-nummer Lämningstyp Antikvarisk

status Kommentar

WSP26 Boplatsläge

Utredningsob-jekt Boplatsläge, ca 350 x 220 m (NS-ÖV). Ca 30 meter över havet. Inom objektet har det tidigare gjorts fynd av en skafthålsyxa (Ed 165:1).

Resultatkarta 12

Objekt-nummer Lämningstyp Antikvarisk

status Kommentar

WSP27 Stensättningar

Utredningsob-jekt Område som kan innehålla tidigare ej kända fornläm-ningar i form av framförallt stensättningar. Höjdparti i skogsmark. Ca 800x100 m (N-S). Området inventera-des ej pga framkomlighets-problem och privat mark.

WSP28 Boplatsläge

Utredningsob-jekt Boplatsläge. Ca 900x680 m (NÖ-SV). Ca

20-25 meter över havet.

Åkermark. I närheten finns flera ensamliggande stensättningar samt ett gravfält.

REKOMMENDATIONER

Utredningskorridoren för den planerade lednings-sträckan kommer i kontakt med nio nyupptäckta fornlämningar, tretton övriga kulturhistoriska läm-ningar och tolv utredningsobjekt förutom de redan registrerade 228 forn- och kulturlämningarna.

Om stolplacering, planerade arbetsvägar, upp-läggningsplatser eller andra markingrepp skulle komma i närheten av dessa objekt rekommenderas ett tidigt samråd med kulturmiljöavdelningen på Länsstyrelsen i Stockholms län.

Det är Länsstyrelsen i Stockholms län som beslutar om eventuella fortsatta åtgärder.

6 Referenser

LITTERATUR

Beckman-Thoor, Karin (2007). Västra Arlandastad: i skogsmarken mellan Husby-Ärlinghundra och Norrsunda : Uppland, Husby-Ärlinghundra socken, Broby 1:1, RAÄ 140, RAÄ 175 och Norrsunda socken, Märsta 21:29, RAÄ 181 : arkeologisk utredning. Stockholm: Avdelningen för arkeologiska undersökningar, Riksantikvarieämbetet.

Bondesson, Wivianne (2009). Käringen i Herresta: Uppland, Odensala socken, Odensala-Herresta 4:1, RAÄ 191:1 : arkeologisk utredning. Hägersten: UV Mitt, Avdelningen för arkeologiska utredningar, Riksantikvarieämbetet, Rapport 2009:37.

Broberg, Anders, Svensson, Kenneth, Johansson, Åke och Blomqvist, Malin (1991). Arlandabanan. Norra delen, Rosersberg – Arlanda – Knivsta, arkeologisk utredning, etapp 1, Riksantikvarieämbetet, Byrån för

Broberg, Anders, Svensson, Kenneth, Johansson, Åke och Blomqvist, Malin (1991). Arlandabanan. Norra delen, Rosersberg – Arlanda – Knivsta, arkeologisk utredning, etapp 1, Riksantikvarieämbetet, Byrån för

Related documents