• No results found

Sommarkurs Kursvecka Kursdagar Antal deltagare

Bli säkrare talare 26 5 5 ( K 4) ( M 1)

JUSTERAT 2012-09-27 bilaga 3

22

Uppdragsutbildning och Ekhagen kurs- och konferensverksamhet

Den övriga verksamhet som Grimslövs folkhögskola för närvarande bedriver är,

uppdragsutbildning och kurs- och konferensverksamhet. Syftet är att skapa bättre ekonomiska förutsättningar för kärnverksamheten dvs. folkbildning med hjälp av folkhögskolekurser.

Vår uppdragsutbildning, språkutbildning för sjukvårdspersonal, har även under 2011 haft framför allt deltagare från Ungern.

Ekhagen Kurs och Konferens bokningar har ökat något jämfört med 2010, intäktsmässigt har detta även påverkat vårt årsresultat för kök och restaurang. En viktig och strategisk satsning för att också fortsättningsvis leva upp till namnet konferenscentrum och därmed attrahera nya gäster är bl.a. att en allmän renovering görs framöver. Under 2012 planerar vi bl.a. för ett fönsterbyte.

Restaurang Grundtvig

Glädjande är att de allra flesta av våra deltagare uttrycker nöjdhet med maten som serveras i

restaurangen. En genomlysning av alla veckomatsedlar planeras. Det ekonomiska utfallet förbättrades och slutade för första gången på flera på ett plus, 17 tkr.

Internat

Utfall jämfört med budget efter december månad avviker positivt med +505 tkr. Resultatet beror till största delen på ett fullbelagt internat under höstterminen 2011.

Våra fastigheters tidigare eftersatta underhåll och tidigare stora behov av upprustning är nu inne i en slutfas. Glädjande är att Paviljongen nu är helt renoverad. För att kunna leva upp till godtagbar standard för våra deltagare planeras en fortsatt renovering ske med minst 20 elevrum per år.

IT-satsningen med utbyggnad av fiber till varje elevhem och därmed en Internetuppkoppling i varje deltagares rum har upplevts mycket positivt. Bredbandstillgången kan vara helt avgörande för valet av skola hos presumtiva deltagare. Dock måste ansvaret för eventuella kommande driftstörningar

tydliggöras.

Våra deltagare uttrycker stor nöjdhet med sitt boende.

23

Mål 2011/2012

En viktig del av Grimslövs folkhögskolas kärnverksamhet är de allmänna kurserna och de särskilda kurserna ska efter bästa förmåga bidra till de allmänna kurserna.

Allmänna kurser

Mål för Grimslövs folkhögskolas allmänna kurser är att:

o de ska täcka in bildningsbehovet för de grupper som vill studera och skaffa sig behörigheter som möjliggör vidare studier

o deltagarna ska utveckla såväl sin studieförmåga som sin sociala förmåga o varje deltagare ska ha en egen mentor

o riktvärden för deltagarantal per kurs och minimiantal för genomförande av enskilda ämnen uppnås

o på allmän kurs ska minst 70 % av de deltagare som antas vara s.k. internatare.

o allmänna kurser ska årligen utgöra minst 15 % av den statsbidragsberättigade verksamheten

Särskilda (yrkesinriktade) kurser

En särskild kurs på Grimslövs folkhögskola ska, förutom både teoretiska och praktiska inslag i utbildningen, också ha en arbetsplatsförlagd

utbildningsperiod. Kurserna har som mål att:

o visa på den bredd av kompetens som behövs inom de olika yrkesområdena och möjliggöra för deltagarna att tillgodogöra sig denna under studietiden

o antalet kurser och riktvärden för antalet deltagare uppnås o minst 90 % av de deltagare som antas ska vara s.k. internatare

Funktionsnedsättning i det nutida samhället är fr.o.m. ht 2009 en särskild kurs på distans. Från början var studietakten 25 %, men från och med hösten 2011 är studietakten 50 %. En viktig grundbult för kursen är flexibelt lärande i alla dess former. Detta är speciellt intressant och spännande för oss som folkhögskola, eftersom vi är i starten av att utveckla och nyttja flexibelt lärande. I vår lokala organisation tar kursen plats främst genom att ha kunskapsutbyte med personal.

