• No results found

Spridning av kunskap om ICF

När ICF precis hade antagits av WHO verkar det som att det förekom en hel del utbildning kring den nya klassifikationen. När det gäller de olika brukarorganisationer som var aktiva på internationell nivå så verkar de ha fått information om och utbildning kring ICF ganska så omedelbart efter klassifikationens tillkomst och denna utbildning beskrivs av en av dessa brukarorganisationer så här:

Vi hade olika föreläsningar utav professionella på internationell nivå om hur man ska arbeta med ICF och då hade de gjort olika små rutor uppifrån och ner om hur man skulle jobba med ICF, först hade man en upptäckt skada och sen innebar det vissa begränsningar på området där skadan ligger. Sedan ska man söka lösningar på skadan och då ska man ha en social syn på hur man löser problemet (SDR)

Några av respondenterna påpekar även att det verkar svårt detta med att sprida kunskap kring ICF. Det är inte så lätt att tala om ICF eftersom det för det mesta inte är så många som känner till klassifikationen. Ett annat problem som också togs upp i detta sammanhang var att denna okunskap även gällde Socialstyrelsens tjänstemän och de ansåg att inte ens paraply-organisationen på riksnivå hade kännedom eller kunskap om ICF

När det gäller brukarorganisationernas arbete med att sprida kunskapen om ICF vidare nedåt i leden, till länsförbund och lokalföreningar så verkar detta inte vara så aktuellt även om några av brukarorganisationerna försökt sig på det. Det har bland brukarorganisationerna anordnats både föreläsningar och studiecirklar kring ICF. En av brukarorganisationerna hade inte haft någon utbildning alls kring ICF och intresset för att ha det i framtiden verkade mycket litet.

Just när det gäller ICF så har vi haft föreläsning om, vi har föreläst om ICF för de som är intresserade. Det är svårt att kräva på länsnivå, det tror jag, det är alldelens för svårt, men det ska ju, det ska ju ligga i förbundets intresse i alla fall, att se till att ha kännedom om ICF och kunna i vissa fall påpeka att den existerar, men jag tror att man måste göra det på ett bra sätt (SDR)

Vi har studiecirklar kring vår bok och då kommer det ju med (Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft)

Förmedlar ni information till medlemsorganisationerna om ICF? Nej, inte om ICF

Ni har inga utbildningar om ICF

Nej, nej jag vet inte om vi, jag tror inte ens en gång, möjligen att vi har skrivit någon notis i tidningen när den nya tagits, men det har aldrig varit någon stor grej inte ens de nya termerna har varit någon stor grej. Det har rapporterats på styrelsemöten tagits upp på personalmöten, men nej, det är ingen stor grej att jobba med, utan det sköter andra. (NHR)

Någon brukarorganisation ansåg också att en spridning av ICF nedåt i leden till länsförbund och lokalföreningar skulle kunna bli positivt och få ett bra genomslag.

En av de intervjuade brukarorganisationerna ansåg att utbildning om ICF borde ske bland de professionella och i de utbildningar som ges för att erhålla vissa professioner som till exempel läkarutbildningen. Brukarorganisationen ansåg att de professionella generaliserar för mycket och anledningen till detta var att de ofta tänker i termer av den medicinska handikapp-modellen och därför fortfarande fokuserar på att det är individen och dennes funktions-nedsättning som orsakar funktionshindret. Brukarorganisationen menade att här skulle nog utbildning kring ICF göra stor nytta.

Vad jag kan se när det gäller ICF, det var ett väldigt bra verktyg egentligen, men då skulle det användas i till exempel läkarutbildningen. För där, de generaliserar så mycket och de har inte sådan specialkunskap för att se att den här skadan ger sådana konsekvenser, utan du tar en hörapparat så har vi löst ditt problem, det är så och sen efteråt, det här fungerar inte vad gör vi nu då, vad gör vi nu, det är inte fel på hörapparaten, då måste det vara fel på personen. Vi i SDR, vi har ju alltid velat komma in på läkarutbildningen och föreläsa, hur är det att vara döv, så att de skall få lite bättre förståelse, men vi har aldrig blivit inbjudna (SDR)

En annan organisation hade en tid arbetat med att försöka sprida information om ICF till olika professioner, men brukarorganisationen hade så småningom gett upp tankarna på att försöka utbilda professionen då de ansåg att de inte fick något gensvar alls på denna nivå. Det fanns dock exempel där brukarorganisationen kontinuerligt använde sig av ICF eller rättare sagt ICIDH i utbildningssammanhang. Här användes klassifikationen för att ge en bakgrunds-historik till den befintliga bygglagstiftningen för att på så sätt skapa en förståelse hos de professionella om varför lagen ser ut som den gör.

Det kan vara ett mål så att säga med utbildningen att förstå varför den är formulerad som den är och därmed få respekt för den och följa den

Så att de förstår inte bara lagen utan att de förstår bakgrunden

Ja och respekterar den så att de faktiskt använder den, det gör man nämligen inte idag (NHR)

En av de intervjuade brukarorganisationerna talade också om ett samverkansarbete där några ett antal brukarorganisationer arbetar med att ta fram en bok. Avsikten med denna bok är dels att informera om den funktionsnedsättning som brukarorganisationerna representerar och dels att informera om hur man kan använda ICF som modell.

Vi arbetar med att ta fram en bok En bok som ska handla om ICF? Ja, eller kopplat till ICF.

Just för er funktionsnedsättning

Nej, det är flera förbund som är med, Vi, RBU och Attention, boken ska handla om kognitiva funktionsnedsättningar och där man kan använda ICF som verktyg för att titta på behoven, för de som har den här typen av funktionsnedsättning Så boken kommer att handla om kognitiva funktionsnedsättningar i stort och ICF som användningsmodell för det?