• No results found

som blivit rumsren

JC

RnB ReTAIl AnD BRAnDS AB

52 RnB ReTAIl AnD BRAnDS ABRnB ReTAIl AnD BRAnDS AB

skulle James Dean ha känts lika rebellisk utan sina jeans i kultfilmen ”ung rebell”? eller marilyn monroe lika oskuldsfullt sensuell utan sina upprullade jeans? är det överhuvudtaget möjligt att vara rockstjärna och inte bära jeans? svaren på alla dessa frågor är - tveksamt.

På 1950-talet kom jeans att symbolisera både ungdom och upp-ror. men de blå byxorna föddes långt innan dess. ”What’s in a name?” frågar sig shakespeare i romeo och Julia. när det gäl-ler jeans är svaret att namnet rymmer mycket av både historia och tradition.

ordet ”jeans” kommer ursprungligen från namnet på staden ge-nua i Italien. när gege-nua var en oberoende republik och sjömakt att räkna med under 1700-talet skapades de första jeansen för stadens flotta, som behövde praktiska allvädersbyxor till sina sjömän. Dessa jeans tvättades genom att de släpades i nät efter båtarna och samtidigt blektes av saltvatten och sol så att de blev nästan vita. men från början var de blå – ”blu di genoa”

- vilket så småningom blev ”blue jeans”.

Det första denimtyg som jeansen tillverkades av kom från staden nimes i Frankrike. Det är också därifrån namnet på tyget kommer – ”de nimes”, det vill säga ”från nimes”.

men de allra första föregångarna till jeansen tillverkades faktiskt i Indien redan på 1500-talet av ett tjockt bomullstyg – ”dunga-ree”- som färgades blått med hjälp av indigo och som också användes till plagg för sjömän.

Från sJömän till gruvarbetare

nästa avgörande skede i jeansens historia inträffade på 1850-talet, då levi strauss, en utvandrad handlare från Bayern som hade bosatt sig i san Fransisco, började sälja blåjeans till gruvarbetarna i kalifornien. Jeansen såldes under varumärket

”levi’s”. en av levi’s kunder var Jacob Davies, en skräddare som ofta köpte tygbalar från grossistfirman levi strauss & Co.

Jacob Davies kom på idén att förstärka utsatta ställen på jean-sen – som fickorna – med kopparnitar. eftersom han saknade medel för att ansöka om patent på sin uppfinning vände han sig till levi strauss och föreslog ett samarbete. Patentet bevilja-des den 20 maj 1873 – vilket räknas som födelsedatum för de moderna jeansen.

levi’s jeans förseddes 1886 med en läderetikett där två häs-tar försöker att dra sönder ett par nitförstärkta byxor utan att lyckas. numera är motivet berömt som en av världens äldsta logotyper. samtidigt började konkurrerande jeanstillverkare att dyka upp på marknaden., som till exempel lee, grundat av henry David lee 1889. Wrangler etablerade sig strax efter sekelskiftet.

Från arbetarplagg till trendbyxa

under sina första år var jeans uteslutande en produkt för män och bars framförallt av arbetare, som till exempel cowboys. I spanien kallas till och med jeans för ”vaqueros”, det vill säga

”kofösare”, och av kinserna för ”niuzaiku”, som direktöversatt blir ”kofösarbyxor”.

Fakta om JC

JC är en modekedja med hög servicegrad som riktar sig till människor med en ungdomlig livsstil och erbjuder ett attratkivt sortiment av kläder där jeans utgör basen.

sorgimentet utgörs huvudsakligen av egna varumärken, kompetterat med ledande externa varumärken. För barn 120-170 cl gäller dessutom ledorden färg, funktion och kvalitet i ett sortiment baserat på nästan uteslutande egna varumärken.

egna varumärken

Crocker utgör grunden för JC:s jeanskollektion. Crock-er är ett av de största varumärkena på den svenska jeansmarknaden och finns för både tjejer och killar.

Crockerkollektionen har såväl bredd som djup och kän-netecknas av god kvalitet och att den endast omfattar denimprodukter.

marwin är JC:s varumärke för kläder inom området

sportswear. kollektionen innehåller främst jackor och tröjor samt t-shirts. Varumärket omfattas av plagg med högkval-itet som präglas av ett aktivt och naturligt mode för både tjejer och killar.

externa varumärken

Bland externa varumärken i JC återfinns framför allt levi’s, lee och Diesel.

RnB ReTAIl AnD BRAnDS AB

RnB ReTAIl AnD BRAnDS AB 53

Först 1935 fick kvinnorna sin första kollektion i denim. Den till-verkades av levi’s och blev omskriven i bland annat det stilbil-dande modemagasinet Vogue. under 1930-talet producerades dessutom en mängd Western-filmer i usa där hjältarna – cow-boys – bar jeans. Detta bidrog också till att de blå byxornas mode- och attraktionsgrad ökade.

efter en svacka under andra världskriget kom ett verkligt ge-nombrott för jeansen i modevärlden under 1950-talet. trend-sättare var amerikanska ungdomar, för vilka jeansen symbo-liserade en protest mot etablissemanget. Deras stilikoner var hollywoodstjärnor som James Dean, marlon Brando och marilyn monroe.

samhällets reaktion på jeansmodet var starkt negativ. De an-sågs provocerande och förknippades med ett allmänt moraliskt förfall. många restauranger och biografer vägrade helt enkelt att släppa in personer som bar jeans. även vissa skolor i usa förbjöd sina elever att bära de blå byxorna.

De första jeansen kom till sverige 1960, då en framsynt handlare i landskrona började importera levi’s.

plagget med niO liv

under 1960-talet blev det allmänt mer accepterat att bära jeans – alla, oavsett ålder och status och som ville känna sig tren-diga och ungdomliga, köpte jeans. Flower power-generationen i väst skrudade sig med utsvängda jeans och blommor i håret, medan de dåvarande öststaterna såg jeansen som ett tecken på västvärldens dekadens.

år 1976 såg den svenska jeansmarknaden ett nytt, stolt jeans-märke födas - JC:s Crocker.

På 1980-talet blev jeans ett ledande modeplagg och många berömda designers började skapa sina egna jeanskollektio-ner. Jeansförsäljningen klättrade samtidigt stadigt uppåt. en tillfällig intressesvacka inträffade så under 1990-talet. Den nya generationen såg varken något rebelliskt eller trendigt att klä sig i samma jeansmodeller som de hade sett sina föräldrar bära under sin uppväxt.

men jeans förefaller vara som katten med nio liv. Det nya millen-niet förde också med sig ett nytt uppsving för jeansen, som åter stolt marscherade in på cat walken. ledande designers som tom Ford och helmut lang visade upp nya jeanskollektioner, vilket skapade ett nära nog hysteriskt sug efter designerjeans.

och jeanstrenden visar inga tecken på avmattning. nya märken dyker ständigt upp i takt med att benvidden och midjan åker jojo. De verkliga jeansfetischisterna gör numer dessutom allt inte bara för att vara först med det senaste - utan också för att sköta sina klenoder på rätt sätt. Det kan bland annat handla om att inte tvätta jeansen de första sex månaderna…

och vi som kanske inte är beredda till lika stora uppoffringar nöjer oss med att tycka att jeans är en nödvändighet som helt enkelt får oss att må lite bättre – och känna oss lite snyggare.

J-store

RnB ReTAIl AnD BRAnDS AB

54 RnB ReTAIl AnD BRAnDS ABRnB ReTAIl AnD BRAnDS AB

Related documents