• No results found

Stämmer redovisade utsläppsmängder överens med redovisade halter och

Tabell 13. Andel av totalt antal redovisade halter där avloppsreningsverken angett i kommentaren att värden är under detektionsgräns/rapporteringsvärde

Andel av totalt antal rapporterade halter (%) per år

Ämne 2015 2016 2017

överens med redovisade halter och vatten-flöden?

Bedömningen av säkerhet i rapporterade värden till SMP gjordes genom att beräkna utsläppsmängder av totala utsläpp från ARV. Beräkning av utsläp-pen från de 23 reningsverken gjordes genom att multiplicera de rapporterade totala vatten-halterna (mg/l) med totala vattenflödet (1 000 m3/år) från re-ningsverken. En kvot beräknades därefter genom att dividera den rapporte-rade totala mängden (kg/år) i SMP med produkten från beräkningen för re-spektive reningsverk, ämne och år. Denna kvot representerar avvikelsen mellan redovisade utsläppsmängder och redovisade halter och vattenflöden och beräknades som ett medelvärde för respektive ämne och år (Tabell 14).

Avvikelsen mellan den beräknade och rapporterade mängden bedömdes därefter som ingen (1 – 0.98), liten (0.98 – 0.95) eller stor (<0.95). De be-räknade mängderna var för alla ämnen högre än de mängder som rapporte-rades i SMP men avvikelserna var i allmänhet små. De största avvikelserna

syntes för silver (0.94), arsenik (0.94), kadmium (0.91), krom (0.93), kvick-silver (0.90), bly (0.91) och zink (0.93). Det är även dessa ämnen (förutom zink) där den största andelen halter har redovisats som under detektions-gräns, Tabell 14. Andel av totalt antal redovisade halter där avloppsrenings-verken angett i kommentaren att värden är under

detektions-gräns/rapporteringsvärde (Tabell 13).

Tabell 14. Avvikelser i beräknade utsläppsmängder från utsläppsmängder som är rapporterade till SMP från 23 avloppsreningsverk

Parameter Avvikelse i beräknade utsläppsmängder

Ag stor

As stor

Cd stor

Cr stor

Hg stor

Pb stor

Zn stor

BOD7 liten

Cu liten

NO2+NO3-N liten

Ni liten

COD-Cr ingen

N-tot ingen

NH4-N ingen

P-tot ingen

TOC ingen

Slutsatser

Från 1 januari 2017 infördes en skärpning av kraven i de två föreskrifterna NFS 2016:8 och NFS 2016:6 som kopplar till hur avloppsreningsverk ska rapportera sina utsläpp. Detta ger effekter i antalet rapporterade parametrar vid en jämförelse mellan de år som ingår i projektet.

De parametrar som ska rapporteras enligt NFS 2016:8 bilaga 6 har blivit rapporterade för utsläppsåret 2017 från alla de 23 reningsverk som ingick i denna studie. Jämfört med åren 2015 och 2016 var detta en tydlig förbätt-ring av antalet rapporterade data. Detta syns tydligt för rapporteförbätt-ringen av halter i ingående vatten som inte hade rapporterats alls för 2015 och 2016 medan alla 23 reningsverk rapporterade dessa för 2017. Även delflöden från ARV i utgående vatten har rapporterats från alla 23 reningsverk 2017 jäm-fört med att inga verk rapporterade denna parameter för några ämnen för 2015.

Det är färre PRTR-klassade avloppsreningsverk som rapporterar utsläpp av andra ämnen än de som omfattas av bilaga 6 till NFS 2016:8, bland annat organiska ämnen. Utsläpp av de mer ovanliga, organiska ämnen som ändå rapporteras av vissa verksamhetsutövare, baseras mer frekvent på stickpro-ver eller är beräknade utifrån mindre-än värden.

Endast ett fåtal ämnen inom den nationella miljöövervakningen omfattas också av rapporteringskraven enligt NFS 2016:6 och 2016:8 (metaller och vissa organiska ämnen). Beräkningar baserade på miljöövervakningsdata indikerar att det finns enstaka ämnen, t.ex. nonylfenoler och oktylfenoler, som skulle kunna hamna över tröskelvärdet för rapportering för vissa av anläggningarna, om dessa inkluderades i ett ordinarie mätprogram. Detta gäller även om halva kvantifieringsgränsen används vid beräkningarna av utsläppen Resultaten indikerar också att det fanns några ämnen vars beräk-nade utsläpp utifrån miljöövervakning och de rapporterade utsläppen via SMP storleksmässigt stämmer väl överens med varandra. Till exempel överensstämde värden för nickel och zink i flera av fallen.

Vid jämförelsen mellan utsläppsdata av BOD7, CODCr, N-tot och P-tot som rapporterats till SMP och motsvarande data i avloppsdirektivets rapportering med referensåret 2016 var överensstämmelsen god för och avvikelserna var små mellan de två datakällorna. De avvikelser som ändå finns beror på att verksamhetsutövarna inte har reviderat uppgifterna i SMP när de granskat och kvalitetssäkrat uppgifterna inför EU-rapporteringen.

Bland ämnen för vilka värdet för halt i utgående vatten rapporterades under detektionsgräns (eller motsvarande) via SMP, utmärker sig metallerna

ver, kadmium, krom, kvicksilver och bly. Detta har även visat sig påverka beräkningarna av mängder (kg) som släpps ut per år där dessa ämnen har avvikit mest från den rapporterade mängden i SMP. Beräkningar av mäng-der med utgångspunkt från halter som är halva detektionsgränsen eller kvan-tifieringsgränsen blir överskattade i jämförelse med de verkliga mängder som kommer från reningsverken.

Sammanfattningsvis kan sägas att avloppsreningsverken generellt sett, un-der de senaste åren, har förbättrat kvalitén på de inrapporterade data. Det är dock fortfarande endast fåtal av de 23 PRTR-klassade avloppsreningsverken som rapporterar utsläpp av andra ämnen än de om omfattas av bilaga 6 till NFS 2016:8, t.ex. organiska ämnen. Eftersom PRTR-klassade anläggningar utöver kraven enligt Bilaga 6 även omfattas av kraven enligt Bilaga 1, gäller att utsläpp ska apporteras in via miljörapport, om de angivna tröskelvärdena för utsläpp har överskridits. Fyra av de 23 PRTR-anläggningar som ingick i studien saknade PRTR-klassning mellan 2015–2017, vilket gör att kraven enligt Bilaga 1 inte gällde för dessa under de åren. Miljöövervakningsdata indikerar att det finns enstaka ämnen och avloppsreningsverk som med de värden som detekteras i utgående vatten hamnar över dessa tröskelvärden och borde rapporteras in via SMP. För de organiska ämnen som rapporterats från avloppsreningsverken saknas det angivna halter i utgående vatten i SMP (inget rapporteringskrav). För de organiska ämnena vore det önskvärt att också kunna se vilka halter som har analyserats för beräkning av mäng-der för respektive ämne. För att kunna genomföra en fördjupad granskning av tillförlitligheten för de mängder som rapporterats för organiska ämnen samt de ämnen som ingår i bilaga 6 till NFS 2016:8 skulle det krävas att man får ta del av alla halter samt flöden som är registrerade för respektive reningsverk.

Related documents