JUSTERAT 2012-09-27 bilaga 3

24 Sommarkurser

Den sommarkursverksamhet som Grimslövs folkhögskola bedriver ska vara korta kurser på ett par dagar upp till en vecka. Kurserna ska ske under en begränsad period och flera kurser pågår samtidigt.

Detta i syfte att kunna erbjuda deltagarna möjligheten till sociala kontakter mellan kurserna.

Mål med verksamheten är att:

o marknadsföra skolan och de långa kurserna o möta den demografiska utmaningen

o stimulera till ett livslångt lärande

o bidra till ett hälsosamt avbrott i vardagen

Internat

Internatet är en av vår folkhögskolas viktigaste delar och skall därför fortsätta att prioriteras främst när det gäller fortsatt renovering.

Mål för Internatet 2011-2012 är att:

o 95 % av våra internatare ska uppleva att de är nöjda eller mycket nöjda med sitt boende o alla våra internatare ska tydligt se att vi bryr oss om att de har det bra i sitt boende

o alla våra internatare ska ges möjlighet till en hållbar utveckling genom bl.a. källsortering och energihushållning

Övrig verksamhet – uppdragsutbildning, kurs- och konferensverksamhet

Gemensamt för den övriga verksamhet som Grimslövs folkhögskola för närvarande bedriver eller kan komma att utveckla, uppdragsutbildning och kurs- och konferensverksamhet, är att den syftar till att skapa bättre ekonomiska förutsättningar för kärnverksamheten, d.v.s. folkbildning i form av folkhögskolekurser.

Mål för Ekhagen Kurs & Konferens 2011-2012

Under verksamhets året 2011-2012 skall Ekhagen kurs & konferens utveckla och erbjuda konferenser, seminarier, högkvalitativa utbildningar och kostnadseffektiva helhetslösningar. Varje konferens och kursdeltagare skall känna sig välkommen.

25 Konferenser

Målet är, att under året 2011/12 kunna erbjuda minst 1 100 övernattningar för konferensgäster och för övriga gäster, t.ex. Volontärerna, Huseby besökare och andra tillfälliga gäster. Detta motsvarar fullbeläggning under 39 veckor vilket motsvarar 75 % av den totala kapaciteten under ett år. Vidare skall Ekhagen sälja minst 2 000 måltider i samband med kurs/

konferensverksamhet och övriga arrangemang. Detta motsvarar 39 måltider per vecka.

Utbildnings- och kursverksamhet

Målet är att intäkterna för utbildnings- och kursverksamhet inkl. seminarier och föreläsningar ska uppgå till 1 000 000 kronor/år (inkl. läkare).

Övrig verksamhet – restaurang Grundtvig Mål 2011-2012:

o 90 % av våra deltagare ska uppleva att kvaliteten på de måltider de äter på skolan motsvarar omdömet ”Mycket bra” eller ”Bra” i genomsnitt vid de tre mätningar som gör under året o våra restauranggäster ska tydligt se att vi älskar att laga mat

o att vi mer än gärna gör det där lilla extra för deltagare/gästen o att vi visar vår omtanke och kunskap i den mat som vi serverar o antalet externa gäster ska öka med 10 % jämfört med föregående år Administration

Administration och stödprocesser ska bli effektivare vad gäller deltagarnas frånvaro och studieprestation. Genom att införa frånvaroprogrammet Presentia ska deltagarnas frånvaro kunna hanteras effektivt och rättssäkert.

Grimslövs folkhögskolans standard för ”Deltagares rättsliga ställning” ska implementeras och därmed också genomsyra hela den verksamheten som är kopplat till deltagare.

Personal

Kommunikationen inom organisationen ska än mer utvecklas och förbättras. Insikten om värdet i att Grimslövs folkhögskola är en helhet och delarnas betydelse för bidrag till denna helhet ska öka.

Related documents