• No results found

Detta är tillåtet:

3.1.1 Marknadsföring av Region Kronobergs egna verksamheter är tillåten i lämplig omfattning i Region Kronobergs lokaler, verksamheter, trycksaker, kanaler, medier (tidningar, informationsblad, interna och externa webbplatser m.m.), byggnader etc.

3.1.2 Verksamheter/bolag inom Region Kronoberg, som inte är vårdrelaterade får i begränsad utformning marknadsföra sin verksamhet på platser där även hälso- och sjukvård samt tandvård bedrivs. Samråd om utformning, omfattning och placering ska ske med kommunikationsdirektör.

3.1.3 Externa tidningar och tidskrifter samt TV-sändningar (även med reklam) är tillåtna i väntrum och foajéer, om de har ett innehåll som inte strider mot Region Kronobergs uppdrag, mål och värderingar och inte särskilt driver en organisations eller en näringsverksamhets intressen och/eller åsikter.

3.1.4 Företagslogotyper som finns på produkter som används inom Region Kronberg ses inte som reklam.

3.1.5 En samarbetspartners logotyp kan exponeras i information om det är ett led i ett formellt beslutat samarbete.

3.1.6 Näringsidkare som hyr lokaler och/eller driver näringsverksamhet på

entreprenad i Region Kronobergs lokaler får exponera reklam enligt gällande avtal/hyresavtal samt i dessas absoluta närhet.

3.1.7 Reklam för/information om produkter i regiondrivna restauranger, kiosker och dylikt, som bedrivs som en allmännyttig service för besökare och patienter är tillåtet.

3.1.8 Vid skyltning kring om-, och nybyggnationer eller liknande ska ”Grafisk profil för byggprojekt” följas.

3.1.9 Tack till eller omnämnande av donatorer/bidragsgivare betraktas inte som reklam och är

3.1.10 tillåten. Det ska samtidigt framgå att Region Kronoberg är huvudägare och/eller huvudfinansiär.

3.1.11 Om inte ett neutralt informationsmaterial finns, får behörig personal använda och

3.1.12 överlämna företagsproducerad information till enskilda patienter om det är till nytta för patientens vård, behandling, rehabilitering och/eller friskvård.

3.1.13 Verksamheter och anställda får medverka i externa företags utbildning och 3.1.14 informationsaktiviteter (enligt gällande lagrum och regelverk) när det är till

nytta för verksamheten.

3.1.15 Webbplatser kan länka vidare till externa webbplatser som tillhör privata verksamheter som Region Kronoberg har avtal med. Dessa webbplatser får inte ha ett innehåll som strider mot Region Kronobergs uppdrag, mål och värderingar.

Detta är inte tillåtet:

3.1.16 Upplåtande av reklamplats och annan marknadsföring av externa näringsverksamheters produkter och tjänster är inte tillåten i Region Kronobergs lokaler, verksamheter, information, trycksaker, medier, på webbplatser, fordon, byggnader, utrustning, produkter, tomtmark m.m.

3.1.17 Verksamheter får inte stödja eller medverka i externa näringsverksamheters reklam och marknadsföring. Det samma gäller anställda utifrån sin roll som medarbetare inom Region Kronoberg.

3.1.18 Utdelning och annan distribution av externa

näringsverksamheters/organisationers gratisprodukter är inte tillåten.

3.1.19 Information med ett reklam- och marknadsföringssyfte - trycksaker, informationsblad, affischer, reklamställ och dylikt - från externa näringsverksamheter eller föreningar/ organisationer får inte delas ut, distribueras, läggas ut eller exponeras i Region Kronobergs

verksamheter/lokaler eller på byggnader och tomtmark. Det är t.ex. inte tillåtet med läkemedelsreklam eller -marknadsföring av läkemedel i primärvårdens, sjukhusens och tandvårdens lokaler.

3.1.20 Reklam för externa näringsverksamheter är inte tillåten i Region Kronobergs informationsmaterial, medier och kanaler, t.ex. tidningar, informationsblad, intranät, externa webbplatser.

3.1.21 Leverantörer och andra externa näringsidkare får inte använda Region Kronbergs logotyp eller namn i sin marknadsföring. Undantag kan beviljas av regiondirektören och eller kommunikationsdirektören.

3.1.22 Region Kronobergs egna webbplatser får inte länka vidare till kommersiella webbplatser utom när det finns särskilda skäl.

Förutom det som har nämnts tidigare kan vissa undantag göras.

3.1.23 Verksamheter inom eller där Region Kronoberg är huvudintressent kan få ge information eller marknadsföra sig på ett sätt och under en tidsperiod som godkänts av kommunikationsdirektör eller annan person/verksamhet som har fått kommunikationsdirektörens mandat att besluta i frågan.

3.1.24 Myndigheter, kommunala och andra offentliga organ kan få ge information eller marknadsföra sig på ett sätt och under en tidsperiod som godkänts av kommunikationsdirektör eller annan person/verksamhet som har fått kommunikationsdirektörens mandat att besluta i frågan.

3.1.25 Oberoende ideella organisationer och intresseföreningar vars syfte eller budskap ligger i linje med Region Kronobergs verksamhet och som inom hälso- och sjukvården kan vara till nytta för patienterna, kan få ge information eller marknadsföra sig på ett sätt och under en tidsperiod som godkänts av kommunikationsdirektör eller annan person/verksamhet som har fått kommunikationsdirektörens mandat att besluta i frågan.

3.1.26 Insamling av pengar och lottförsäljning är inte tillåtet i Region Kronobergs lokaler dit allmänhet eller patienter/brukare normalt har tillträde. Eventuell insamling eller lottförsäljning i andra ytor måste följa regler och lagstiftning och dessutom inte strida mot Region Kronobergs vision och mål.

4 Marknadsföring av egna verksamheter

Region Kronobergs marknadsföring kan sällan hänföras till reklam i vanlig mening. Förhållningssättet är att informera utifrån sakliga och professionella grunder, där innehåll och utformning styrs av Region Kronobergs riktlinjer, vision och mål samt följer de lagar och direktiv som finns för marknadsföring och reklam.

När Region Kronoberg väljer att marknadsföra sin egen verksamhet eller utbud ska det ske inom ramen för en planerad kommunikation/marknadsföring, inte för att ”stödja ett visst arrangemang”. Det samma gäller vid val av marknadsföringens form och kanal.

Detta är viktigt att beakta när vi får erbjudanden om att deltagande i mässor eller i andra arrangemang, annonsbilagor, kataloger eller liknande.

Kanalval/medieval bör göras med omsorg. De medium vi använder för våra budskap har stor betydelse för hur vi uppfattas. Därför ska vi inte använda sådana kanaler/medier som negativt kan påverka uppfattningen om hälso- och

sjukvården eller annan regiondriven verksamhet.

Trovärdighet

Innehållet i marknadsföringen ska vara sakligt och korrekt. Uppgifter som bygger på värderingar måste vara väl underbyggda och vila på saklig grund.

Marknadsföringen får varken till sitt innehåll eller genom sin grafiska utformning vara vilseledande, t.ex. genom att vissa delar av informationen överbetonas eller att relevant information utelämnas.

Related documents