• No results found

Specialpedagogens betydelse för fortsatt skolgång

2. Litteratur

5.3 Specialpedagogens betydelse för fortsatt skolgång

I detta avsnitt kommer specialpedagogens betydelse för barns fortsatta skolgång att belysas utifrån tre underrubriker. Avsnittet avslutas med en sammanfattning.

5.3.1 Tidiga insatser

På frågan om specialpedagogen har betydelse för barns fortsatta skolgång menade en rektor att det ger en mer långsiktig erfarenhet av barnen. När de kommer till skolan så är pedagogen förberedd och specialpedagogen finns där som en trygghet som kan ”jämna vägen”. Den andra rektorn menar att om hon inte trott på effekter i barns fortsatta skolgång hade de inte satsat på en specialpedagog i förskolan. Här upplever rektorn BVC:s roll som en del i arbetet med tidiga insatser. Hon menar att i grundskolan är det skolsköterskan som skickar remisser medan det i förskolan är BVC som har den funktionen. Samspelet mellan förskola och BVC har inte alltid varit så bra, vilket försvårat arbetet. Dessutom upplever rektorerna att det arbete som görs i förskolan med stöd av specialpedagogen är värdefullt. Om man arbetat med ett barn redan i förskolan så har barnen i den barngruppen också lärt sig bemöta det här barnet vilket kan ge positiva effekter menar en av rektorerna.

Och de [BVC, min anteckning] har också blivit bättre på att skicka remisser. /---/ Man håller inte på att säja längre att ungar mognar eller så, nej det tycker jag inte, utan det är bra (rektor).

Och sen har man ju kanske hunnit och arbeta med vissa saker i förskolan så att man har hjälpt barnet genom det. Definitivt tycker jag att man ska ha specialpedagog i förskolan. Det är oerhört viktigt tycker jag (rektor).

Så att det kan man väl ändå hoppas att det är några ungar som man räddar på det här sättet. /---/ För det är ju så med barn som börjar strula, eller avviker eller vad vi nu ska kalla det, dom får ju massa negativa pålagor under sin uppväxt och det kanske dom slipper. Sen handlar det här handlar också om omgivningens attityd. För jag menar har, om man nu har DAMP, bara för att ta något dumt, så är det ju inget som botas utan det är nåt man lär sig hantera och det är ett livslångt arbete, både för omgivningen och individen. Det handlar också om vilka möten, vilka människor möter jag på vägen till att bli vuxen och hur möter de mig och hur hanterar jag det (rektor).

Även pedagogerna uttrycker att det finns vinster för fortsatt skolgång om det funnits specialpedagoger i förskolan. Av en pedagog nämns att utagerande barn har nytta av specialpedagogens arbete samtidigt som en av de andra pedagogerna uttrycker tankar om att alla barn gagnas av specialpedagogens arbete i förskolan. Specialpedagogens arbete i förskolan upplevs av en pedagog även vara ett stöd för föräldrarna i sin föräldraroll. Att tidigt få hjälp och stöd i sin roll kan göra att de känner en trygghet och vågar prata med andra om sin situation. Att just stödja barnen och föräldrarna i sin situation menar en pedagog är viktigt då hon upplever att barn i behov ”behöver mer för att få lika mycket”.

Jag tror det är någonting som hela samhället tjänar på överhuvudettaget faktiskt. Framförallt för de barnen som är utåtagerande tror jag, så de inte hamnar på glid för är det ingen som bryr sig om att göra upp en struktur redan från början så tror jag att det kan sluta hur som helst (pedagog).

De har också närmat sig föräldrarna på ett sätt som gjort föräldrarna modigare, att acceptera, att våga berätta och stå upp för deras verklighet. Stärkt föräldrarna, som vi hade ett föräldramöte, stod de och berättade hur det var att ha ett sådant här barn som var så aktivt (pedagog).

5.3.2 Konkreta exempel

De konkreta exempel, som nämns kring hur specialpedagogen kan gynna barns fortsatta skolgång, är olika arbetssätt som specialpedagogerna utarbetat i verksamheterna. Rektorer och pedagoger upplever arbetssätten som att det har skett en positiv förändring. En pedagog beskriver ett ”belöningssystem” som utarbetades för en pojke som upplevdes som mycket utagerande och en rektor beskriver ett värdegrundsarbete i en grupp där flickornas intriger påverkade hela gruppen. Vidare berättar en rektor om ett arbete med ett barn med en specifik svårighet där stödet från specialpedagogen till den närmsta kretsen varit ovärderlig. En pedagog kommer in på överlämningssamtalen som hon upplever kunde ha förbättrats utan specialpedagogen om det fanns mer tid för samtal mellan förskolepersonal och pedagoger. Det upplevs av en pedagog som stärkande för föräldrar och personal i sina roller med specialpedagog i förskolan.

Det har varit ett jättestöd för både barn och föräldrar att specialpedagogen har varit med tidigare. Jag vet inte hur personalen i förskoleklass skulle ha klarat sig nu om inte hon hade funnits (rektor).

Om man ska tänka från förskolan här så är det att det stärker föräldrarna att de har fler, fler resurser kring sig, får se vad som sägs från olika håll. Vi är deras vardag och vi säger kanske samma saker som en specialpedagog säger men det kommer ändå från någon annan. Det har gett lite tyngd åt vår pedagogik, alltså satt ord på vårt arbete och våra tankar (pedagog).

5.3.3 Fortsatt förbättringsarbete

Beträffande hur arbetet skulle kunna förbättras för att mer gynna barns fortsatta skolgång menar en rektor att det alltid finns saker att förbättra men att arbetet som bedrivits hittills är mycket bra. I övrigt framkommer tydligast två synpunkter bland rektorer och pedagoger. Det ena är att specialpedagogens uppdrag borde spänna över både förskola och förskoleklass vilket det inte gör i det ena rektorsområdet. Den andra synpunkten är att specialpedagogen skulle ha mer tid för förskolan och förskoleklassen. Visserligen uttrycks från pedagogerna att om de sagt till om mer hjälp hade de fått det men önskar mer inplanerad tid som inte berodde på specifika ”fall”. Som pedagog behöver man få prata av sig ibland menar en pedagog så att det inte blir konflikter i arbetslaget, en hjälp som hon upplever sig få med mer kontinuerliga besök. En pedagog upplever att det är viktigt hur ledningen ser på vikten av att bygga underifrån gentemot att göra ”brandkårsuttryckningar” när barnen blir äldre och börjar synas i statistiken.

Det är ju inte bara till barnen som specialpedagogen är ett stöd utan även till oss vuxna. För vi kan ju hamna, om man har barn som är väldigt utåtagerande så kan man hamna i konflikter med varandra som vuxen och där är det väldigt viktigt att specialpedagogen kan lyssna av och så också (pedagog).

5.3.4 Sammanfattning

Specialpedagogens betydelse för barns fortsatta skolgång upplevs av rektorerna som att tidigt upptäcka och åtgärda, det man arbetat med i förskolan behöver inte ta kraft längre upp i åldrarna. Arbetet ger en långsiktig erfarenhet av barnen och förbereder skolan på vad som komma skall. Det skapar kontinuitet och förskoleklassen kan ta vid där förskolan slutade menar pedagogerna. Även föräldrarna får stöd i sin roll och stärks i sin situation och specialpedagogen ger tyngd åt förskolans pedagogik. Det som upplevs av rektorer och pedagoger som förbättringsmöjligheter är mer tid för kontinuerliga besök i verksamheterna och, enligt det ena områdets rektor och pedagog, spännvidden över förskola och förskoleklass.

Related documents